Connect with us

Marknadsnyheter

Föräldralediga räknar med sämre ekonomi och pension – få känner till extrapengarna från jobbet

Published

on

ti, okt 03, 2017 07:00 CET

Det finns en stor osäkerhet om vilka ekonomiska villkor som gäller vid föräldraledighet bland de som har eller planerar att skaffa barn. Nästan alla som har barn (98 procent) känner till att man får ersättning från Försäkringskassan, men bara en av tre (34 procent) uppger att de är berättigade till ekonomisk kompensation genom jobbet. De flesta tror även att pensionen kommer påverkas negativt med anledning av föräldraledigheten. Det visar en ny undersökning som AMF gjort i samarbete med Demoskop.

I Sverige omfattas cirka nio av tio anställda av kollektivavtal som ger föräldralön (även kallat föräldrapenningtillägg) utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Det innebär att kollektivavtalen kompenserar för mycket av det inkomstbortfall som man drabbas av när man är föräldraledig. Men kännedomen om detta är låg. Många tror att de har rätt till ungefär 80 procent av lönen i samlad ersättning under den första tiden som föräldraledig, trots att de flesta faktiskt får runt 90 procent.

Få känner vidare till att det kan vara en god affär för familjen att dela på föräldraledigheten. Fyra av tio (43 procent) som har barn eller planerar att skaffa barn har överhuvudtaget inte funderat på vilka ekonomiska konsekvenser det skulle få att dela lika på föräldraledigheten, och tre av tio (32 procent) menar att en sådan delning skulle innebära att familjen får en sämre ekonomi. Enbart 7 procent uppger att de får en bättre ekonomi om de delar lika på föräldraledigheten.

– Många tror att de får sämre ekonomi om de delar på föräldraledigheten. Men det kan faktiskt vara en plusaffär för familjen att dela lika om båda får föräldralön via jobbet, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

Föräldraledighet resulterar inte bara i negativa förväntningar på ekonomin utan även på pensionen. Var tionde (10 procent) tror att pensionens storlek kommer påverkas mycket negativt av föräldraledighet, och mer än hälften (52 procent) tror att föräldraledigheten har en ganska negativ påverkan. Oron är större bland kvinnor. Men i de flesta fall fortsätter tjänstepensionen att betalas in under tiden man är föräldraledig (vanligen 13-18 månader eller i vissa fall längre beroende på avtal) och för den allmänna pensionen finns det ekonomisk kompensation i upp till fyra år för den förälder som har lägst inkomst.

– Att inte kolla upp villkoren via jobbet kan bli en dyr affär. Tiotusentals kronor kan gå förlorade om man till exempel missar anmälan om föräldralön och inbetalningen till tjänstepensionen, vilket krävs på vissa arbetsplatser, säger Dan Adolphson.

Det är betydligt vanligare med långvarig föräldraledighet bland kvinnor, och i många fall tar det flera år innan man är åter i ordinarie arbetstid. Tre av tio (31 procent) gick ner i arbetstid efter att de fick barn, och bland dem hade närmare hälften (47 procent) efter fyra år eller mer inte gått tillbaka till den arbetstid de hade innan de skaffade barn. Grundregeln är att deltidsarbete ger lägre lön och lägre pension. I vissa avtal kan man gå ner i arbetstid när barnen är små utan att det påverkar tjänstepensionen alls, men långvarig föräldraledighet kan resultera i sämre löneutveckling.

– Långvarig föräldraledighet kan få långvariga följder. Obetald föräldraledighet är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män. Det påverkar ekonomin idag och pensionen i framtiden, säger Dan Adolphson.

Undersökningen genomfördes februari-mars 2017 i DemoskopPanelen (telefonrekryterad panel baserad på ett slumpmässigt urval med intervjuer via Internet). Av de 6 843 personer som är med i årets DemoskopPanel var det svarade 5 916 (deltagarfrekvens om 86 procent) varav 1 690 personer har barn och 834 planerar att skaffa barn.

För ytterligare frågor, kontakta:

Dan Adolphson, trygghetsekonom AMF: 070-249 31 54,
dan.adolphson@amf.se

Johanna Sarfati, Kommunikation AMF: 070-649 84 47,
johanna.sarfati@amf.se
 

AMF är pensionsbolaget för alla som söker enkla och trygga pensionslösningar med hög avkastning till låg kostnad.
LO 
och
Svenskt Näringsliv äger till lika delar aktiebolaget AMF som drivs enligt ömsesidiga principer där vinsten i sin helhet tillfaller spararna. Koncernen AMF förvaltar totalt cirka 580 miljarder kronor i aktier, fastigheter och räntebärande papper åt cirka 4 miljoner sparare. AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB är helägda dotterbolag till AMF.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

MEDIAINBJUDAN – BIO-Europe®, Europas största partneringkonferens för den globala läkemedels- och bioteknikindustrin kommer till Älvsjömässan i Stockholm, 4–6 november 2024

Published

on

By

  • Över 5 600 delegater 

*Måndag, klockan 10.00-10.30 

** Måndag, klockan 10.30-11.00 

Länkar: BIO-Europe® och Business Sweden 

Anmälan till kostnadsfri pressregistrering: ansökningsformuläret för press. 

Den 30:e upplagan av BIO-Europe kommer att äga rum den 4–6 november 2024 i Stockholm. Life science-branschens betydelse för det svenska näringslivet påvisas bland annat av att Ebba Busch, Sveriges energi- och näringsminister, samt Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd, deltar på konferensens öppningsanförande den 4 november kl 10.00. 

Business Sweden och SwedenBIO arrangerar en svensk paviljong under konferensen där svensk innovation inom life science och inhemska bolag lyfts fram. Programmet för aktiviteterna i paviljongen finns tillgänligt här.  

BIO-Europe är det främsta partnerevenemanget inom bioteknik och läkemedel. Konferensen, som firar sitt 30-årsjubileum i år, har vuxit med branschen, kontinuerligt förnyat sig och förblir navet för effektiva samtal och kontakter. Efter ett rekordartat 2023 lovar 2024 års evenemang ännu större möjligheter till nätverkande och partnerskap. 

Mer än 5 600 delegater förväntas samlas i Stockholm för att delta i över 30 000 ett-till-ett-möten som driver life science-branschen till nya nivåer. Årets program, som fokuserar på 30 år av banbrytande partnerskap och innovation inom life science, är inspirerat av den svenska strategin: öppenheten för innovationfrämjande samarbeten inom life science. Dyk ner i den rika historien om tidigare partnerskap, affärer och innovationer under de senaste tre decennierna, och föreställ dig de kommande 30 åren då branschen formar biovetenskapens framtid tillsammans! 

På agendan kommer också att finnas talare från ledande läkemedelsföretag som AstraZeneca, Eli Lilly, GSK, MSD och Novartis, som alla ligger i framkant när det gäller läkemedelsinnovation. 

Anmälan och information om evenemanget finns på nätet.

DETALJER OM EVENEMANGET: 

BIO-Europe produceras av EBD Group, det ledande partneringföretaget för den globala life science-industrin, i samarbete med Biotechnology Innovation Organization (BIO). 

Besök: https://informaconnect.com/bioeurope/

Följ: @EBDGroup #BIOEurope 

Kontaktpersoner för media: 

Alexandra Högberg, RHA Communications 

Alexandra@rhacomms.eu  

Ola Björkman, RHA Communications 

ola@rhacomms.eu  

Continue Reading

Marknadsnyheter

Mikael Johansson utses till permanent CEO för Avida Finans AB (publ)

Published

on

By

Styrelsen i Avida Finans AB (publ) (”Avida” eller ”Bolaget) har beslutat att Mikael Johansson utses till permanent CEO i Bolaget från och med 31 oktober 2024.

Mikael Johansson tillträdde som Interim CEO för Bolaget 30 september 2024 och uteses nu till permanent CEO. Mikael har lång erfarenhet från exekutiva positioner inom inom bank, finans, betalningar, e-handel och fintechbranschen. Han kommer närmast från rollen som Managing Director på Avarda och före det som Managing Director för Santander Consumer Bank.

18 september tillkännagav Avida att bolaget ingått avtal om att förvärva Santander Consumer Bank AS:s svenska och norska kreditkortsverksamhet samt försäljningsfinansieringsverksamheten som Santander Consumer Bank för närvarande driver i samarbete med Elkjøp i Norge och Elgiganten i Sverige. Den förvärvade verksamheten omfattar cirka 450 000 privatkunder med en total utestående balans av icke-förfallna lån om för närvarande cirka 4 miljarder kronor. Styrelsen anser med anledning av detta att det nu är rätt tidpunkt att genomföra ledarskapsskiftet för att ta Avida genom nästa spännande fas av tillväxt och strategisk utveckling.

Denna information är sådan som Avida Finans AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-11-01 11:25 CET.

För ytterligare information kontakta:
Michael Grosche, Head of Communication and Investor Relations. E-post: michael.grosche@avida.se. Telefon +46 70 307 29 36.

Om Avida 

Avida är specialist inom konsument- och SME-finansiering och ska erbjuda en sömlös kundupplevelse, både digitalt och personligt.

Vi är på en transformativ och spännande resa på Avida. Den 18 september 2024 ingick vi ett avtal om att förvärva kreditkortsverksamheten i Sverige och Norge från Santander Consumer Bank AS, samt den säljfinansieringsverksamhet som Santander Consumer Bank för närvarande driver i samarbete med Elkjøp i Norge och Elgiganten i Sverige. Den förvärvade verksamheten kommer att tillföra cirka 450 000 nya privatkunder och närmare 50 nya medarbetare. När den nya verksamheten har adderats kommer vi att ha cirka 210 medarbetare, med huvudkontor i Stockholm och kontor i Oslo, Helsingfors och Stavanger.

Avida står under tillsyn av Finansinspektionen. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Två delstater kan avgöra valet enligt oddsen

Published

on

By

Med bara några få dagar kvar till presidentvalet i USA är det fördel Trump enligt Unibets odds, han tippas få 297 elektorsröster mot 241 för Harris. Men om Kamala Harris tar hem Wisconsin och Pennsylvania kan hon vinna valet med minsta möjliga marginal. Det är i dessa två delstater som oddsen är som jämnast.

Det amerikanska presidentvalet avgörs genom ett elektorssystem där varje delstat tilldelas ett antal elektorsröster baserat på folkmängden. I de flesta delstater tillämpas ”winner-takes-all”, vilket innebär att alla elektorsröster går till den kandidat som vinner flest röster i den delstaten. Totalt står 538 elektorsröster på spel och för att vinna presidentposten krävs minst 270.

Enligt Unibets odds ser det ut som att Trump kan ta hem 297 elektorsröster mot Harris 241. Men om Harris skulle vinna i de två delstater där oddsen är som jämnast – Wisconsin och Pennsylvania – skulle hon i stället nå precis 270 röster, medan Trump landar på 268. För tillfället leder Trump med en knapp marginal i dess två delstater.

– Våra odds pekar på att valet blir en riktig nagelbitare. Även om Trump har ett litet övertag just nu, så är oddsen nästan fifty-fifty i två avgörande delstater. Med andra ord kan mycket fortfarande hända fram till valdagen och vi kommer hålla spelen öppna under valnatten, säger Raúl Valencia López, oddsexpert på Unibet.

I presidentvalet 2016 fick Hillary Clinton flest röster, ändå var det Donald Trump som blev landets president. Unibets odds visar att historien kan upprepa sig. Just nu pekar oddsen på att Kamala Harris kommer att få flest röster, men att Trump tar hem flest elektorsröster. 

Unibets odds på presidentvalet (sannolikhet inom parentes)

Två delstater som kan avgöra valet  

Wisconsin
Republikanerna: 1.80 (51,4 %)
Demokraterna: 1.90 (48,6 %) 

Pennsylvania
Republikanerna: 1.73 (53,6 %)
Demokraterna: 2.00 (46,4 %)

Vem blir USA:s nästa president?
Donald Trump: 1.57 (61,4 %)
Kamala Harris: 2.50 (38,6 %)

Parti som får flest röster
Demokraterna: 1.40 (66,7 %)
Republikanerna: 2.80 (33,3 %)

För fler odds, besök: http://unibet.se/valet

För mer information, vänligen kontakta:
Raúl Valencia López, Marknads- och PR-ansvarig, 
raul.valencialopez@kindredgroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.