Connect with us

Marknadsnyheter

Vitrolife Group beslutar om nedskrivning hänförligt till Igenomix om SEK 4,3 miljarder och ger en uppdatering om det fjärde kvartalet 2023

Published

on

  • Icke kassaflödespåverkande nedskrivning om SEK 4,3 miljarder i det fjärde kvartalet 2023, relaterat till nedskrivning av goodwill kopplat till förvärvet av Igenomix 2021.
  • Igenomix, numera känt som affärsområde Genetic Services, förblir en kärnverksamhet för den nya företagsstrategin för Vitrolife Group. Dock har vi utmaningar att hantera på kort sikt.
  • Vitrolife Group lämnar även preliminära siffror avseende resultatet i fjärde kvartalet med en försäljning på 904 MSEK, en tillväxt på 6%, bruttomarginal på 56,9% och en EBITDA-marginal på 32,5%.

Icke kassaflödespåverkande nedskrivning

Vitrolife Group (NASDAQ: VITR) har idag beslutat om en icke kassaflödespåverkande nedskrivning om SEK 4,3 miljarder i det fjärde kvartalet i enlighet med IFRS redovisningsstandard. Nedskrivningen motsvarar 31% av det totala bokförda beloppet för goodwill och andra immateriella rättigheter, hänförliga till förvärvet av Igenomix. Nedskrivningen kommer att rapporteras som Övriga rörelsekostnader utanför den sedvanliga segmentsrapporteringen.

Nedskrivningen orsakas delvis på grund av ökad goodwill, som genererades av uppgången i aktiekursen vid nyemissionen av aktier för förvärvsfinansieringen av Igenomix 2021. Detta var i enlighet med IFRS. Den tillväxt som krävs för att balansera det bokförda värdet utmanas på kort sikt, men Vitrolife Group har fortsatt tilltro till de långsiktiga tillväxtutsikterna för Genetic Services. Vidare har en ökad diskonteringsränta (WACC) påverkat nedskrivningen.

Affärsområde Genetic Services är en kärnkomponent i vår nya företagsstrategi för Vitrolife Group. Vi fortsätter våra handlingsplaner för att förbättra försäljningen och lönsamheten och vi är övertygade att vi har förmågan att leverera gentemot våra långsiktiga finansiella mål för koncernen.  

Uppdatering avseende fjärde kvartalet 2023
Preliminärt (ej granskade av bolagets revisorer) resultat för det fjärde kvartalet

SEK (miljoner) Q4 Q4 FY FY
2023 2022 2023 2022
Nettoomsättning 904 855 3512 3234
 Americas 290 303 1160 1144
 EMEA 343 316 1286 1163
 APAC 271 236 1066 927
Bruttomarginal (%)  56,9%  54,2%  56,3%    55,0%
Nedskrivning 4 300 4 300
EBITDA 294 273 1 136 1 050
EBITDA-marginal (%) 32,5% 31,9% 32,3% 32,5%
Operativt kassaflöde  171 166 757 636

Försäljningstillväxten för det fjärde kvartalet var 6% och i lokala valutor 5%. Försäljningen i marknadsregion Americas minskade med 8%, EMEA och APAC ökade med 6% respektive 5% i lokala valutor.

För helåret 2023, ökade försäljningen med 9%, eller 10% justerat för avslutad verksamhet. I lokala valutor var den 4% och 5% exklusive avslutad verksamhet. Försäljningen, i lokala valutor och exklusive avslutad verksamhet, inom marknadsregion Americas minskade med 3%, EMEA och APAC ökade med 6% respektive 16%.

Vitrolife Group kommer att, i enlighet med tidigare kommunikation, att presentera bokslutskommuniké för 2023 den 2 februari.

Denna information är sådan som Vitrolife AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom nedan angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-01-23 20:00 CET.

För ytterligare information kontakta:
Patrik Tolf, CFO, telefon 031-766 90 21

Göteborg, januari 23, 2024
VITROLIFE AB (publ) 
Bronwyn Brophy O´Connor, CEO

____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife Group är en internationell koncern som tillhandahåller medicintekniska produkter och genetiska tjänster. Baserat på vetenskap och avancerad forskningskapacitet utvecklar vi tjänster och produkter för individanpassad genetisk information samt medicintekniska produkter inom fertilitet. Vi stödjer våra kunder i deras verksamhet för att förbättra patienternas utkomst av fertilitetsbehandlingar. Koncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, Sverige, och sysselsätter för närvarande cirka 1 100 personer över hela världen.

Vitrolife Groups produkter och tjänster finns tillgängliga i över 125 länder genom egen närvaro i över 25 länder och ett nätverk av distributörer. Vi är en ledande aktör inom fertilitetsområdet och har som målsättning att vara den främsta partnern för IVF-klinikerna genom att leverera oöverträffade produkter och tjänster med visionen att göra det möjligt för individer att uppfylla drömmen om ett friskt barn. Vitrolife AB (publ) är noterat på NASDAQ Stockholm.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Vitrolife AB (publ), Box 9080, 400 92 Göteborg. Org. Nr. 556354-3452. Tel: 031-721 80 00. Fax: 031-721 80 99. E-mail: info@vitrolife.com.
Hemsida: www.vitrolifegroup.com/

Pressmeddelandet kan innehålla framåtblickande uttalanden som återspeglar styrelsens och ledningens nuvarande uppfattning med hänsyn till marknaden, vissa framtida händelser och finansiellt resultat. Även om uttalandena bygger på uppskattningar anser företagsledningen att förväntningarna som återges i dessa framåtblickande uttalanden bygger på rimliga antaganden, och inga garantier kan ges för att förväntningarna kommer att visa sig korrekta. Framåtblickande uttalanden baseras på omständigheterna dagen för offentliggörandet och det faktiska resultatet kan vara väsentligt annorlunda. Vitrolife Group frånsäger sig alla avsikter eller skyldigheter att uppdatera dessa framåtblickande uttalanden. De mest väsentliga strategiska och operativa riskerna som berör Vitrolife Groups verksamhet och bransch beskrivs i årsredovisningens förvaltningsberättelse. Dessa utgörs främst av omvärldsrisker, operationella risker samt finansiella risker. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Diös hyr ut 4 000 kvadratmeter till Plikt- och prövningsverket i Umeå

Published

on

By

Fastighetsägaren Diös och Plikt- och prövningsverket har tecknat ett grönt hyresavtal om cirka 4 000 kvadratmeter kontorsyta på Storgatan 60 i centrala Umeå. Myndigheten utökar sin verksamhet med ett fjärde prövningskontor för att fler ska kunna mönstra och pröva till både värnplikt och polisutbildning. Inflyttning beräknas ske under senvåren 2026. 

Plikt- och prövningsverkets uppdrag är att kalla och mönstra ungdomar för grundutbildning med värnplikt, och även att genomföra tester av sökande till polisutbildning. Åt andra myndigheter genomför de undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med särskilda krav som handlar om trygghet och säkerhet i det svenska samhället, exempelvis Tullverket och Kustbevakningen. Prövningskontoret i Umeå blir myndighetens fjärde prövningskontor i Sverige.  

– Umeå är en universitetsstad med bra kommunikationer där vi ser goda möjligheter att kunna personalförsörja ett prövningskontor med i första hand legitimerad personal som sjuksköterskor, psykologer och läkare. Med ett kontor i Umeå får vi också geografisk spridning, med kontor i både södra Sverige, Mellansverige och norra Sverige, säger Christina Malm, generaldirektör, Plikt- och prövningsverket.  

– Det är med stor glädje vi välkomnar Plikt- och prövningsverket till Umeå. Etableringen innebär ca 60 nya arbetstillfällen i Umeå och att en samhällsviktig verksamhet får en bas i norra Sverige. Vi ser fram emot att inleda utvecklingen av fastigheten under nästa år, där vi bland annat kommer att miljöcertifiera byggnaden för att minska dess miljöpåverkan, säger Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå.

För ytterligare information kontakta gärna: 

Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå
Telefon: 010-470 98 50
E-post: goran.fonzen@dios.se

Per Andersen Helseth, pressansvarig, Pliktverket
Telefon: 070-8293875

E-post: per.andersenhelseth@pliktverket.se

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärde om 30 mdkr, ett bestånd om 327 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 544 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Large Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Diös Fastigheter AB (publ), Box 188, 831 22 Östersund  |  Tel: +46 770-33 22 00, info@dios.se, www.dios.se  |  Org.nr: 556501-1771

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Finansanställda hårt pressade i arbetet mot finansiell brottslighet

Published

on

By

Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer och över hälften känner sig otrygga på sitt arbete på grund av den finansiella brottsligheten​. Var tionde överväger att lämna branschen, visar en undersökning utförd av Finansförbundet.

Enligt polisen ökade brottsvinsterna med 22 procent till 7,5 miljarder kronor förra året och dessa brottsvinster uppstår ofta när de hittar sin väg in i det finansiella systemet. Mot bakgrund av detta har Finansförbundet valt att gå ut med en enkät till samtliga yrkesverksamma medlemmar i finansbranschen.

Resultatet av enkäten målar upp bilden av en bransch som är hårt utsatt i kampen mot finansiell brottslighet. Tre av fyra upplever att finansiell brottslighet påverkar deras arbetsmiljö mer idag än för fem år sedan​. Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer med koppling till misstänkt finansiell brottslighet​.

När det kommer till anställda på ledarpositioner i finansbranschen är siffran ännu högre, hela 42 procent av cheferna har upplevt hotfulla situationer.

”Även om vi vet att det förekommer hot mot finansanställda drabbas vi av att se i enkätresultatet hur utbrett problemet är. Det är oacceptabelt att så många upplever hotfulla situationer på jobbet”, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

Över hälften av de som svarat på enkäten känner sig otrygga i samband med sitt arbete på grund av den finansiella brottsligheten​. I den grupp som har kundnära tjänster är det ännu fler, 66 procent. Och även här sticker cheferna ut, 62 procent känner sig ibland eller ofta otrygga i arbetet.

”Att medarbetare i kundnära roller är särskilt utsatta är kanske mer väntat, men att även cheferna sticker ut är en väckarklocka. Vi ser allvarliga arbetsmiljöproblem som slår mot många yrkesroller”, säger Ulrika Boëthius.

Enkätresultatet pekar dessutom mot en potentiellt hotande kompetenskris i finansbranschen, eftersom var tionde svarar att de överväger att byta yrke på grund av just den finansiella brottsligheten. Den siffran är betydligt högre bland de som har kundnära roller, där 18 procent funderar på att byta yrke.

Även bland cheferna överväger 16 procent, alltså nästan var sjätte svarande, att byta yrkesinriktning.

”Finansanställda har en nyckelroll i arbetet mot den finansiella brottsligheten och att så många överväger att lämna yrket är därför mycket oroande. Branschen behöver all kompetens på plats för att effektivt kunna sätta stopp för bedrägerier och penningtvätt”, säger Ulrika Boëthius.
 

Om enkäten:
Enkäten gick ut till Finansförbundets medlemmar den 23 september. Enkäten var helt anonym och mottogs av 23 693 av Finansförbundets drygt 26 000 yrkesverksamma medlemmar. ​Enkäten stängdes den 6 oktober. Totalt inkom 1 803 svar, vilket innebär en svarsfrekvens på 7,6%.​ Se mer i bifogad PDF.

Finansförbundets definition av finansiell brottslighet:
Det finansiella systemet utnyttjas ibland för brottsliga ändamål. Det kan handla om upplägg för att tillskansa sig pengar från privatpersoner eller företag eller för att dölja brottsvinsters ursprung och deras slutdestination. Bedrägerier, penningtvätt och terrorfinansiering är exempel på finansiell brottslighet.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:

Klara Ledin Höglund
Redaktör med pressansvar
08-614 03 68
klara.ledinhoglund@finansforbundet.se
 

Om Finansförbundet
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 30 000 medlemmar, varav 25 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklara valet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioGaias preliminära resultat för tredje kvartalet nådde inte marknadens förväntningar

Published

on

By

 (Siffrorna inom parentes avser samma period föregående år)

Under tredje kvartalet 2024 kommer BioGaia att redovisa en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning om 51,2 miljoner kronor, relaterad till förvärvet av MetaboGen AB. Nedskrivningen beror huvudsakligen på en klinisk studie som inte uppnådde de primära målen, vilket resulterade i uppdaterade antaganden i nedskrivningsmodellen. Studien syftade till att påvisa effekten av en nästa generation probiotisk produkt för individer med metaboliskt syndrom.

För tredje kvartalet uppskattas försäljningen preliminärt till 304 miljoner kronor (318), en minskning med 4 %. Försäljningen under tredje kvartalet har påverkats negativt av lägre efterfrågan, främst i EMEA. Det preliminära rörelseresultatet för tredje kvartalet uppskattas till 41 miljoner kronor (120), en minskning med 65 %. Rörelseresultatet exklusive nedskrivningen minskade med 23 % till 92,6 miljoner kronor.

BioGaia publicerar delårsrapporten för tredje kvartalet tisdagen den 22 oktober 2024 kl. 08:00 CEST, följt av en audiocast kl. 09:30 CEST.

Följ oss:
Prenumerera på BioGaias pressmeddelanden här
LinkedIn här

Kontaktpersoner:
Alexander Kotsinas, Finansdirektör
Epost:
alexander.kotsinas@biogaia.com
Telefon: +46 735 00 11 11

Mikaela Idermark Stern, Kommunikationschef
Epost: mikaela.idermark.stern@biogaia.com
Telefon: +46 730 95 61 50

Om BioGaia
BioGaia är ett svenskt världsledande probiotikaföretag som legat i frontlinjen inom mikrobiomforskningen i mer än 30 år. BioGaia utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter med dokumenterade hälsofördelar. Produkterna säljs via distributionspartners eller via egen distribution på över 100 marknader. Moderbolaget BioGaia AB:s B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm, segmentet för medelstora bolag. biogaiagroup.com

Denna information är sådan som BioGaia är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 oktober 2024 kl. 22:00 CEST.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.