Connect with us

Marknadsnyheter

Pandox genomför en riktad nyemission om cirka 10,75 miljoner B-aktier och tillförs härigenom 2 miljarder kronor

Published

on

EJ FÖR PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE, DIREKT ELLER INDIREKT, HELT ELLER DELVIS, INOM ELLER TILL USA, STORBRITANNIEN, AUSTRALIEN, KANADA, HONG KONG, ISRAEL, JAPAN, NYA ZEELAND, SYDAFRIKA, SCHWEIZ ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE SKULLE VARA I STRID MED GÄLLANDE REGLER ELLER KRÄVA REGISTRERING ELLER ANDRA ÅTGÄRDER.

Pandox Aktiebolag (publ) (”Pandox” eller ”Bolaget”) har, med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på årsstämman den 10 april 2024 och enligt vad Bolaget indikerat i pressmeddelande tidigare idag beslutat om en riktad kontant nyemission om 10 753 001 B-aktier till en teckningskurs om 186 kronor per aktie (den ”Riktade Nyemissionen”). Genom den Riktade Nyemissionen kommer Pandox att tillföras cirka 2 000 miljoner kronor före transaktionskostnader.

Teckningskursen per aktie motsvarar en rabatt om cirka 4,9 procent i förhållande till stängningskursen av Pandox aktier på Nasdaq Stockholm den 17 september 2024. I förhållande till den volymviktade genomsnittliga aktiekursen de senaste 10 handelsdagarna motsvarar teckningskursen en rabatt om cirka 4,7 procent. Teckningskursen i den Riktade Nyemissionen fastställdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande lett av ABG Sundal Collier, DNB Markets, Handelsbanken och Skandinaviska Enskilda Banken vilket enligt styrelsens bedömning säkerställde teckningskursens marknadsmässighet.

Ett stort antal svenska och internationella institutionella investerare deltog i den Riktade Nyemissionen, däribland AMF Pension & Fonder, Eiendomsspar AS och Carnegie Fonder.

Användning av emissionslikvid

Bolaget avser att använda emissionslikviden för att bibehålla Bolagets starka finansiella ställning efter förvärven av hotell i London och Edinburgh, vilka finansieras genom befintlig kassa och banklån, samt för att öka Bolagets finansiella flexibilitet för ytterligare fastighetsförvärv och investeringar i befintliga fastigheter med målet att öka cash earnings per aktie.

Liia Nõu, VD i Pandox kommenterar:
”Pandox har lång erfarenhet av att framgångsrikt skapa värde genom att förvärva, utveckla och lyfta underpresterande hotellfastigheter i en internationell miljö. En av hörnstenarna i vår strategi är att identifiera och genomföra hotellförvärv som bidrar till resultatet på kort sikt och som samtidigt lägger grunden för ytterligare värdeskapande på längre sikt. Vi har under augusti och september kommunicerat avtal om förvärv av fyra hotellfastigheter i London och Edinburgh till ett totalt värde om cirka MGBP 279 med en initial direktavkastning om drygt 7 procent, med potential till ytterligare ökning av direktavkastningen genom riktade investeringar. Underliggande efterfrågan på hotellmarknaden är positiv och vi ser goda möjligheter att göra fler attraktiva förvärv och lönsamma investeringar i befintlig portfölj. Nyemissionen ökar vår finansiella flexibilitet och stärker vår förmåga att fortsätta skapa en attraktiv avkastning för våra aktieägare.”

Avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt

Inför den Riktade Nyemissionen har Bolagets styrelse gjort en samlad bedömning och noga övervägt möjligheten att ta in kapital genom en företrädesemission. Styrelsen anser att skälen till att avvika från aktieägarnas företrädesrätt är att (i) en företrädesemission, jämfört med en riktad nyemission, skulle ta väsentligt längre tid att genomföra och därigenom öka marknadsexponeringen samt medföra en högre potentiell risk för en väsentligt negativ effekt på aktiekursen, (ii) stärka Bolagets aktieägarbas med svenska och internationella institutionella investerare samt stärka aktiens likviditet, (iii) genomförandet av en riktad nyemission kan ske till en lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission och i ljuset av marknadsvolatiliteten har styrelsen bedömt att en företrädesemission också medför en risk för att inte bli fulltecknad och skulle kräva betydande garantitåtaganden från ett garantikonsortium, vilket skulle medföra merkostnader, och (iv) säkerställa och bibehålla Bolagets starka finansiella ställning efter förvärven av hotell i London och Edinburgh, vilka finansieras genom befintlig kassa och banklån, samt för att öka Bolagets finansiella flexibilitet för ytterligare fastighetsförvärv och investeringar i befintliga fastigheter med målet att öka cash earnings per aktie. Med beaktande av det ovanstående har styrelsen gjort bedömningen att en riktad emission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget, skapar värde för Bolaget och är i Bolagets aktieägares bästa intresse. Pandox styrelse anser att det finns ett värde i att befintliga aktieägare deltar i den Riktade Nyemissionen eftersom Bolaget anser att den Riktade Nyemissionen genomförs till bland annat en högre teckningskurs, vilket är i både Bolagets och aktieägarnas intresse.

Genom den Riktade Nyemissionen kommer Pandox att tillföras cirka 2,000 miljoner kronor före transaktionskostnader. Efter den Riktade Nyemissionen kommer det totala antalet aktier i Bolaget att uppgå till 194 603 000 (fördelat på 75 000 000 A-aktier och 119 603 000 B-aktier) och aktiekapitalet kommer att öka från 459 624 997,5 kronor till 486 507 500 kronor. Den Riktade Nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 5,5 procent baserat på det totala antalet aktier i Pandox efter den Riktade Nyemissionen och cirka 3,1 procent baserat på det totala antalet röster i Pandox efter den Riktade Nyemissionen.

Rådgivare

I samband med den Riktade Nyemissionen har Bolaget engagerat ABG Sundal Collier, DNB Markets, en del av DNB Bank ASA, filial Sverige, Handelsbanken och Skandinaviska Enskilda Banken som Joint Bookrunners samt Advokatfirman Vinge och Milbank LLP som legala rådgivare.

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Liia Nõu, vd, +46 (8) 506 205 50
Anneli Lindblom, CFO, +46 (0) 765 93 84 00
Anders Berg, SVP Head of Communications and IR, +46 (0) 760 95 19 40

Denna information är sådan information som Pandox Aktiebolag (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 18 september 2024, kl. 00:45 CEST.

Viktig information

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner enligt lag och personer i de jurisdiktioner där detta pressmeddelande har offentliggjorts eller distribuerats bör informera sig om och följa sådana legala restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande är ansvarig för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i varje jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan att förvärva eller teckna, några värdepapper i Pandox i någon jurisdiktion, varken från Pandox eller någon annan.

Joint Bookrunners agerar för Bolagets räkning i samband med transaktionen och inte för någon annans räkning. Joint Bookrunners är inte ansvariga gentemot någon annan för att tillhandahålla det skydd som tillhandahålls deras kunder eller för att ge råd i samband med transaktionen eller avseende något annat som omnämns häri.

Detta pressmeddelande utgör inte en rekommendation för eventuella investerares beslut avseende Riktade Nyemissionen. Informationen i detta pressmeddelande offentliggörs endast som bakgrundsinformation och gör inte anspråk på att vara fullständig. En investerare bör således inte enbart förlita sig på informationen i detta pressmeddelande eller dess riktighet eller fullständighet. Detta pressmeddelande varken identifierar eller utger sig för att identifiera risker (direkta eller indirekta) som kan vara förbundna med en investering i Bolagets aktier. Varje investerare eller potentiell investerare bör genomföra en egen undersökning, analys och utvärdering av verksamheten och informationen som beskrivs i detta pressmeddelande och all offentligt tillgänglig information. Priset och värdet på värdepapperen kan minska såväl som öka. Uppnådda resultat utgör ingen vägledning för framtida resultat.

Ingen av Joint Bookrunners eller till dem närstående bolag eller deras respektive styrelseledamöter, funktionärer, anställda, rådgivare eller ombud accepterar någon skyldighet eller något ansvar överhuvudtaget för eller lämnar någon uppgift eller garanti, uttrycklig eller underförstådd, avseende riktigheten, korrektheten eller fullständigheten av informationen i detta pressmeddelande (eller om någon information har utelämnats från pressmeddelandet) eller någon annan information relaterad till Bolaget eller dess närstående bolag, oavsett om de är skriftliga, muntliga eller i visuell eller elektronisk form, och oavsett hur de överförs eller görs tillgängliga, för någon förlust överhuvudtaget som uppstår vid användning av detta pressmeddelande eller dess innehåll eller annars uppstår i samband därmed.

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperna som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1933 (”Securities Act”), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av registreringskraven enligt Securities Act. Värdepappren som omnämns häri har inte registrerats under Securities Act och det finns ingen avsikt att registrera några värdepapper som omnämns häri i USA eller att lämna ett offentligt erbjudande avseende sådana värdepapper i USA. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, inom eller till USA, Storbritannien, Australien, Kanada, Hong Kong, Israel, Japan, Nya Zeeland, Sydafrika, Schweiz eller någon annan jurisdiktion där offentliggörande, publicering eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande regler eller där sådana åtgärder är föremål för legala begräsningar eller kräva ytterligare registrering eller andra åtgärder än vad som krävs enligt svensk lag. Åtgärder som vidtas i strid mot denna instruktion kan utgöra brott mot gällande värdepapperslagar och förordningar.

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 av 14 juni 2017 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänd av någon tillsynsmyndighet i någon jurisdiktion. Pandox har inte godkänt något erbjudande till allmänheten av aktier eller rättigheter i någon medlemsstat i EES. I varje EES-medlemsstat riktar sig detta meddelande endast till ”kvalificerade investerare” i den medlemsstaten enligt Prospektförordningens definition.

I Storbritannien distribueras och riktas detta dokument, och annat material avseende värdepapperen som omnämns häri, endast till, och en investering eller investeringsaktivitet som är hänförlig till detta dokument är endast tillgänglig för och kommer endast att kunna utnyttjas av, ”kvalificerade investerare” (i enlighet med Prospektförordningen såsom den införlivas i nationell rätt i Storbritannien genom the European Union (Withdrawal) Act 2018), som är (i) personer som har professionell erfarenhet av verksamhet som rör investeringar och som faller inom definitionen av ”professionella investerare” i artikel 19(5) i den brittiska Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005 (”Ordern”); (ii) personer med hög nettoförmögenhet som avses i artikel 49(2)(a)-(d) i Ordern; eller (iii) sådana andra personer till vilka en sådan investering eller investeringsaktivitet lagligen kan göras tillgänglig enligt Ordern (alla sådana personer benämns gemensamt ”relevanta personer”). En investering eller en investeringsaktivitet som detta meddelande avser är i Storbritannien enbart tillgänglig för relevanta personer och kommer endast att genomföras med relevanta personer. Personer som inte är relevanta personer ska inte vidta några åtgärder baserat på detta dokument och inte heller agera eller förlita sig på det.

Information till distributörer

I syfte att uppfylla de produktstyrningskrav som återfinns i: (a) Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument, i konsoliderad version, (”MiFID II”); (b) artikel 9 och 10 i Kommissionens delegerade direktiv (EU) 2017/593, som kompletterar MiFID II; och (c) nationella genomförandeåtgärder (tillsammans ”Produktstyrningskraven i MiFID II”) samt för att friskriva sig från allt utomobligatoriskt, inomobligatoriskt eller annat ansvar som någon ”tillverkare” (i den mening som avses enligt Produktstyrningskraven i MiFID II) annars kan omfattas av, har de erbjudna aktierna i Pandox varit föremål för en produktgodkännandeprocess, som har fastställt att dessa aktier är: (i) lämpliga för en målmarknad bestående av icke-professionella investerare och investerare som uppfyller kriterierna för professionella kunder och godtagbara motparter, såsom definierat i MiFID II; och (ii) lämpliga för spridning genom alla distributionskanaler som tillåts enligt MiFID II (”Målmarknadsbedömningen”). Oaktat Målmarknadsbedömningen bör distributörer notera att: priset på Pandoxs aktier kan sjunka och investerare kan förlora hela eller delar av sin investering; att Bolagets aktier inte är förenade med någon garanti avseende avkastning eller kapitalskydd; och att en investering i Bolagets aktier endast är lämplig för investerare som inte är i behov av garanterad avkastning eller kapitalskydd och som (ensamma eller med hjälp av lämplig finansiell eller annan rådgivare) är kapabla att utvärdera fördelarna och riskerna med en sådan investering och som har tillräckliga resurser för att bära de förluster som en sådan investering kan resultera i. Målmarknadsbedömningen påverkar inte andra krav avseende kontraktuella, legala eller regulatoriska försäljningsrestriktioner med anledning av den Riktade Nyemissionen. Det noteras vidare att, oaktat Målmarknadsbedömningen, Joint Bookrunners kommer endast att söka investerare som uppfyller kriterierna för professionella kunder och godtagbara motparter.

Målmarknadsbedömningen utgör, för undvikande av missförstånd, inte (a) en ändamålsenlighets- eller lämplighetsbedömning i den mening som avses i MiFID II eller (b) en rekommendation till någon investerare eller grupp av investerare att investera i, förvärva, eller vidta någon annan åtgärd avseende Pandoxs aktier.

Varje distributör är ansvarig för att genomföra sin egen Målmarknadsbedömning avseende Pandoxs aktier samt för att besluta om lämpliga distributionskanaler.

Framåtriktade uttalanden

Detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden som avser Bolagets avsikter, bedömningar eller nuvarande förväntningar avseende Bolagets framtida resultat, finansiella ställning, likviditet, utveckling, utsikter, förväntad tillväxt, strategier och möjligheter samt de marknader inom vilka Bolaget är verksamt. Framåtriktade uttalanden är uttalanden som inte avser historiska fakta och kan identifieras av att de innehåller uttryck som ”tror”, ”förväntar”, ”förutser”, ”avser”, ”kan”, ”planerar”, ”uppskattar”, ”kommer”, ”bör”, ”skulle kunna”, eller ”siktar” och, i varje fall, negationer därav, eller liknande uttryck. De framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är baserade på olika antaganden, vilka i flera fall baseras på ytterligare antaganden. Även om Bolaget anser att de antaganden som reflekteras i dessa framåtriktade uttalanden är rimliga, kan det inte garanteras att de kommer att infalla eller vara korrekta. Då dessa uttalanden baseras på antaganden eller uppskattningar och är föremål för risker och osäkerheter kan det faktiska resultatet eller utfallet, av många olika anledningar, komma att avvika väsentligt från vad som framgår av de framåtriktade uttalandena. Sådana risker, osäkerheter, eventualiteter och andra väsentliga faktorer kan medföra att den faktiska händelseutvecklingen avviker väsentligt från de förväntningar som uttryckligen eller underförstått anges i detta pressmeddelande genom de framåtriktade uttalandena. Bolaget garanterar inte att de antaganden som ligger till grund för de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande är korrekta och åtar sig vidare inte något ansvar för den framtida riktigheten av de uppfattningar som uttrycks i detta pressmeddelande, eller någon skyldighet att uppdatera eller revidera uttalandena i detta pressmeddelande i syfte att återspegla efterföljande händelser. Du bör inte opåkallat förlita dig på de framåtriktade uttalandena i detta pressmeddelande. Den information, de uppfattningar och framåtriktade uttalanden som återfinns i detta pressmeddelande lämnas endast per dagen för detta pressmeddelande och är föremål för förändring utan förvarning. Varken Bolaget eller någon annan åtar sig någon skyldighet att se över, uppdatera, bekräfta eller offentliggöra någon revidering av något framåtriktat uttalande för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som förekommer i relation till innehållet i detta pressmeddelande om inte en sådan skyldighet framgår av lag eller Nasdaqs Regelverk för aktieemittenter på huvudmarknaden.

Om Pandox
Pandox äger, utvecklar och hyr ut hotellfastigheter till skickliga hotelloperatörer under långsiktiga, omsättningsbaserade hyresavtal med garanterade miniminivåer. Sedan starten 1995 har vi vuxit till en av de största hotellfastighetsägarna i Europa. Vår portfölj består av 160 hotellfastigheter med cirka 35 500 rum i 11 länder i norra Europa. Portföljens marknadsvärde uppgår till mer än 70 miljarder SEK. Huvudkontoret ligger i Stockholm och vi är noterade på Nasdaq Stockholm. www.pandox.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

K2A emitterar nya gröna obligationer

Published

on

By

EJ FÖR DISTRIBUTION I ELLER TILL, ELLER TILL NÅGON PERSON SOM BEFINNER SIG I ELLER ÄR BOSATT I USA, DESS TERRITORIUM OCH BESITTNINGAR (INKLUSIVE PUERTO RICO, DE AMERIKANSKA JUNGFRUÖARNA, GUAM, AMERIKANSKA SAMOA, WAKEÖARNA, NORDMARIANERNA, VARJE DELSTAT I USA OCH DISTRICT OF COLUMBIA) ELLER TILL NÅGON AMERIKANSK PERSON (U.S. PERSON, SÅSOM DEFINIERATS I REGULATION S I UNITED STATES SECURITIES ACT OF 1933, I DESS NUVARANDE LYDELSE) ELLER NÅGON JURISDIKTION DÄR UTGIVANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION AV DETTA DOKUMENT ÄR FÖRBJUDET ENLIGT LAG. DISTRIBUTION AV DETTA DOKUMENT KAN STRIDA MOT LAG I VISSA JURISDIKTIONER (I SYNNERHET USA OCH STORBRITANNIEN).

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB (publ) (“Bolaget” eller ”K2A”) har framgångsrikt emitterat seniora icke säkerställda gröna obligationer (de ”Nya Gröna Obligationerna”) till ett belopp om SEK 500 miljoner. De Nya Gröna Obligationerna löper med en rörlig ränta om 3 månader STIBOR plus 500 baspunkter och förfaller i oktober 2028. K2A avser att ansöka om upptagande till handel av de Nya Gröna Obligationerna på Nasdaq Stockholms företagsobligationslista för hållbara obligationer.

Ett belopp motsvarande emissionslikviden från de Nya Gröna Obligationerna kommer att användas i enlighet med Bolagets gröna ramverk och som del i Bolagets planerade återköp och inlösen av Bolagets utestående medium term notes med lånenummer 101 (ISIN: SE0013360278), 102 (ISIN: SE0013104791) och 103 (ISIN: SE0013360690) (”Utestående Obligationer”), emitterade under Bolagets MTN-program. Bolaget kommer att offentliggöra ytterligare information om Bolagets planerade återköp och inlösen av Utestående Obligationer genom ett separat pressmeddelande.

Arctic Securities AS, filial Sverige och Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial agerar joint bookrunners i samband med emissionen av de Nya Gröna Obligationerna. Advokatfirman Lindahl KB agerar legal rådgivare.

För ytterligare information:
Johan Knaust, VD, 070-740 04 50, johan.knaust@k2a.se
Christian Lindberg, vice VD K2A, 070-723 39 48, christian.lindberg@k2a.se

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget – förvaltar hyresrätter långsiktigt för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. Bolagets marknader är Stockholm, Mälardalen och ett antal universitets- och högskoleorter i övriga Sverige. Se även www.k2a.se. K2A:s B-aktie (K2A B) och preferensaktie (K2A PREF) är noterade på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

JS Security beslutar om nedskrivning av aktievärdet i dotterbolag

Published

on

By

Styrelsen i JS Security Technologies Group AB har beslutat att skriva ner värdet på dotterbolaget JS Security Technologies AB med cirka 8,3 MSEK till 0 MSEK, vilket beräknas påverka 2024 års resultat med motsvarande belopp. Samtidigt satsar JS Security på att utöka sitt erbjudande inom molntjänster och artificiell intelligens, för att stärka bolagets marknadsposition och framtida affärsutveckling.

Styrelsen i JS Security Technologies Group AB har, efter en noggrann genomgång av bolagets tillgångar, beslutat att skriva ner värdet på dotterbolaget JS Security Technologies AB med 8,3 MSEK till 0 MSEK. Nedskrivningen beräknas påverka resultatet för 2024 med -8,3 MSEK.

”Vårt dotterbolags produkt ligger tekniskt före marknadens nuvarande efterfrågan och vi kan inte längre försvara det bokförda värdet. Nedskrivningen blir nödvändig som en del av vår pågående interna effektivisering och omstrukturering”, säger Anders Sandkvist Pätsi, styrelseordförande, JS Security

‘’Vi ser framtiden an med fortsatt tilltro och kommer fortsätta att fokusera på verksamheten och den fortsatta tillväxten. Vår strategi är att bredda vårt erbjudande inom molntjänster i kombination med konsulttjänster, där AI spelar en central roll i vår framtida utveckling och affärsmodell’’, säger Mårten Bergsten, vd, JS Security

Denna information är sådan som JS Security är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-09-19 18:12 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Mårten Bergsten, vd, JS Security
ir@jssecgroup.com

Om JS Security

JS Security är en svensk koncern specialiserad på informationslösningar till SME- och Enterprise-kunder. Verksamheten bedrivs globalt, med störst närvaro inom Skandinavien. Huvudkontoret är beläget i Stockholm och bolaget är sedan i maj 2021, noterat på Spotlight Stock Market med tickern “JSSEC”.

För mer information, vänligen besök www.jssecgroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sparbanksgruppens Marknadsradar: Räntecykelns vändning öppnar möjligheter för placeraren

Published

on

By

Det gångna året har varit exceptionellt för placerare på både aktie- och räntemarknaden. Enligt Sparbanksgruppens färska Marknadsradars bedömning gynnas särskilt längre ränteplaceringar av de fallande räntorna och de kan ge upp till 10 procent under den inledda räntesänkningscykeln. 

Det senaste placeringsåret har varit exceptionellt. Under året har placerarna kunnat dra nytta av attraktiv avkastning på både aktie- och räntemarknaden.  Den amerikanska aktiemarknaden har slagit rekord och skapat utmärkta avkastningsmöjligheter för placerare. Framför allt teknikbolagens framgångar har bidragit till detta. Fallande räntor gynnar framför allt längre ränteplaceringar, som enligt Sparbanksgruppens uppfattning kan ge en avkastning på upp till 5–10 % under den inledda räntesänkningscykeln. 

Större räntesänkningar än marknaden förväntar sig?

De senaste två åren har penningpolitiken varit ganska stram. Europeiska centralbanken (ECB) inledde en länge fördröjd räntesänkningscykel under sommaren, och nu inleder den amerikanska centralbanken (Fed) sin. Enligt marknadens förväntningar kommer styrräntan att sänkas successivt under de kommande två åren och räntenivån kommer att bli under 3 procent. Om den ekonomiska tillväxten inte kan återhämta sig på önskat sätt trots en lägre inflation är det möjligt att räntorna sänks mer än vad marknaden förväntar sig. 

”De tre föregående räntesänkningscyklerna varade som längst i 15 månader och omfattade minst en 0,5 procentenhets sänkning av styrräntan. Med tanke på den rekordsnabba takt med vilken räntehöjningscykeln genomfördes skulle det till och med vara lite överraskande om den kunde avvecklas i lugn takt”, säger Sparbanksgruppens marknadsstrateg Kalle Ainala.

Varför skulle räntorna kunna sänkas mer?

Inflationen i euroområdet har historiskt sett inte hållit sig på en hög nivå under långa perioder. Under 2014–2020 försökte man höja inflationen med negativa realräntor och en stimulerande penningpolitik, men det fick inte heller inflationen att stiga som önskat. Med detta i åtanke är det möjligt att ECB och Fed sänker sina styrräntor under marknadens nuvarande förväntningar. För ECB kan nivån ligga mellan 1–2 procent, vilket skapar en betydande avkastningspotential för ränteplacerare.  

En värld med fallande räntor erbjuder placerare avkastningspotential särskilt för längre ränteplaceringar och aktier, då finansieringskostnaderna minskar och ekonomin återhämtar sig”, berättar Ainala om Sp-Fondbolags åsikt.  

USA:s presidentval i centrum för världsekonomin

Det amerikanska presidentvalet ökar osäkerheten på marknaden. Båda kandidaterna väcker starka känslor, vilket kan skapa fluktuationer på både aktie- och obligationsmarknaderna inför valet i november. Traditionellt sett har valåren varit starka på aktiemarknaden. 

”Den framtida partibalansen i Vita huset och kongressen kommer att ha en betydande inverkan på den ekonomiska politik, handels- och immigrationspolitik som USA bedriver, och enligt slutresultatet kan konsekvenserna för den globala ekonomiska utvecklingen vara betydande”, säger Ainala. 

Tillväxt i världsekonomin

Ekonomerna räknar med en tillväxt på cirka 3 procent i världsekonomin både för innevarande och nästa år. Tillväxten ligger därmed något under det långsiktiga genomsnittet. För Finlands del ligger den ekonomiska tillväxten under siffrorna för världsekonomin, men nästa år väntas även den finska ekonomin äntligen få en tydligare tillväxt än idag. 

”I vår placeringsstrategi har vi under hela året fokuserat på aktieplaceringar, och vi inleder även hösten med en avkastningsorienterad strategi. Årets sista kvartal har historiskt sett varit det bästa på aktiemarknaden, och den här gången förväntar vi oss att de största avkastningarna kommer från aktier i Europa, Finland och tillväxtmarknaderna. Dessa marknader har en hög avkastningspotential, särskilt eftersom de gynnas av lägre värderingsnivåer, en lättare penningpolitik och en ekonomisk miljö som återhämtar sig”, sammanfattar Ainala. 

Mer info och intervjuer:

Kalle Ainala 

marknadsstrateg, Sb-Fondbolag

kalle.ainala@saastopankki.fi 

+358 50 387 5709 

Marknadsradarn är en översikt som publiceras halvårsvis i mars och september om utsikterna på placeringsmarknaden under de följande 6 månaderna. I fokus för översikten står ett en timme långt livewebbinarium samt en textversion som behandlar samma saker som webbinariet.

Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.