Marknadsnyheter
Ekonomiska intressen trumfar riskerna när det gäller farliga kemikalier
Regleringen av farliga kemikalier i Europa formas av ekonomiska intressen. I en studie publicerad i Nature Communications, visar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola att framförallt kemikalier som inte ens används inom EU förbjuds eller begränsas – vilket ger ett sämre skydd än förväntat.
– Vi ser att det inte är riskminimering som främst avgör om användningen av en kemikalie begränsas, utan om den produceras i eller importeras till det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. EU-länderna verkar vara mindre benägna att reglera ett ämne om det påverkar europeiska företags ekonomiska intressen, säger Jessica Coria, docent i nationalekonomi och en av författarna till studien.
År 2016 uppskattade Europeiska miljöbyrån att mer än 60 procent av totalvikten av kemikalier som användes i Europa på ett eller annat sätt var skadliga för människors hälsa. Samtidigt finns inom Europeiska unionen lagstiftningen REACH (Registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier) som har ett uttalat syfte att ge ett starkt skydd för miljö och människors hälsa. Inom det tillståndsprogram som är en del av REACH kan tillverkning och användning av särskilt farliga ämnen bli föremål för olika bindande begränsningar och villkor, inklusive totalförbud. Vägen till ett sådant förbud inleds typiskt med att medlemsstaterna eller den Europeiska kemikaliemyndigheten föreslår att ett specifikt ämnen bör inkluderas i en så kallad kandidatförteckning. Dessa kemikalier genomgår därefter en prioriteringsprocess för att tas upp i den så kallade tillståndsförteckningen. De ämnen som slutligen inkluderats på tillståndsförteckningen kräver ett särskilt godkännande för att fortsätta användas, vilket ibland är nödvändigt för specialiserade användningsområden där det är extra svårt att byta ut kemikalier mot säkrare alternativ.
I den aktuella studien i Nature Communications undersöker forskarna Jessica Coria, Erik Kristiansson och Mikael Gustavsson, som är verksamma vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, den relativa betydelsen hos olika potentiella drivkrafter för om ett ämne ska hamna på kandidatlistan. Studien visar att riskminimering och den tillgängliga kunskapen om de specifika kemikalierna är viktiga drivkrafter, men också att man framförallt har listat kemikalier av låg ekonomisk betydelse. Detta leder i sin tur till att riskerna minskar mindre än vad som kunnat förväntas av listningen. Antingen för att produktionen och importen av de specifika kemikalierna upphört redan före listningen, eller för att de aldrig producerats eller importerats till det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet överhuvudtaget.
– Vår studie inkluderar alla kemikalier i REACH och visar tydligt att ekonomiska faktorer påverkar vilka kemikalier som finns med på kandidatlistan, säger Mikael Gustavsson.
– Det är inte förvånande att ekonomiska intressen påverkar vilka kemikalier som regleras, men att de har så stor betydelse som vår studie visar ger skäl att ifrågasätta hur effektivt systemet är i att avlägsna skadliga ämnen från marknaden, tillägger Erik Kristiansson.
Studiens resultat tyder på att de lågt hängande frukterna har plockats först och att det framöver kan bli allt svårare att komma överens om vilka kemikalier som skall tas upp i kandidatförteckningen då listning av kemikalier som produceras lokalt troligtvis kommer att möta ett starkare politiskt motstånd.
– Det kan krävas en omarbetning av processen för att riskminimering ska bli den viktigaste drivkraften och att farliga kemikalier som produceras eller importeras till Europa ska listas även om det påverkar europeiska företags ekonomiska intressen, säger Jessica Coria.
Läs hela studien i Nature Communications: https://doi.org/10.1038/s41467-022-34492-2
Kontakt
Jessica Coria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
E-post: jessica.coria@economics.gu.se, telefon: +46 31-786 48 67
Mikael Gustavsson, postdoktor, Institutionen för nationalekonomi med statistik, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers tekniska högskola/Göteborgs universitet.
E-post: mikael.gustavsson@chalmers.se
Erik Kristiansson, professor, Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers tekniska högskola/Göteborgs universitet.
E-post: erik.kristiansson@chalmers.se, telefon: +46 31-772 35 21
Maria Norrström
Kommunikationsansvarig
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Telefon: 031–786 1247, 070–922 66 89
E-post: maria.norrstrom@handels.gu.se
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Med sina 8 000 studenter, 500 anställda, över 160 internationella partneruniversitet och sina huvudämnen – ekonomi och juridik – har Handelshögskolan en unik bredd. Forskningen präglas av samverkan över geografiska, institutionella och disciplinära gränser och skolan har ett nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är en av drygt 100 handelshögskolor i världen som är ”triple crown”-ackrediterad, dvs har de tre främsta internationella ackrediteringarna för handelshögskolor: EQUIS, AACSB och AMBA. gu.se/handelshogskolan
Taggar:
Marknadsnyheter
Anna-Karin Stenberg ny ledamot i Ellevios styrelse
Anna-Karin Stenberg har valts in som ordinarie ledamot i styrelsen för Ellevio.
Anna-Karin Stenberg har en bakgrund från bland annat Vattenfall där hon haft flera chefspositioner, senast chef för affärsområde Markets. Hon har även mångårig ledarerfarenhet från teknik-, telekommunikations- och hälsovårdssektorerna.
Anna-Karin Stenberg efterträder Sten Olsson som Folksams ägarrepresentant i Ellevios styrelse.
Ellevios styrelse består från och med den 15 januari 2025 av följande ordinarie ledamöter:
Fredrik Persson, styrelseordförande (oberoende)
Anna Belfrage (nominerad av Tredje AP-fonden)
Lars Clausen (nominerad av OMERS Infrastructure)
Göran Hägglund (nominerad av AMF)
Karin Jarl Månsson (nominerad av OMERS Infrastructure)
Michael McNicholas (nominerad av OMERS Infrastructure)
Anna-Karin Stenberg (nominerad av Folksam)
Tomas Bergquist (arbetstagarrepresentant)
David Tegehall (arbetstagarrepresentant)
För ytterligare information, kontakta:
Sarah Östberg, Head of Financial and Sustainability Communications, 070-971 12 40, fornamn.efternamn@ellevio.se
Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)
Om Ellevio
Som ett av Sveriges ledande energiföretag har Ellevio en central roll i resan mot ett elektrifierat, fossilfritt samhälle. Vi erbjuder eldistribution och energilösningar till privat- och företagskunder. Våra elnät sträcker sig från kust till kust i Mellansverige och säkerställer trygg och stabil elförsörjning. Genom omfattande investeringar i energisystemet och innovativa energilösningar hjälper vi industrin och transportsektorn att ställa om och bidrar till framväxten av ett hållbart samhälle. Ellevio har nästan en miljon kunder och 800 anställda. Företaget ägs av pensionsförvaltarna AMF, Folksam, OMERS Infrastructure och Tredje AP-fonden. Läs mer på Ellevio.se
Marknadsnyheter
StoneBeachs ordförande blir arbetande styrelseordförande
Syftet med förändringen är att styrelseordförande, för StoneBech Group AB (”StoneBeach”), Pontus Wilgodt aktivt ska fortsätta arbeta med det förändrings- och strategiarbete som påbörjades under hösten.
Pontus Wilgodt, som utsågs till StoneBeachs styrelseordförande på en extra bolagsstämman den 7 november 2024, övergår från den 15:e januari till att vara arbetande styrelseordförande på deltid. I första hand ska detta gälla fram till ordinarie bolagsstämma den 14 april. Syftet med förändringen är att Pontus Wilgodt aktivt ska fortsätta arbeta med det förändrings- och strategiarbete som påbörjades under hösten.
”När jag tillträdde som styrelseordförande i höstas påbörjade jag tillsammans med styrelsen en total genomlysning av bolaget. Detta har mynnat ut i en rad åtgärder. Vi fortsätter nu att se över bolagets kostnader samt arbetar med att tydliggöra bolagets kommersiella budskap. Jag känner stor entusiasm och tillförsikt i arbetet med att, tillsammans med VD Mårten Bergstan, skapa ett lönsamt bolag med hållbar tillväxt. Vägen till detta kommer gå via att satsa på och utveckla StoneBeachs kärnverksamhet, säger styrelseordförande Pontus Wilgodt.”
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Annette Tysander, IR Manager, StoneBeach
ir@stonebeach.se
Om StoneBeach Group
StoneBeach Group är en svensk koncern specialiserad på dokumenthantering och informationssäkerhet. Bolaget levererar konsulttjänster inom projektledning, utveckling, drift, implementation och underhåll av webbapplikationer till SME- och Enterprisekunder. Verksamheten bedrivs med störst närvaro inom Skandinavien och har sitt huvudkontor i Stockhokm. Bolaget är sedan maj 2021, noterat på Spotlight Stock Market med tickern “SBG”.
För mer information, vänligen besök www.stonebeach.se
Marknadsnyheter
Inbjudan – presentation av Husqvarna Groups bokslutskommuniké 2024
Husqvarna Groups bokslutskommuniké 2024 publiceras den 5 februari 2025 cirka klockan 07.00. En kombinerad webbsändning och telefonkonferens med vd Pavel Hajman och CFO Terry Burke hålls klockan 10.00 samma dag. Presentationen sker på engelska och följs av en frågestund.
Länk till webbsändningen:
https://husqvarnagroup.creo.se/4f888317-fb0e-4ca4-9abd-4d677a0dda92
För att delta i telefonkonferensen:
Sverige: 08 505 100 31
UK: +44 (0) 207 107 06 13
USA: +1 (1) 631 570 56 13
Rapporten och presentationen publiceras även på koncernens webbsida: www.husqvarnagroup.com/investors.
För mer information, vänligen kontakta:
Investerare
Johan Andersson, Chef Investerrelationer
+46 702 100 451
ir@husqvarnagroup.com
Media
Henrik Sjöström, Presschef
+46 727 15 77 85
press@husqvarnagroup.com
Husqvarna Group
Husqvarna Group grundades 1689 och är idag en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skötsel av skogar, parker och trädgårdar. Vår produktportfölj omfattar bland annat robotgräsklippare, motorsågar, trimrar, åkgräsklippare och bevattningslösningar. Vi är även ledande inom utrustning och diamantverktyg för byggindustrin och diamantverktyg för naturstenindustrin. Våra produkter och lösningar säljs främst under de globala varumärkena Husqvarna och Gardena via direktförsäljning, fack- och detaljhandlare till konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder. Nettoomsättningen 2023 uppgick till 53,3 miljarder SEK och koncernen har cirka 13 800 anställda i 40 länder. Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke