Connect with us

Marknadsnyheter

ABB:s landanslutningsteknik driver på utfasning av koldioxidutsläpp från DEME:s flotta i Vlissingens hamn

Published

on

  • ABB har säkrat ett kontrakt för att leverera landanslutningsinstallationer som gör det möjligt för DEME:s mångsidiga flotta att undvika utsläpp när fartygen ligger vid kaj i Vlissingens hamn, i Nederländerna
  • Samarbetet befäster ABB:s världsledande position som leverantör av plug-and-play landströmssystem för fartyg
  • ABB:s landanslutningsteknik stödjer DEME:s långsiktiga strategi för minskade koldioxidutsläpp och ger den flexibilitet som krävs för att anpassa sig till förändrade egenskaper i elnäten

ABB har vunnit kontraktet för att leverera en komplett landanslutningsinstallation till DEME-basen i Vlissingen, Nederländerna. Landanslutning gör det möjligt för den mångsidiga flottan av mudderverk samt konstruktions- och supportfartyg för offshoreverksamhet att undvika koldioxidutsläpp genom att stänga av sina motorer och använda landström när de ligger vid kaj. DEME har sitt huvudkontor i Belgien och är en ledande entreprenör inom områdena offshore-energi, miljösanering, muddring och marin infrastruktur.

DEME har satt som mål att minska de växthusgaser som genereras av flottan med 40 procent till 2030 jämfört med 2008, vilket är betydligt bättre än det reviderade utsläppsminskningsmål som fastställdes 2023 av Internationella sjöfartsorganisationen (IMO). ABB kommer att installera landström för att ansluta lämpligt utrustade fartyg som anlöper Vlissingens DEME-bas till slutet av 2024, som en del av ”Temporary Shore Power Grant Scheme for Marine Vessels 2022 – 2023”, ett statligt initiativ som stimulerar byggandet och användningen av landströmsanläggningar i nederländska hamnar.

Möjligheten att ansluta till landström för att hantera energibehov vid kaj är ett viktigt sätt för rederier att uppnå mätbara framsteg för minskade koldioxidutsläpp och förväntas bli obligatorisk vid de viktigaste EU-hamnarna i det transeuropeiska transportnätet från 2030, enligt FuelEU Maritime-reglerna.

“Det här projektet är en del av DEME:s övergripande strategi för att integrera sina hållbara affärsmål i den dagliga verksamheten”, säger Marc De Boom, avdelningschef, DEME Base Vlissingen. ”DEME har höga ambitioner när det gäller CO₂-minskningar, och vi är stolta över att vara den första belgiska marina leverantören som uppnår den högsta nivån på CO₂-prestandaskalan, vilken används i stor utsträckning i Nederländerna och Belgien. Vi är glada över att samarbeta med ABB, en erfaren och pålitlig teknikledare med en gedigen meritlista inom landanslutningsinstallationer.”

DEME-kontraktet tilldelades efter en privat anbudsprocess och är ett bra exempel på hur ABB anpassar sig till lokala intressen för att säkerställa att dess lösningar på ett flexibelt sätt kan bidra till att nå milstolpar för minskade koldioxidutsläpp. ABB:s landanslutning, som till sist planerades som en 2MvA-omvandlare, kommer att drivas med en lägre strömstyrka på 1,75MvA tills det lokala elnätet kan leverera tillräcklig kapacitet mellan transformatorstationen och eluttaget vid kajen. Hela lösningen kommer att installeras i två ISO-containrar – en 40-fots enhet och en 20-fots enhet.

“Vi är mycket glada över att ha säkrat detta betydande landanslutningskontrakt och ser fram emot att arbeta med DEME för att stödja deras ambitiösa åtaganden för att minska koldioxidutsläppen från sjöfarten”, säger Frank van Delden, Account Manager, ABB Marine & Ports. ”Med tanke på DEME-flottans mångfald är detta en viktig referens för vår landströmsteknik, som visar att nästan alla typer av fartyg kan undvika utsläpp genom att ansluta till landström vid kajen.”

ABB har etablerat sig som marknadsledande leverantör av landanslutningslösningar för fartyg och levererade världens första landströmssystem till Göteborgs hamn år 2000 och den första fartygsinstallationen år 2001. Idag kan ABB:s landanslutningar installeras på en standardiserad, förmonterad basis för integration med all typ av elförbrukning ombord på fartyg.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 20 mars 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet. 

 

ABB:s affärsområde Process Automation automatiserar, elektrifierar och digitaliserar industriella processer som tillgodoser ett stort antal grundläggande behov – från energiförsörjning, vatten och material, till produktion av varor och transport av dem till marknaden. Med sina ~20 000 medarbetare, ledande teknik och service hjälper ABB Process Automation kunder inom process-, hybrid- och maritim industri att förbättra prestanda och säkerhet i verksamheten, vilket möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. go.abb/processautomation

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s fler än 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

 

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Diös hyr ut 4 000 kvadratmeter till Plikt- och prövningsverket i Umeå

Published

on

By

Fastighetsägaren Diös och Plikt- och prövningsverket har tecknat ett grönt hyresavtal om cirka 4 000 kvadratmeter kontorsyta på Storgatan 60 i centrala Umeå. Myndigheten utökar sin verksamhet med ett fjärde prövningskontor för att fler ska kunna mönstra och pröva till både värnplikt och polisutbildning. Inflyttning beräknas ske under senvåren 2026. 

Plikt- och prövningsverkets uppdrag är att kalla och mönstra ungdomar för grundutbildning med värnplikt, och även att genomföra tester av sökande till polisutbildning. Åt andra myndigheter genomför de undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med särskilda krav som handlar om trygghet och säkerhet i det svenska samhället, exempelvis Tullverket och Kustbevakningen. Prövningskontoret i Umeå blir myndighetens fjärde prövningskontor i Sverige.  

– Umeå är en universitetsstad med bra kommunikationer där vi ser goda möjligheter att kunna personalförsörja ett prövningskontor med i första hand legitimerad personal som sjuksköterskor, psykologer och läkare. Med ett kontor i Umeå får vi också geografisk spridning, med kontor i både södra Sverige, Mellansverige och norra Sverige, säger Christina Malm, generaldirektör, Plikt- och prövningsverket.  

– Det är med stor glädje vi välkomnar Plikt- och prövningsverket till Umeå. Etableringen innebär ca 60 nya arbetstillfällen i Umeå och att en samhällsviktig verksamhet får en bas i norra Sverige. Vi ser fram emot att inleda utvecklingen av fastigheten under nästa år, där vi bland annat kommer att miljöcertifiera byggnaden för att minska dess miljöpåverkan, säger Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå.

För ytterligare information kontakta gärna: 

Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå
Telefon: 010-470 98 50
E-post: goran.fonzen@dios.se

Per Andersen Helseth, pressansvarig, Pliktverket
Telefon: 070-8293875

E-post: per.andersenhelseth@pliktverket.se

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärde om 30 mdkr, ett bestånd om 327 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 544 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Large Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Diös Fastigheter AB (publ), Box 188, 831 22 Östersund  |  Tel: +46 770-33 22 00, info@dios.se, www.dios.se  |  Org.nr: 556501-1771

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Finansanställda hårt pressade i arbetet mot finansiell brottslighet

Published

on

By

Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer och över hälften känner sig otrygga på sitt arbete på grund av den finansiella brottsligheten​. Var tionde överväger att lämna branschen, visar en undersökning utförd av Finansförbundet.

Enligt polisen ökade brottsvinsterna med 22 procent till 7,5 miljarder kronor förra året och dessa brottsvinster uppstår ofta när de hittar sin väg in i det finansiella systemet. Mot bakgrund av detta har Finansförbundet valt att gå ut med en enkät till samtliga yrkesverksamma medlemmar i finansbranschen.

Resultatet av enkäten målar upp bilden av en bransch som är hårt utsatt i kampen mot finansiell brottslighet. Tre av fyra upplever att finansiell brottslighet påverkar deras arbetsmiljö mer idag än för fem år sedan​. Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer med koppling till misstänkt finansiell brottslighet​.

När det kommer till anställda på ledarpositioner i finansbranschen är siffran ännu högre, hela 42 procent av cheferna har upplevt hotfulla situationer.

”Även om vi vet att det förekommer hot mot finansanställda drabbas vi av att se i enkätresultatet hur utbrett problemet är. Det är oacceptabelt att så många upplever hotfulla situationer på jobbet”, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.

Över hälften av de som svarat på enkäten känner sig otrygga i samband med sitt arbete på grund av den finansiella brottsligheten​. I den grupp som har kundnära tjänster är det ännu fler, 66 procent. Och även här sticker cheferna ut, 62 procent känner sig ibland eller ofta otrygga i arbetet.

”Att medarbetare i kundnära roller är särskilt utsatta är kanske mer väntat, men att även cheferna sticker ut är en väckarklocka. Vi ser allvarliga arbetsmiljöproblem som slår mot många yrkesroller”, säger Ulrika Boëthius.

Enkätresultatet pekar dessutom mot en potentiellt hotande kompetenskris i finansbranschen, eftersom var tionde svarar att de överväger att byta yrke på grund av just den finansiella brottsligheten. Den siffran är betydligt högre bland de som har kundnära roller, där 18 procent funderar på att byta yrke.

Även bland cheferna överväger 16 procent, alltså nästan var sjätte svarande, att byta yrkesinriktning.

”Finansanställda har en nyckelroll i arbetet mot den finansiella brottsligheten och att så många överväger att lämna yrket är därför mycket oroande. Branschen behöver all kompetens på plats för att effektivt kunna sätta stopp för bedrägerier och penningtvätt”, säger Ulrika Boëthius.
 

Om enkäten:
Enkäten gick ut till Finansförbundets medlemmar den 23 september. Enkäten var helt anonym och mottogs av 23 693 av Finansförbundets drygt 26 000 yrkesverksamma medlemmar. ​Enkäten stängdes den 6 oktober. Totalt inkom 1 803 svar, vilket innebär en svarsfrekvens på 7,6%.​ Se mer i bifogad PDF.

Finansförbundets definition av finansiell brottslighet:
Det finansiella systemet utnyttjas ibland för brottsliga ändamål. Det kan handla om upplägg för att tillskansa sig pengar från privatpersoner eller företag eller för att dölja brottsvinsters ursprung och deras slutdestination. Bedrägerier, penningtvätt och terrorfinansiering är exempel på finansiell brottslighet.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:

Klara Ledin Höglund
Redaktör med pressansvar
08-614 03 68
klara.ledinhoglund@finansforbundet.se
 

Om Finansförbundet
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 30 000 medlemmar, varav 25 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklara valet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioGaias preliminära resultat för tredje kvartalet nådde inte marknadens förväntningar

Published

on

By

 (Siffrorna inom parentes avser samma period föregående år)

Under tredje kvartalet 2024 kommer BioGaia att redovisa en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning om 51,2 miljoner kronor, relaterad till förvärvet av MetaboGen AB. Nedskrivningen beror huvudsakligen på en klinisk studie som inte uppnådde de primära målen, vilket resulterade i uppdaterade antaganden i nedskrivningsmodellen. Studien syftade till att påvisa effekten av en nästa generation probiotisk produkt för individer med metaboliskt syndrom.

För tredje kvartalet uppskattas försäljningen preliminärt till 304 miljoner kronor (318), en minskning med 4 %. Försäljningen under tredje kvartalet har påverkats negativt av lägre efterfrågan, främst i EMEA. Det preliminära rörelseresultatet för tredje kvartalet uppskattas till 41 miljoner kronor (120), en minskning med 65 %. Rörelseresultatet exklusive nedskrivningen minskade med 23 % till 92,6 miljoner kronor.

BioGaia publicerar delårsrapporten för tredje kvartalet tisdagen den 22 oktober 2024 kl. 08:00 CEST, följt av en audiocast kl. 09:30 CEST.

Följ oss:
Prenumerera på BioGaias pressmeddelanden här
LinkedIn här

Kontaktpersoner:
Alexander Kotsinas, Finansdirektör
Epost:
alexander.kotsinas@biogaia.com
Telefon: +46 735 00 11 11

Mikaela Idermark Stern, Kommunikationschef
Epost: mikaela.idermark.stern@biogaia.com
Telefon: +46 730 95 61 50

Om BioGaia
BioGaia är ett svenskt världsledande probiotikaföretag som legat i frontlinjen inom mikrobiomforskningen i mer än 30 år. BioGaia utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter med dokumenterade hälsofördelar. Produkterna säljs via distributionspartners eller via egen distribution på över 100 marknader. Moderbolaget BioGaia AB:s B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm, segmentet för medelstora bolag. biogaiagroup.com

Denna information är sådan som BioGaia är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 oktober 2024 kl. 22:00 CEST.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.