Connect with us

Marknadsnyheter

Copernicus: Sommaren 2022 var den varmaste uppmätta i Europa

Published

on

Copernicus

Anomali i ytluftens temperatur för augusti 2022 i förhållande till genomsnittet för augusti för perioden 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen. 

Ytlufttemperaturer i augusti 2022:

Globalt sett var den genomsnittliga augustitemperaturen 2022:

  • 0,3°C högre än 1991-2020-genomsnittet för månaden den tredje varmaste augusti någonsin.
  • liknande värdena för augusti 2017 och 2021 och inom cirka 0,1°C från de högre värdena som uppmättes i augusti 2016 och 2019.

Genomsnittstemperaturen över Europa under 2022 var: 

  • den högsta någonsin för både augusti och sommar (juni – augusti) med betydande marginaler på 0,8°C under 2018 för augusti och 0,4°C under 2021 för sommaren
  • De europeiska temperaturerna var mest över genomsnittet i östra delen av kontinenten i augusti, men var fortfarande långt över genomsnittet i sydväst, där de hade varit höga även i juni och juli
  • Värmeböljor var utbredda i denna del av Europa och över centrala och östra Kina under alla tre sommarmånaderna. Nordamerika upplevde också en av sina varmaste somrar

Hydrologiska förhållanden augusti 2022:

  • Augusti 2022 var generellt mycket torrare än genomsnittet i stora delar av västra och östra Europa.
  • Omvänt var det våtare än genomsnittet över större delen av Skandinavien och delar av södra och sydöstra Europa. Sydliga regioner drabbades av en så kallad ”derecho” storm, med extrema vindar och regn
  • Förhållandena var också våtare än genomsnittet i många extratropiska regioner i Nordamerika och Asien: på många platser utlöste kraftig nederbörd översvämningar. Pakistan upplevde särskilt svåra förhållanden med rekordmycket regn.
  • Bland de torrare extratropiska regionerna upplevde delar av Kina svår torka.

Den arktiska sommaren 2022 – Hydrologiska förhållanden:

  • Sommaren 2022 präglades av varma och torra förhållanden över stora delar av Västeuropa. I stora delar av Skandinavien, samt i centrala och sydöstra Europa, Grekland och västra Turkiet, var förhållandena övervägande blötare än genomsnittet.
  • Under den arktiska sommaren 2022 var det torrare än genomsnittet i centrala Nord- och Sydamerika och i centrala Asien. Afrikas horn fortsatte att uppleva torka. Förhållandena var övervägande våtare än genomsnittet i södra Asien, särskilt i Pakistan, i östra Australien och i större delen av södra Afrika.

Copernicus

Anomalier i nederbörd, ytluftens relativa luftfuktighet, den volymetriska fukthalten i de 7 översta centimetrarna av marken och ytlufttemperaturen för sommaren (juni till augusti 2022) med avseende på 1991-2020. Den mörkare grå nyansen anger där markfuktighet inte visas på grund av istäcke eller klimatologiskt låg nederbörd. Datakälla: ERA5 Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
 

Freja Vamborg, senior forskare på Copernicus Climate Change Service, kommenterar: ”En intensiv serie av värmeböljor över hela Europa i kombination med ovanligt torra förhållanden har lett till en sommar av extremer med rekord i termer av temperatur, torka och brandaktivitet i många delar av Europa, som påverkat samhället och naturen på olika sätt. Copernicus Climate Change Service-data visar att vi inte bara har haft rekordtemperaturer i augusti för Europa utan även för sommaren, där det tidigare sommarrekordet bara var ett år gammalt.”

Videomaterial som medföljer kartorna finns här.

Mer information om klimatvariationer i juli och klimatuppdateringar från tidigare månader, högupplöst grafik och video kan laddas ned här.

Mer information om referensperioden finns här

Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning här.

Information om C3S data set och hur det sammanställs

Temperatur- och hydrologikartor samt data är från ECMWF Copernicus Climate Change Services ERA5-data.

Havsiskartor och data är från en kombination av information från ERA5, såväl som från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 och snabbspårdata som tillhandahålls på begäran av OSI SAF.

Regionala medelvärden som anges har följande longitud/latitudgränser:

Hela jorden, 180W-180E, 90S-90N. totalt.

Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över land. 

Om Copernicus och ECMWF

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland. 

 
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb  https://atmosphere.copernicus.eu/ 

Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/ 

Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu 

ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/ 

Twitter: 
@CopernicusECMWF 
@CopernicusEU 
@ECMWF

#EUSpace 

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
Oxenstierna Kommunikation
+46 708-184298
bjorn.mogensen@oxkom.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Miris förlänger teckningsperioden för bolagets pågående företrädesemission ytterligare

Published

on

By

Styrelsen för Miris Holding AB (publ) (”Miris” eller ”Bolaget”) har idag beslutat att förlänga teckningstiden i den pågående företrädesemissionen av units till och med fredagen den 10 maj 2024.

Styrelsen i Miris beslutade den 29 februari 2024, villkorat av extra bolagsstämmas efterföljande godkännande, om en företrädesemission av units om lägst cirka 10,7 MSEK och högst cirka 26,8 MSEK (”Företrädesemissionen”). Extra bolagsstämma den 4 april 2024 godkände emissionsbeslutet. Styrelsen i Bolaget äger enligt emissionsbeslutet rätt att förlänga teckningstiden och har idag beslutat om förlängning till fredagen den 10 maj 2024. Förlängningen gäller teckning såväl med som utan företrädesrätt.

Bolaget för en aktiv dialog med ett antal potentiella intressenter om teckning utan företrädesrätt och syftet med förlängningen är att ge ytterligare tid för en sådan dialog.

Teckning utan företräde kan också göras via Aqurat Fondkommission AB:s hemsida www.aqurat.se

Handeln med uniträtter avslutades den 25 april och kommer inte att återupptas.

Uppdaterad kalender:
2024-04-25: Handeln med uniträtter avslutades
2024-05-10: Teckningsperioden i den pågående Företrädesemissionen avslutas
Omkring 2024-05-15: Beräknad dag för offentliggörande av utfallet i Företrädesemissionen

Information om Företrädesemissionen finns tillgängligt på bolagets hemsida, www.mirissolutions.com, samt på Aqurat Fondkommission AB:s hemsida www.aqurat.se. Kvartalsrapporten för perioden januari – mars 2024 och tidigare finansiella rapporter finns på bolagets hemsida www.mirissolutions.com.

För mer information:
Camilla Myhre Sandberg, VD Miris Holding AB. Mobil: +46 18 14 69 07, E-post: 
camilla.sandberg@mirissolutions.com

Om Miris:
Miris är ett globalt MedTech bolag som utvecklar och säljer utrustning och förbrukningsartiklar för analys av humanmjölk. Försäljning sker i första hand till neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela värden. Miris vision är att alla nyfödda barn skall ha samma tillgång till sjukvård för att säkerställa bästa möjliga start i livet. I december 2018 erhöll bolaget marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™). Missionen är att bidra till ökad global neonatal hälsa genom att tillhandahålla individuell nutrition baserad på humanmjölk. Miris Holding AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rekordutbud av lägenheter i april – men priserna stiger

Published

on

By

Utbudet av lägenheter till salu har fortsatt att växa under våren och noterade i april den högsta nivån för en enskild månad någonsin. Totalt fanns det under månaden 32 233 lägenheter på Hemnet, 40 procent fler än under motsvarande månad förra året. Men trots det rekordhöga utbudet fortsätter priserna att stiga.

Av det totala lägenhetsutbudet till salu under april månad hade 4 683 lägenheter varit markerade som kommande. Det är bostäder på Hemnet som ligger på den så kallade förmarknaden. Utbudet av kommande-annonser har ökat kraftigt de senaste åren och är en delförklaring till det höga utbudet. Huvudförklaringen är dock den förändrade ekonomiska situationen med högre räntor som påverkat marknaden de senaste två åren. Det har ökat osäkerheten på marknaden och gjort att bostäderna legat till salu under väsentligt längre tid än vad som var normalt för ett par år sedan. Den genomsnittliga säljtiden för lägenheter i april var 26 dagar, 11 dagar längre än i april för två år sedan.

Ett högt utbud av lägenheter kan ses över hela riket, och i 9 av de 21 länen noterades det en ny rekordnivå i april. Störst ökning i årstakt ses i Kronobergs län, där ökade utbudet med 73 procent jämfört med april 2023.

Trots det rekordhöga utbudet av lägenheter så fortsätter priserna att stiga. I april ökade det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Riket med 1,9 procent till den högsta nivån sedan maj 2022.

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Det höga utbudet är en effekt av en lång tid av trög marknad snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framför allt till följd av vi ser ut att befinna oss på räntetoppen och att den första räntesänkningen närmar sig. Med det ökade antalet försäljningar kommer också utbudet börja minska igen senare under året då tempot på marknaden ökar”.
 

Lägenhetsutbud april 2024

Län

Lägenheter till salu april 2024

Förändring ett år (årstakt)

Blekinge

225

+34%

Dalarna

770*

+38%

Gotland

171

+44%

Gävleborg

799*

+51%

Halland

581*

+66%

Jämtland

536

+33%

Jönköping

629

+28%

Kalmar

602*

+52%

Kronoberg

555*

+73%

Norrbotten

316

+47%

Skåne

4 479*

+39%

Stockholm

11 427

+41%

Södermanland

932

+43%

Uppsala

1 399*

+41%

Värmland

526

+12%

Västerbotten

567*

+48%

Västernorrland

562*

+21%

Västmanland

858

+46%

Västra Götaland

4 479

+38%

Örebro

713

+36%

Östergötland

1 106

+32%

Sverige

32 233*

+40%

 
*Rekordnotering av utbudet i april.

 
För ytterligare information vänligen kontakta

Erik Holmberg, marknadsanalytiker Hemnet

M: +46 72-55 88 050

E: erik.holmberg@hemnet.se

 

Om Hemnet

Hemnet driver Sveriges ledande bostads­plattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostads­marknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkter, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostads­behov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostads­resa, där Hemnet med sina produkter och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostads­marknaden. Hemnet är noterat på Stockholm Nasdaq (“HEM”).

Follow us: hemnetgroup.com / Facebook /X / LinkedIn / Instagram

 

 

 

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

TOURN tidigarelägger publiceringen av kvartalsrapporten för Q1 till 8:e maj.

Published

on

By

Report this content

TOURN tidigarelägger publiceringen av kvartalsrapporten för Q1 till 8:e maj.
 

Anledningen är att rapporten väntas bli färdig tidigare än väntat.

//
Robin Stenman
VD, TOURN International AB(publ)
ir(at)tourn.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.