Marknadsnyheter
Oroväckande ökning av äkta hussvamp – kan förstöra hela huset
Mellan 2022 och 2023 ökade antalet saneringar av den fruktade äkta hussvampen i samtliga regioner i Sverige. Det kan bero på att klimatet blivit blötare och att höga elpriser gjort att många valt att dra ner på underhållstemperaturen i fritidsstugan.
Äkta hussvamp är allvarligt. Det är den farligaste av alla virkesförstörande svampar och kan leda till allvarliga skador på fastigheten. Den är också aggressiv, vid hög luftfuktighet kan den växa upp till en halv centimeter per dygn och upptäcks den inte i tid kanske inte ens omfattande saneringsinsatser är tillräckliga för att rädda fastigheten. Och just hög luftfuktighet kan vara en av orsakerna bakom ökningen.
– Vi har sett en ökning av äkta hussvamp under flera år vilket är en oroväckande trend eftersom angreppen snabbt blir så pass allvarliga. Ökningen skulle kunna bero på att klimatet blivit blötare men också att de höga elpriserna gjort att många dragit ner på underhållsvärmen i fritidsstugorna för att spara pengar, vilket ökar luftfuktigheten ytterligare, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Rentokil (tidigare Nomor).
Ovälkommen överraskning till påsk
Många fritidshusägare öppnar upp sommarstugan till påsk och kan då mötas av flera obehagliga överraskningar i form av gnagare och andra skadedjur som kommit fram efter vintern. Men även äkta hussvamp kan ha angripit stugan under vintern och just i år är förutsättningarna extra goda.
– Förra sommaren var både blöt och kall vilket är en gynnsam kombination för äkta hussvamp då träkonstruktionen aldrig hinner torka. Sedan har rejäla mängder snö från vintern smält nu vilket ökar luftfuktigheten ytterligare. Mitt råd till alla påskfirare är att inspektera huset grundligt och att kontakta försäkringsbolaget vid minsta misstanke, säger Johan.
Så undviker du problem med äkta hussvamp:
- Håll fastigheten så torr som möjligt
- Låt inte underhållstemperaturen på fritidsstugan understiga 15 grader
- Säkerställ att taket inte läcker och att hängrännor fungerar som de ska
- Kontrollera att krypgrunden inte är för fuktig
- Avlägsna eventuellt gammalt virke under huset
- Se över försäkringen så att den täcker äkta hussvamp
För mer information:
Johan Peterson
Skadedjursexpert
070-359 90 43
johan.peterson@rentokil-initial.com
Rentokil Sverige (tidigare Nomor AB) levererar rikstäckande tjänster inom skadedjursbekämpning, matsäkerhet och miljö. Våra tjänster innefattar allt från förebyggande skadedjursskydd till saneringar, hygieninspektioner, provtagning och radonmätning. Vi skräddarsyr varje avtal för att våra kunder ska få bästa möjliga tjänst till ett konkurrenskraftigt pris – med hög omsorg om miljö och hälsa. Rentokil Sverige är en del av brittiska Rentokil Initial som är världens största företag inom skadedjurskontroll. Genom att kombinera styrkan av vår globala expertis och lokala närvaro erbjuder vi tjänster i världsklass, med en personlig service – över hela Sverige.
Marknadsnyheter
Wyld Networks ingår ett låneavtal om cirka 4,3 MSEK för att tillföras rörelsekapital och för att finansiera löpande produktion och leverans av produkter till kunder
Idag, den 31 december 2024, har Wyld Networks AB (”Wyld Networks” eller ”Bolaget”) ingått ett låneavtal avseende ett lån om cirka 4,3 MSEK.
Bolaget har idag ingått ett låneavtal med Olsen Fond & Försäkring AB (”Långivaren”) avseende ett lån om cirka 4,3 MSEK. Lånet har en uppläggningsavgift på 6,0 procent och löper med en månatlig ränta på 2,0 procent. Lånet förfaller till betalning den 1 september 2025. Bolaget har dock rätt att betala tillbaka lånet i förtid. Lånet kommer att tillföra Bolaget rörelsekapital och finansiera den löpande produktionen och leveransen av produkter till Bolagets kunder.
Långivaren kan komma att tillhandahålla ytterligare finansiering om Bolaget skulle behöva ytterligare rörelsekapital.
För ytterligare information om Wyld Networks, vänligen kontakta:
Alastair Williamson, VD Wyld Networks
E-post: alastair.williamson@wyldnetworks.com
Tel: +44 7 824 997 689
Om Wyld Networks
Wyld Networks utvecklar och säljer innovativa trådlösa tekniklösningar som möjliggör prisvärd uppkoppling var som helst i världen, vilket tar itu med problemen för företag och människor när det gäller bristen på global mobilnätstäckning. Lösningarna är främst inriktade på trådlös anslutning för Internet of Things (IoT) och människor.
Wyld Networks Ltd bildades i Cambridge, Storbritannien 2016 och är ett helägt dotterbolag till Wyld Networks AB.
Wyld Networks aktie (WYLD) handlas på Nasdaq First North Growth Market.
Certified Adviser till Wyld Networks är Mangold Fondkommission AB.
Läs mer på: www.wyldnetworks.com
Denna information är sådan information som Wyld Networks är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 31 december 2024 kl. 18:00 CET.
Marknadsnyheter
Finepart Sweden AB (publ) erhåller order på 430 000 USD
Finepart Sweden AB har framgångsrikt slutfört försäljningen av ett Finecut-system till ett ledande företag inom spektroskopi i USA. Ordervärdet uppgår till 430 000 USD, och leverans av systemet är planerad till fjärde kvartalet 2025.
Lars Darvall, VD på Finepart, kommenterar: ”Vi är glada över att ytterligare ett företag har valt Finecut för att förbättra sin produktivitet utan att kompromissa med precisionen. Detta visar på styrkan och mångsidigheten i vår teknologi.”
Finepart vill samtidigt passa på att önska alla ett Gott Nytt År!
För ytterligare information
Lars Darvall
VD, Finepart Sweden AB
Telefon: 0707 – 767 768
E-post: lars.darvall@finepart.com
Om Finepart
Verksamheten grundades år 2012 och är ett Innovativt Tech-bolag med tillverkning av abrasiva mikrovattenskärningssystem under varumärket Finecut. Teknologin baseras på vattenskärningsteknik som innebär att med mycket högt vattentryck, cirka 4 000 bar, skapar en stråle som accelererar sandkorn som verkar som slipmedel. Tekniken är framför allt lämpade för tillverkning av komponenter med hög precision för i princip alla material. Sedan starten har flertalet varumärken adderats såsom Finesoft, Finespin, Finepart Academy till det som idag utgör Finepart. Försäljning sker via egen personal samt ett återförsäljarnätverk. De största marknaderna är Norden, Europa och USA. Verksamheten bedrivs i Sverige, Bollebygd.
Finepart är noterat på Spotlight Stockmarket, Stockholm sedan hösten 2016. För mer information, se www.Finepart.com
Denna information är sådan information som Finepart Sweden AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruks-förordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 31a december, 2024.
Marknadsnyheter
Avida Finans AB (publ) har genomfört det planerade förvärvet av Santanders kreditkorts- och säljfinansieringsverksamhet
Avida Finans AB (publ) (Avida) har efter att samtliga villkor idag uppfyllts i det avtal som ingicks 18 september 2024, inklusive finansiering och regulatoriska godkännanden, nu slutfört förvärvet av Santander Consumer Bank AS svenska och norska kreditkortsverksamhet samt den säljfinansieringsverksamhet som Santander Consumer Bank bedrivit tillsammans med Elkjøp i Norge och Elgiganten i Sverige. Förvärvet har finansierats genom ett kapitaltillskott från Avidas ägare och genom upptagande av skuld.
Från och med 1 januari 2025 bedrivs den förvärvade verksamheten av Avida och omfattar cirka 450 000 privatkunder med en total utestående balans av icke-förfallna lån om för närvarande ca 4 miljarder kronor.
”För oss på Avida är detta en historisk milstolpe, säger Mikael Johansson, verkställande direktör på Avida. I och med förvärvet kommer vi utöka kunderbjudandet med kreditkorts- och säljfinansieringstjänster. Det kommer bli en bra plattform för framtida tillväxt. Som en del av förvärvet adderar vi också många kompetenta nya kollegor som tillför viktig kunskap och erfarenhet.”
Mikael Johansson understryker vikten av den roll som Avidas starka ägare har spelat för att förvärvet skulle kunna förverkligas.
”Med vår starka ägares stöd har vi tagit fram en ambitiös strategi och investerat i teknisk utveckling och våra tjänster. I och med förvärvet har vi väsentligen ökat vår räckvidd och storlek inom konsumentmarknaden för krediter i Sverige och Norge. Samtidigt är vi ödmjuka inför den utmaning vi har framför oss med att integrera den förvärvade verksamheten i Avida och att fullt ut nå de strategiska och finansiella fördelar vi har kalkylerat med.”
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Michael Grosche, Head of Communication and Investor Relations, telefon: +46 70 307 29 36, epost: michael.grosche@avida.se
Om Avida
Avida är specialist inom konsument- och SME-finansiering och ska erbjuda en sömlös kundupplevelse, både digitalt och personligt. Vi är på en transformativ och spännande resa på Avida. Den 18 september ingick vi ett avtal om att förvärva kreditkortsverksamheten i Sverige och Norge från Santander Consumer Bank AS, samt den säljfinansieringsverksamhet som Santander Consumer Bank bedrivit i samarbete med Elkjøp i Norge och Elgiganten i Sverige. Den förvärvade verksamheten tillför från 1 januari 2025 cirka 450 000 nya privatkunder och närmare 50 nya medarbetare. När den nya verksamheten nu adderats har vi cirka 210 medarbetare, med huvudkontor i Stockholm och kontor i Oslo, Helsingfors och Stavanger.
Avida står under tillsyn av Finansinspektionen.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke