Connect with us

Marknadsnyheter

För första gången har bantuspråket manda kartlagts

Published

on

ti, okt 03, 2017 07:00 CET

Olika språkliga data har samlats in på plats i Tanzania och för första gången beskrivs nu det lilla bantuspråket mandas grammatik. Avhandlingen visar hur språket påverkats av förändringar inom det grammatiska systemet vilket också kan förklara den variation som existerar bland de som talar manda idag.

Manda är ett litet bantuspråk som talas av ungefär 30 000 personer längs med Malawisjöns östra kust i södra Tanzania.

I en avhandling i afrikanska språk klarläggs hur verb böjs i manda, både genom böjningsmorfem på själva verbet men också genom hjälpverb samt andra mer komplexa konstruktioner för att uttrycka grammatiska koncept som tempus, aspekt och modus – men även modalitet och negation. Studien har även syftat till att rekonstruera varifrån de olika grammatiska markörerna härstammar och hur de blivit rekryterade till att uttrycka de grammatiska funktioner de gör.

– Avhandlingen visar dels att manda uppvisar typiska bantudrag, som exempelvis att olika grader av avstånd i tid, alltså tempus, kan uttryckas med hjälp av olika böjningar på verbet. Något förenklat så använder mandatalare exempelvis olika markörer beroende på om händelsen de refererar till skett idag eller om den skett tidigare. En annan grammatisk markör typisk för bantuspråk, som även manda har, är ett hjälpverb som på ett ungefär betyder ”vara på väg (att)”, i sin tur avlett från ett verb som betyder ”vilja”, säger doktoranden Rasmus Bernander.

Ovanliga sätt att negera satser på

Studien belyser också andra mindre utforskade delar av ett bantuspråks grammatik såsom användandet av modala hjälpverb (som svenskans
kan, måste, bör
osv) och ovanliga sätt att negera satser på.

– Bland annat har det visat sig att ett hjälpverb med samma utvecklade grammatiska funktioner som
kan
i svenskan har rekryterats från ett verb som ursprungligen betydde ”borra” och att ett annat hjälpverb som används för negation härstammar från ett verb med den ungefärliga ursprungliga betydelsen ”sluta jobba och gå hem”. Intressant nog har det även visat sig att ett specifikt grammatiskt ord som uttrycker ”fortfarande/ännu (inte)”, har lånats in i manda från en sydafrikansk folkgrupp som vandrade upp till södra Tanzania under mitten av 1800-talet.

Eftersom manda i princip tidigare varit odokumenterat har data behövts samlats in på plats i området där manda talas. Detta har skett genom ett flertal fältresor, där Rasmus Bernander har samlat in olika sorters språkliga data genom intervjuer med modersmålstalare och genom inspelningar och analys av till exempel historier, samtal och sånger.

Ett tidigare icke-beskrivet språk

Genom att inte enbart redogöra för vilka olika grammatiska uttryck som existerar utan även kartlägga deras bakgrund och de processer som har format dem har avhandlingen visat att det går att gå djupare in i beskrivningen av ett tidigare icke-beskrivet språk.

Insikter i ett språk som aldrig beskrivits tidigare, och i förlängningen en understuderad del av det bantutalande området, är viktiga av flera skäl. Forskningsmässigt bidrar avhandlingen dels med information för vidare studier i just manda, men den kan även användas som underlag för jämförande undersökningar och bidra med en större förståelse för hur specifikt bantuspråk, men också språk på det stora hela, kan se ut, fungera och utvecklas.

– I ett större perspektiv är förhoppningen att denna studie om manda kan bidra med att höja den allmänna vetskapen om detta vackra språk och dess talare. Förhoppningsvis kan det även medföra att dess status höjs och att språket ges en möjlighet att bevaras, vilket inte är en självklarhet under rådande omständigheter. Med avhandlingen hoppas jag kunna bidra till att ett större intresse väcks i Sverige och i omvärlden för bantuspråk och andra afrikanska språk, säger Rasmus Bernander.

Avhandlingen Grammar and grammaticalization in Manda – An analysis of the wider TAM domain in a Tanzanian Bantu language
försvarades vid en disputation den 30 september.

Länk till avhandling:

https://hdl.handle.net/2077/52690

Kontakt:

Rasmus Bernander, tel: 031-7864477, 0762-261549,

e-post:
rasmus.bernander@sprak.gu.se

Johanna Hillgren

Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet

031-786 10 68, 0766-18 10 68

johanna.hillgren@gu.se

Följ oss på 
Twitter
. Gilla oss på 
Facebook
. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på 
Instagram
.

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. 
www.gu.se
.

Continue Reading

Marknadsnyheter

MEDIAINBJUDAN – BIO-Europe®, Europas största partneringkonferens för den globala läkemedels- och bioteknikindustrin kommer till Älvsjömässan i Stockholm, 4–6 november 2024

Published

on

By

  • Över 5 600 delegater 

*Måndag, klockan 10.00-10.30 

** Måndag, klockan 10.30-11.00 

Länkar: BIO-Europe® och Business Sweden 

Anmälan till kostnadsfri pressregistrering: ansökningsformuläret för press. 

Den 30:e upplagan av BIO-Europe kommer att äga rum den 4–6 november 2024 i Stockholm. Life science-branschens betydelse för det svenska näringslivet påvisas bland annat av att Ebba Busch, Sveriges energi- och näringsminister, samt Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd, deltar på konferensens öppningsanförande den 4 november kl 10.00. 

Business Sweden och SwedenBIO arrangerar en svensk paviljong under konferensen där svensk innovation inom life science och inhemska bolag lyfts fram. Programmet för aktiviteterna i paviljongen finns tillgänligt här.  

BIO-Europe är det främsta partnerevenemanget inom bioteknik och läkemedel. Konferensen, som firar sitt 30-årsjubileum i år, har vuxit med branschen, kontinuerligt förnyat sig och förblir navet för effektiva samtal och kontakter. Efter ett rekordartat 2023 lovar 2024 års evenemang ännu större möjligheter till nätverkande och partnerskap. 

Mer än 5 600 delegater förväntas samlas i Stockholm för att delta i över 30 000 ett-till-ett-möten som driver life science-branschen till nya nivåer. Årets program, som fokuserar på 30 år av banbrytande partnerskap och innovation inom life science, är inspirerat av den svenska strategin: öppenheten för innovationfrämjande samarbeten inom life science. Dyk ner i den rika historien om tidigare partnerskap, affärer och innovationer under de senaste tre decennierna, och föreställ dig de kommande 30 åren då branschen formar biovetenskapens framtid tillsammans! 

På agendan kommer också att finnas talare från ledande läkemedelsföretag som AstraZeneca, Eli Lilly, GSK, MSD och Novartis, som alla ligger i framkant när det gäller läkemedelsinnovation. 

Anmälan och information om evenemanget finns på nätet.

DETALJER OM EVENEMANGET: 

BIO-Europe produceras av EBD Group, det ledande partneringföretaget för den globala life science-industrin, i samarbete med Biotechnology Innovation Organization (BIO). 

Besök: https://informaconnect.com/bioeurope/

Följ: @EBDGroup #BIOEurope 

Kontaktpersoner för media: 

Alexandra Högberg, RHA Communications 

Alexandra@rhacomms.eu  

Ola Björkman, RHA Communications 

ola@rhacomms.eu  

Continue Reading

Marknadsnyheter

Mikael Johansson utses till permanent CEO för Avida Finans AB (publ)

Published

on

By

Styrelsen i Avida Finans AB (publ) (”Avida” eller ”Bolaget) har beslutat att Mikael Johansson utses till permanent CEO i Bolaget från och med 31 oktober 2024.

Mikael Johansson tillträdde som Interim CEO för Bolaget 30 september 2024 och uteses nu till permanent CEO. Mikael har lång erfarenhet från exekutiva positioner inom inom bank, finans, betalningar, e-handel och fintechbranschen. Han kommer närmast från rollen som Managing Director på Avarda och före det som Managing Director för Santander Consumer Bank.

18 september tillkännagav Avida att bolaget ingått avtal om att förvärva Santander Consumer Bank AS:s svenska och norska kreditkortsverksamhet samt försäljningsfinansieringsverksamheten som Santander Consumer Bank för närvarande driver i samarbete med Elkjøp i Norge och Elgiganten i Sverige. Den förvärvade verksamheten omfattar cirka 450 000 privatkunder med en total utestående balans av icke-förfallna lån om för närvarande cirka 4 miljarder kronor. Styrelsen anser med anledning av detta att det nu är rätt tidpunkt att genomföra ledarskapsskiftet för att ta Avida genom nästa spännande fas av tillväxt och strategisk utveckling.

Denna information är sådan som Avida Finans AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-11-01 11:25 CET.

För ytterligare information kontakta:
Michael Grosche, Head of Communication and Investor Relations. E-post: michael.grosche@avida.se. Telefon +46 70 307 29 36.

Om Avida 

Avida är specialist inom konsument- och SME-finansiering och ska erbjuda en sömlös kundupplevelse, både digitalt och personligt.

Vi är på en transformativ och spännande resa på Avida. Den 18 september 2024 ingick vi ett avtal om att förvärva kreditkortsverksamheten i Sverige och Norge från Santander Consumer Bank AS, samt den säljfinansieringsverksamhet som Santander Consumer Bank för närvarande driver i samarbete med Elkjøp i Norge och Elgiganten i Sverige. Den förvärvade verksamheten kommer att tillföra cirka 450 000 nya privatkunder och närmare 50 nya medarbetare. När den nya verksamheten har adderats kommer vi att ha cirka 210 medarbetare, med huvudkontor i Stockholm och kontor i Oslo, Helsingfors och Stavanger.

Avida står under tillsyn av Finansinspektionen. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Två delstater kan avgöra valet enligt oddsen

Published

on

By

Med bara några få dagar kvar till presidentvalet i USA är det fördel Trump enligt Unibets odds, han tippas få 297 elektorsröster mot 241 för Harris. Men om Kamala Harris tar hem Wisconsin och Pennsylvania kan hon vinna valet med minsta möjliga marginal. Det är i dessa två delstater som oddsen är som jämnast.

Det amerikanska presidentvalet avgörs genom ett elektorssystem där varje delstat tilldelas ett antal elektorsröster baserat på folkmängden. I de flesta delstater tillämpas ”winner-takes-all”, vilket innebär att alla elektorsröster går till den kandidat som vinner flest röster i den delstaten. Totalt står 538 elektorsröster på spel och för att vinna presidentposten krävs minst 270.

Enligt Unibets odds ser det ut som att Trump kan ta hem 297 elektorsröster mot Harris 241. Men om Harris skulle vinna i de två delstater där oddsen är som jämnast – Wisconsin och Pennsylvania – skulle hon i stället nå precis 270 röster, medan Trump landar på 268. För tillfället leder Trump med en knapp marginal i dess två delstater.

– Våra odds pekar på att valet blir en riktig nagelbitare. Även om Trump har ett litet övertag just nu, så är oddsen nästan fifty-fifty i två avgörande delstater. Med andra ord kan mycket fortfarande hända fram till valdagen och vi kommer hålla spelen öppna under valnatten, säger Raúl Valencia López, oddsexpert på Unibet.

I presidentvalet 2016 fick Hillary Clinton flest röster, ändå var det Donald Trump som blev landets president. Unibets odds visar att historien kan upprepa sig. Just nu pekar oddsen på att Kamala Harris kommer att få flest röster, men att Trump tar hem flest elektorsröster. 

Unibets odds på presidentvalet (sannolikhet inom parentes)

Två delstater som kan avgöra valet  

Wisconsin
Republikanerna: 1.80 (51,4 %)
Demokraterna: 1.90 (48,6 %) 

Pennsylvania
Republikanerna: 1.73 (53,6 %)
Demokraterna: 2.00 (46,4 %)

Vem blir USA:s nästa president?
Donald Trump: 1.57 (61,4 %)
Kamala Harris: 2.50 (38,6 %)

Parti som får flest röster
Demokraterna: 1.40 (66,7 %)
Republikanerna: 2.80 (33,3 %)

För fler odds, besök: http://unibet.se/valet

För mer information, vänligen kontakta:
Raúl Valencia López, Marknads- och PR-ansvarig, 
raul.valencialopez@kindredgroup.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.