Connect with us

Marknadsnyheter

Läkare som ger negativa besked upplevs som mindre empatiska

Published

on

Cancerpatienter som tog emot ett negativt sjukdomsbesked upplevde läkarna som mindre empatiska än patienter som fick ett mer positivt besked. Lundaforskarna bakom studien tror dels att det handlar om rollen som budbärare av ett så negativt besked. Men också om att läkare i en slimmad vårdorganisation tenderar att tappa bort mottagandet av patientens känslor.

Kortfakta: cancer // klinisk forskning // kvantitativ enkätstudie // tvärsnittsstudie // 2 grupper // 186 patienter

I studien ingick 186 cancerpatienter vid onkologisk avdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund. De besked som de 17 läkarna lämnade till patienter inom ramen för studien, handlade om hur sjukdomen utvecklade sig.

– Beskeden delades in i negativa eller neutrala/goda. Negativa kan vara att personen återinsjuknat i cancer, eller att cancern har vuxit eller spridit sig. Neutrala eller positiva besked är att sjukdomen är stabil, att behandlingen går som väntat, får tumören att krympa till exempel, säger Mattias Tranberg, psykolog och forskare vid Palliativt utvecklingscentrum*, Lunds universitet. 

Patienterna skulle sedan skatta läkarens empatiska förmåga, baserat på tillfället då beskedet gavs. När det kom till hur läkaren upplevdes lyssna och känna med patienten var skillnaden stor mellan grupperna, säger Mattias Tranberg.

– De som fick dåliga besked uppfattade läkaren som mindre empatisk. Framför allt kände de sig mindre lyssnade på, trots att de samtalen i genomsnitt varade elva minuter längre än de där beskedet varit positivt. Det var mest läkaren som pratade tyckte de, läkaren fokuserade mer på informationen och budskapet än på mottagandet.

Det kompletterar bilden i en av Mattias Tranbergs tidigare studier, där läkare vittnade just om detta: att de koncentrerat sig för mycket på det kliniska budskapet och  tappat bort mottagarens känslor och reaktioner. I samma studie uppgav läkare att de upplevde sig lastade i egenskap av budbärare. En faktor som däremot förvånade Mattias Tranberg i den nya studien var att så få läkare och patienter kände varandra sedan tidigare. I enbart sex procent av fallen då ett negativt besked gavs kände läkaren och patienten varandra väl. I 61 procent av fallen hade de aldrig träffats förut. Med så få av läkarna och patienterna som kände varandra, går det inte att statistiskt avgöra själva relationens betydelse för empatiupplevelsen, menar Mattias Tranberg.

– Men det är ju lätt att förstå, rent psykologiskt, att en okänd läkare som ger dig ett negativt besked inte framstår som empatisk. Sådant kan lätt upplevas som ett regelrätt angrepp. Men när en läkare du känner säger ”jag är så ledsen att detta har hänt”… ja, då vet du att läkaren verkligen känner med dig, säger Jacob Engellau, en av forskarna bakom studien.

Han är docent vid Lunds universitet, överläkare i onkologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och handleder yngre läkare i patientkommunikation. De vittnar ofta om det plågsamma med bristande vårdkontinuitet.

– Att bygga en vi-känsla är ett vanligt sätt för att tackla en svår situation känslomässigt. Det ger läkare och patient möjlighet att dela resan, vilket ger patienten en enorm trygghet – och gör jobbet mer hanterbart för läkaren. Men det kräver förstås tid och mellanmänskliga möten, säger Jacob Engellau.

Han erfar att vården under många år frångått det personcentrerade arbetssättet för att istället ge plats åt en mer slimmad, tidspressad ”vårdproduktion”.

– Att skapa kontinuitet har visat sig vara det mest svårbemästrade inom sjukvården. Det är ett enormt bekymmer, och en källa till bland annat överbehandling, ökade konflikter och svårigheter att skapa relationer, säger Jacob Engellau.

Publikation
The influence of “bad news” and “neutral/good news” on patients’ perception of physician empathy during oncology consultations”

Cancer Medicine, January 2024
.

Kontakt
Mattias Tranberg, psykolog, forskare vid Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund och Palliativt utvecklingscentrum,  0761362482, mattias.tranberg@med.lu.se
Jacob Engellau, överläkare vid onkologen/strålbehandling, Skånes universitetssjukhus i Lund, docent vid Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, 0708-539808, jacob.engellau@med.lu.se

*Palliativt Utvecklingscentrum är en del av Lunds universitet och Region Skåne med uppdrag att bedriva forskning, utveckling och utbildning av både den allmänna och specialiserade palliativa vården.

—————–
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet
: Katrin Ståhl, 046-222 01 31, 0725-27 97 97, katrin.stahl@med.lu.se

Lunds universitet grundades 1666. Här finns 46 000 studenter och över 8 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Liten antikropp ger brett skydd mot influensa

Published

on

By

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med kinesiska kollegor hittat en antikroppsliknande molekyl som kan skydda mot flera olika influensavirus hos möss. Upptäckten kan bidra till både nya behandlingar och utvecklingen av bredare influensavaccin. 

– Vi har identifierat en liten molekyl som binder till virusets ytprotein och förhindrar infektion. Det rör sig om en så kallad nanokropp som vi kallade E10. Den skyddar möss från flera olika influensastammar inklusive de som orsakar årliga epidemier, säger Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens seniora författare.

Effekt mot flera influensatyper

Molekylen binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, inklusive fågelinfluensan H7N9 och vanliga mänskliga influensavirus som H1N1 och H3N2. När möss behandlades med molekylen kunde de motstå infektion. En vaccination som baserades på samma bindningsområde gav också ett ganska bra skydd.

– Det är ovanligt att hitta en molekyl som kan skydda mot så många olika influensavirus. Vi har dessutom sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt vilket är en stor fördel, säger Davide Angeletti.

Även om resultaten är lovande är det fortfarande långt kvar innan upptäckten kan omsättas i en behandling eller ett vaccin. Före lansering måste behandlingen testas på fler djurmodeller och därefter i kliniska prövningar för att visa att den är säker och effektiv. 

Ett globalt hälsoproblem

Influensa är ett ihållande hot mot den globala folkhälsan. Dessa virusinfektioner orsakar säsongsbundna epidemier som årligen leder till hundratusentals dödsfall världen över. Upptäckten kan bidra till ett skydd under aktiva infektioner och dessutom bana väg för vacciner som omfattar flera varianter av influensa.

Arbetet har genomförts i samarbete mellan forskare i Sverige och Kina, och dess resultat publiceras i tidskriften Nature Communications. Förstaförfattaren Zhao-Shan Chen, doktorand från Kina, isolerade molekylen E10 från djuret alpacka. Detta gjordes i professor Qiyun Zhus laboratorium vid Kinas jordbruksakademi. Chen fortsatte sedan sina studier i Davide Angelettis laboratorium vid Göteborgs universitet där molekylernas skyddseffekt testades mot olika influensavirus.

Studie: Influenza A Virus H7 nanobody recognizes a conserved immunodominant epitope on hemagglutinin head and confers heterosubtypic protection, https://doi.org/10.1038/s41467-024-55193-y

Expertkontakter

Davide Angeletti, universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel. 0762 74 48 94, e-post davide.angeletti@gu.se

Zhao-Shan Chen, doktorand, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhaoshan.chen@gu.se – engelska

Qiyun Zhu, Professor, Kinas jordbruksakademi, Kina, e-post zhuqiyun@caas.cn – engelska

Presskontakt: Elin Lindström, tel. 0766 18 30 37, e-post press@sahlgrenska.gu.se

Pressbilder: Davide Angeletti (foto: Johan Wingborg) och Zhao-Shan Chen (foto: privat)

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alice Long, ledande forskare inom immunologi, är ny medlem i Diamyd Medicals vetenskapliga råd

Published

on

By

Dr. Alice Long, en ledande expert inom translationell immunologi och diabetesforskning, har anslutits till Diamyd Medicals vetenskapliga råd. Dr. Long bidrar med omfattande erfarenhet inom immunologi och forskning som syftar till att förstå hur individer svarar på immunoterapier.

Vi är hedrade att välkomna Dr. Long till Diamyd Medicals vetenskapliga råd, säger Dr. Mark Atkinson, ordförande för Diamyd Medicals vetenskapliga råd och styrelseledamot i Diamyd Medical. Hennes banbrytande forskning inom precisionsmedicin och translationell forskning inom typ 1-diabetes ligger helt i linje med den målinriktade strategin för Diamyd®. Hennes stöd kommer att vara centralt för att vidga den vetenskapliga insikten och positionera vår terapi.

Dr. Alice Long är Associate Member och Principal Investigator vid Center for Translational Immunology vid Benaroya Research Institute. Dr. Longs laboratorium för translationell immunologi undersöker mekanismerna bakom förlusten av immuntolerans vid autoimmuna sjukdomar och utforskar terapeutiska strategier för att återställa den. Hennes forskning täcker tre sammanlänkade områden: att förstå den nedsatta IL-2-responsen hos autoimmuna patienter, att definiera funktionen och stabiliteten hos CD8 T-cellsutmattning kopplad till gynnsamma resultat vid autoimmunitet samt att utreda faktorer som påverkar olika behandlingssvar hos patienter.

Jag är mycket glad att få ansluta mig till Diamyd Medical i dess strävan att förändra vården för personer med typ 1-diabetes, säger Alice Long. Bolagets fokus på innovativa terapier och precisionsmedicin stämmer väl överens med mina forskningsmål. Jag ser fram emot att samarbeta för att kunna ta fram banbrytande behandlingar som förbättrar behandlingsresultat för patienter och omdefinierar möjligheterna för att hantera autoimmuna sjukdomar.

Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning för att förebygga och behandla typ 1-diabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Diamyd® är en antigenspecifik immunomodulerande behandling för bevarande av kroppens insulinproduktion som har Orphan Drug Designation (särläkemedelsstatus) i USA och som beviljats så kallad Fast Track Designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av Steg 1, 2 och 3 typ 1-diabetes. DIAGNODE-3, en bekräftande och registreringsgrundande fas 3-studie, rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes vid 60 kliniker i åtta europeiska länder och i USA. En större metastudie samt Bolagets prospektiva europeiska fas 2b-studie, där Diamyd® administrerats direkt i en ytlig lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydebuterad typ 1-diabetes, har visat statistiskt signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion. DIAGNODE-3 studien rekryterar endast denna patientgrupp som bär på den gemensamma gentyp som kallas för HLA DR3-DQ2 som utgör cirka 40% av patienter med typ 1-diabetes i Europa och USA. Injektioner i en ytlig lymfkörtel kan utföras på några minuter och är avsedda att optimera immunsvaret. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.

Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hannelius, vd
Tel: +46 736 35 42 41
E-post: 
ulf.hannelius@diamyd.com

Diamyd Medical AB (publ)
Box 7349, SE-103 90 Stockholm, Sverige. Tel: +46 8 661 00 26
E-post: info@diamyd.com Org. nr: 556242–3797 Hemsida: 
https://www.diamyd.com

Informationen lämnades av kontaktpersonen ovan för offentliggörande den 9 januari 2025, 11.30 CET.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny rapport: Hur är läget Sverige 2024?

Published

on

By

92 miljarder kronor. Så mycket förlorade Sverige på längre sjukskrivningar under 2024 enligt en ny rapport, Hur är läget Sverige? från Skandia. Det är en av de största ökningarna under ett enskilt år sedan Skandia 2017 började beräkna sjuknotan, det vill säga samhällsförlusten för längre sjukskrivningar, och idag beror närmare hälften av alla sjukskrivningar på psykisk ohälsa.  

Efter flera år av stabilitet och till och med nedgång har sjuknotan nu ökat med 14,2 miljarder kronor jämfört med 2023. Denna trend beror dels på att sjuktalen ökat i hela landet, dels på att reala löneökningar gjort det ekonomiska värdet av förlorat arbete högre. Detta förstärker behovet av ett starkare fokus på förebyggande och rehabiliterande vård och Skandia vill med denna rapport visa hur man kan vända trenden. 

– Vi står inför en tydlig utmaning, men också en stor möjlighet där potentialen är enorm. Genom att investera i förebyggande och rehabiliterande insatser kan vi låsa upp potentialen hos individer och företag, vilket samtidigt stärker samhällets utveckling, säger Gabriel Lundström, Skandias hållbarhetschef, säger Skandias hållbarhetschef Gabriel Lundström. 

Psykisk ohälsa bakom nära hälften av sjukskrivningarna 

Under 2024 stod psykisk ohälsa för 46 procent av alla sjukskrivningar. Samhällsförlusten för sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa uppgick till 42,6 miljarder kronor, medan fysisk ohälsa kostade 49,3 miljarder kronor. 

– Vi vet att det är möjligt att vända trenden, särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Företag som investerar i medarbetarnas hälsa ser inte bara minskade sjukskrivningar utan också ökad trivsel och produktivitet, säger Lundström. 

Könsskillnader i sjukskrivningar 

Rapporten visar tydliga könsskillnader där kvinnors sjuknota är betydligt högre än männens. Under 2024 stod kvinnor för 54,2 miljarder kronor av kostnaden för längre sjukskrivningar, jämfört med 37,7 miljarder kronor för män. Det är också vanligare att kvinnor sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa, vilket visar på ett behov av mer riktade insatser för att förbättra jämställdheten i arbetslivet. I förlängningen bidrar detta dessutom till att hämma utvecklingen mot mer jämställda pensioner. 

Stora regionala skillnader 

Rapporten visar att Värmlands län har högst andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, 51,4 procent, följt av Dalarnas län på 51,3 procent. I motsatta änden ligger Norrbottens län med 40,4 procent. Skillnaden mellan högsta och lägsta andel är alltså elva procentenheter. 

Topp 3 län som har mest att vinna på förebyggande insatser: 

  1. Värmlands län – 51,4 % 

  1. Dalarnas län – 51,3 % 

  1. Västra Götalands län – 49,8 % 

Topp 3 län där andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är lägst: 

  1. Norrbottens län – 40,4 % 

  1. Gotlands län – 40,6 % 

  1. Skåne län – 43,0 %

Rapporten i helhet återfinns här
 

För ytterligare information:
Jonatan Ohlin, pressansvarig, 073-032 74 43, jonatan.ohlin@skandia.se 

Pressrum inklusive foton finns på skandia.se

Om Skandia
Skandia är ett pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi har cirka 860 miljarder kronor under förvaltning. Vi låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning åt våra närmare 1,9 miljoner kunder och samtidigt bygger vi ett bättre samhälle. Hos oss finns också en bank för bolån och sparande som möjliggör att hantera hela din ekonomi från pension till räkningar. Läs mer på www.skandia.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.