Connect with us

Marknadsnyheter

Absolicon beslutar om en företrädesemission om cirka 19,4 MSEK

Published

on

Absolicons styrelse har beslutat om en företrädesemisson om ca 19 MSEK. För varje innehavd aktie, oavsett aktieslag, på avstämningsdagen den 23 oktober 2024 erhålls två (2) teckningsrätter. Tre (3) teckningsrätter ger rätt att teckna en (1) ny B-aktie till teckningskursen 5 kr per B-aktie. Teckningsperioden löper från den 28 oktober – 13 november 2024.

Vi står inför en ny industriell era – en era där grön innovation och förnybar energi inte längre är en alternativ väg, utan själva kärnan i vår ekonomiska framtid.

Absolicon är ett företag som har lösningarna för framtidens klimatutmaningar och globala miljömål. Solvärmemarknaden är idag ett utvecklings- och tillväxtområde som drivs av efterfrågan på miljötekniska industrilösningar.

Nya politiska initiativ tar sikte på värmeproduktionen. Världsekonomin idag cirkulerar mycket kring fossila bränslen. De europeiska klimatåtgärderna mot att elda fossila bränslen i industrin kommer att skaka om hela världen.

Absolicon är redo för den utmaningen och visar det genom våra installationer hos Colgate-Palmolive, Carlsberg, Birra Peroni och i flera fjärrvärmenät. Absolicon har redan bevisat att fabrikernas processvärme och fjärrvärmen i våra städer kan komma från solvärme.

Med den prisbelönta solfångaren T160 som har världens högsta optiska verkningsgrad (76,4%), och stöd från klimatpolitiska initiativ i EU och USA, kan Absolicon spela en nyckelroll i den globala omställningen från fossila bränslen till förnyelsebar energi.

Först, sluta elda på sommaren. Industrier och städer har inga problem att värma sina processer när solen gassar. Använd sedan värmelager för att spara värmen från sommar till vinter.

Efter några turbulenta år med uppgång och nedgång är Absolicon tillbaka på rätt köl med färre personer, lägre kostnader och enklare strukturer. Absolicon kan finansiera delar av verksamheten med EU-projekt, legotillverkning och konsultuppdrag hos solvärmekunder.

CSP i Egypten som beställt en robotiserad produktionslina fortsätter i sin process, liksom Phoenix i Kanada. Om världen ska ställa om i tillräcklig takt behövs robotiserade produktionslinor som massproducerar koncentrerande solfångare i jordens alla länder.

Bakgrund och motiv till emissionen

Klimatutmaningarna hör inte längre till framtiden och efterfrågan på hållbara lösningar är akut både i ett kort- och långsiktigt perspektiv. Städers och industriers värmeförsörjning är en ödesfråga.

Här på hemmaplan står fjärrvärmen inför stora utmaningar. Biobränslena utmanas när priserna ökar kraftigt och kostnadskrisen är redan kännbar för konsumenten.

Blickar vi utåt i världen, fokuserar Absolicon på livsmedelsindustrins behov av fossilfri värme och har samarbeten med 15 av världens största bolag.

EU:s handel med utsläppsrätter och subventioner för förnyelsebar el har resulterat i att solceller och vindkraft idag i Europa omsätter 400 miljarder kronor per år. I och med EU:s nya regelverk ETS 2 riktas de verktyg nu till att ställa om värmeförsörjningen!

Världens försök att uppnå sina miljömål skapar helt nya industrier. Att ta upp och binda koldioxid ur atmosfären behöver stora mängder värme från förnybara källor.

I Absolicons affärsplan finns därför nu även följande fokusområden:

  • Carbon Capture & Storage (CCS), snabbväxande industri som behöver stora mängder värme,
  • Fjärrvärmebolag i kostnadskris. Lagrad solvärme kan hjälpa till att hantera topplaster och avlasta beroendet av biobränslen vid kostnadstoppar, samt
  • Strategiska samarbeten med utrustnings­leverantörer som Tetra Pak, för standardiserade lösningar på livsmedelsbolagens omställning.

För att stärka konkurrenskraften kommer Absolicon 2025 fokusera på att optimera konstruktionen och komponentpriser med målet att sänkta priset på en nyckelfärdig anläggning 10%.

Absolicon ska fortsätta bygga vårt varumärke och fortsätter den lyckade satsningen på konsulttjänster för att hjälpa kunderna att planera för investeringar i solvärmefält.

Världen har börjat förstå betydelsen av värme och Absolicon står redo med lösningarna som krävs för en hållbar utveckling.

Företrädesemisson

För att nå ovanstående mål och ta bolaget till lönsamhet genomför Absolicon nu en företrädesemission om ca 19 MSEK med teckningsförbindelser om 1,6 MSEK.

Emissionslikviden bedöms vara tillräcklig för att tillsammans med produktionslinepartners etablera lönsam försäljning på flera marknader och nå god lönsamhet i vår försäljning av produktionslinor.

Styrelsen i Absolicon har beslutat om en företrädesemisson på maximalt 19,4 MSEK före emissionskostnader vilka beräknas uppgå till cirka 0,8 MSEK. Nettolikviden förväntas användas till:

• Forskning & utveckling: 60%

• Försäljning och marknadsföringskostnader: 40%

Tidsplan för Företrädesemissionen

Sista dag för handel i Bolagets aktie med rätt att delta i emissionen: 2024-10-21

Avstämningsdag:  2024-10-23

Första dag för handel i Bolagets aktie utan rätt att delta i emissionen: 2024-10-22

Teckningsperiod: 2024-10-28 – 2024-11-13

Handel med teckningsrätter:  2024-10-28 – 2024-11-08

Handel med BTA: 2024-10-28 – till dess att emissionen registrerats på Bolagsverket

Teckningsresultatet offentliggörs: 2024-11-15 (på eftermiddagen)

Företrädesemissionen registreras på Bolagsverket: Beräknas ske vecka 50

Emissionsvillkor

För varje innehavd aktie, oavsett aktieslag, på avstämningsdagen den 23 oktober 2024 erhålls två (2) teckningsrätter. Tre (3) teckningsrätter ger rätt att teckna en (1) ny B-aktie till teckningskursen 5 kr per B-aktie. Teckningsperioden löper från den 28 oktober 2024 till och med den 13 november 2024.

Emissionen omfattar högst 3 876 158 aktier, varvid antalet aktier ökar från 5 814 238 aktier till 9 690 396 aktier. Aktiekapitalet ökar vid full teckning med 3 876 158 kr från 5 814 238 kr till 9 690 396 kr.

Tilldelningsprinciper

För det fall inte samtliga B-aktier tecknas med stöd av teckningsrätter ska styrelsen, inom ramen för företrädesemissionens högsta belopp, besluta om tilldelning av B-aktier till de som tecknat B-aktier utan stöd av teckningsrätter enligt följande fördelningsgrunder:

– I första hand till tecknare som tecknat B-aktier med stöd av teckningsrätter och, vid överteckning, i förhållande till det antal teckningsrätter som var och en utnyttjat för teckning av B-aktier och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning.

– I andra hand ska fördelning ske till övriga som anmält intresse av att teckna B-aktier utan stöd av teckningsrätter och, vid överteckning, i förhållande till det antal B-aktier som sådana personer anmält för teckning, och i den mån detta inte kan ske, genom lottning.

– I tredje hand ska fördelning ske till garanter av Företrädesemissionen enlighet med eventuellt ingångna garantiavtal.

Teckningsförbindelser

Bolaget har erhållit teckningsförbindelser om sammanlagt 1,6 MSEK, motsvarande 8,24% av teckningsbeloppet från Bolagets VD och huvudägare Joakim Byström. Bolaget har ej begärt säkerhet för fullgörandet av garantierna.

Betalning av aktier

Betalning av aktier tecknade med företräde skall ske genom samtidig betalning. Betalning av aktier tecknade utan företrädesrätt skall ske enligt utsänd avräkningsnota dock senast tre bankdagar efter sista teckningsdag.

Styrelsen i Bolaget äger rätt att förlänga tecknings- och betaltiden.

De nya B-aktierna medför rätt till vinstutdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmast efter det att Företrädesemissionen har registrerats hos Bolagsverket och aktierna införts i aktieboken hos Euroclear Sweden AB.

Marknadsföring under emissionsperioden

Absolicon arbetar aktivt med marknadsföring under emissionsperioden. Helsidesannonser i dagspress, e-nyhetsbrev, poddar och internetannonsering når Absolicons marknadsföring hundratusentals människor.

En viktig del i Absolicons mission är utbildning om värdet med solvärme och där arbetar vi med Absolicons eget magasin som kommer ut för tionde året och trycks i nära 50 000 exemplar. Magasinet går till alla aktieägare, men skickas även ut med Aktiespararen.

Marknadsföringskampanjens final kommer på Absolicondagen i början av november där vi bjuder in alla aktieägare och även arrangerar digital information med besök i produktionslinan och på våra installationer.

Denna information är sådan som Absolicon är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-10-16 10:30 CET.

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB

E-post: CEO@absolicon.com
tel:
0611-55 70 00

Pressbilder: marketing@absolicon.com

Absolicon Solar Collector AB (publ) grundades 2005 som ett forsknings- och utvecklingsbolag inom solteknik. Absolicon är idag ett börsnoterat bolag med mer än tio års operativ erfarenhet från alla delar av världen. Absolicon är specialiserat på att tillhandahålla lösningar för övergången från fossila bränslen, vilket ger en lönsam, lättinstallerad och utsläppsfri energilösning med hjälp av koncentrerande solfångare samt kompletta robotproduktionslinor för solfångarna. https://www.absolicon.com/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholms Tingsrätt godkänner konkursansökan för Sensor Alarm Norden AB

Published

on

By

Sensor Alarm Norden AB meddelar att Stockholms Tingsrätt igår 15 oktober 2024, har beslutat att bifalla den tidigare kommunicerade konkursansökan och har försatt Bolaget i konkurs.

Utsedd konkursförvaltare är Anders Nilsson, CMS Wistrand Advokatbyrå Stockholm KB, Stockholm.

För mer information, kontakta:

Anders Nilsson

Advokat/Partner

CMS Wistrand Advokatbyrå Stockholm KB

M: +46709507225

Anders.Nilsson@cms-wistrand.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

TEXEL Acquires Thermal Energy Technologies from Former Nasdaq-Listed AZELIO

Published

on

By

TEXEL Energy AB (“TEXEL”), a world leader in thermal energy-to-electricity technology, has today announced the acquisition of all Stirling engine releated assets to the “Gas-Box” development from former Nasdaq-listed Azelio AB. This strategic acquisition further strengthens TEXEL’s position in converting various heat sources into electricity.

In addition to the Stirling engine technology, TEXEL has also acquired the full developed thermal energy storage technology from Azelio, broadening the company’s technological portfolio. Azelio has been investing aproximatly $400 million in R&D over the years, and this acquisition adds value to TEXEL’s research and development assets.

”The acquisition of Azelio’s Stirling engine technology and thermal energy storage solutions perfectly complements our existing portfolio. It enhances TEXEL’s capabilities in converting waste heat and stored thermal energy into electricity, reinforcing our position as the global leader in this space. The technologies acquired will be pivotal in our push to develop next-generation green energy solutions, both for energy storage and waste-to-energy applications Says Lars Jacobsson, CEO and Chairman of TEXEL.”

A Strategic Fit with TEXEL’s Vision

The acquisition is in line with TEXEL’s ambition to remain at the forefront of thermal energy conversion technology, which encompasses stored heat-to-electricity systems and waste thermal energy-to-electricity solutions. With the additional research and technical expertise gained through this acquisition, TEXEL aims to accelerate its commercialization efforts, pushing the boundaries of what’s possible in sustainable energy production.

TEXEL’s Core Technology: A Sustainable Future

TEXEL’s proprietary technology efficiently converts thermal energy into green electricity and heat. The company’s solutions span multiple sectors, from flare gas energy conversion to thermal energy storage, enabling scalable, sustainable, and economically viable energy production. The addition of Azelio’s technologies is a significant step forward in TEXEL’s mission to support the global energy transition through innovative, green solutions.

Press Contact:
Daniel Wilke
Head of PR
daniel@texeles.com
+46736329827

About TEXEL Energy
TEXEL Energy is the parent company of a Swedish corporate group with its headquarters in Sweden and subsidiaries primarily in the USA and the UK. The company focuses on developing and commercializing new green technologies, aimed at addressing the growing demand for green energy across various business sectors. TEXEL Energy is dedicated to several key business areas to develop new technologies to contribute to a more sustainable world.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Apohem storsatsar på tillväxt med nytt, modernt lager i Kallhäll

Published

on

By

Apohem fortsätter sin tillväxtresa och flyttar under första halvan av 2025 in i ett nytt, modernt lager i Kallhäll norr om Stockholm. Flytten är en viktig milstolpe i Apohems satsning att bli kundernas favoritdestination inom apotek, hälsa och skönhet – och ett stort och lönsamt nätapotek. Med totalt 25 000 kvadratmeter flerdubblas kapaciteten, vilket skapar förutsättningar för tillväxt, ökad effektivitet, större sortiment och förbättrade servicenivåer.

Apohem, en av Sveriges snabbast växande e-handlare och Sveriges snabbast växande apotek, tar nu ytterligare ett steg på sin tillväxtresa genom att flytta in i ett nytt, modernt lager i Kallhäll. Lagerlokalen, som ägs av Logicenters, omfattar en yta på 25 000 kvadratmeter med möjlighet till framtida expansion. I nätapoteksbranschen är skala en förutsättning för lönsamhet och med väl tilltagna lagerytor kan Apohem både utveckla sortimentet och fortsätta växa kraftigt i många år.

Förutom flerdubblad kapacitet ger det nya lagret förutsättning för ökad effektivitet genom nya optimerade logistikflöden och installation av moderna automatiserade lagerlösningar. Apohem har bland annat investerat i en packautomation och sorteringsbanor från Christer Nöjd AB som ytterligare effektiviserar hanteringen. Förutom en mer effektiv packprocess så möjliggör packautomationen att onödigt fyllnadsmaterial kan tas bort och paketens volym minskas. Detta leder till en ökad fyllnadsgrad i transportörernas fordon, vilket gynnar både logistik och miljö. Lagerlokalens strategiska placering nära E18 ger även smidig tillgänglighet för leverantörer och transportörer, vilket säkerställer fortsatt snabba och pålitliga leveranser som Apohems kunder förväntar sig. Verksamheten i det nya lagret planeras starta under första halvåret 2025.

– Det nya lagret i Kallhäll är en milstolpe för Apohem i arbetet med att bli ett stort och lönsamt nätapotek. Satsningen ger oss inte bara kapaciteten att möta efterfrågan, utan också möjligheten att driva vår logistik mer hållbart och effektivt, säger Gustav Hasselgren, vd på Apohem.

Hållbarhet och arbetsmiljö har präglat utformningen av både fastigheten och verksamheten. Fastigheten kommer att uppnå certifieringen BREEAM Excellent (internationell standard för hållbar design och byggnation) med bland annat solceller på taket, elbilsladdning, cykelförvaring och närhet till kollektivtrafik för smidig pendling till och från Stockholm. För att skapa en attraktiv arbetsplats för personal inom lager, logistik och farmaci har byggnaden designats med generösa personalutrymmen, stora fönster för maximalt dagsljus, och omedelbar närhet till Görvälns naturreservat.

– Vi är mycket glada över att välkomna Apohem som vår hyresgäst i Kallhäll. Vi har länge haft en bra dialog och är nu stolta över förtroendet att få utveckla och förvalta deras nya hemmaarena. Apohem är ett ambitiöst och expansivt företag inom en bransch vi tror starkt på och vi ser fram emot att vara en del av deras fortsatta tillväxt, säger Victoria Ödmark, Commercial Manager på Logicenters.

 

För ytterligare information, kontakta:
Gustav Hasselgren, vd Apohem, gustav.hasselgren@apohem.se, 070-679 02 44
Magnus Törnblom, presschef Axfood,
magnus.tornblom@axfood.se,  070-266 27 12

 

Nätapoteket Apohem är en hälso- och skönhetsdestination som genom inspiration, kunskap och produkter vill göra det lätt att leva. Företaget ingår i Axel Johnson-koncernen, ägs av Axfood och Novax, och är sedan 2019 ett fullskaligt öppenvårdsapotek med både receptfria och receptbelagda läkemedel. Utöver ett brett sortiment med över 20 000 produkter inom apotek, hälsa och skönhet, erbjuder Apohem personlig service och rådgivning från farmaceuter, hudterapeuter, kostrådgivare och kundrådgivare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.