Connect with us

Marknadsnyheter

Bengt Lagerman slutar som vd på Returpack

Published

on

Efter åtta år väljer Bengt Lagerman att sluta som vd på Returpack. Han kommer att vara kvar i organisationen fram till dess att en ny vd är på plats, dock längst till juni 2023. Styrelsen inleder nu arbetet med att rekrytera en ny vd.

Returpack hanterar det svenska pantsystemet för dryckesförpackningar. Svenskarna pantar idag mer än 88 procent, vilket innebär att drygt 2,5 miljarder flaskor och burkar återlämnas och kan bli till nya dryckesförpackningar. Bengt Lagerman klev på som vd 2014 och det har varit åtta händelserika år, säger han.

– Under den här tiden har vi till exempel utvecklat och placerat ut runt 70 Pantamera Express-automater, som fram till idag tagit emot över 450 miljoner förpackningar. Vi har kunnat rulla ut digitala pantutbetalningar, via både Swish och bankkonto, och vi har i princip fullbordat resan mot fossilfria transporter, säger Bengt Lagerman.

”Returpack en aktör man lyssnar på”

Förutom innovationer och nya sätt att möta konsumenternas behov har de senaste åren också inneburit nya regleringar och krav när det gäller materialåtervinning, inte minst på EU-nivå. I omställningen mot hållbara, cirkulära materialflöden har Returpack varit en pionjär, och i många fall gått före lagstiftningen. Ett exempel är det nya EU-direktiv som bland annat innebär att även saft- och juiceförpackningar av plast och metall ska hanteras av pantsystemet. Här har Returpack drivit på så att en majoritet av producenterna redan är anslutna, innan förordningen ens trätt i kraft.

– Bengt har gjort ett fantastiskt jobb på så många sätt. Returpack är en aktör som man lyssnar på, från myndigheter, näringsliv och organisationer. Bengt har varit en drivande ledare och en pedagogisk talesperson för det svenska pantsystemet, som är ett av de mest effektiva cirkulära systemen i världen, säger Carina Andersson, styrelseordförande för Returpack sedan mars i år.

Kreativa lösningar

Pantningen i Sverige ligger nära riksdagens mål på 90 procent pantade dryckesförpackningar, och fokus framåt är att fortsätta göra det tillgängligt och enkelt att panta – och bidra till ökad kunskap om cirkulär hållbarhet.

– Returpack har en historia av innovationer: vår logistiklösning, våra storpantarautomater och våra digitala utbetalningslösningar är några exempel. Att fortsätta skapa kreativa lösningar och innovativa arbetssätt är viktigt för oss, säger Carina Andersson.

Kort om Bengt Lagerman och Carina Andersson:

Bengt Lagerman har varit vd på Returpack sedan 2014, med en lång och gedigen karriär inom dryckesbranschen, bland annat med flera ledande befattningar på Coca-Cola. Under Bengt Lagermans år som vd har pantningsgraden ständigt ökat och Returpack utsågs till Sveriges friskaste företag år 2020.

Carina Andersson utsågs till styrelseordförande i Returpack i mars 2022. Hon har lång erfarenhet av ledande positioner inom metall- och stålindustrin på företag som Sandvik och Ramnäs och har eller har haft styrelseuppdrag för flera stora svenska industribolag som bland andra Beijer Alma, Gränges och Systemair. 

Kort om Returpack:

– Returpack ägs av Sveriges Bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna

– Returpack startade pantsystemet för aluminiumburk 1984 och för PET-flaskor 1994

– Företaget finns i Norrköping och har runt 80 anställda

– Målet med verksamheten är att nå 90 procents insamlingsgrad av metallburkar och plastflaskor som ingår i pantsystemet. För 2021 var insamlingsgraden 88,2 procent

– 2021 pantades 2,4 miljarder förpackningar vilket resulterade i 47 905 ton materialåtervunnen råvara

– Verksamheten styrs av en förordning, och tillsynsmyndighet är för närvarande Jordbruksverket

– Returpack är företaget bakom kommunikationskonceptet och varumärket Pantamera

För mer information, kontakta:

Carina Andersson, styrelseordförande Returpack
Tel: 076-821 26 26

Bengt Lagerman, vd Returpack
Tel: Tel: 011-19 19 61
Mejl: bengt.lagerman@returpack.se 

Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef Returpack
Tel: 011-19 19 82
Mejl: katarina.lundell@returpack.se

Om Returpack/Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor.

Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu

Continue Reading

Marknadsnyheter

I konvergensrapporten utvärderas medlemsländernas framsteg på vägen mot en anslutning till euroområdet

Published

on

By

I dag offentliggör EU-kommissionen konvergensrapporten för 2024. I rapporten bedöms vilka framsteg som medlemsländerna utanför euroområdet har gjort för att införa euron.

Rapporten omfattar de sex medlemsländer utanför euroområdet som rättsligt har förbundit sig att införa euron, dvs. Bulgarien, Polen, Rumänien, Sverige, Tjeckien och Ungern.

Anslutningen till euroområdet är en öppen och regelbaserad process. Rapporten baseras på konvergenskriterierna, som ibland kallas ”Maastrichtkriterierna” och vilka anges i artikel 140.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). Dessa konvergenskriterier innefattar prisstabilitet, sunda offentliga finanser, växelkursstabilitet och konvergens i de långfristiga räntesatserna.

I rapporten drar kommissionen slutsatsen att de berörda medlemsländerna uppvisar blandade resultat i fråga om nominell konvergens. Inget av medlemsländerna uppfyller för närvarande alla kriterier för att ansluta sig till euroområdet. Bulgarien är det enda land som uppfyller alla kriterier utom ett och där nationell lagstiftning kan anses vara förenlig med EMU-reglerna. 

I rapporten konstateras följande:

  • Sverige uppfyller kriteriet om prisstabilitet.
  • Bulgarien och Sverige uppfyller kriteriet om den offentliga sektorns finanser och Tjeckien förväntas uppfylla det på grundval av kommissionens rapport enligt artikel 126.3 av den 19 juni.
  • Bulgarien, Sverige och Tjeckien uppfyller kriteriet om konvergens i de långfristiga räntesatserna.
  • Bulgarien uppfyller växelkurskriteriet. Inget annat medlemsland är medlem av växelkursmekanismen (ERM II). Det krävs minst två års deltagande i mekanismen utan allvarliga monetära spänningar före en anslutning till euroområdet.

Kommissionens bedömning kompletteras av Europeiska centralbankens (ECB) konvergensrapport, som också offentliggörs i dag.

Övergripande bedömning

I rapporten konstateras också att Bulgariens lagstiftning kan anses vara förenlig med EU-rätten med förbehåll för de villkor och tolkningar som anges i konvergensrapporten. De övriga fem medlemsländernas lagstiftning på det monetära området är emellertid inte helt förenlig med EMU-reglerna.

Kommissionen har också undersökt de ytterligare faktorer som det hänvisas till i fördraget och som bör beaktas i bedömningen av konvergensens varaktighet. Denna analys visade att medlemsländerna utanför euroområdet på det hela taget är väl integrerade ekonomiskt och finansiellt i EU. Vissa av dem uppvisar dock makroekonomiska sårbarheter och/eller står inför problem kopplade till företagsklimatet och det institutionella ramverket som kan innebära risker för konvergensprocessens varaktighet.

Konvergensbedömningen i denna rapport har påverkats av flera stora ekonomiska chocker och den politiska utvecklingen under de senaste två åren. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har inneburit störningar på den globala energimarknaden och i leveranskedjorna, vilket ledde till rekordhöga energipriser 2022. EU:s ekonomi uppvisade anmärkningsvärd resiliens, samtidigt som EU har lyckats minska sitt beroende av ryska fossila bränslen och begränsa de negativa effekterna på den ekonomiska aktiviteten. Den totala inflationen i EU nådde sin topp 2022 till följd av trycket från energi-, livsmedels- och andra råvarupriser. De stigande energipriserna 2022 ledde också till att många medlemsländer vidtog krisstödåtgärder på energiområdet för att dämpa de ekonomiska och sociala effekterna.

Under 2023 tappade EU:s ekonomi fart på grund av urholkningen av hushållens köpkraft, en osäker omvärld och stramare finansieringsvillkor. I takt med sjunkande energipriser och penningpolitiska åtstramningar sjönk även den årliga HIKP-inflationen kraftigt i EU.

Samtidigt fortsätter genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens och de sammanhållningspolitiska programmen att stödja större reformer och investeringar inom en rad olika politikområden i EU och främja den finanspolitiska hållbarheten. Den nya ramen för ekonomisk styrning kommer också att fortsätta att främja hållbar skuldsättning och ekonomisk tillväxt.

Eurobarometern – allmänt stöd för euron i medlemsländer utanför euroområdet

Enligt den senaste Eurobarometerundersökningen anser merparten av invånarna (59 %) i medlemsländerna utanför euroområdet att euron har haft en positiv inverkan på de medlemsländer som redan har infört den. En majoritet (53 %) anser också att införandet av euron skulle få positiva konsekvenser för det egna landet och för dem personligen (56 %).

Totalt sett är 58 % av de tillfrågade positiva till att deras land skulle införa euron. Stödet är särskilt utbrett i Rumänien (77 %) och Ungern (76 %), följt av Sverige (55 %), Tjeckien (49 %), Bulgarien (49 %) och Polen (47 %). Andelen som är för att införa euron ökar särskilt i Tjeckien, med en ökning på 6 procentenheter jämfört med förra året.

I Bulgarien tror 71 % av invånarna att euron kommer att införas inom fem år. 64 % av bulgarerna tror att införandet av euron kommer att leda till ökade priser, medan 44 % (en ökning med 2 procentenheter) anser att införandet av euron skulle få positiva konsekvenser för deras land. 

Bakgrund

Konvergensrapporten utgör grunden för kommissionens förslag till rådets beslut om huruvida ett medlemsland uppfyller villkoren för att ansluta sig till euroområdet.

EU-kommissionens konvergensrapport är åtskild från ECB:s konvergensrapport, men offentliggörs tillsammans med denna.

Konvergensrapporter utges vartannat år, eller när det finns en specifik begäran från ett medlemsland om att bedöma om landet är redo att ansluta sig till euroområdet, så som t.ex. var fallet med Lettland 2013.

Alla medlemsländer utom Danmark är rättsligt förpliktigade att ansluta sig till euroområdet. Danmark förhandlade sig till ett undantag i Maastrichtfördraget och omfattas därför inte av denna rapport.

Undersökningen Flash Eurobarometer 548 genomfördes i maj 2024 i de sex medlemsländer utanför euroområdet som rättsligt har förbundit sig att införa euron, dvs. Bulgarien, Polen, Rumänien, Sverige, Tjeckien och Ungern.

Läs mer

Frågor och svar om konvergensrapporten 2024

EU-kommissionens konvergensrapport 2024

ECB:s konvergensrapport 2024

Flash Eurobarometer 548: Introduction of the euro in the Member States that have not yet adopted the common currency

Tidigare konvergensrapporter

Euroområdet

Ekonomiska och monetära unionen

Citat

”Euron är en stabiliserande kraft i en värld som kännetecknas av ökade geopolitiska spänningar. Den är en symbol för EU:s styrka, sammanhållning och solidaritet. En anslutning till euroområdet stärker ett lands resiliens och främjar investeringar i landet. Ur ett ekonomiskt perspektiv inverkar det positivt på tillväxten och innebär färre hinder för företag. Dagens rapport visar att dessa sex länder har gjort framsteg när det gäller att ansluta sig till euroområdet, även om det fortfarande kvarstår en del arbete. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med samtliga länder och erbjuda vårt stöd för att underlätta deras medlemskap i ett hållbart euroområde.”

Valdis Dombrovskis, verkställande vice ordförande med ansvar för en ekonomi för människor

”Kommissionens konvergensrapport visar att de sex medlemsländerna utanför euroområdet har gjort framsteg när det gäller att uppfylla anslutningskriterierna, även om inget av länderna i dagens läge uppfyller alla kriterier. Den goda nyheten är att stödet för euron ökar. Merparten av invånarna i dessa medlemsländer är nu positiva till att deras land ansluter sig till euroområdet och man ser euron som en garant för stabilitet i osäkra tider.”

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni

Presskontakt
Anna REZETTE

Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk vid EU-kommissionen i Sverige
+46 8 562 44 29
+46 72 084 99 95
anna-johansson.rezette@ec.europa.eu

Presskontakt EU-kommissionen i Bryssel

Veerle NUYTS
Talesperson
+32 2 299 63 02
veerle.nuyts@ec.europa.eu  

Marajke SLOMKA
Pressansvarig
+32 2 298 26 13
marajke.slomka@ec.europa.eu

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kontinuerliga förbättringar och innovationer

Published

on

By

Peta Ryan, Principal Analytical Development Chemist på Getinge, delar med sig av insikter om sin dynamiska roll vid Getinges Center for Excellence Advanced Materials Science Laboratory i Merrimack, USA, där innovation och säkerhet går hand i hand.

Peta Ryan har jobbat inom medtech-branschen i 37 år. Hon började sin resa inom läkemedel innan hon övergick till sin nuvarande roll på Getinge 2013. Idag är hon en hörnsten i Getinges Center for Excellence Advanced Materials Science Laboratory i Merrimack, USA, och har spenderat de senaste två åren i labbets livliga miljö, där hon driver en rad projekt och stöttar ingenjörsteamet.

”I vårt labb pågår konstant aktivitet,” förklarar Peta. ”Vi utforskar alltid nya frågor och genomför materialbedömningar. Arbetsvariationen håller mig alert och jag lär mig något nytt varje dag.”

Labbets primära fokus är på intern testning, en åtgärd som avsevärt minskar kostnader och effektiviserar processer.

”I stället för att skicka material från våra produkter till externa labb, kan vi testa dem här med våra egna resurser,” säger Peta. ”Det är mer effektivt och ger oss bättre kontroll över resultaten.”

Med tio projekt i gång i nuläget bubblar labbet av nya utmaningar och möjligheter. Peta lyfter fram en ny kollega i teamet – en person som gått från produktionslinorna till labbet.

”Det är en fantastisk utvecklingsmöjlighet,” poängterar hon. ”Hon får se den andra sidan av produkten hon har arbetat med.”

Getinges breda och globala portfölj innebär att Peta och hennes team ständigt letar efter sätt att förbättra och innovera.

”Jag älskar variationen i mitt jobb,” säger hon. ”Varje dag kommer med något nytt, och det är fascinerande att arbeta med så banbrytande produkter som hjälper till att rädda liv. Det är väldigt tillfredsställande att veta att jag är med och spelar en liten roll i det.”

Peta’s passion sträcker sig bortom hennes arbete då hon är en hängiven mentor för nästa generations forskare.

”Jag älskar att lära upp människor, så som min nya kollega från fabriken,” säger hon med ett leende. ”Att vara mentor och hjälpa andra att förverkliga sina drömmar är så givande. Vi uppmuntrar nya forskare som kommer att fortsätta detta viktiga arbete.”

Labbets noggranna tillvägagångssätt innebär att använda avancerade verktyg, såsom mikroskop, för att undersöka partiklar och fibrer.

”Om det inte finns några fynd, behövs det inga åtgärder,” förklarar Peta. ”Men om vi hittar något att förbättra, ger vi rekommendationer om hur man gör det. Det handlar om att säkerställa att våra produkter förblir säkra och effektiva.”

I varje aspekt av sin roll exemplifierar Peta engagemang och innovation, och fortsätter att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom medtech, vilket gör en betydande inverkan på branschen.

Upptäck en karriär på Getinge >>

Kontakt:

Caroline Örmgård, Head of Public & Media Relations
Telefon: 010 335 0041
E-post:
caroline.ormgard@getinge.com

Om Getinge
Med en fast övertygelse om att alla människor och samhällen ska ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och Life Science-institutioner med produkter och lösningar som har utvecklats för att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsflöden. Erbjudandet omfattar produkter och lösningar för intensivvård, kardiovaskulära procedurer, operationssalar, sterilgodshantering samt Life Science-sektorn. Getinge har cirka 12 000 medarbetare världen över och produkterna säljs i mer än 135 länder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kiwok publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Årsredovisningen för 2023 och övriga handlingar inför årsstämman den 27 juni 2024 publiceras idag på Kiwoks hemsida 

Årsredovisningen för Kiwok Nordic AB (publ) 2023 är bilagd detta pressmeddelande. 

Kiwok Nordic AB (publ) håller årsstämma tisdagen den 27 juni 2024 kl. 15:00 på the Park Forskaren, Hagaplan 1 i Stockholm. Kallelsen har publicerats på bolagets hemsida www.kiwok.se och i Post och Inrikes tidningar, att kallelse gått ut har även annonserats i Svensk Dagbladet. Kallelsen finns även tillgänglig på www.kiwok.se och kallelsen skickas utan kostnad med post till de aktieägare som begär det och uppger sin postadress. Även övriga handlingar till årsstämman beslutspunkter samt Kiwoks årsredovisning 2023 finns på www.kiwok.se.

Denna information är insiderinformation som Kiwok Nordic AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s markadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersoner försorg, för offentliggörande den 26 juni 2024 kl. 15:00.

Stockholm 26 juni 2024
Styrelsen för Kiwok Nordic AB (publ)
www.kiwok.se

Kontakt: Klas Nyström, CEO, klas.nystrom@kiwok.se, +46 76 880 08 00

www.kiwok.com

Om Kiwok Nordic AB (publ)
Kiwok, grundat 2003,  är ett svenskt medicinsktekniskt företag. Tillsammans med akademin utvecklar vi nästa generation lösningar för trendmonitorering av patientens vitala hälsoparametrar. BodyKom, som vid lanseringen enligt Gartner var den första mobilt uppkopplade hälsolösningen, är en global vårdtjänst för kontinuerlig distansmonitorering av patienters hälsoutveckling under längre tid. Användningen av BodyKom leder till tidigare upptäckt och diagnos samt säkerställer uppföljning och återhämtning. Kiwoks lösningar ger en hållbar vård och personcentrerade vårdprocesser. Kiwok har sökt notering på NGM.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.