Connect with us

Marknadsnyheter

Linda Dahl vinner Årets Konditor 2023

Published

on

Efter en intensiv finaldag står det klart att Linda Dahl från Olofström, boende i Stockholm, är årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Utifrån temat “Old School” skapade Linda rena mästerverk med smaker av svarta vinbär, krusbär, äpplen och punsch på tårta, éclairer och kondisbitar, en flirt med sin barndom tolkad genom skickligt hantverk. Tävlingen arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och avgjordes inför publik den 10 november under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan.

Under fredagen har fyra finalister kämpat om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023. Utifrån temat “Old School” har de tävlande haft sju timmar på sig att skapa tre olika delmoment: fyra tårtor, tolv stycken éclairer och tio stycken kondisbitar. Som extra utmaning fick finalisterna i år en hemlig råvarukorg med smaksättare och råvaror som skulle användas i éclairerna.

När alla de vackra bakverken var provsmakade, betygsatta och bedömda av en imponerad smak- och metodjury stod det klart att Linda Dahl är vinnaren av Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Linda jobbar idag som konditor på Operakällaren i Stockholm, och det är första gången hon tävlar i Årets Konditor. Tidigare har hon varit medlem i Svenska Konditorlandslaget.

Vinnaren var tätt följd av andrapristagaren Hampus Fors från Göteborg och Montadar Kanbar från Järfälla som knep bronsplatsen.

Juryns motivering lyder:
”Årets Konditor 2023 – är en sann mästare i konsten att skapa vackra symfonier av både smaker och former. Med en hantverksskicklighet som vittnar om år av passionerat arbete, har vinnaren frammanat kulinariska mästerverk som följer tävlingens tema ”Old School”. Vinnarens arbete präglas av en unik precision, stor respekt för råvaror, och en förmåga att lyfta och kombinera rena, balanserade smaker med enastående konsistenser. Genom bakverken flödar en stark glöd och en djup förståelse för konditoryrkets kärna – en sann inspiration och en värdig vinnare.”

– Det här känns helt fantastiskt, vilken ära! När jag hörde juryns motivering och de nämnde ”rena smaker” så hoppades jag att de pratade om mig, för just rena smaker är något jag alltid strävar efter. Jag tror att mina smaker i kombination med min hantverksskicklighet var det som tog mig till guldet.  Nu ser jag otroligt mycket fram emot att få bära titeln som Årets Konditor 2023, säger Linda Dahl, vinnare av Årets Konditor 2023, Svensk Mästare för professionella konditorer.

Det har varit en härlig upplevelse att få följa Linda och de andra finalisterna under dagen när de skapat helt underbara bakverk med hjälp av traditionella metoder i ny form. De har visat både på en enorm hantverksskicklighet, och tolkat temat kreativt och personligt. Lindas fantastiska vinnarbord fyllt med toscabitar, éclairer och en jacond -och fragilitébottnad tårta med svartvinbärsbavaroise var något alldeles utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer. 

Vinnare Linda Dahls tävlingsbidrag:
Tårta – med Jacondbotten, fragilité med pistage och en svartvinbärsbavaroise smaksatt med citronverbena, rödvinbärskräm, vaniljkräm, och pistagepraline.

Éclair – med äpple och punsch, en craquelin på farinsocker dekorerad med mörk choklad.

Kondisbit – Toscabit med mördeg på hasselnötter och frystorkade krusbär, fylld med krusbärskräm på röda krusbär smaksatt med citron och timutpeppar, en finansiär på mandel och brynt smör och toppad med en tosca med honung hasselnötter och mandel slutligen doppad i en ganache smaksatt med torkat krusbärspulver.  
 

Resultat Årets Konditor 2023:
1. Linda Dahl, Konditor på Operakällaren, Olofström/Stockholm
2. Hampus Fors, Konditor på Signum, Göteborg
3. Montadar Kanbar, bagerichef och konditor på Bullar&Bröd, Järfälla
4. Linnea Andrae, driver egna konditoriet LINNEA’S, Tyresö

 

Juryn i Årets Konditor 2023:
Cecilia Andersson, juryordförande, “Årets konditor 2012”, konditor på Grytberg säteri i Stjärnhov.
Josefine Pagander, hedersmedlem, “Årets konditor 2022”, Head pastry chef på Gothia Towers i Göteborg.
Frida Leijon, “Årets konditor 2016”, driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala.
Anna Björlin, bagarmästare & konditor, driver Lidingö Bröd & Pâtisserie.
Sara Aasum Hultberg, “Årets konditor 2014”, frilansande konditor och matstylist.
Patrik Fredriksson, “Årets konditor 2013”, Head of brand & Development F&B på Strawberry. 
Maria Grave, “Årets konditor 2008”, coach Konditorlandslaget, yrkeslärare på Yrgo och Stadium i Göteborg.
Mia Öhrn, Bagare & konditor, förläggare på Bonnier Fakta.
Josefine Gauffin, Bagare & konditor, driver Gauffin Boulangerie i Borlänge.
Christer Lundin, Head of Food Service, Arla.
Daniel Lindeberg, Bagare & konditor, driver Lindeberg Bageri och Konditori i Nacka.
Mattias Ljungberg, “Årets konditor 2006”, driver Tössebageriet i Stockholm.
Kajsa Larsson, Bagare & konditor, yrkeslärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Alexander Pelli, “Årets bagare 2019”, bagerichef på Lillebrors bageri i Stockholm.
Annie Hesselstrand, chefskonditor på Artipelag i Värmdö.
Johan Larsson, Sveba Dahlen.

**

På plats som expertkommentatorer under tävlingen var:
Elisabeth Johansson, konditor och jurymedlem i Hela Sverige bakar.
Daniel Roos, chefskonditor på K-märkt Patisserie & bageri.

Pressbilder
Pressbilder finns på: www.aretskonditor.se/press/pressbilder

För mer information om Årets Konditor och Sveriges bagare & konditorer:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se
0703-64 67 94

För mer information, andra- och högupplösta bilder och intervjuer med finalisterna:
Malou Rönnmark, presskontakt Årets Konditor
malou.ronnmark@kingstreetpr.se
0733-665 779

Om Årets Konditor
Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10 november. Finalen äger rum framför en stor publik som kan följa med under en fullspäckad finaldag när de tre olika delmomenten skapas: en eller flera tårtor, tolv stycken eclairer och tio stycken kondisbitar. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsorer är Arla, Sveba Dahlen och Ringdahls bageriutrustning.

Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt som organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.