Connect with us

Marknadsnyheter

Social hållbarhet viktigaste hållbarhetsaspekten för fondspararna

Published

on

Sociala aspekter som mänskliga rättigheter, jämlikhet och anständiga arbetsvillkor är de hållbarhetsaspekter som svenska fondsparare rankar högst. Det visar en färsk Sifo-undersökning. Till skillnad från tidigare mätningar är det vanligast att välja en fond med hållbar inriktning för att man inte vill placera pengar i en viss bransch eller bolag som man anser är ”oetisk”. Det är fler kvinnor än män som har valt en fond för att den har en hållbar inriktning.

Social hållbarhet viktigast bland fondspararna
Undersökningen visar att 46 procent av fondspararna rankar social hållbarhet, dvs. att fonden tar hänsyn till mänskliga rättigheter, jämlikhet, anständiga arbetsvillkor m.m., som den viktigaste hållbarhetsaspekten när de väljer fonder. Vidare svarar en fjärdedel (25 procent) att hänsyn till klimatpåverkan är viktigast och 18 procent svarar biologisk mångfald, föroreningar och annan miljöpåverkan.

”Att fondspararna anser att social hållbarhet är den viktigaste hållbarhetsaspekten kan bero på att man helt enkelt förväntar sig att fonderna ska ta hänsyn till de här aspekterna. Bra arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, jämlikhet med mera är något som många svenska fondsparare anser vara helt grundläggande, och som vi har en lång tradition av att värna i Sverige. Man förväntar sig kanske i första hand att fonderna tar hänsyn till det här i investeringarna. Vi har också levt i oroliga tider under de senaste åren där de mänskliga tragedierna har avlöst varandra, och det kanske också gör att social hållbarhet blir extra viktigt just nu”, säger Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.

Var tredje fondsparare väljer fonder med hållbar inriktning
Drygt en tredjedel (35 procent) av fondspararna har valt fonder för att de har en hållbar inriktning, vilket kan jämföras med förra året då motsvarande siffra var 37 procent. Medan det är jämnt fördelat över åldersgrupperna är det fyra av tio kvinnor (41 procent) och tre av tio män (30 procent) som valt fonder för att de har en hållbar inriktning.

Det vanligaste skälet till att man valt en fond med hållbar inriktning är för att man inte vill placera pengar i en viss typ av bolag eller bransch som man anser är ”oetisk”. Det är närmare hälften (47 procent) som uppger det. Det kan jämföras med de senaste mätningarna (2021–2023) då det vanligaste skälet varit att man tror att placeringen har en positiv påverkan på miljö, klimat, mänskliga rättigheter med mera.

Bland kvinnor är det 53 procent som svarar att de väljer en fond med hållbar inriktning för att de inte vill placera pengar i en viss typ av bolag eller bransch som man anser är ”oetisk”. Bland män är det 39 procent. Det är fler män än kvinnor som svarar att man tror att fonden kommer ge högre avkastning, 20 procent bland män jämfört med 8 procent bland kvinnor.

Majoriteten av fondspararna letade aktivt själva för att hitta sin fond med hållbar inriktning (53 procent) och 36 procent fick tips av en rådgivare/bankman. Närmare 7 av 10 män letade aktivt själva (69 procent) och bland kvinnor är det drygt 4 av 10 (41 procent). Det är vanligare bland kvinnor att få tips av en rådgivare/bankman för att hitta en hållbar fond (45 procent) jämfört med män (25 procent).

Fler sparare uppger att det är lätt att hitta information om fonder med hållbar inriktning
Enligt undersökningen uppger 36 procent av fondspararna att det är mycket- eller ganska lätt att hitta information om fonder med hållbar inriktning, vilket är en ökning jämfört med förra året (33 procent). Det är 33 procent som uppger att det är mycket- eller ganska svårt, för 2023 var motsvarande siffra 34 procent. Det är framför allt män och 18–34 åringar som anser att det är mycket- eller ganska lätt att hitta information, 47 procent respektive 44 procent svarar det. Bland kvinnor och åldersgruppen 56–76 är det 24 procent respektive 29 procent som uppger det. Kvinnor och 56–76 åringar svarar i högre utsträckning att det är mycket eller ganska svårt att hitta information om fonder med hållbar inriktning, 40 procent respektive 36 procent.

“Det är glädjande att se att fondspararna tycker att det är lättare att hitta information om fonder med hållbar inriktning. Det kan vara ett resultat av att fonder sedan några år tillbaka ska lämna upplysningar om sitt hållbarhetsarbete enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR), branschen har arbetat hårt med det. För den intresserade finns mycket hållbarhetsinformation att tillgå, bland annat kan man läsa fondens hållbarhetsdeklaration.” säger Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.

 

*Om undersökningen
Kantar Sifo Prospera har på uppdrag av Fondbolagens förening sedan 2018 årligen undersökt svenska folkets inställning till hållbart fondsparande. Undersökningen är genomförd med hjälp av 1 086 intervjuer med personer i åldrarna 18–76 år under augusti 2024.

 

För kommentarer kontakta:

Rebecca Jansson, fondekonom Fondbolagens förening
08-506 988 07 / 079-143 80 43 / rebecca.jansson@fondbolagen.se

Eva Reimers, kommunikationschef Fondbolagens förening
08-506 988 06 / 070-644 31 70 / eva.reimers@fondbolagen.se

Föreningens medlemmar

Aktie-Ansvar, Alfred Berg Kapitalförvaltning, AMF Fonder, Avanza Fonder, Carnegie Fonder, Cicero Fonder, Cliens Kapitalförvaltning, C WorldWide, East Capital Group, Enter Fonder, Excalibur Asset Management, FCG Fonder, Fidelity International,  First Sentier Investors, Franklin Templeton Investments, Handelsbanken Fonder, Holberg Fonder, HSBC Global Asset Management, Indecap, ISEC Services, Infranode, J.P. Morgan Asset Management, Lannebo Kapitalförvaltning, Lysa Fonder, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Movestic Fonder, Nordea Fonder, Nordnet Fonder, ODIN Fonder, Ruth Asset Management, SEB Investment Management, Sensor Fonder, Simplicity, Skandia Fonder, Spiltan Fonder, Storebrand Asset Management, Storebrand Fonder, Strand Kapitalförvaltning, Summa Equity, Swedbank Robur, Söderberg & Partners Asset Management, Tellus Fonder, TIN Fonder, Tundra Fonder, Wahlstedt & Partners, Ålandsbanken Fondbolag.

Associerade medlemmar

Andulf Advokat, Apriori Advokatbyrå, Bloomberg LP, Citi, Deloitte, efa, EY, Fondo Solutions, FundRock Management Company, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Harvest Advokatbyrå, Kessler Topaz Meltzer & Check LLP, Mannheimer Swartling, MFEX, Morningstar Sweden, Northern Trust Service SE, PwC Sverige, Roschier, Saxena White P.A., Vinge, Wesslau Söderqvist Advokatbyrå.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kallelse till extra bolagsstämma i White Pearl Technology Group AB

Published

on

By

Aktieägarna i White Pearl Technology Group AB kallas härmed till extra bolagsstämma den 8 november 2024 kl. 09:30 i bolagets lokaler på Nybrogatan 34, 114 39 Stockholm. Aktieägare som önskar delta i stämman och rösta för sina aktier måste vara registrerade i aktieboken som förs av Euroclear Sweden AB senast den 31 oktober 2024. Anmälan till stämman måste göras senast den 4 november 2024 via e-post till ir@whitepearltech.com eller via skriftlig korrespondens till White Pearl Technology Group AB, ”Extra bolagsstämma 2024”, Box 5216, 102 45 Stockholm. Det kommer att finnas möjlighet att delta i stämman på distans (via digital länk). Aktieägare som önskar delta på distans bör meddela detta i samband med sin anmälan. I de fall en representant eller fullmaktshavare deltar på stämman, måste nödvändiga fullmaktsdokument skickas till bolaget tillsammans med anmälan. Aktieägare vars aktier är förvaltarregistrerade måste, för att ha rätt att delta i stämman, tillfälligt registrera aktierna i eget namn. Sådan registrering måste vara genomförd hos Euroclear Sweden AB senast den 4 november 2024, vilket innebär att aktieägaren måste meddela förvaltaren i god tid före detta datum.

Föreslagen dagordning

  1. Val av protokollförare.
  2. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  3. Val av en eller två justerare.
  4. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.
  5. Föredragning och godkännande av dagordningen.
  6. Beslut om bemyndigande för styrelsen.
  7. Beslut om incitamentsprogram för ledande befattningshavare.
  8. Beslut om incitamentsprogram för styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget.
  9. Stämmans avslutande.

Förslag till beslut Bemyndigande (punkt 6)

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar att bemyndiga styrelsen – under tiden fram till nästa årsstämma och med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och vid ett eller flera tillfällen att fatta beslut om emission av nya aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler. Betalning ska kunna ske kontant eller genom apport, kvittning eller med andra villkor. Styrelsen, genom detta beslut, bemyndigas att utfärda upp till 27 miljoner nya aktier av serie B (till totalt högst 53 923 974 miljoner utestående aktier) fram till nästa årsstämma. Bolagsstämmans beslut enligt denna punkt är giltigt endast om det stöds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar (2/3) av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman. Styrelsen, verkställande direktören eller den person styrelsen eller verkställande direktören utser bemyndigas att göra mindre justeringar av besluten under punkt 7 som kan visa sig nödvändiga i samband med registrering eller verkställande av beslutet hos Bolagsverket eller på grund av andra formella krav.

 

Beslut om incitamentsprogram för ledande befattningshavare (punkt 7)

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar om att emittera högst 900 000 teckningsoptioner av serie 2024/2027, vilket innebär en utspädningseffekt om ca 3,3 procent under förutsättning att alla teckningsoptioner utnyttjas. Som ett resultat av detta kan bolagets aktiekapital ökas med högst 19 800 SEK. Teckningsoptionerna ska ge innehavaren rätt att teckna nya aktier i bolaget. Följande villkor ska gälla för emissionen:

          Rätt att teckna teckningsoptionerna ska, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, endast tillkomma bolagets ledande befattningshavare.

          Teckningsoptionerna ska tecknas senast den 29 november 2024 en särskild teckningslista. Styrelsen ska ha rätt att förlänga teckningsperioden.

          Tecknaren har rätt att teckna optioner till ett pris per option som motsvarar optionens marknadsvärde. Marknadsvärdet på optionen har fastställts av ett oberoende värderingsinstitut och beräknats enligt Black & Scholes värderingsmodell. Teckningspriset är preliminärt satt till 0,909 SEK per teckningsoption med ett lösenpris som ska motsvara 123 procent av priset på bolagets aktie (ca 4,5

SEK baserat på ett aktiepris om 3,65 SEK). Till den del som teckningspriset överstiger kvotvärdet ska överskjutande belopp tillföras den fria överkursfonden

          Betalning för tecknade optioner ska ske senast tre bankdagar efter teckning. Styrelsen ska ha rätt att förlänga betalningstiden. Varje teckningsoption ger innehavaren rätt att teckna en ny B-aktie i bolaget under perioden från och med den 8 november 2027 till och med den 29 november 2027, eller det tidigare datum som framgår av villkoren för teckningsoptionerna. Nya aktier som tecknas genom utnyttjande av teckningsoptioner ger rätt till utdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmast efter det att nyemissionen registrerats hos Bolagsverket och Euroclear Sweden AB.

          Ingen överteckning eller överlåtelse av outnyttjade teckningsoptioner är tillåten.

          Syftet med emissionen och anledningen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att skapa förutsättningar för att behålla och öka motivationen hos berörda personer. Styrelsen anser att det ligger i samtliga aktieägares intresse att bolagets nyckelpersoner har ett långsiktigt intresse av en god värdeutveckling bolagets aktier. Ett långsiktigt ägarengagemang förväntas stimulera ökat intresse för verksamheten och dess resultatutveckling, öka motivationen hos ledningen samt sträva efter att uppnå ökad intressegemenskap mellan ledningen och bolagets aktieägare.

          Vid en preliminär värdering har marknadsvärdet på teckningsoptionerna fastställts till 0,909 SEK per teckningsoption. Den preliminära värderingen har utgått från att priset på bolagets aktie är 3,65 SEK (ska baseras på de senaste 10 dagarnas VWAP), en riskfri ränta om 1,67 %, en volatilitet om cirka 45

%, total utdelning om 0 SEK per aktie under perioden fram till teckningsoptionerna kan utnyttjas samt en lösenpris som ska motsvara 123 procent av priset på bolagets aktie (ca 4,5 SEK baserat på ett aktiepris om 3,65 SEK).

          De fullständiga villkoren för teckningsoptionerna innebär att teckningspriset och antalet aktier som teckningsoptionen berättigar till kan komma att omräknas i vissa fall, såsom vid aktiesplit eller nyemission.

 

Bolagsstämmans beslut enligt denna punkt är giltigt endast om det stöds av aktieägare som representerar minst nio tiondelar (9/10) av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman. Styrelsen, verkställande direktören eller den person styrelsen eller verkställande direktören utser bemyndigas att göra mindre justeringar av besluten under denna punkt som kan visa sig nödvändiga i samband med registrering eller verkställande av beslutet hos Bolagsverket eller på grund av andra formella krav.

 

Beslut om incitamentsprogram för styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget(punkt 8)

Större aktieägare, Bendflow Pty och Webbleton Holdings i bolaget föreslår att bolagsstämman beslutar om att emittera högst 100 000 teckningsoptioner av serie 2024/2027, vilket innebär en utspädningseffekt om ca 0,4 procent under förutsättning att alla teckningsoptioner utnyttjas. Som ett resultat av detta kan bolagets aktiekapital ökas med högst 2 200 SEK. Teckningsoptionerna ska ge innehavaren rätt att teckna nya aktier i bolaget. Följande villkor ska gälla för emissionen:

          Rätt att teckna teckningsoptionerna ska, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, endast tillkomma bolagets styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget.

          Teckningsoptionerna ska tecknas senast den 29 november 2024 en särskild teckningslista. Styrelsen ska ha rätt att förlänga teckningsperioden.

          Tecknaren har rätt att teckna optioner till ett pris per option som motsvarar optionens marknadsvärde. Marknadsvärdet på optionen har fastställts av ett oberoende värderingsinstitut och beräknats enligt Black & Scholes värderingsmodell. Teckningspriset är preliminärt satt till 0,909 SEK per teckningsoption med ett lösenpris som ska motsvara 123 procent av priset på bolagets aktie (ca 4,5 SEK baserat på ett aktiepris om 3,65 SEK). Till den del som teckningspriset överstiger kvotvärdet ska överskjutande belopp tillföras den fria överkursfonden

          Betalning för tecknade optioner ska ske senast tre bankdagar efter teckning. Styrelsen ska ha rätt att förlänga betalningstiden. Varje teckningsoption ger innehavaren rätt att teckna en ny B-aktie i bolaget under perioden från och med den 8 november 2027 till och med den 29 november 2027, eller det tidigare datum som framgår av villkoren för teckningsoptionerna. Nya aktier som tecknas genom

utnyttjande av teckningsoptioner ger rätt till utdelning första gången på den avstämningsdag för utdelning som infaller närmast efter det att nyemissionen registrerats hos Bolagsverket och Euroclear Sweden AB.

          Ingen överteckning eller överlåtelse av outnyttjade teckningsoptioner är tillåten.

          Syftet med emissionen och anledningen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att skapa förutsättningar för att behålla och öka motivationen hos berörda personer. Styrelsen anser att det ligger i samtliga aktieägares intresse att bolagets nyckelpersoner har ett långsiktigt intresse av en god värdeutveckling bolagets aktier. Ett långsiktigt ägarengagemang förväntas stimulera ökat intresse för verksamheten och dess resultatutveckling, öka motivationen hos ledningen samt sträva efter att uppnå ökad intressegemenskap mellan ledningen och bolagets aktieägare.

          Vid en preliminär värdering har marknadsvärdet på teckningsoptionerna fastställts till 0,909 SEK per teckningsoption. Den preliminära värderingen har utgått från att priset på bolagets aktie är 3,65 SEK (ska baseras på de senaste 10 dagarnas VWAP), en riskfri ränta om 1,67 %, en volatilitet om cirka 45

%, total utdelning om 0 SEK per aktie under perioden fram till teckningsoptionerna kan utnyttjas samt en lösenpris som ska motsvara 123 procent av priset på bolagets aktie (ca 4,5 SEK baserat på ett aktiepris om 3,65 SEK).

          De fullständiga villkoren för teckningsoptionerna innebär att teckningspriset och antalet aktier som teckningsoptionen berättigar till kan komma att omräknas i vissa fall, såsom vid aktiesplit eller nyemission.

 

Bolagsstämmans beslut enligt denna punkt är giltigt endast om det stöds av aktieägare som representerar minst nio tiondelar (9/10) av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman. Styrelsen, verkställande direktören eller den person styrelsen eller verkställande direktören utser bemyndigas att göra mindre justeringar av besluten under denna punkt som kan visa sig nödvändiga i samband med registrering eller verkställande av beslutet hos Bolagsverket eller på grund av andra formella krav

 

Övrigt

Alla dokument relaterade till stämman kommer att presenteras på stämman och göras tillgängliga hos bolaget samt på bolagets hemsida, https://whitepearltech.com/, och kommer att skickas utan kostnad till aktieägare som så begär.

 

***

 

Stockholm, oktober 2024

White Pearl Technology Group AB Styrelsen

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bonava säljer hyresprojekt om 99 lägenheter i Finland och startar totalt 250 bostäder

Published

on

By

Bonava säljer och produktionsstartar ett projekt om 99 statligt subventionerade hyreslägenheter i Åbo, Finland, till fastighetsbolaget TA-Asumisoikeus Oy. Köpeskillingen uppgår till cirka 20 MEUR och projektet genererar ett positivt kassaflöde redan från start. Samtidigt startar Bonava produktion av ytterligare drygt 150 bostäder i Baltikum och Sverige. Starterna redovisas som produktionsstarter i det fjärde kvartalet 2024.

– Marknadsförutsättningarna i Finland är fortsatt utmanande och vi är därför extra glada över att presentera den här investeraraffären. Det nya grannskapet ska byggas i ett av Finlands största bostadsutvecklingsområden, Kirstinpuisto, Åbo, där vi tidigare byggt en rad projekt och där vi känner till de lokala förutsättningarna väl, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava.

TA-Asumisoikeus Oy ingår i TA-Yhtymä-koncernen som är en icke vinstdrivande aktör och bedriver verksamhet på uppdrag av Finansierings- och utvecklingscentralen för boende, ARA. Parterna har avtalat om en löpande betalningsplan, som innebär att projektet är finansierat redan från start. Bostäderna förväntas vara färdigställda under det första kvartalet 2026.

Det framväxande bostadsområdet är ett av Finlands största bostadsutvecklingsområden med ett centralt läge med gångavstånd till Åbos stadskärna. Totalt planerar Bonava att uppföra 1400 bostäder i Kirstinpuisto och detta är Bonavas åttonde och nionde flerbostadshus i området. I planeringen av området betonas hållbara utvecklingslösningar och högkvalitativa offentliga ytor och grönområden med särskilt fokus på hållbar hantering av dagvatten.

Studentstaden Åbo är med sina cirka 200 000 invånare en av Finlands främsta tillväxtsstäder. Stadens hamn och sjöfart har i decennier utgjort hjärtat för regionens näringsliv som också präglas av företag inriktade mot informations- och bioteknik.

Produktionsstarter i Lettland, Estland och Sverige
Bonava startar produktion av 72 bostäder i Lettland, 66 bostäder i Estland och 16 bostäder i Sverige. Detta efter att projekten Hartmana Kvartals, Aiandi och Fjärilshusen skapat stort intresse bland kunderna.

Produktionsstarterna redovisas som produktionsstartade enheter i det fjärde kvartalet 2024.

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Hammarbäck, Group Head of Press and Public Affairs
fredrik.hammarback@bonava.com
Tel: +46 739 056 063

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i Europa med syftet att skapa lyckliga grannskap för fler. Med sina 1 300 medarbetare utvecklar Bonava bostäder i Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Bolaget har hittills uppfört cirka 40 000 hem och hade 2023 en nettoomsättning om cirka 13 miljarder kronor. Bonavas aktier och gröna obligation är noterade på Nasdaq Stockholm. 

För mer information om oss, besök: www.bonava.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Golden Heights Aktiebolag (publ) offentliggör prospekt och ansöker om notering av obligationslån på Nasdaq Stockholm

Published

on

By

2024-10-23 13:00 CEST

EJ FÖR DISTRIBUTION I ELLER TILL, ELLER TILL NÅGON PERSON SOM BEFINNER SIG I ELLER ÄR BOSATT I USA, DESS TERRITORIUM OCH BESITTNINGAR (INKLUSIVE PUERTO RICO, DE AMERIKANSKA JUNGFRUÖARNA, GUAM, AMERIKANSKA SAMOA, WAKEÖARNA, NORDMARIANERNA, VARJE DELSTAT I USA OCH DISTRICT OF COLUMBIA) ELLER TILL NÅGON AMERIKANSK PERSON (U.S. PERSON, SÅSOM DEFINIERATS I REGULATION S I UNITED STATES SECURITIES ACT OF 1933, I DESS NUVARANDE LYDELSE) ELLER NÅGON JURISDIKTION DÄR UTGIVANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION AV DETTA DOKUMENT ÄR FÖRBJUDET ENLIGT LAG. DISTRIBUTION AV DETTA DOKUMENT KAN STRIDA MOT LAG I VISSA JURISDIKTIONER (I SYNNERHET USA OCH STORBRITANNIEN).

Golden Heights Aktiebolag (publ) (”Golden Heights”) emitterade den 16 september 2024 seniora säkerställda obligationer om SEK 340 miljoner inom ett rambelopp om SEK 500 miljoner. Obligationslånet har en löptid om tre år och en rörlig ränta om 3 månader STIBOR plus 525 baspunkter med slutlig förfallodagen den 16 september 2027. Värdepapprets ISIN-kod är SE0022726337. I enlighet med villkoren för obligationslånet har Golden Heights ansökt om notering av obligationslånet vid Nasdaq Stockholm, Corporate Bond List, samt upprättat ett prospekt för noteringen.

Prospektet har godkänts av Finansinspektionen den 23 oktober 2024. Noteringen av obligationslånet på Nasdaq Stockholm beräknas ske omkring den 25 oktober 2024. Prospektet kommer finnas tillgängligt på Golden Heights hemsida, www.iduna.se, och Finansinspektionens hemsida, www.fi.se.

Offentliggörandet av prospektet eller ansökan om notering av obligationslånen vid Nasdaq Stockholm innehåller inte och utgör heller inte en inbjudan eller ett erbjudande att förvärva eller teckna obligationer utan är en följd av villkoren för obligationslånet.

För mer information, vänligen kontakta:

Sten Warborn, Styrelseordförande

E-mail: sten.warborn@iduna.se

Telefon: +46 70 943 93 30

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.