Connect with us

Marknadsnyheter

Påminnelse! Ny utställning – Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget

Published

on

Fredag den 25 oktober öppnar Livrustkammaren utställningen Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget. Utställningen berättar om krigets och konstens rörelser och den brutala striden om religion och makt där nästan alla europeiska stater var indragna. Samtidigt blomstrande konsten och dyrbara föremål rörde sig under trettio års tid över Europa. Här visas rustningar, vapen, konst och krigsbyten som blev till gåvor och statussymboler för furstar och kungligheter.

PRESSVISNING onsdag den 23 oktober kl 9-11.

– Trettioåriga kriget har kallats det första stora slaget om Europa. Sedan 1600-talet har flera stora krig utspelat sig på kontinenten, och idag är Europa återigen påverkat av krig i vår absoluta närhet, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.  Vi vill lyfta fram en ny aspekt på det trettioåriga kriget som vi tror få har reflekterat över – nämligen hur det påverkade både konsten och konstnärerna. Dess förflyttningar över Europa under kriget har kommit att påverka vårt gemensamma europeiska kulturarv. Idag finns praktfulla föremål använda i kriget, dyrbara gåvor och ovärderliga krigsbyten på nya platser i Europa. I det internationella projektet Bellum et Artes har vi under flera år samarbetat kring detta tema och resultatet har blivit flera utställningar på olika platser i Europa. Nu är det Livrustkammarens tur att visa vårt bidrag.

I Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget möter vi för första gången föremål från Livrustkammaren, Historiska museet och Skoklosters slott samlade tillsammans i en gemensam utställning om trettioåriga kriget (1618 till 1648).

Utställningen är Livrustkammarens bidrag i det europeiska samarbetsprojektetet Bellum et Artes där ett tiotal museer och forskningsinstitutioner i Tyskland, Tjeckien, Sverige, Belgien, Polen, Spanien och Italien deltar – bland annat Statliche Kunstkammer i Dresden, Tyskland.

Utställningen ingår i museets skolprogram om stormaktstiden

Utställningen riktar sig till alla besökare utan särskilda förkunskaper om kunglig historia. Även skolan är en viktig målgrupp för utställningen. Under utställningsperioden ingår den i Livrustkammarens skolprogram där framför allt stormaktstiden är en del av läroplanen under årkurserna 4-6. Genom utställningen får både den vanliga besökaren och besökande skolelever chansen att se andra sidor av kriget än vad som är vanligt.

Kartor och digitala pröva-på-stationer

Flera digitala kartor har tagits fram i det gemensamma internationella projektet och finns även i Livrustkammarens utställning. Här kan besökaren följa både konstskatternas och konstnärernas rörelser över Europas karta. Man kan söka på specifika konstnärer och konstverk och se deras ofta dramatiska väg genom det trettioåriga krigets Europa.

Krigets brutala dynamik

Det långa kriget uppfattades redan i samtiden som en helhet, ”ett stort lidande”. Väldiga legoarméer tågade kors och tvärs genom Europa. Behovet att hitta mat och betalning till soldaterna gjorde att kriget ständigt spreds.

När Sverige gick in i kriget ledde Gustav II Adolf själv sina trupper i strid till skillnad från många andra härskare. I det välkända porträttet av Gustav II Adolf från 1632 ser vi honom på höjden av sin makt med Frankfurt am Main i bakgrunden. Kungens segertåg fick ett abrupt slut vid Lützen i november 1632. Hans plundrade kropp återfanns på slagfältet.

Exempel utställda krigsföremål: Gustav II Adolfs skjorta från Lützen, 1632. Gustav II Adolfs balsameringslakan, Gustav II Adolfs värja, ryttarrustning, älghudskyller och plundringstavla mfl

Konstföremål som status och krigsbyten

Trots oroliga tider fortsatte konstproduktionen under det långa kriget. En del konstnärer levde gott i mäktiga furstars tjänst. Konstnärerna målade bataljscener, skildrade kriget – och freden när den kom 1648. Många beställningar var porträtt på militärer och diplomater på uppåtgående.

Konstnärer som Matthaeus Merian den yngre och Hendrick Munnichhoven anställdes båda av svenska adelsmän i Tyskland. Även den kände hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl som kallats den svenska målarkonstens fader, gjorde en likartad karriär.

Under 1600-talet var konstsamlande på modet. Furstar och adelsmän lade enorma summor på att förvärva konst och skapa prestigefulla samlingar.  Diplomatiska gåvor spelade en viktig roll på den politiska scenen. Målningar, konstföremål, vapen, böcker och hela bibliotek fördes bort som byte – i enlighet med dåtida folkrättsliga principer.  

Exempel utställda konstföremål och krigsbyten: Bägare av noshörningshorn, kruthorn med klocka, nautiluspokal, krucifix, böcker, porträtt av Gustav II Adolf, oljemålning ”allegorisk framställning av musiken” mfl.

Ett nytt Europa

När westfaliska freden slöts 1648 stod delar av Europa i ruiner. Konstskatter omfördelades från Prag till Stockholm, från Heidelberg till Vatikanen, från Stuttgart till München, till nya sammanhang. Dessa föremål är idag en del av vårt gemensamma kulturarv.

Utställningen invigs torsdagen den 24 oktober av skolminister Lotta Edholm och i närvaro

av representanter från europeiska samarbetsprojektetet Bellum et Artes.

PRESSVISNING

Media inbjuds till pressvisning onsdag den 23 oktober kl. 9-11 i Livrustkammaren.

Samling i Livrustkammarens hörsal.

Presentation av utställningen.

Utställningen visas på museets entresolplan.

Föranmälan krävs. Hiss finns. Adress: Slottsbacken 3, Stockholm.

För mer information och anmälan till pressvisning, vänligen kontakta Maria Rosén, pressansvarig, Livrustkammaren. E-post: maria.rosen@shm.se, tel: 08-402 30 15.

Anmäl ev intresse för enskild intervju i förväg.

Läs mer om utställningen: Slaget om Europa – kriget och konsten – Livrustkammaren

Slaget om Europa Kriget och konsten under trettioriga kriget ny utstllning p Livrustkammaren

Livrustkammarens programserie med tema kriget & konsten

Lust, lek och nöjen under stormaktstiden

Föredrag av Annika Sandén, historiker och författare

Torsdag den 28 november 2024.

Läs mer: Lust, lek och nöjen under svensk stormaktstid – Livrustkammaren

Kriget och konsten

Temavisning om utställningen.

Torsdag 31 oktober klockan 18.00

Läs mer: Kriget och konsten – Livrustkammaren

Gustav Adolfsdagen

Ett samarbete med Livrustkammarens vännerOnsdag 6 november klockan 18.00

Läs mer :Gustav Adolfsdagen – Livrustkammaren

Bellum & Artes

Projektet leds av Staatliche Kunstsammlungen Dresden och Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlischen Europa.

Maria Rosén, pressansvarig, Livrustkammaren.

E-post: maria.rosen@shm.se, tel: 08-402 30 15.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Här är det dyrast att separera i Sverige

Published

on

By

Hypoteket har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik räknat ut vad kontantinsatsen blir för två personer som vill köpa varsin trea i en av Sveriges 50 största kommuner. I Stockholms kommun är det dyrast, här blir kontantinsatsen för två treor 1 863 608 kronor. I Borlänge, där det är billigast, handlar det om 382 590 kronor i kontantinsats för två treor.

Antal skilsmässor 2023 

Antalet skilsmässor per gift invånare under 2023 var det lägsta på hela 2000-talet. 2023 registrerades 21 231 skilsmässor i Sverige. Många som separerar gör det från samboförhållanden. Det finns dock ingen samlad statistik på hur många samboförhållanden som leder till separation. 

Om uträkningen 

Hypoteket har via Svensk Mäklarstatistik tagit fram underlag som visar medelpriset på treor i Sveriges 50 största kommuner. Från detta medelpris på treor har vi räknat fram hur mycket kontantinsatsen blir, för en och för två personer (baserat på 15 procent). 

Storstadskommunerna Stockholm, Malmö, Göteborg

Allra dyrast är det för paret som ska köpa varsin trea i Stockholms kommun. Här blir kontantinsatsen per trea  931 804 kronor, och 1 863 608 för två. 

I Göteborg blir kontantinsatsen per trea 541 148 kronor, och 1 082 295 kronor för två. I Malmö blir kontantinsatsen för en trea 404 640 kronor, och 809 280 kronor för två. 

Kommuner exklusive Stockholm, Malmö och Göteborg 

Hypotekets sammanställning visar att det är dyrast att separera i Sundbyberg, Solna och i Nacka  För att två personer ska kunna köpa varsin trea i Sundbyberg krävs en kontantinsats på 661 804 kronor per person, 1 323 608 kronor för två. 

Billigast är det för dem som separerar i Borlänge. Två kontantinsatser för två treor kostar sammanlagt 382 590 kronor. 

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, menar att gruppen som flyttar på grund av separation ofta kommer i skymundan av andra. De ekonomiska förutsättningarna försämras i ett slag när kostnader som tidigare delats på två ska bäras av en. Det är en sak att ha råd med kontantinsatsen, du ska också beviljas lån, kunna amortera och klara dina nya vardagskostnader på en inkomst. Till det ska läggas kostnaden för att två separata hem ska inredas, vilket också kan bli kännbart ekonomiskt. Kontantinsatsen för den nya bostaden är endast en liten del av kostnaderna som kan uppstå. 

Separerar man med barn handlar det ofta om att hitta två bostäder i närheten av varandra. Många föräldrar prioriterarar att barnen ska kunna gå emellan eller åtminstone med lätthet ta sig från en förälder till en annan. Sannolikt väger man också in aspekten att ha det sociala nätverket. Gruppen som flyttar på grund av skilsmässa är därmed ganska begränsade i sitt geografiska sökområde. Är man bosatt i en kommun med höga medelpriser kan andra överväga att flytta till en billigare kommun. Det är dock inte alls lika lätt för personer som flyttar på grund av skilsmässa och med barn.  

– Separationer sker överallt och tar ingen hänsyn till om du bor i en kommun med högre eller lägre bostadspriser. Förhoppningsvis kan man också säga att de som ska köpa varsin trea där det är dyrare bostadspriser sannolikt också säljer något som är dyrare. Det underlättar ju om man säljer sin nuvarande bostad med vinst  för att klara nästa steg i livet efter en separation. Får man inte ihop kalkylen köper man något mindre eller en bostad längre ut. Om ändringarna av kravet på kontantinsats går igenom kan det även gagna människor som separerar. Att gå från 15 till 10 procent i kontantinsats kan göra stor skillnad för den här gruppen,  säger Claudia Wörmann. 

Fem dyraste kommunerna att separera i

Exklusive Stockholm, Malmö, Göteborg

  1. Sundbyberg
  2. Solna
  3. Nacka
  4. Varberg
  5. Kungsbacka 

Fem billigaste kommunerna att separera i 

Exklusive Stockholm, Malmö, Göteborg

  1. Borlänge
  2. Kristianstad 
  3. Trollhättan 
  4. Uddevalla
  5. Skövde

Bifogas uträkning Sveriges 50 största kommuner

För mer information, annan geotafisk indelning eller kommentarer

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket 

claudia@hypoteket.com eller 0709 90 68 14  

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt bolånekunder att sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Negativa Ord Kan Avslöja Psykisk Hälsa

Published

on

By

En ny studie i Cognition & Emotion visar att personer som ofta använder negativt laddade ord löper högre risk för förhöjda nivåer av depression och ångest över tid. Oavsett om deltagarna var kliniskt deprimerade eller inte, tydde en hög frekvens av negativt språkbruk på mer intensiva psykiska utmaningar. Även om positivt språk hade en svag koppling till minskade symtom, var denna effekt betydligt svagare.

I studien fick 40 deltagare beskriva sina upplevelser vid tre olika tillfällen under ett år. Deras berättelser analyserades för positivt och negativt språk, och resultaten visade att ihållande negativa språkmönster kan vara en stabil indikator på psykisk hälsa. Detta öppnar för nya sätt att övervaka psykiska tillstånd genom att analysera vårt språk i vardagen.

Källa: psypost.org

tandfonline.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Air India SATS lägger ny order på 15,7 MSEK

Published

on

By

Air India SATS (AISATS) fortsätter att expandera Aerowash-konceptet i Indien. För att möta behovet i den indiska marknaden har Aerowash erhållit en ny order på motsvarande 15,7 MSEK från AISATS.
 
Maskinerna ska användas av AISATS på basen i Mumbai. Sedan tidigare har AISATS etablerat det unika Aerowash-konceptet i New Dehli, Bangalore och Hydrabad.
 
”Det är enormt glädjande att utbyggnaden av AISATS nätverk av baser som kan erbjuda vårt effektiva och miljövänliga tvättkoncept fortsätter. Vi ser ett växande behov av att kunna erbjuda flygbolagen kontinuerlig tillgång till vår drywash. Jag har därför hög tilltro till att AISATS kommer utöka nätverket med fler baser under nästa år. Det gäller att ha respekt för ledtiderna i branschen så överlag är jag enormt stolt över vad vi fått till i Indien på förhållandevis kort tid.”, säger vd Niklas Adler
 
Aerowash kommer att prioritera den nya ordern från AISATS och skeppning beräknas därför att genomföras under de kommande 1-2 månaderna.

Denna information är sådan som Aerowash är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-12-25 10:57 CET.

Tel: 073-679 39 37
E-post: niklas.adler@aerowash.com

www.aerowash.com

Aerowash erbjuder produkter, lösningar och tjänster för exteriör tvätt av flygplan. Bolaget har utvecklat en produktportfölj bestående av automatiserade tvättrobotar som förkortar tvättprocessen med upp till 60 procent i jämförelse med gängse manuell metod mätt i tidsåtgång vilket genererar besparingar för flygbolag och flygplatser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.