Connect with us

Marknadsnyheter

Hansa Biopharma publicerar årsredovisning och hållbarhetsrapport för 2023

Published

on

Bolaget gjorde betydande framsteg inom sina kommersiella och R&D-prioriteringar

Lund, 21 mars 2024 Hansa Biopharma AB, ”Hansa” eller ”bolaget” (Nasdaq Stockholm: HNSA), tillkännagav idag publiceringen av sin årsredovisning och hållbarhetsrapport för 2023. Under 2023 gjorde företaget stora framsteg inom både sina kommersiella prioriteringar och R&D-prioriteringar och fortsatte sin resa mot att bli en hållbar organisation.

Peter Nicklin, styrelseordförande i Hansa Biopharma, kommenterar: ”2023 var ytterligare ett viktigt år för Hansa Biopharma. Vårt syfte grundar sig på vetenskaplig innovation, förbättring av patientresultat och högsta etiska standard i verksamheten, och vi ser fram emot att utveckla kritisk vetenskap och leverera nya läkemedel. Styrelsen har förtroende för det starka och mycket erfarna teamet på Hansa och tror på dess förmåga att leverera viktiga prioriteringar inom läkemedelsutveckling och kommersialisering.”

Søren Tulstrup, vd och koncernchef, Hansa Biopharma säger: ”Under 2023 låg bolagets fokus fast på att främja spjutspetsforskning och leverera nya behandlingar inom områden med stora ouppfyllda behov. Med ett mycket erfaret och resultatinriktat team fortsätter vi att verkställa våra viktigaste strategiska prioriteringar, med stöd av vår omfattande vetenskapliga och kommersiella expertis. I takt med att vi expanderar vår verksamhet kommer vi också att öka vår förståelse och vårt åtagande när det gäller att vara en hållbar och ansvarsfull organisation som spelar en viktig roll i samhället. Vi strävar också efter att ha en positiv inverkan på de samhällen där vi är verksamma. Vi är redo att leverera på vår djärva ambition att tillhandahålla livsförändrande och livräddande läkemedel till människor med sällsynta immunologiska sjukdomar och tillstånd.”

Höjdpunkter under 2023

De kommersiella framstegen hade stöd av market access på totalt 14 europeiska marknader, vilket inkluderar de fem största marknaderna. Utanför Europa blev Australien det första landet att ge provisoriskt godkännande för Idefirix® vid njurtransplantation från både levande och avlidna donatorer. Hansa etablerade också ett nytt kommersiellt partnerskap med NewBridge Pharmaceuticals för regionerna Mellanöstern och Nordafrika.

Framstegen inom klinisk utveckling bestod bland annat av att en långsiktig uppföljningsstudie av imlifidase vid njurtransplantation (17-HMedIdeS-14) slutfördes, som bekräftade fortsatt nytta upp till fem år, samt positiva övergripande data från en fas 2-studie vid Guillain-Barrés syndrom (GBS) (15-HMedIdeS-09). Den första patienten behandlades i en pivotal fas 3-studie av anti-glomerulär basalmembransjukdom (anti-GBM) (GOODIDES-02) samt i en ny prövarinitierad fas 2-studie av ANCA-associerad vaskulit (ImlifidARDSe.01).

I sitt engagemang för att främja vetenskapen om immunmodulerande behandlingar gick Hansa in i klinisk fas (NICE-01) med HNSA-5487, huvudkandidaten från sitt program för nästa generations IgG-klyvande enzymer (NiceR), och delade uppmuntrande övergripande resultat avseende säkerhet och tolerabilitet, farmakokinetik och farmakodynamik.

Inom området genterapi fortsätter Hansa att fokusera på att samarbeta med ledande innovatörer inom genterapi för att potentiellt göra det möjligt för fler patienter att få tillgång till livsförändrande genterapier. Bolagets partnerskap med Sarepta Therapeutics har nu övergått till klinisk fas i och med starten av den första kliniska studien som utvärderar imlifidase som förbehandling till genterapin SRP-9001 vid Duchennes muskeldystrofi (DMD). Under 2023 ingick Hansa även ett partnerskap med Généthon, en ledande ideell forskningsorganisation inom genterapi, för att utvärdera imlifidase som förbehandling till genterapi vid Crigler-Najjars syndrom.

Hansas resa mot en mer hållbar verksamhet 

På Hansa ser vi hållbarhet som en viktig del av vår övergripande verksamhet. Hansas hållbarhetsrapport för 2023 belyser bolagets fortsatta insatser inom prioriterade terapiområden för att säkerställa att vi bedriver en transparent och etisk verksamhet med lämplig styrning. Vi vill också främja en kultur som värdesätter mångfald, där alla medarbetare är inkluderade och känner stöd.

Hansa använder en årlig företagsövergripande undersökning av Great Place to Work®, en global auktoritet inom arbetsplatskultur, för att få feedback från medarbetarna. Målet är att kunna erbjuda en hälsosam arbetsmiljö, som ständigt utvecklas och förbättras, med engagerade och motiverade kollegor. Under 2023 erhöll Hansa Great Place to Work®-certifiering för fjärde året i rad, och 100 procent av medarbetarna deltog i undersökningen, vilket anses vara över branschstandard för ett företag av denna storlek. 2023 utsågs Hansa dessutom till en av de 25 bästa arbetsplatserna i Sverige. 

Läs årsredovisning och hållbarhetsrapport för 2023 här

Denna information är sådan som Hansa Biopharma AB är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 21 mars 2024 kl. 07:00 CET.

— SLUT PÅ PRESS­MEDDELANDET —

Kontaktpersoner för mer information:

Klaus Sindahl, Head of Investor Relations
M: +46 (0) 709 298 269
E: klaus.sindahl@hansabiopharma.com

Stephanie Kenney, VP Global Corporate Affairs
M: +1 (484) 319 2802
E: stephanie.kenney@hansabiopharma.com

Om Hansa Biopharma

Hansa Biopharma AB är ett banbrytande biofarmabolag i kommersiell fas som utvecklar innovativa, livräddande och livsförändrande behandlingar för patienter med sällsynta immunologiska sjukdomstillstånd. Hansa har utvecklat en ledande enzymbehandling för klyvning av IgG-antikroppar (immunoglobulin) som ger högsensitiserade patienter möjlighet till njurtransplantation. Hansa har ett omfattande och växande forsknings- och utvecklingsprogram baserat på företagets egenutvecklade enzymtekiknologiplattform för IgG-klyvning. Målet är att tillgodose medicinska behov inom transplantation, autoimmuna sjukdomar, genterapi och cancer. Hansa Biopharma är baserat i Lund och har verksamhet i Europa och USA. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet HNSA. Läs mer på www.hansabiopharma.com och följ oss på LinkedIn.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sveriges äldsta krydda hittad i Varberg

Published

on

By

Under sommaren har det rafflande hållbarhetsinitiativet Sveriges äldsta krydda ägt rum och nu står det klart. De glada vinnarna i Sveriges äldsta krydda 2024 är Kicki Högberg och Mikael Nilsson i Träslövsläge, Varberg. Deras krydda är en över 100 år gammal starkpeppar, daterad till 1910–1920-tal i obruten originalförpackning.  
 
Fredagen den 6 september hade allmänheten chansen att smaka på en maträtt med den 100-åriga kryddan då den gästspelade hos den välkända kocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus i Stockholm. 

Sveriges äldsta krydda är ett hållbarhetsinitiativ från Matsmart som syftar till att öka kunskapen kring bäst före-märkningen på mat. Enligt Naturvårdsverket slänger de svenska hushållen 343 000 ton ätbar mat årligen.1 En stor bidragande faktor till detta matsvinn är okunskap om vad bäst före-märkningen står för. Var sjätte svensk slänger exempelvis skafferivaror som ris och pasta bara för att de passerat bäst före-datumet.2 
 
”Om fler vågar titta, lukta och smaka på varor med passerat bäst före-datum kan vi minska det stora matsvinnet.” – Anna Holmqvist, hållbarhetschef på Matsmart.
 
I Sveriges äldsta krydda uppmanades allmänheten att skicka in bilder på de äldsta kryddburkarna de kunde hitta hemma i sina kryddskåp. Men det var inte enkelt att utse Sveriges äldsta krydda. Ett hundratal av de inskickade kryddorna var så gamla att bäst före-datum inte var branschstandard när de såldes. Matsmart har därför låtit mathistorikern Richard Tellström, känd från SVT:s Historieätarna, undersöka och datera de äldsta bidragen – för att på så vis hitta den vinnande kryddan.  

Fredagen den 6 september gästspelade starkpepparn på den välkända kocken Fredrik Erikssons restaurang Långbro Värdshus i Stockholm. Fredrik komponerade en specialrätt med vinnarkryddan som endast kunde avnjutas denna kväll. På plats fanns även vinnarna av Sveriges äldsta krydda, Kicki Högberg och Mikael Nilsson som fick smaka på sin egen krydda.
 
Historien bakom den vinnande kryddan
I början av 1980-talet köpte Mikaels far två små matbutiker i Träslövsläge. Med butikerna följde även kryddorna, som redan då hade många år på nacken. Mikaels far kunde inte förmå sig att slänga kryddorna, så de fick stanna kvar på hyllorna. När Mikael och hans fru Kicki, som senare tagit över butikerna, hörde om initiativet ”Sveriges äldsta krydda” förstod de att de förmodligen hade ett starkt bidrag på sin kryddhylla.

”Det är så häftigt att min svärfars 100 år gamla starkpeppar fick tillagas på en av Sveriges bästa restauranger!” – Kicki Högberg, vinnare.
 
”På Långbro Värdshus gillar vi att ta tillvara på råvaror, det här initiativet från Matsmart hjälper oss svenskar att bli ännu bättre på att rädda mat.” – Fredrik Eriksson, krögare, Långbro värdshus.
 
”Bäst-före-datum kom till Sverige 1985, så historiskt sett är det en ny företeelse.” – Richard Tellström, Mathistoriker.
 
Om bäst före-märkningen 
Till skillnad från vad många tror så har inte bäst före-datumet med matsäkerhet att göra, utan det är bara en garanti från livsmedelsproducenten att maten behåller sin kvalitet i form avsmak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd, fram till det specifika datumet.3 Det betyder alltså inte att den blir oätlig efter passerat datum, utan ofta är den god i veckor, månader och ibland till och med år efter datumet. En del mat, som vinäger och många kryddor, blir i princip aldrig gamla.

Obs! Inte att förväxla med märkningen ‘sista förbrukningsdag’ som är en märkning för livsmedel som kan bli hälsofarliga efter kort tid. Sådana livsmedel finns det inte så många av, därför är mat märkt med sista förbrukningsdag ovanligt.4

Exempel på hur länge maten egentligen håller efter passerat bäst före-datum, från Skafferiguiden:

Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Konservburkar: 5+ år
Mjöl: 3+ år
Pasta: evigheter*
Salt: evigheter*
Socker: evigheter*
 
*Vad menas med evigheter? Jo, att produkten håller i väldigt många år om den förvaras på rätt sätt.

Källor

1 Naturvårdsverket (2024). Livsmedelsavfall i Sverige 2022. [online] Available at: https://www.naturvardsverket.se/49501f/globalassets/media/publikationer-pdf/8900/978-91-620-8908-5.pdf.

2 Livsmedelsverket (2023). Matsvinn i hemmet 2022. Kännedom, attityd och beteende. [online] www.livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2023/l-2023-nr-03-matsvinn-i-hemmet-2022.pdf.

Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

4 Livsmedelsverket (2023b). Vad betyder datummärkningen? [online] Livsmedelsverket.se. Available at: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/tips/vad-betyder-datummarkningen

Isabelle Bjerlestam
Communications and Sustainability Specialist
+46791028875
isabelle.bjerlestam@matsmart.se

Om Matsmart
Matsmart-Motatos är en europeisk mat-e-handel och impact-bolag. Bolaget bidrar till en hållbar reformering av det globala matsystemet med en affärsmodell som linjerar helt med det globala hållbarhetsmålet 12.3: att världens matsvinn ska halveras till år 2030. Idag finns Matsmart-Motatos med på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag och är etablerat på fem europeiska marknader. På Matsmart-Motatos kan konsumenter handla mat och konsumentprodukter som annars skulle ha riskerat att slängas, på grund av till exempel överskottsproduktion, kort datum eller säsongsvariationer. År 2023 omsatte Matsmart-Motatos 1043 miljoner kronor

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Viktiga steg för en mer effektiv jämställdhetspolitik i budgeten

Published

on

By

Regeringen vill ta flera steg framåt på jämställdhetsområdet i den kommande budgeten. Anslaget till Jämställdhetsmyndigheten föreslås öka med 72 miljoner kronor, vilket finansieras med en flytt av andra medel på jämställdhetsområdet. Myndigheten får bättre förutsättningar genom att medel ska börja gå direkt till myndigheten i stället för att ges genom olika uppdrag. Det ger bättre effektivitet för skattepengarna och ligger i linje med Statskontorets förslag i sin analys av Jämställdhetsmyndigheten som myndighet.

I den kommande budgetpropositionen vill regeringen se ökade satsningar på jämställdhet samtidigt som ändringar görs så att jämställdhetspolitiken kan fungera mer effektivt.

Regeringen delar Statskontorets bild att nuvarande sätt att finansiera Jämställdhetsmyndigheten gör det svårt för myndigheten att planera sin verksamhet och utnyttja sina resurser effektivt. I budgeten för 2025 föreslår regeringen därför ändringar som syftar till att skapa bättre möjligheter till långsiktighet och högre effektivitet i myndighetens arbete. 

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
 

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-77 10 951
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ökade medel till Arbetsmiljöverket för skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra arbetsmiljörisker

Published

on

By

I budgetpropositionen för 2025 avser regeringen att föreslå att Arbetsmiljöverket tillförs medel för att för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker. Där ingår också att utveckla hur urvalet av vilka arbetsplatser som ska inspekteras görs för att tillsynen i större utsträckning ska riktas mot de arbetsplatser där riskerna är som störst. För detta föreslås Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag därför öka med 50 miljoner kronor för 2025. Därefter beräknas anslaget öka med 75 miljoner kronor för 2026 och permanent med 100 miljoner kronor för 2027.

Under 2023 avled 63 arbetstagare i arbetsolyckor med dödlig utgång, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Dålig arbetsmiljö bedöms vara en bidragande orsak till för tidig död i många fall varje år. Till exempel bidrar stress till för tidig död för drygt 770 personer per år. Arbetet med att förebygga dödsolyckor i arbetslivet och med tillsyn av arbetsmiljön är avgörande för att upprätthålla skyddet för arbetstagarna och för att rättvisa konkurrensförhållanden ska kunna råda på arbetsmarknaden.

Det behövs en fortsatt hög ambitionsnivå för arbetsmiljöpolitiken för att möta olika typer av utmaningar i arbetslivet. Därför satsar regeringen ytterligare medel på Arbetsmiljöverkets för en skärpt och effektivare tillsyn mot dödsolyckor och andra allvarliga arbetsmiljörisker.

En arbetsmiljö som är säker och utvecklande är central för medborgarnas välfärd och bidrar på ett avgörande sätt till ett tryggare Sverige. God arbetsmiljö har betydelse för såväl tillväxt som sysselsättning, liksom för en god, jämlik och jämställd hälsa. Ingen ska dö eller skadas till följd av sitt arbete.

Regeringen avser att lämna dessa förslag i den kommande budgeten. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Kontakt
Emelie Franzén
Pressassistent hos jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg
076-771 09 51
emelie.franzen@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.