Connect with us

Marknadsnyheter

Så skiljer sig mäns och kvinnors sparande – Novusundersökning

Published

on

Män sparar till hobbys och fordon, medan kvinnor sparar till resor. Kvinnor är också mer intresserade av att lära sig mer om hur olika sparformer fungerar. Det visar en undersökning om privatekonomiska vanor och skillnaderna mellan könen som Novus genomfört bland unga vuxna i Skåne.

Nio av tio i åldern 18-29 sparar pengar varje månad och det finns inga signifikanta skillnader mellan könen när det gäller hur många som sparar. Generellt har män genom en högre inkomstnivå ett större utrymme för sparande, men den aktuella Novusundersökningen bland unga vuxna visar heller inte på några tydliga skillnader mellan män och kvinnor när det gäller storleken på månadssparandet. 

För båda könen är de vanligaste målsättningarna med sparandet att bygga upp en ekonomisk buffert och få ihop pengar till en kontantinsats och ett bostadsköp. Utöver dessa prioriterade mål är sedan skillnaderna påtagliga för vad unga män och unga kvinnor sparar till. 

Kvinnor sparar till resor, män till hobbys och fordon 
Hela 54 procent av kvinnorna har resor som ett uttalat mål med sitt sparande, att jämföra med 42 procent av männen. En omvänd skillnad finns när det gäller att spara pengar till hobbys – det sparar 25 procent av männen till, medan endast 14 procent av kvinnorna gör det. 

När det gäller att spara till ett framtida fordonsköp så uppger 24 procent av männen att de lägger undan pengar till detta, medan endast 15 procent av kvinnorna gör det. Det framgår av intervjuerna som genomförts av Novus på uppdrag av Sparbanken Skåne. 

– Undersökningen visar att män och kvinnor i ung vuxenålder månadssparar i ungefär lika stor utsträckning, men att det vid sidan av de stora sparmålen om buffert och bostad finns signifikanta skillnader mellan könen. Det låter stereotypt men vi ser att män i högre grad sparar till ett fordonsköp. Män är också tydligare med att de stoppar undan pengar till sin hobby, medan kvinnorna i högre grad sparar till en reseupplevelse, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Rättvis hushållsekonomi för ett jämställt sparande
Det behöver i sig inte vara ett problem att män och kvinnor sparar till olika saker, menar Joanna Ulfsdotter Johnsson, så länge som både män och kvinnor har samma möjligheter att spara. Men så är det tyvärr inte idag. Det finns fortfarande osakliga löneskillnader mellan könen. Kvinnor tar också hand om barn och hem med föräldraledighet, VAB och deltidsarbete i större utsträckning än män. 

Som enskild är det svårt att styra över alla faktorer som påverkar den ekonomiska jämställdheten. Jag tycker därför att det är rimligt att börja hemma, i till exempel ett hushåll med flera vuxna är det avgörande att ha med sig jämställdhetsperspektivet. Utgifter ska fördelas rättvist, gärna utifrån storleken på inkomsterna. Utgå också från att alla ska kunna stoppa undan pengar i ett sparande. Se sparandet som en post som måste planeras in i den gemensamma budgeten, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson. 

Kvinnor vill lära sig mer om aktier och fonder
Vidare visar undersökningen från Novus att 75 procent av kvinnorna vill lära sig mer om olika sparformer, jämfört med bara 63 procent av männen. 80 procent av kvinnorna vill specifikt lära sig mer om hur aktier och fonder fungerar, jämfört med 69 procent av männen. Kvinnor oroar sig också i högre grad för sin framtida ekonomi än vad män gör. 

– Män oroar sig mindre och efterfrågar också ny kunskap i mindre utsträckning. Min absoluta övertygelse är att kvinnor inte kan så mycket mindre än män, utan bara att de har ett sämre självförtroende i ekonomiska frågor, säger Joanna Ulfsdotter Johnsson. 

För den som vill lära sig mer om ekonomi och sparande är det klokt att ta tag i det så snabbt som möjligt. Ett bra sparande växer över tid, men omvänt blir det också så att om man halkar efter i sparande i ung ålder så kan den ekonomiska skillnaden bestå eller förstärkas genom hela livet.

– I slutänden handlar det om att säkra sin trygghet, även vid oförutsedda händelser som arbetslöshet eller sjukdom. Det handlar också om frihet och att kunna förverkliga drömmar och långsiktiga mål.

Fyra tips för sparande och en jämställd hushållsekonomi

  • Börja spara tidigt. Även små belopp växer över tid. Försöka att hålla i vanan med sparande genom livets alla skeden – som utbildningar, första egna boendet, föräldraledighet etc även om summan kan behöva anpassas.
  • Lär dig om olika sparformer. Placera långsiktigt sparande så att det kan ge god avkastning över tid. Efterhand kommer du att tjäna pengar på dina pengar och dra nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten.
  • Var rättvis hemma. När man flyttar ihop är det klokt att vara tydlig med hur just ni vill göra med er ekonomi. Bli medveten om hur olika val påverkar dig och din partner i det långa loppet. Tjänar ni olika mycket är det rimligt att ta hänsyn till det i hushållsbudgeten. 
  • Buffertsparande, bostadssparande och även ett pensionssparande bör ingå i hushållets gemensamma ekonomi. Det kan vara klokt att göra delar av detta till enskild egendom för att skydda pengarna vid en eventuell separation.

Om ekonomi och jämställdhet
Kvinnor har i genomsnitt 83 procent av den sammanräknade förvärvsinkomst som män har, enligt siffror från SCB (2022). Fler kvinnor än män arbetar deltid och kvinnor tar i större omfattning ut föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, även om skillnaderna har minskat under de senaste tio åren.

För mer information
Joanna Ulfsdotter Johnsson, privatekonom, 046-37 19 10
Kristian Svensson, pressansvarig, 046-16 23 09

Om undersökningen
Novus har på uppdrag av Sparbanken Skåne undersökt hur unga vuxna i Skåne ser på sitt sparande och sin ekonomi. Totalt medverkade 501 personer i intervjuerna, alla i åldern 18-29 år och boende i Skåne. 51 procent av de svarande var män, 47 procent kvinnor och 2 procent identifierade sig på annat sätt.

Ungefär hur mycket sparar du varje månad?

Totalt Man Kvinna
Upp till 250 kr 4% 3% 3%
251-500 kr 9% 5% 13%
501-1000 kr 13% 16% 11%
1001-1500 kr 10% 13% 8%
1501-2000 kr 11% 11% 12%
2001-3000 kr 9% 7% 12%
3001-5000 kr 13% 13% 12%
5001-8000 kr 9% 7% 12%
8001-12 000 kr 6% 8% 5%
Mer än 12 000 kr 4% 5% 3%
Jag sparar inte 10% 12% 8%

Vad sparar du till? Flera svar möjliga.
Ställd till de som sparar.

Totalt Man Kvinna
Buffert för oförutsedda händelser 74% 72% 75%
Kontantinsats och bostadsköp 72% 74% 70%
Resor 48% 42% 54%
Nöjen 31% 29% 33%
Pension 30% 29% 31%
Hobby 20% 25% 14%
Fordonsköp 19% 24% 15%
Inredning som möbler 18% 14% 21%
Kläder och accessoarer 12% 10% 12%
Hemelektronik 9% 11% 7%
Annat 3% 3% 5%

Hur ofta oroar du dig för din framtida ekonomi?

Totalt Man Kvinna
Dagligen 13% 12% 13%
Varje vecka 22% 21% 24%
Varje månad 17% 11% 23%
Några gånger om året 17% 15% 19%
Mer sällan 14% 15% 13%
Jag oroar mig inte för min ekonomi 17% 26% 8%

Vad skulle du önska att du själv och unga idag fick lära sig om hushållsekonomi och egna pengar?
Flera svar möjliga
                                                             

Totalt Man Kvinna
Hur aktier och fonder fungerar 74% 69% 80%
Hur olika sparformer fungerar 69% 63% 75%
Hur en bostadsaffär går till 64% 63% 66%
Hur man gör en budget 57% 54% 60%
Ekonomiska begrepp 48% 47% 48%
Hur man tar ett lån 46% 41% 50%
Hur man undviker skuldfällor 47% 45% 48%
Hur man betalar räkningar 40% 38% 43%
Hur man undviker att bli lurad av ekonomiska bedragare 30% 27% 31%
Bitcoin och kryptovalutor 9% 12% 7%
Vet ej 6% 7% 5%
Annat 2% 2% 1%

Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu startar Kooperationens år!

Published

on

By

FN har utsett 2025 till Kooperationens år. Med budskapet ”Kooperation bygger en bättre värld” uppmanar FN medlemsstaterna att främja kooperativt företagande och uppmärksamma den globalt framgångsrika affärsmodellen. Nu inviger Svensk Kooperation året och ser fram emot att sprida kunskap om och skapa gynnsamma villkor för kooperativt företagande.

– Det är helt rätt att FN har utsett 2025 till Kooperationens år. Dels för att såväl okunskapen som nyfikenheten om kooperation är stor, dels för att det kooperativa företagandet har potential att lösa många av dagens samhällsproblem. Det är något som FN också understryker i budskapet för året – att kooperation bygger en bättre värld, säger Anders Dahlquist-Sjöberg, ordförande för Svensk Kooperation.

Med året vill FN lyfta fram och uppmärksamma den kooperativa företagsmodellen, som är framgångsrik över hela världen. FN uppmanar också medlemsstaterna att se över existerande lagstiftning och regelverk för att skapa en gynnsam miljö som främjar kooperativt företagande. Några av de insatser som FN lyfter särskilt är att säkerställa tillgång till kapital och en rättvis skattelagstiftning för kooperativa företag.  

– Vi på Svensk Kooperation ser fram emot att fira och uppmärksamma Kooperationens år hela 2025. Med året manar FN på både oss kooperativa företag och den svenska regeringen. Tillsammans kan vi skapa gynnsammare villkor för kooperativ utveckling och bygga ett bättre Sverige, och en bättre värld, säger Paul Christensson, vice ordförande Svensk Kooperation.

Svensk Kooperation är en samlande kraft för de gemensamma insatser som görs av de kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige under Kooperationens år. Under året är den kooperativa företagsformen och det kooperativa Sverige i fokus. För Svensk Kooperations del betyder det bland annat kunskapsseminarier i riksdagen, debattartiklar, forskningsseminarier samt riktade utskick och event för lokala och regionala politiker och beslutsfattare. De kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige kommer också, tillsammans och enskilt, att lyfta fram kooperationens unicitet och den kooperativa företagsmodellen på olika sätt – med kampanjer, utbildningar och information både externt och internt.

Kontaktpersoner för mer information och intervjuer:

Petra Pilawa
Verksamhetschef
petra.pilawa@svenskkooperation.se, 076-812 28 48

Camilla Lundberg Ney
Verksamhetschef
camilla.lundberg.ney@svenskkooperation.se, 070-309 88 84

 

Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen. Initiativtagare till denna partipolitiskt och religiöst obundna organisation är LRF, KF, HSB, och Fremia. Svensk Kooperation bidrar med kunskap om kooperationen, påverkar och driver opinion i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagens villkor och potential.

www.svenskkooperation.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu startar Kooperationens år!

Published

on

By

FN har utsett 2025 till Kooperationens år. Med budskapet ”Kooperation bygger en bättre värld” uppmanar FN medlemsstaterna att främja kooperativt företagande och uppmärksamma den globalt framgångsrika affärsmodellen. Nu inviger Svensk Kooperation året och ser fram emot att sprida kunskap om och skapa gynnsamma villkor för kooperativt företagande.

– Det är helt rätt att FN har utsett 2025 till Kooperationens år. Dels för att såväl okunskapen som nyfikenheten om kooperation är stor, dels för att det kooperativa företagandet har potential att lösa många av dagens samhällsproblem. Det är något som FN också understryker i budskapet för året – att kooperation bygger en bättre värld, säger Anders Dahlquist-Sjöberg, ordförande för Svensk Kooperation.

Med året vill FN lyfta fram och uppmärksamma den kooperativa företagsmodellen, som är framgångsrik över hela världen. FN uppmanar också medlemsstaterna att se över existerande lagstiftning och regelverk för att skapa en gynnsam miljö som främjar kooperativt företagande. Några av de insatser som FN lyfter särskilt är att säkerställa tillgång till kapital och en rättvis skattelagstiftning för kooperativa företag.  

– Vi på Svensk Kooperation ser fram emot att fira och uppmärksamma Kooperationens år hela 2025. Med året manar FN på både oss kooperativa företag och den svenska regeringen. Tillsammans kan vi skapa gynnsammare villkor för kooperativ utveckling och bygga ett bättre Sverige, och en bättre värld, säger Paul Christensson, vice ordförande Svensk Kooperation.

Svensk Kooperation är en samlande kraft för de gemensamma insatser som görs av de kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige under Kooperationens år. Under året är den kooperativa företagsformen och det kooperativa Sverige i fokus. För Svensk Kooperations del betyder det bland annat kunskapsseminarier i riksdagen, debattartiklar, forskningsseminarier samt riktade utskick och event för lokala och regionala politiker och beslutsfattare. De kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige kommer också, tillsammans och enskilt, att lyfta fram kooperationens unicitet och den kooperativa företagsmodellen på olika sätt – med kampanjer, utbildningar och information både externt och internt.

Kontaktpersoner för mer information och intervjuer:

Petra Pilawa
Verksamhetschef
petra.pilawa@svenskkooperation.se, 076-812 28 48

Camilla Lundberg Ney
Verksamhetschef
camilla.lundberg.ney@svenskkooperation.se, 070-309 88 84

 

Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen. Initiativtagare till denna partipolitiskt och religiöst obundna organisation är LRF, KF, HSB, och Fremia. Svensk Kooperation bidrar med kunskap om kooperationen, påverkar och driver opinion i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagens villkor och potential.

www.svenskkooperation.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Arbetslösheten ökade under 2024 – lågkonjunkturen satte tydliga spår

Published

on

By

Antalet inskrivna arbetslösa steg med ungefär 23 000 personer under förra året

I slutet av december var cirka 377 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det sätter punkt för 2024 som präglades av en försvagad arbetsmarknad. I genomsnitt var 357 000 personer inskrivna som arbetslösa år 2024, vilket kan jämföras med ett snitt på 334 000 personer året innan.

– Arbetslösheten ökade brett. Såväl bland kvinnor som män, bland inrikes och utrikes födda samt bland yngre och äldre är fler inskrivna som arbetslösa idag än för ett år sedan, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Det svaga ekonomiska läget påverkade arbetsmarknaden negativt. Lågkonjunkturen försvagades och fördjupades under fjolåret. Detta påverkade exempelvis arbetsgivare vilket syntes tydligt gällande antalet nyanmälda lediga platser på Platsbanken.

­– Vi såg en rejäl minskning under 2024 för antalet nyanmälda lediga platser. Under året publicerades 100 000 platser i genomsnitt per månad, vilket kan jämföras med 147 000 platser året innan, säger Eva Samakovlis.

Arbetsgivarna ser något ljusare på framtiden men återhämtningen på den svenska arbetsmarknaden bedöms bli utdragen. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i rapporten ”Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2024” som publicerades den 17 december.

– Arbetsmarknaden kommer att fortsätta präglas av lågkonjunkturen och återhämta sig långsamt. Vi bedömer att arbetslösheten slutar att öka under det första halvåret 2025 för att därefter minska gradvis i takt med att ekonomin stärks, säger Eva Samakovlis.

Månadspress.png

Kort om arbetsmarknaden i december 2024

Inom parentes anges motsvarande siffror för december 2023.

  • 7,1 procent var inskrivna som arbetslösa (6,6).* Sammanlagt 376 517 personer (349 349).
  • 8,3 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa (7,7).* Sammanlagt 44 872 ungdomar (41 864).
  • 149 647 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer (139 328).
  • 203 903 personer var öppet arbetslösa (178 054).
  • 172 614 personer deltog i program med aktivitetsstöd (171 295).
  • 34 759 personer anmälde sig som arbetssökande (33 558).
  • 19 369 personer fick arbete (18 972).
  • 4 280 personer varslades om uppsägning (4 456).

*Andel av den registerbaserade arbetskraften.

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i december 2024.

Statistikkartor för alla län

Mer statistik

Verksamhetsstatistiken för januari publiceras den 12 februari 2025 kl. 6:00.

Fakta om statistiken        

Arbetsförmedlingens månadspressmeddelanden redovisar myndighetens verksamhetsstatistik. Redovisningen bygger på Arbetsförmedlingens registeruppgifter om bland annat inskrivna arbetslösa och om nyanmälda lediga platser. Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik redovisar olika kategorier av arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans inskrivna arbetslösa. Andelen inskrivna arbetslösa anges i förhållande till en registerbaserad arbetskraft. Metoden för att beräkna arbetskraftens storlek, och därmed även den relativa arbetslöshetsnivån ändrades under 2024.

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik tillhör inte Sveriges officiella statistik. Den officiella arbetslöshetsstatistiken redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) i deras Arbetskraftsundersökning (AKU).

Mer information om Arbetsförmedlingens statistik

Mer information om SCB:s arbetskraftsundersökning

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se

 

ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.