Connect with us

Marknadsnyheter

Valberedningen i SaltX Technology föreslår ny ordförande och nya styrelseledamöter inför årsstämman 2024

Published

on

Som en del av SaltX:s förberedelser inför sin nästa fas av industrialisering och kommersialisering, föreslår valberedningen i SaltX Technology Holding AB (publ) (”SaltX” eller ”Bolaget”) val av ny ordförande och tre nya styrelseledamöter vid årsstämman 2024.

Valberedningen i SaltX förslag till beslut vid årsstämman den 25 april 2024 avseende antalet styrelseledamöter samt val av styrelseledamöter och styrelseordförande har idag överlämnats till Bolaget.

Valberedningen föreslår att årsstämman 2024 väljer sex ordinarie styrelseledamöter utan suppleanter.

Valberedningen föreslår omval av styrelseledamöterna Staffan Andersson och Per Bodén samt nyval av Andreas Nordbrandt, Tobias Elmquist, Björn Jonsson och Karin van der Salm till styrelseledamöter. Valberedningen föreslår därtill nyval av Andreas Nordbrandt till styrelsens ordförande.

I nära dialog med valberedningen har nuvarande styrelseledamöter Åke Sund (styrelsens ordförande), Tony Grimaldi, Hans Holmström och Elin Lydahl avböjt omval.

”Valberedningen vill rikta ett stort tack till Åke, Tony, Hans och Elin för deras viktiga bidrag till att utveckla SaltX till sin nuvarande position. Företaget är nu väl positionerat för nästa kapitel i sin resa mot att tillhandahålla industriella lösningar för elektrifiering av utsläppsintensiva industrier. Med Andreas Nordbrandt får bolaget en styrelseordförande med lång internationell erfarenhet som tillsammans med befintliga och nya styrelseledamöter, tillför ett värdefullt nätverk och stor erfarenhet av att industrialisera och kommersialisera storskaliga processteknologier.”, säger Peter Wolpert, VD för Industrifonden och ordförande i valberedningen för SaltX.

Valberedningen består av Peter Wolpert (utsedd av Industrifonden, ordförande i valberedningen), Daniel Juvél (utsedd av SMA Mineral AB), och Niklas Sjöblom (utsedd av Konstakademien).

”Jag ser verkligen fram emot att bidra till att utveckla SaltX vidare i denna otroligt spännande fas bolaget befinner sig i.”, säger Andreas Nordbrandt, föreslagen ny styrelseordförande i SaltX.

Presentation av förslag till ny ordförande och styrelseledamöter

Andreas Nordbrandt (föreslagen ny ledamot och ordförande), oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning samt större aktieägare i bolaget.

Andreas Nordbrandt, född 1971, är civilingenjör i maskinteknik från Linköpings Tekniska Högskola och har en lång och gedigen industriell erfarenhet i en global miljö, framför allt inom internationell gruvverksamhet. Under drygt 22 år hade han ledande befattningar inom Atlas Copco/Epiroc och arbetade internationellt mot ca 60 marknader med utveckling, marknadsföring, tillverkning, reservdelar och service av bergborrutrustning ovan och under jord över hela världen, bland annat som divisionschef (2014–2018) och med olika eftermarknadsansvar (2007–2014), inklusive i Australien (2009–2012).

Andreas var VD och delägare för trähusföretaget Mälarvillan (2019–2021). Andreas är sedan 2021 ledamot i Sandvik AB och styrelsens ordförande i Alleima AB.

Tobias Elmquist, beroende i förhållande till större aktieägare i bolaget, oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning.

Tobias Elmquist, född 1974, är civilingenjör i industriell ekonomi från Chalmers Tekniska Högskola och har 25 års erfarenhet av ledning och investeringar i innovativa tillväxtbolag i Sverige och internationellt. Han har framför allt varit verksam inom tillverkande industri, samt transport- och logistiksektorn. Tobias arbetar sedan 2022 som Senior Investment Director på Stiftelsen Industrifonden. Innan dess har han bland annat varit Partner på Maersk Growth (2019–2020), Investment Director på Chalmers Ventures (20162019) och Investment Director på Volvo Group Venture Capital (2007–2015). Tobias är ledamot i AlixLabs AB, Barnebys Group AB, Texray AB samt Zeropoint Technologies AB.

Björn Jonsson, beroende i förhållande till större aktieägare i bolaget [1], oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning.

Björn Jonsson, född 1978, har en civilingenjörsexamen i elektroteknik från Kungliga Tekniska Högskolan och en magisterexamen i internationella affärer från Stockholms universitet. Björn har lång erfarenhet av byggprojekt inom industriell processautomation och elektrifiering och är idag ansvarig för en global verksamhet inom ABB riktad mot gruvindustrin. Med mer än 20 år på ABB har han haft många olika ledande positioner inom och utanför Sverige i Asien, Mellanöstern och Europa. Björn är ledamot i SVEMINs styrelse (sedan 2016) och har tidigare varit ledamot i Svenska ABB AB:s styrelse (20202023) och styrelsen för SynerLeap (20172023), som arbetar med industriella startupföretag.

Karin Van der Salm, oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning samt större aktieägare i bolaget.

Karin van der Salm, född 1969, har en magisterexamen i kemiteknik från Delft University of Technology, Nederländerna, och har 25 års erfarenhet av ledarskap inom företag, offentliga företag och institut. Karin är VD för Gryaab i Göteborg sedan 2017. Innan rollen som VD var Karin ansvarig för projektledning och strategisk planering på Gryaab under fem år. Karin har även varit expert i statliga utredningar gällande biogas och cirkulärt samhälle för Svenskt Vatten och har utfört utrednings-uppdrag inom innovativa teknologier åt Europeiska Investeringsbanken. Innan Gryaab arbetade Karin bland annat inom COWI-koncernen, nationellt och internationellt, med marknadsutveckling (2010–2013) och som divisionschef (2008–2010) inom områden som bioenergi och processteknik.

 
Ytterligare information om de föreslagna styrelseledamöterna, valberedningens fullständiga förslag samt valberedningens motiverade yttrande kommer att göras tillgängliga på bolagets hemsida, www.saltxtechnology.com, i samband med offentliggörandet av kallelsen till årsstämman.

För mer information vänligen kontakta:
Carl-Johan Linér, VD, +46 70 532 08 08, cj.liner@saltxtechnology.com
Harald Bauer, CFO, +46 70 810 80 34, harald.bauer@saltxtechnology.com

Om SaltX Technology
SaltX är ett svenskt Greentech-företag som utvecklar och marknadsför hållbar teknologi till nytta för kunder, klimat och samhälle. Bolaget verkar inom elektrifiering av utsläppsintensiva industrier såsom kalk- och cementindustrin. SaltX Technologys aktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market. För mer information, besök: www.saltxtechnology.com.

 
[1] Med förbehåll för genomförandet av den riktade nyemissionen av B-aktier som beslutades av Bolagets styrelse den 11 mars 2024. Den riktade emissionen är föremål för godkännande av en extra bolagsstämma den 2 april 2024.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Volvokoncernen – det tredje kvartalet 2024

Published

on

By

”Under Q3 2024 fortsatte efterfrågan att normaliseras på de flesta av Volvokoncernens marknader. Vi ser att transport- och byggaktiviteten har minskat i många regioner runt om i världen jämfört med de mycket höga nivåerna förra året. Vår nettoomsättning minskade med 7% justerat för valuta och uppgick till 117,0 miljarder kronor (132,3). Fordonsförsäljningen var 11% lägre än förra året medan serviceförsäljningen höll uppe och ökade med 4 %. Vi fortsatte att generera en bra lönsamhet på de lägre försäljningsvolymerna med ett justerat rörelseresultat på 14,1 miljarder kronor (19,3) och en marginal på 12,0% (14,4) tack vare hårt arbete från våra kollegor och affärspartners”, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef.

  • Under Q3 2024 minskade nettoomsättningen med 12% och uppgick till 117,0 miljarder kronor (132,3). Justerat för valutakursförändringar minskade nettoomsättningen med 7%.
     
  • Det justerade rörelseresultatet uppgick till 14.074 Mkr (19.258), motsvarande en justerad rörelsemarginal på 12,0% (14,4). Det gjordes inga justeringar under Q3 2024. Under Q3 2023 exkluderades en negativ effekt på 794 Mkr från det justerade rörelseresultatet.
     
  • Det rapporterade rörelseresultatet uppgick till 14.074 Mkr (18.464), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 12,0% (13,8).
     
  • Förändrade valutakurser hade en negativ påverkan på rörelseresultatet om 1.561 Mkr (positiv 1.165).
     
  • Resultatet per aktie uppgick till 4,93 kronor (6,93).
     
  • Det operativa kassaflödet i Industriverksamheten uppgick till 3.069 Mkr (5.609).
     
  • Avkastningen på sysselsatt kapital i Industriverksamheten uppgick till 38,3 % (33,7).
     

Telefonkonferens för press och analytiker
En presentation av rapporten kommer att webbsändas kl. 09.00 följt av en frågestund. Länk till webbsändningen: https://qreport.volvogroup.com/.

Mer information, inklusive en intervju med vd och koncernchef Martin Lundstedt, finns inom kort på https://www.volvogroup.com/se/investors.html.

   

  

18 oktober 2024

  

   

Denna information är sådan information som AB Volvo (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande kl. 07.20 den 18 oktober 2024.

 

Aktiebolaget Volvo (publ) 556012-5790

Investor Relations
405 08 Göteborg, Sweden
Tel. 031-66 00 00
www.volvogroup.com

Kontaktuppgifter Media Relations:
Claes Eliasson                     0765-53 72 29

Kontaktuppgifter Investor Relations:
Johan Bartler                       0739-02 21 93
Anders Christensson           0765-53 59 66

  

  

För mer information, gå till volvogroup.se
För löpande uppdateringar, följ oss på X: @volvogroupse

Volvokoncernen bidrar till ett ökat välstånd genom att erbjuda transport- och infrastrukturlösningar som lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer för marina och industriella applikationer samt finansiering och tjänster som ökar kundernas drifttid och produktivitet. Volvo grundades 1927 och är i dag drivande i utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Volvokoncernen har sitt huvudkontor i Göteborg, har fler än 100,000 medarbetare och kunder på närmare 190 marknader. 2023 uppgick nettoförsäljningen till cirka 553 miljarder kronor. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Koranbränningars spridning kartlagd: skedde i två vågor

Published

on

By

Efter 2019, då Rasmus Paludan för första gången brände en koran offentligt i Danmark, spred sig tillvägagångssättet från den antimuslimska miljön till att bli en bredare proteströrelse i Skandinavien och Nederländerna. Det visar forskning som kartlagt den internationella spridningen av koranbränningstaktiken.

– Rasmus Paludans sätt att offentligt bränna koraner är ett nytt sätt för den antimuslimska rörelsen att få uppmärksamhet, säger Måns Lundstedt, forskare vid Göteborgs universitet, som undersökt fenomenet koranbränningar tillsammans med Anita Nissen vid Aalborgs universitet.

För att hitta mönster i hur protesterna har organiserats och spridits har forskarna analyserat rapportering i massmedia och högerextrem alternativmedia under perioden 2019 till slutet av 2023. De har också analyserat data från sociala medier kopplade till frontfigurer för rörelsen under samma period.

Studien visar att spridningen av koranbränningarna skedde i två vågor. I den första vågen, som pågick från 2019 till slutet av 2022, skedde spridningen framför allt inom redan existerande antimuslimska nätverk. Den första vågen var begränsad till Danmark, Norge och Nederländerna. I Sverige såg spridningen annorlunda ut för att den drevs av Paludan själv.

Den andra vågen inleddes i januari 2023 med Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Händelsen fick enorm uppmärksamhet i media och utlöste geopolitiska kriser för i synnerhet Sverige och Danmark. Samtidigt spreds taktiken utanför de ursprungliga antimuslimska nätverken. Det gjorde att den också kunde få stort genomslag i Sverige. Taktiken började dessutom anpassas för att protestera i andra frågor, som iranskt kvinnoförtryck, för yttrandefrihet, och – genom att bränna andra skrifter – även mot islamofobi.

Inte lika framgångsrikt i länder med lagstiftning på området
De våldsamma motdemonstrationerna kan ha spelat en viss roll för koranbränningarnas spridning. Den stora spridningen under 2023 tycks dock inte ha berott på detta, utan på taktikens stora mediegenomslag, de utrikespolitiska reaktionerna och på aktivisternas förmåga att anpassa den till andra politiska frågor.

Enligt forskarna är spridningen även tätt förknippad med polisens och rättsväsendets möjligheter och vilja att motarbeta dessa händelser.

–  Spridningen blev större i Skandinavien och Nederländerna för att länderna saknade eller valde att inte tillämpa lagstiftning mot skändning av religiösa symboler. Antimuslimska aktivister försökte sprida taktiken till andra länder i Europa, men motarbetades då av polis och rättsväsende, säger Måns Lundstedt.

Studien sätter ljuset på en händelse som, trots att den varit mycket uppmärksammad, hittills fått relativt lite utrymme i forskningen.

– Genom att titta på koranbränningarna kan vi få en bättre förståelse för hur den internationella högerextrema rörelsen fungerar, och hur dess tillvägagångssätt får genomslag långt utanför de egna leden, säger Måns Lundstedt.

Digital publicering: Quran Desecration Rallies in Scandinavia and the Netherlands: The Formation and Transnational Diffusion of an Anti-Muslim Protest Tactic

Kontakt: Måns Lundstedt, postdoktor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, e-post: mans.lundstedt@gu.se, telefon: 070-253 6323

Matilda Lindmark
Kommunikatör
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Telefon: 031–786 66 55
E-post: matilda.lindmark@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Dometic genomför ej kassaflödespåverkande nedskrivning av goodwill med påverkan på tredje kvartalets resultat

Published

on

By

Efter att ha gjort en bedömning av det redovisade värdet av Dometics tillgångar och beaktat den makroekonomiska situationen och de försvagade marknadsförhållanden som lyfts fram i ett pressmeddelande den 17 september, kommer Dometic att göra en ej kassaflödespåverkande nedskrivning av goodwill på totalt 2,0 miljarder SEK, vilket påverkar rörelseresultatet (EBIT) negativt för segmentet Land Vehicles Americas i tredje kvartalet 2024. Nedskrivningen har ingen påverkan på EBITA, kassaflöde eller nettoskuld i förhållande till EBITDA.

Dometics rapport för det tredje kvartalet kommer att publiceras den 23 oktober 2024.

För mer information, vänligen kontakta
Rikard Tunedal, Head of Investor Relations
Telefon: +46 730 56 97 35
E-post:
rikard.tunedal@dometic.com

Denna information är sådan information som Dometic Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 oktober 2024 kl. 07:00 CEST.

OM DOMETIC
Dometic är världsledande inom lösningar för det mobila livet. Miljontals människor runt om i världen använder Dometics produkter i frilufts-, hem- och professionella applikationer. Vår drivkraft är att skapa smarta, hållbara, och tillförlitliga produkter med en outstanding design för frilufts- och mobil livsstil inom områdena Mat & Dryck, Klimat, Energi & Styrning och Andra Applikationer. Dometic har omkring 8 000 medarbetare världen över, redovisade en nettoomsättning på 27,8 Mdr för år 2023 och har sitt huvudkontor i Solna, Sverige.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.