Connect with us

Marknadsnyheter

Utmanande marknadsförhållanden fortsätter att påverka Husqvarna Groups finansiella resultat under det tredje kvartalet

Published

on

Utmanande marknadsförhållanden och återhållsam konsumtion fortsätter att påverka koncernens försäljning och rörelseresultat under det tredje kvartalet. Dessutom går trädgårdssäsongen gradvis mot sitt slut med detaljhandelspartners och återförsäljare som minskar sina lagernivåer.

Kassaflödet förväntas vara fortsatt starkt, delvis drivet av minskade lagernivåer i koncernen.

 

Som ett resultat av dessa kombinerade faktorer förväntas koncernens organiska försäljning för det tredje kvartalet att minska med cirka 5 procent, jämfört med föregående år med ett rörelseresultat omkring break-even. Marginalerna påverkas också negativt av lägre kapacitetsutnyttjande och marknadsföringsaktiviteter.

 

De pågående kostnadsbesparingsprogrammen accelereras och ytterligare åtgärder kommer att presenteras i rapporten för det tredje kvartalet 2024.

 

– Det nuvarande marknadsläget är svagt och har en betydande inverkan på vår verksamhet, varför vi fortsätter att vidta åtgärder för att mildra effekterna. Vi fortsätter leverera försäljningstillväxt inom strategiskt prioriterade områden som robotgräsklippare för den professionella marknaden, batteriprodukter för konsumenter samt reservdelar och tillbehör. Som en del av vårt arbete att leda övergången till robotgräsklippare och batteriprodukter investerar vi aktivt inom dessa områden och kommer med flera betydande produktlanseringar nästa år, säger Pavel Hajman, vd på Husqvarna Group.

 

Husqvarna Groups rapport för det tredje kvartalet kommer att publiceras den 23 oktober 2024.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Media
Henrik Sjöström, Presschef
+46 727 15 77 85
press@husqvarnagroup.com

Investerare
Johan Andersson, Chef Investerarrelationer
+46 702 100 451
ir@husqvarnagroup.com

Detta pressmeddelande innehåller insiderinformation som Husqvarna AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 10 september, 2024 kl. 22.45 CET. 

Husqvarna Group
Husqvarna Group grundades 1689 och är idag en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skötsel av skogar, parker och trädgårdar. Vår produktportfölj omfattar bland annat robotgräsklippare, motorsågar, trimrar, åkgräsklippare och bevattningslösningar. Vi är även ledande inom utrustning och diamantverktyg för byggindustrin och diamantverktyg för naturstenindustrin. Våra produkter och lösningar säljs främst under de globala varumärkena Husqvarna och Gardena via direktförsäljning, fack- och detaljhandlare till konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder. Nettoomsättningen 2023 uppgick till 53,3 miljarder SEK och koncernen har cirka 13 800 anställda i 40 länder. Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sparbanken Rekarne öronmärker ytterligare en miljon för ökad trygghet i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Published

on

By

Sparbanken Rekarne vill tillsammans med Sparbanksstiftelsen Rekarne bidra till en positiv samhällsutveckling och öronmärker därför genom Rekarnemiljonen pengar till trygghetsinitiativ i Eskilstuna och Strängnäs kommuner i år igen.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det här är vårt något. Förra året fick vi in så många fina idéer för ökad trygghet och därför valde vi att fortsätta med Rekarnemiljonen även i år. Under våren och sommaren har organisationer, föreningar och företag haft möjlighet att skicka in sina idéer, berättar Johanna Tömmervik, marknad- och kommunikationschef på Sparbanken Rekarne.

Många påverkas av det som händer i samhället just nu, framför allt barn och unga. Via Rekarnemiljonen kan människor som vill bidra till ett tryggare samhälle få ekonomiskt stöd till sitt initiativ.

– Ansökningstiden är slut och nu är det dags för allmänheten att rösta på de fantastiska idéer som kommit in. Från och med idag presenterar vi de företag, föreningar och organisationer som skickat in sina idéer på rekarnemiljonen.se

Röstningen pågår till sista oktober
Till och med sista oktober vill Sparbanken Rekarne få in så många röster som möjligt från allmänheten. När röstningsperioden är slut kommer rösterna tillsammans med en jurygrupp från banken att utse ett eller fler initiativ som får ta del av miljonen för att förverkliga sin idé.

– Det är kul att se att vi fått in ännu fler idéer för trygghet i år, både från Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Det är tydligt vilken stor potential och kraft som finns lokalt, säger Johanna Tömmervik.

Gör nytta på hemmaplan
Sparbanken Rekarnes vd Jakob Nordin beskriver Rekarnemiljonen som en del av bankens viktiga och långsiktiga samhällsengagemang: 
– Som lokal sparbank har vi i snart 200 år engagerat oss i lokalsamhället och människorna som lever här. Rekarnemiljonen går i linje med vår strävan att tillsammans skapa ett tryggt och hållbart samhälle.

För mer information:

Johanna Tömmervik
Marknad- och kommunikationsschef, Sparbanken Rekarne
016-15 81 21
johanna.tommervik@sparbankenrekarne.se

rekarnemiljonen.se
www.sparbankenrekarne.se

Sparbanken Rekarne är en lokal bank, verksam i Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Banken ägs till hälften av den lokala Sparbanksstiftelsen Rekarne, den andra halvan ägs av Swedbank.

Sedan 1996 har banken och stiftelsen tillsammans satsat över 350 miljoner kronor på lokal utveckling genom bankens samhällsengagemang. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sex av tio i Sverige är positivt inställda till att skriva testamente

Published

on

By

I ett internationellt perspektiv ligger Sverige lågt i andelen som skriver testamente. Det är mindre än två av tio som uppger att de har skrivit testamente, visar en ny opinionsundersökning genomförd av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden. Fyra av tio uppger att de övervägt att skriva testamente men inte gjort det.

– Tidigare undersökningar har visat att så många som två av tre svenskar över 60 år saknar testamente. Om du vill kunna påverka hur din egendom ska fördelas är det viktig att upprätta ett testamente, säger Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden.

Många personer i Sverige har funderat på att skriva testamente men har inte gjort det. I en internationell jämförelse har Sverige låga formella krav för testamenten, och det har man valt just för att inte formaliteter ska vara ett hinder för människor att utöva sin sista vilja.

En ny undersökning av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden visar att det är mindre än två av tio (18 procent) som uppger att de redan har skrivit testamente. Med stigande ålder ökar andelen som uppger att de skrivit testamente. Bland kvinnor i åldern 65–84 år är det hela 47 procent.

Men varför är det inte fler som skriver testamente i Sverige? Enligt undersökningen är det många som uppger att de inte behöver skriva testamente (28 procent) eller att de vill att deras tillgångar fördelas enligt arvsrätten (23 procent). Detta anser Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden kan vara ett problem. Om man tex inte skriver in i ett testamente att ens arvingar ska ärva med enskild egendom kan konsekvenserna för ens arvingar bli allt annat än det man tänkt sig.

– Det är viktigt att man själv bestämmer hur man vill att ens egendom ska fördelas när man gått bort. Det är betydelsefullt att man funderar igenom vilka släktingar och vänner som ska få del av det du lämnar efter dig. Det är även möjligt att avvara en del till välgörenhet där det kan göra skillnad för kommande generationer, säger Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden.

Just givande via testamente till ideella organisationer är något som ökat, enligt Giva Sveriges senaste rapport. Ändamålet forskning får störst andel av de testamenterade värdena.

Övriga svar i undersökning visar att av de personer som inte skrivit testamente så är det nästan en av fyra (23 procent) som uppger att de inte orkar sätta sig in vad som gäller. Andra anledningar (21 procent) är att man inte haft tid, det har inte blivit av och att man inte tagit tag i det.

Men det finns sätt att underlätta för sig själv och efterlevande för att komma i mål med att skriva sitt testamente. Idag finns flera kostnadsfria eller prisvärda tjänster på nätet och även i möte med jurist.

Fakta med tips för att skriva testamente (Källa: Hjärt-Lungfonden)

  1. Börja med att se över kostnadsfria interaktiva mallar med digitalt stöd som numera är vanligt på nätet.
  2. Fundera över HUR du vill fördela din kvarlåtenskap; vem eller vilka ska ärva dig?
  3. Om du vill testamentera till välgörenhet; ta kontakt med organisationen så får du ytterligare hjälp om du har frågor.
  4. Var noga med att det formella blir rätt; två vittnen som ska vara SAMTIDIGT närvarande behöver bevittna din namnteckning. Förvara originalet på säker plats, inscannad version räcker inte som original.

För mer information, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman, pressekreterare på Hjärt-Lungfonden, telefon 070-854 42 35, daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden

Fakta om undersökningen
Undersökningen som genomfördes av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden genomfördes under perioden 22–28 augusti 2024. 1 027 svenskar fick frågorna ”Har du övervägt att skriva testamente?”, ”Varför har du inte skrivit testamente?” och ”Kan du tänka dig att testamentera en del av dina tillgångar till forskning om allvarliga sjukdomar?”.

Så beställer man Hjärt-Lungfondens handledning för att skriva testamente:
Hos Hjärt-Lungfonden kan du beställa vår testamenteshandledning där du kan få hjälp för att nå i mål med din sista vilja. Du kan beställa den via vår hemsida eller ringa till oss.

På webben: Handledning för att skriva testamente
På telefon: 0200-76 20 20.

Om Hjärt-Lungfondens arbete:
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Information om Hjärt-Lungfondens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Concentric AB offentliggör förvärv av GO Engineering

Published

on

By

Concentric AB (”Concentric”) har ingått ett avtal (”Förvärvet”) om att förvärva 100 % av G.O. ENGINEERING Gesellschaft zur Entwicklung von Hard- und Software GmbH och dess närståendebolag ÖkoGW Verwaltungs- und Vermietungs GmbH & Co. KG (tillsammans ”GO Engineering”). GO Engineering är ett företag specialiserat inom design och tillverkning av högkvalitativ elektronik, med huvudkontor i Bühl i Tyskland.

Sammanfattning av Förvärvet

  • Förbättrar Concentrics förmågor inom elektronikkonstruktion.
  • Concentric förvärvar GO Engineering för ett företagsvärde om 266 miljoner kronor (23,5 miljoner euro), under en ”locked box”-mekanism per den 31 december 2023. Företagsvärderingen motsvarar en multipel om till 9,8x justerad EBITDA för GO Engineering.
  • Concentric finansierar förvärvet med kassareserver och befintliga krediter.
  • GO Engineering genererade intäkter om 332 miljoner kronor (29,3 miljoner euro) och justerad EBITDA om 27 miljoner kronor (2,4 miljoner euro) för den rullande 12-månadersperiod som slutade den 30 juni 2024.
  • Båda parter strävar efter att slutföra Förvärvet den 1 oktober 2024, under förutsättning att alla tillträdesvillkor uppfyllts.

Concentric är glada att offentliggöra förvärvet av GO Engineering, ett välkänt tyskt företag som är specialiserat inom design och tillverkning av högkvalitativ elektronik. Förvärvet ligger i linje med Concentrics tillväxtstrategi och förbättrar dess förmågor inom elektronikkonstruktion.

GO Engineering grundades 1990 och har sitt huvudkontor i Bühl i Tyskland. Företaget tar med sig omfattande erfarenhet och expertis inom design och tillverkning av elektronik inom flera branscher, inklusive kommersiella fordon och industriprodukter. Detta förvärv stärker Concentrics förmågor inom elektronikkonstruktion, speciellt gällande utveckling av maskin- och programvara. Dessutom integreras tillverkning av monterade mönsterkort (PCBA) – ett avgörande element i värdekedjan för elektronik – i Concentric-koncernen.

Helmut Gerstner och Ralf Wörner, GO Engineerings nuvarande ägare, kommer att fortsätta vara involverade i verksamheten för att säkerställa en smidig övergång, där Gerstner ger stöd under en tremånadersperiod och Wörner bidrar till företagets verksamhet tills vidare. Med förvärvet är vi glada att kunna välkomna fler än 120 GO Engineering-anställda till Concentric-koncernen.

Förvärvet förväntas ha en positiv påverkan på Concentrics resultat genom att öka försäljningen av elektrifierade produkter och öka kostnadseffektiviteten på medellång sikt genom intern design och tillverkning av styrenheter. Detta kommer att förbättra vår förmåga att tillmötesgå kundernas behov och utnyttja en enhetlig elektronikplattform över våra olika varumärken och globala verksamheter.

Martin Kunz, VD och koncernchef för Concentric, säger:

”Integrationen av GO Engineering i Concentric kommer att snabba på vår elektrifieringsstrategi och stärka vår position på både nuvarande och framtida marknader för produkter inom elektrisk vätskekylning och temperaturreglering. Efter att ha utvärderat flera potentiella partners inom branschen för elmotorer och styrenheter stod GO Engineering ut med sina innovativa styrenheter för elmotorer. Dessutom skapas synergier av deras starka kundrelationer och åtaganden för hållbarhet när vi utökar vår produktportfölj och ökar vår interna kapacitet.”

Helmut Gerstner och Ralf Wörner på GO Engineering säger:

”Vi är glada att kunna gå samman med Concentric, ett företag som delar vår hängivenhet för innovation, kvalitet och hållbarhet. Vi tror att Concentrics globala räckvidd, resurser och starka kundrelationer kommer att utgöra en robust grund för GO Engineerings fortsatta tillväxt och framgångar.”

För ytterligare information kontakta Marcus Whitehouse (Concentrics CFO) på telefon +44 121 445 6545 eller e-post: info@concentricab.com

Concentric AB är en innovatör inom flödeskontroll och flödeskraft, och är en leverantör till ledande tillverkare av entreprenadmaskiner, lastbilar och bussar, lantbruksmaskiner, industriprodukter och energisystem. Koncernen har en global närvaro med tillverkning i Nordamerika, Tyskland, Storbritannien, Sverige, Indien och Kina. Concentrics fokus är att skapa ledande teknik genom innovativa lösningar och därigenom möta våra kunders hårda hållbarhetskrav.

Concentric erbjuder motorprodukter som smörjmedels-, kylmedels- och bränslepumpar, och hydraulikprodukter som omfattar kugghjulspumpar och hydraulaggregat. Concentric erbjuder även flertalet elektriska produkter som utvecklats för den framväxande marknaden för el- och hybridfordon, däribland elektriska vatten- och oljepumpar, elektriska fläktar, temperaturregleringssystem, högspänningskomponenter och elektrohydraulisk styrning. Dessutom växer nya användningsområden fram för våra e-produkter på nya marknader inom energisystemsektorn. 2023 hade koncernen en omsättning om 4 205 MSEK och cirka 1 282 anställda. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.