Connect with us

Marknadsnyheter

Ny undersökning: Ökad oro bland föräldrar för mobbning, hot och våld i skolan

Published

on

Läs original

AddSecure har i en ny undersökning, genomförd av Novus, frågat föräldrar om deras uppfattning av sina barns trygghet och säkerhet i skolan. En stor andel föräldrar uttrycker oro för mobbning samt hot och våld i skolmiljön, samtidigt som många är osäkra på skolans förmåga att upprätthålla en hög säkerhetsnivå vid allvarliga händelser.

AddSecure presenterar idag rapporten “Trygg skola 2024”, där de tillsammans med experter från bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), polisen och stiftelsen Friends, analyserar säkerhetsläget i svenska skolor och identifierar åtgärder som krävs för att skapa tryggare skolmiljöer. Redan 2021 publicerade AddSecure en liknande rapport, då skolorna stod inför en omställningsfas på grund av pandemin. Föräldrar uttryckte redan då sin oro, och årets undersökning visar en ännu dystrare bild.

 

Trots att många föräldrar anser att deras barns skolmiljö generellt sett är trygg, uppger nära fyra av tio (37 procent) att hot och våld förekommer på deras barns skola. Bland de föräldrar som upplever skolmiljön som otrygg, anger nästan två av tre (65 procent) mobbning som den främsta orsaken – en signifikant ökning från 47 procent 2021. Hot och våld bidrar också till osäkerhet enligt föräldrar (59 procent), och 36 procent uttrycker oro över skolpersonal som saknar utbildning för att hantera dessa situationer.

 

Viktigt stärka trygghets- och säkerhetsarbetet i skolorna
 

– Arbetsmiljöverket har rapporterat att anmälningar om hot och våld i skolan har fördubblats på tio år. Siffror från Friends visar att nästan hälften av alla elever utsätts för kränkningar och mobbning, antingen i skolan eller på nätet. Detta speglar den oro vi ser bland föräldrar. Många skolor gör ett mycket bra arbete för att säkra våra barn, men det är uppenbart att förändringar behövs för att stärka trygghets- och säkerhetsarbetet i skolorna, säger Mats Genberg, talesperson för skolsäkerhet på AddSecure.

 

Undersökningen visar också att nästan hälften (46 procent) av föräldrarna oroar sig för risken för allvarliga attacker på skolor och vill se robusta planer för att hantera sådana situationer. Samtidigt uppger nära två av tre (63 procent) att de inte vet om deras barns skola har planer eller rutiner på plats för att kunna agera vid ett eventuellt attentat.

 

– Under de senaste åren har debatten om skolsäkerhet intensifierats, särskilt efter mordet på två lärare av en elev på Latinskolan i Malmö den 21 mars 2022. Även om sådana attacker är ovanliga i Sverige, skapar de naturligtvis oro. När vi talar med experterna som medverkar i vår rapport, blir det tydligt att vi måste adressera bakomliggande orsaker som mobbning och psykisk ohälsa, samtidigt som förebyggande och systematiskt säkerhetsarbete blir en större del av skolans verksamhet och organisation, säger Mats Genberg.

 

Föräldrar efterfrågar öppen dialog om skolsäkerhetsfrågor

Vidare visar undersökningen att nära nio av tio (88 procent) föräldrar anser att det är viktigt att skolan har en öppen dialog med föräldrar och elever om säkerhetsfrågor. Bättre kommunikation från skolan om säkerhetsåtgärder skulle få föräldrar att känna sig tryggare, och en tredjedel (34 procent) efterfrågar regelbundna övningar för att hantera potentiellt allvarliga scenarier, såsom inrymning och utrymning. Mer än hälften (53 procent) är samtidigt bekymrade över bristande resurser och finansiering, vilket kan påverka skolans förmåga att upprätthålla säkerheten. Dessutom vill 64 procent av föräldrarna se ett närmare samarbete mellan skolan, lokala myndigheter och polisen för att förbättra säkerheten.

 

Siffror från rapporten
 

• 37% svarar att det mycket ofta eller ofta förekommer hot och våld på deras barns skola, problematiken upplevs störst bland föräldrar med barn på kommunala skolor

• Av de som anser att deras barns skolmiljö är otrygg så uppges den främsta orsaken till otrygghet vara:

          Mobbning (65%)

          Hot och våld (59%)

          Skolpersonal som inte är utbildad i hur de ska hantera hot och våld (36%)

          Drogförsäljning på eller vid skolan (24%)

          Risk att dras in i kriminalitet (17%)

• 60% av respondenterna känner sig trygga med skolans säkerhetsåtgärder

• 37% vill att skolan kommunicerade mer med föräldrar vad gäller åtgärder

• 34% vill att skolan löpande övar kring möjliga allvarliga scenarion

• 30% vill se kameraövervakning på skolan

• 26% tycker att skolans personal är välutbildad för att hantera säkerhetsincidenter och nödsituationer

• 33% uppger att de är engagerade i att arbeta tillsammans med skolan för att förbättra säkerheten på sitt barns skola

 

Hela rapporten “Trygg skola 2024” finns att läsa här.

 
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av AddSecure. Syftet med undersökningen är att undersöka hur föräldrar till barn i grundskolan (åk 1-9) upplever tryggheten och säkerheten i deras barns skolor. 1070 intervjuer har genomförts under perioden 4-13 juni. För att få en fördjupad förståelse för skillnader inom Sverige har kompletterande intervjuer genomförts i Stockholm, Uppsala, Kronoberg, Kalmar, Skåne, Västra Götaland, Örebro, Västerbotten och Norrbotten.

För mer information, kontakta:

Kristina Grandin, Director Corporate Communications, AddSecure Group
Mobil: 070-689 52 08, kristina.grandin@addsecure.com

Om AddSecure
AddSecure är en ledande europeisk leverantör av säkra IoT-uppkopplingar och end-to-end lösningar. Vi hjälper våra kunder att optimera sin verksamhet, skapa affärsvärde och säkra viktiga funktioner. 
Genom att kombinera uppkopplade, datadrivna och sensorbaserade lösningar med lång erfarenhet och expertis tillgodoser vi våra kunders behov oavsett bransch. Vi tillhandahåller både managed services och uppkoppling till alla typer av enheter som behöver säker kommunikation och dataöverföring. Det är bara fantasin som sätter gränsen. 
Våra säkra IoT-lösningar används inom fastigheter, larm, transport och logistik, personsäkerhet, digital omsorg, byggarbetsplatser, kommuner, skolor, räddningstjänst, elnät med mera. 
AddSecures huvudkontor ligger i Stockholm, Sverige. Vår huvudmarknad är Europa, men vi servar kunder över hela världen. Med över 1 100 anställda hjälper vi till att göra världen säkrare, smartare och mer hållbar. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 29.10.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
29.10.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 29.10.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

137 962

10,97

1 512 767,13

XSTO

109 948

10,95

1 204 427,46

XCSE

27 121

10,97

297 500,80

Summa

275 031

10,96

3 014 695,39

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5301 och DKK till EUR 7,4581
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 933 319 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelseledamöter avgår på egen begäran

Published

on

By

Deversify Health AB (publ) (”Bolaget”) meddelar idag att styrelseledamöterna Lotta Tjulin Thörnqvist och Peter Persson, på egen begäran och med hänvisning till andra engagemang, avgår som styrelseledamöter i Bolaget den 30/10 2024. Bägge har varit en del av Deversify Healths styrelse sedan den extra bolagsstämman i juli 2024.

”Jag vill passa på att tacka Lotta och Peter för deras insatser under den korta tid vi jobbat ihop i styrelsen. Bolaget önskar dem all lycka till framöver med andra engagemang.” säger styrelsens ordförande Johan Willdeck.

 

Efter Peter Perssons och Lotta Tjulin Thörnqvists avgångar kommer styrelsen bestå av 2 ledamöter vilket är färre ledamöter än bolagsordningens gränser. Bolaget avser att inom kort kalla till en extra bolagsstämma med syfte att komplettera styrelsen med ny ledamot.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Willdeck, styrelseordförande, Deversify Health AB
E-post: johan.willdeck@deversify.com
Telefon: +46 (0) 70 915 88 39

 

Om Deversify Health AB (publ)

Deversify är ett svenskt utvecklingsföretag som erbjuder avancerade healthtech-lösningar för konsumenter globalt. Bolaget grundades 2016 och har sedan dess expanderat till flera internationella marknader. Deversify verkar inom två affärsområden: utveckling och kommersialisering av mobila elektroniska enheter och appar för övervakning av biomarkörer, samt tillhandahållande av utbildningstjänster inom metabol hälsa genom varumärket Elitista. Deversify är särskilt känt för sin utandningsmätare Acetrack, som hjälper användare att övervaka sin hälsa på ett enkelt och effektivt sätt. För mer information, besök www.getacetrack.com och www.elitista.se.

Deversify Healths Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Scandic Hotels Group betalar tillbaka utestående skatteskuld i förtid till Skatteverket

Published

on

By

Scandic Hotels Group har under oktober 2024 förtidsbetalat sin utestående skatteskuld om 631 MSEK till Skatteverket i Sverige. Den ursprungliga avbetalningsplanen för skatteskulden sträckte sig fram till april 2027.

Under 2020–2021 erbjöds möjligheten att senarelägga moms- och arbetsgivaravgifter för svenska bolag som en del av åtgärderna för att hantera de utmaningar som pandemin medförde. Återbetalningsplanen sträckte sig till april 2027, men givet Scandics starka finansiell position har bolaget återbetalat den utestående skulden i förtid.

– Vi är oerhört tacksamma för det stöd vi fick under pandemin. Vi är stolta över hur vi utvecklat Scandic och att vi nu står starkare än någonsin. I och med att vi nu inlett initiativ för att återföra kapital till våra aktieägare ser vi det som en självklarhet att även förtidsbetala den utestående skatteskulden från pandemiåren, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef på Scandic Hotels Group.

För mer information, vänligen kontakta:
Rasmus Blomqvist, Director Investor Relations, Scandic Hotels Group
Email:
rasmus.blomqvist@scandichotels.com
Telefon: +46 702 335 367

Malin Selander, Kommunikationsdirektör, Scandic Hotels Group
Email: malin.selander@scandichotels.com
Telefon: +46 704 264 006

Om Scandic Hotels Group
Scandic är det största hotellföretaget i Norden med ett nätverk av omkring 280 hotell och 58 000 hotellrum i drift och under utveckling på över 130 destinationer. Scandic är ledande när det kommer till att integrera hållbarhet inom alla områden och dess prisbelönta koncept inom tillgänglighet säkerställer att Scandic är till för alla. Väl omtyckt av gäster och medarbetare är Scandic Friends Nordens största lojalitetsprogram inom hotellbranschen och företaget en av de mest attraktiva arbetsgivarna i regionen. Scandic är noterat på Nasdaq Stockholm. www.scandichotelsgroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.