Connect with us

Marknadsnyheter

Mangold AB Delårsrapport april-juni 2024

Published

on

”Nu har vi kommit halvvägs genom 2024 och jag kan glädjande konstatera att Mangold har behållit sin marknadsledande ställning inom SME-segmentet. Totala intäkter för det första halvåret har ökat med 12 procent i relation till motsvarande period föregående år. Vi är även mycket stolta över att Private Banking levererar sitt bästa halvår i företagets historia.” – Per-Anders Tammerlöv, VD

Januari–juni 2024 jämfört med januari–juni 2023

  • Totala intäkter ökade med 11,9 procent till 93,4 (83,5) mkr
  • Periodens resultat ökade till 0,1 (-10,0) mkr
  • Totala intäker för Private Banking är de högsta någonsin och uppgår till 37,5 (33,1) mkr
  • Tillgångar med löpande arvode är de högsta någonsin och uppgår till 1,9 (1,6) mdr kr
  • Tillgångar under administration ökade med 74,6 procent till 31,6 (18,1) mdr kr
  • Resultat per aktie uppgick till 0,2 (-21,4) kr

April-juni 2024 jämfört med april-juni 2023

  • Totala intäkter minskade med 6,0 procent till 42,4 (45,1) mkr
  • Periodens resultat uppgick till -0,9 (-4,1) mkr
  • Räntenettot är det högsta någonsin och uppgår till 8,8 (5,6) mkr
  • Utlåning till allmänheten har ökat till 224,0 (160,6) mkr
  • Inlåningen från allmänheten är den högsta någonsin och uppgår till 964,0 (438,7) mkr
  • Antal transaktioner ökade till 83,9 (49,4) tusen

Finansiell kalender:

Delårsrapport Q3, publiceras den 23 oktober 2024

Bokslutskommuniké 2024, publiceras den 29 januari 2025

Styrelsen försäkrar att denna delårsrapport ger en rättvisande översikt av bolagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som koncernen står inför.

Denna information är sådan information som Mangold AB (publ.) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande kl. 11:15 CEST den 10 juli 2024. Publicerad delårsrapport, liksom ytterligare finansiell information om Mangold, finns tillgänglig på https://mangold.se/investor-relations/.

För frågor kontakta:
Jonathan Bexelius, CFO
jonathan.bexelius@mangold.se
+46 7 9585 9963

Om Mangold

Mangold erbjuder finansiella tjänster till företag, institutioner och privatpersoner. Affärsverksamheten ligger i det helägda Mangold Fondkommission AB och är indelad i de två segmenten Investment Banking och Private Banking. Mangold Fondkommission står under Finansinspektionens tillsyn och bedriver värdepappersrörelse enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden. Mangold är medlem på Nasdaq Stockholm, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Copenhagen, Spotlight Stock Market och Nordic Growth Market samt derivatmedlem på Nasdaq Stockholm. Bolaget är även clearingmedlem och emissionsinstitut hos Euroclear Sweden. Vidare är Mangold medlem i branschorganisationerna Swedsec och Föreningen Svensk Värdepappersmarknad. Mangold är noterat på Nasdaq Stockholm Main Market och handlas med kortnamnet MANG. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Firenor International får order att skydda helikopterplattformar ombord på havsbaserade transformatorstationer

Published

on

By

Firenor International, ett helägt dotterbolag till Concejo AB (publ), har fått order att leverera brandsäkerhetssystem till helikopterplattformar som ska användas ombord på två havsbaserade transformatorstationer.

Firenor International, med huvudkontor i Kristiansand i Norge, är en ledande leverantör av högspecialiserade produkter och system för aktiv brandbekämpning till kunder globalt inom energisektorn. Firenor har erhållit order från en internationell helikopterplattformsleverantör om att leverera integrerade brandsäkerhetssystem, så kallade Deck Integrated Fire Fighting System (DIFFS), för skydd av två helikopter-plattformar som ska levereras till havsbaserade transformatorstationer som ingår i ett större europeiskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Ordervärdet för de två aktuella DIFFS-systemen uppgår totalt till cirka 40 MSEK.

– Firenors starka erbjudande inom brandsäkerhetssystem vinner ytterligare erkännande. Den nya ordern bekräftar Firenor Internationals position som en ledande leverantör av brandsäkerhetssystem för komplexa anläggningar som exempelvis havsbaserad vindkraft, säger Carl Adam Rosenblad, vd och koncernchef för Concejo AB (publ).

 

Concejo AB (publ)

För ytterligare information, kontakta:
Carl Adam Rosenblad
Vd och koncernchef
E-post: ca.rosenblad@concejo.se
Mobil: +46-73 672 48 01
www.concejo.se

  

Om Concejo

Concejo är ett blandat investmentbolag med målsättningen att skapa långsiktiga värden genom att investera i och utveckla verksamheter med entreprenörskap som grund. Concejos B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Maltesiska viner och deras utveckling: Från det feniciska ursprunget till modern tid

Published

on

By

Öarna Malta och Gozo, som ligger i hjärtat av Medelhavet, är genomsyrade av över 7 000 år av historia och kulturellt utbyte. Från de tidigaste bosättarna omkring 5500 f.Kr. till de inflytelserika civilisationer som följde har dessa öar utvecklats till en unik kulturell väv, och ett av deras mest fascinerande arv är deras vintillverkning tradition. 

Vinproduktion på Malta går tillbaka till feniciernas ankomst på 800-talet f.Kr. som förde med sig sin vinkunskap till öarna. Arkeologiska bevis, bland annat ett skeppsvrak nära Gozo från 700 f.Kr. visar att fenicierna producerade vin lokalt och exporterade det över Medelhavet. Maltas vinresa har dock varit allt annat än smidig. 

Under karthagernas och romarnas styre blomstrade vinframställningen, för att sedan avbrytas under den arabiska perioden då bomull blev den dominerande grödan. Trots det fortsatte lokala bönder med småskalig vinproduktion för eget bruk. Kristendomens återkomst och Maltas växande handel med Sicilien under medeltiden hjälpte till att återuppliva vinodlingen. Det var dock inte förrän Johanniterorden anlände till Malta 1530-som Maltas vinkultur började ta form på ett mer djupgående sätt. 

Riddarna, som var finsmakare av vin från hela Europa, importerade viner från regioner som Champagne, Chablis och Toscana, vilket gjorde att den lokala produktionen hamnade i skymundan. Den maltesiska vinindustrin kämpade för att konkurrera med den prestigefyllda europeiska importen, och i slutet av 1700-talet hade viner från så långt bort som Kapstaden tagit sig till Malta. Men trots detta inflöde av utländska viner förblev Maltas egen industri blygsam, och lokala viner reserverades främst för religiösa ceremonier. 

I slutet av 1800-talet uppstod nya utmaningar när vinpesten Phylloxera förstörde vingårdar i hela Europa, inklusive Malta. Efter det brittiska styret 1814 försummades jordbruket – och vinodlingen – och den politiska instabiliteten och världskrigen störde industrin ytterligare. Vinproduktionen på Malta stod stilla fram till mitten av 1900-talet, då två inhemska druvsorter – Gellewza (röd) och Girgentina (vit) – blev grundstenen i maltesiskt vin. 

Återkomsten och den moderna vinindustrin 

Det var inte förrän på 1980-talet som den maltesiska vinindustrin började sin renässans. Inför den globala konkurrensen började lokala vingårdar importera ädeldruvor som Chardonnay, Merlot och Cabernet Sauvignon. Detta djärva drag markerade början på en omvandling som så småningom skulle leda till att maltesiska viner fick erkännande på den internationella scenen. 

I samband med Maltas anslutning till Europeiska unionen 2004 avskaffades skyddstullarna på importerade viner, vilket ledde till att de lokala producenterna utsattes för ännu hårdare konkurrens. De maltesiska vinproducenterna antog dock utmaningen. Införandet av DOK-reglerna (Denominazzjoni ta’ Oriġini Kontrollata) 2007 innebar en viktig vändpunkt för den lokala vinindustrin och fastställde standarder som gjorde att maltesiska viner hamnade på samma nivå som viner från kända europeiska regioner. Dessa bestämmelser förbättrade inte bara kvaliteten utan förnyade också intresset för inhemska druvsorter, vilket säkerställde att Maltas unika vinodlingsarv kunde blomstra. 

En modern framgångssaga inom vintillverkning

I dag finns det på Malta och Gozo ett dussintal certifierade vingårdar, varav två har varit i drift i över hundra år. Gozo har trots sin begränsade storlek fyra vingårdar på sina 67 kvadratkilometer, som alla bidrar till öns blomstrande vinscen. Malta producerar över 1,5 miljoner flaskor vin varje år, men den begränsade produktionen innebär att dessa viner sällan finns tillgängliga för export. 

Maltas vinindustri erbjuder nu en delikat balans mellan internationella druvsorter som Chardonnay och Syrah, tillsammans med de inhemska druvorna Gellewza och Girgentina. Denna kombination visar öarnas unika jordmån, formad av kalkstensrika jordar och medelhavsklimat. 

En unik inbjudan att upptäcka maltesiska viner 

För vinentusiaster som söker en unik upplevelse är det enda sättet att till fullo uppskatta vinerna från Malta och Gozo att besöka öarna. Med sina soldränkta vingårdar, sin rika historiska bakgrund och sina intima, familjeägda vingårdar erbjuder Malta en vinupplevelse som inte liknar någon annan i världen. Besökare kan besöka vingårdarna, smaka på de lokala sorterna och utforska den fascinerande historia som har format den maltesiska vinproduktionen genom århundradena. 

Samtidigt som den maltesiska vinindustrin fortsätter att växa och förnya sig, förblir den rotad i en månghundraårig tradition av motståndskraft, anpassning och passion. Oavsett om du njuter av ett glas Gellewza eller utforskar de kalkstensutskurna källarna på en maltesisk vingård är varje klunk en resa genom tiden – ett bevis på den bestående andan i denna Medelhavsskärgård. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Eastnine delårsrapport januari–september 2024

Published

on

By

Förvaltningsresultatet steg med 21 procent under kvartalet samt perioden och är på nya rekordnivåer. Nettouthyrningen är positiv och uthyrningsgraden högre än närmast föregående kvartal. Fastigheten Nowy Rynek E som förvärvades i juni bidrar till resultatet under hela det tredje kvartalet. 

Januari–september 2024

  • Hyresintäkterna ökade med 7 procent och uppgick till 29 110 TEUR (27 200).
  • Driftnettot ökade med 6 procent till 26 983 TEUR (25 411), vilket motsvarar en överskottsgrad om 93 procent (93).
  • Förvaltningsresultatet ökade med 21 procent till 16 038 TEUR (13 215), motsvarande 0,18 EUR per aktie (0,15). Ökningen förklaras främst av ränteintäkter samt förvärvet av Nowy Rynek E i juni.
  • Orealiserade värdeförändringar uppgick till -6 430 TEUR (-37 143). Av förändringarna hänförs -2 273 TEUR (-34 706) till fastigheter och -4 157 TEUR (-2 437) till derivat. Realiserade värdeförändringar uppgick till 43 TEUR (-49 870).
  • Periodens resultat uppgick till 6 148 TEUR (-72 220), motsvarande 0,07 EUR per aktie före och efter utspädning (‑0,81).
  • Nettouthyrningen uppgick till 398 TEUR (-604). Den ekonomiska uthyrningsgraden var 94,4 procent (93,1).
  • Fastighetsvärdet var 654 MEUR (574) vid periodens slut.

Viktiga händelser under tredje kvartalet

  • Inga viktiga händelser har ägt rum under kvartalet.

Viktiga händelser efter periodens slut

  • Eastnine erhöll fem stjärnor i GRESB:s årliga jämförelse av hållbarhetsarbetet i fastighetsbolag.
  • IBM har tecknat ett femårigt hyresavtal om cirka 1 500 kvm i fastigheten 3Bures-3 i Vilnius. Inflyttning är beräknad till april 2025.
  • Vilnius kommun har tecknat ett tioårigt hyresavtal om cirka 1 900 kvm i fastigheten 3Bures-1,2 i Vilnius. Inflyttning är beräknad till mars 2025.

Vd-kommentar

Resultat på rekordnivå

Eastnine uppvisar ett kvartal med positiv nettouthyrning och stigande uthyrningsgrad jämfört med föregående kvartal. Förvaltningsresultatet når återigen rekordnivå och den viktigaste anledningen är fastighetsförvärvet i juni. Även perioden uppvisar rekordresultat, till det bidrar även stora ränteintäkter efter försäljningen av MFG i augusti förra året. Vårt närmaste fokus ligger på förvärv i Warszawa.

Rekord för förvaltningsresultatet

Eastnine gör ännu ett starkt kvartal. Uthyrningsgraden ökar jämfört med föregående kvartal till 94,4 procent och är i en stigande trend. Våra hyresintäkter liksom förvaltningsresultat når nya högstanivåer under både kvartalet och perioden. Hyresintäkterna ökar med 7 procent under perioden och med hela 18 procent under det tredje kvartalet. Förvaltningsresultatet för både kvartalet och perioden ökar med 21 procent och för perioden summeras det till 16 038 TEUR. Ränteintäkter efter försäljningen av MFG är fortfarande den största anledningen till ökningen under perioden, men i det tredje kvartalet är det förvärvet av Nowy Rynek E i juni som huvudsakligen bidrar till resultatutvecklingen.

Räntorna vänder ner

Europeiska centralbanken (ECB) sänkte, i oktober, styrräntan för tredje gången i år. Trenden med stigande räntenivå har stannat av och i slutet av september är Eastnines genomsnittliga räntenivå något lägre än de två närmast föregående kvartalen. Eastnines belåningsgrad uppgår till 35 procent, ska över tid ligga kring 50 procent med ett tak på 60 procent. Räntetäckningsgraden är stabil mellan de senaste kvartalen, men har stigit jämfört med samma period föregående år.

Mindre värdeökning under kvartalet

Värdeförändringarna i fastighetsportföljen under det tredje kvartalet är positiva om 1,2 MEUR, men totalt sett svagt negativa sedan årsskiftet. Det vägda direktavkastningskravet i värderingarna, som har stigit sedan inledningen av 2023, förblev i det tredje kvartalet på samma nivå, 6,7 procent, som föregående kvartal. Fastighetsportföljens totala värde uppgår till 654 MEUR, motsvarande 7,4 miljarder SEK.

Topp 20 procent i GRESB benchmark

Eastnines ambition är att vara en ledare inom hållbarhet i våra regioner. Att Eastnine rankas bland de 20 procent bästa fastighetsbolagen i världen i den av fastighetsbranschens kända GRESB-jämförelsen är extra hedrande. Eastnine arbetar dedikerat för att hålla en hög prestanda i fastigheterna och för att erbjuda inspirerande och trivsamma arbetsplatser som våra hyresgäster vill fortsätta att arbeta i. Samtidigt pågår det löpande optimeringsarbetet mot målet om klimatneutral fastighetsdrift. I detta ingår att införa ökad digital styrning och mätning av hela fastighetsportföljen.

Fokus på Warszawa

I maj 2022 genomfördes Eastnines första investering i Polen och i juni i år förvärvades den andra fastigheten i staden Poznan som, trots att det inte är en huvudstad, till sin storlek påminner om de baltiska huvudstäderna. Polen som land har stark BNP-tillväxt och huvudstaden Warszawa bedöms vara den stad i Europa som under de närmsta åren kommer ha högst BNP-utveckling. Warszawas kontorshyresmarknad är robust med stigande hyresnivåer och hög efterfrågan för bra objekt i attraktiva lägen. Nya kontorsprojekt hyrs ut till hyresgäster som flyttar från mindre attraktiva hus i sämre lägen, men också till nya företag som etablerar sig i Polen. I Warszawa är transaktionsaktiviteten ännu förhållandevis låg, delvis beroende på att de tyska investerare som tidigare dominerat marknaden fokuserar på sin hemmamarknad. Allt sammantaget ger det oss bra förutsättningar för att kunna göra lönsamma fastighetsförvärv i Polens huvudstad.

Kestutis Sasnauskas, vd

Presentation av delårsrapport

Rapporten presenteras torsdagen den 24 oktober 2024 kl. 15.00. Klicka här för att komma till webbsändningen.

Eastnine AB (publ)

För mer information kontakta:

Kestutis Sasnauskas, vd, +46 8 505 97 700
Britt-Marie Nyman, CFO och vice vd, +46 70 224 29 35
Besök
www.eastnine.com

Denna information är sådan information som Eastnine AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Rapporten lämnades, genom angivna kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 24 oktober 2024, kl. 14.00.  

Eastnine AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, sektor Real Estate. Eastnines affärsidé är att vara den ledande, långsiktiga leverantören av moderna och hållbara kontorslokaler i förstklassiga lägen på utvalda marknader i Baltikum och Polen.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.