Connect with us

Marknadsnyheter

H.M. Konungen delade idag ut priset Årets Nybyggare 2022

Published

on

Idag måndag den 21 november delade H.M. Kung Carl XVI Gustaf ut priset Årets Nybyggare på Kungliga slottet i Stockholm.

Priset delades ut i tre kategorier. Pristagarna är:

Årets pionjär[1]: Ali Ghoce – Gordon Services

Årets nystart[2]: Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya – Combify AB

Årets unga pionjär[3]: Zaid Saeed – Scalinq AB

Med priset vill stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS, hedra duktiga svenska företagare med utländsk bakgrund och belysa de speciella svårigheter dessa företagare kan möta. H.M. Kung Carl XVI Gustaf är prisets beskyddare.

Nomineringskommittéer i fem regioner utser vinnare efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation. Bland vinnarna i regionerna korar en nomineringskommitté, ledd av stiftelsens ordförande Peje Emilsson, en nationell pristagare i varje kategori.

”Att arbeta med Årets Nybyggare ger en motbild mot den konfliktfyllda verklighet medierna förmedlar. Vi får se otaliga exempel på hur entreprenörer med utländsk bakgrund startar och driver verksamheter som gynnar hela landet. För varje år blir de fler. I år har det varit både roligare och svårare än någonsin att kora vinnarna”, säger grundaren av IFS och den nationella nomineringskommittén sekreterare Rafael Bermejo.

Journalister kan få hjälp med kontaktuppgifter till deltagare och högupplösta bilder från prisutdelningen.

För mer information:
Rafael Bermejo
0706-399121
rafael.bermejo@stiftelsenifs.se

Om pristagarna

Årets Pionjär

Ali Ghoce – Gordon Services AB

Motivering:

Ali Ghoce kom med sin familj till Valdermarsvik 1986. En tvåårig IT-utbildning förde honom in i tech-världen. Trots begränsade förkunskaper om den konservativa logistikbranschen har Ali på ett mycket strategiskt vis positionerat sitt företag. Genom smarta innovativa tekniska lösningar är Gordon Services idag branschledande i sin nisch, och verksamt i flera länder. Ali arbetar med hållbara transporter som minimerar både koldioxidutsläpp och matsvinn.

Om Ali:

Född 1977 i Tehran, Iran.
Kom till Sverige som nioåring 1986.
Eftergymnasial KY-utbildning inom IT.
Bor i Stockholm.

Om företaget:

Gordon Delivery grundades 2015 och är specialiserat på digitaliserade flöden av kylda ”last mile-leveranser”. Med en egenutvecklad tech-plattform hjälper Gordon Delivery stora dagligvarukedjor och matkassebolag med effektiva logistiklösningar längs hela logistikkedjan, inklusive hemleveranser.

Omsättning 2021: 334 mkr
Antal anställda: 37 st
Verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland

 

Årets Nystart

Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya – Combify AB

Motivering:

Från en flyktingförläggning i Dalarna och efter ett samtal en nyårsafton fattade Alaa och Rim Alexandra beslutet att starta ett företag i en extremt konservativ bransch – två år efter ankomsten till Sverige. Deras idé var att aggregera data om stadsutvecklingsplaner från tusentals källor och samla det i enhetlig dataplattform. Idag är företaget den centrala aktören för information inom fastighetsutveckling. Utan tidigare erfarenhet av entreprenörskap har paret startat och utvecklat ett företag i framkant, och planer finns på att exportera konceptet. 

Om Alaa

Född 1990 i Damaskus, Syrien.
Kom till Sverige 2015.
Kandidatexamen i arkitektur och stadsplanering, Arab International University.
Bor i Stockholm.

Om Rim Alexandra

Född 1991 i Dubai.
Kom till Sverige 2008.
Utbildning Företagsekonomi och Marknadsföring.
Bor i Stockholm.

Om företaget:

Combify är ett proptech-företag som förser fastighetsutvecklare, fastighetsägare, arkitekter och byggnadsingenjörer med marknadens mest pålitliga byggdata. Combify tillgängliggör de data som behövs som underlag i bygg – och fastighetsutvecklingsprojekt på ett enkelt sätt. Det sparar tid och gör det möjligt för kunderna att fatta datadrivna och mer välgrundade beslut.

Omsättning 2020.07: 4,6 Mkr
Antal anställda enligt senaste ÅR: 2 st (därefter har 16 nya medarbetare tillkommit)
Verksamhet: Sverige

 

Årets Unga Pionjär

Zaid Saeed – Scalinq

Motivering:

När Zaid var nio år lämnade han och hans familj sitt krigshärjade hem och tog sig till Sverige. Att komma hit och direkt börja i 6:e klass hade sina utmaningar. Trots det har Zaid idag två utbildningar som grund för sina storslagna och innovativa planer. Tillsammans med ett några av de främsta forskarna inom området skalbara kvantdatorer har Zaid idag ett patent som Scalinq bygger sin verksamhet på. Trots att företaget startades i år har det redan identifierats som ett av världens främsta i sin nisch.  

Om Zaid

Född 1996 i Baghdad, Irak
Kom till Sverige 2007
Kandidatexamen i Mechanical Engineering och masterexamen i Entrepreneurship and Business Design, Chalmers tekniska högskola, Göteborg

Om företaget

Scalinq AB, som startades 2022, utvecklar skalbara kvantdatorer – extremt kraftfulla beräkningsmaskiner som nyttjar kvantfysikens lagar för att lagra information. Scalinq har en lösning baserad på mikrovågor för kvantprocessorer som gör det möjligt att koppla samman hundratals kvantbitar.

Omsättning: – 0,5 Mkr
Antal anställda: 5
Verksamhet internationellt

 

[1] Årets Pionjär – utmärkelse delas ut till en företagare som kan påvisa kontinuerlig tillväxt och har flera anställda. Företaget ska fortsättningsvis kunna visa på tillväxt. Företagaren ska påvisa att hen tagit företag till en ny nivå inom sin bransch. Företaget ska ha varit verksamt i över fem år och löpande påvisa att resurser avsatts för fortsatt expansion och vidareutveckling.

[2] Årets Nystart – priset delas ut till en företagare nyligen startat ett företag med begränsade resurser. Företagaren ska ha tillvaratagit sina tidigare erfarenheter i sitt gamla hemland och förverkligat dem i Sverige.

[3] Året Unga Pionjär – utmärkelsen delas ut till en yngre entreprenör och har minst en förälder med utländsk bakgrund. Företagets affärsidé ska visa på tillväxtmöjligheter och hålla en hög innovationsgrad.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Paulina Brandberg besöker Sundsvall

Published

on

By

Den 27-28 maj besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Sundsvall. Ministern kommer bland annat att besöka stödcentrum för våldsutsatta vuxna samt träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet.

Paulina Brandberg kommer även att delta på en lunch som arrangeras av regionens IT-kluster på temat tech och jämställdhet.

Hon kommer också att träffa länsstyrelsen och Mittuniversitetet och bland annat få information om regionens nya jämställdhetsstrategi, jämställdhet i förskolan samt en presentation av enkätstudien Ungas psykiska hälsa utifrån utsatthet för våld och trakasserier. Statsrådet kommer även att ta del av Forum jämställdhets forskningsprojekt om kvinnor i mansdominerade sektorer. 

I samband med besöket är Paulina Brandberg tillgänglig för media. Vid intresse, kontakta pressassistent Emelie Franzén. 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årsredovisning för Cline Scientific AB (publ), 556867-8238, för period 1 januari – 31 december 2023

Published

on

By

 Cline Scientific AB (publ) (”Cline” eller ”Bolaget”) avger årsredovisning för 2023.

Rapporten publiceras på www.clinescientific.com/financial-reports

Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Redeye AB är Cline Scientifics Certified Adviser. Informationen lämnades för offentliggörande via kontaktpersonen som anges ovan, klockan 09:15 CEST den 26 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Patrik Sundh, VD
E-post: patrik.sundh@clinescientific.com
Telefon: 0703-585 088

Cline Scientific AB (publ)                                                
Pepparedsleden 1
AstraZeneca BioVentureHub 
                                              E-post: info@clinescientific.com
431 53  MÖLNDAL                                                              Hemsida: www.clinescientific.com

Kort om Cline Scientific
Cline Scientific utvecklar avancerade cancerdiagnostik och stamcellsterapier.  Clines unika, patenterade ytnanoteknologi erbjuder nya lösningar på kritiska utmaningar för cellbaserade produkter och processer inom Life Science. Cline driver två projekt in i klinisk fas, StemCART – en stamcellsterapi för broskreparation, och CellRACE – en cancerdiagnostisk produkt för att förutsäga metastasering.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

By

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.