Connect with us

Marknadsnyheter

Självuppfattning och självtillit avgörande för matematikprestationer

Published

on

Elevers självuppfattning och självtillit i matematik spelar en avgörande roll för deras prestationer i ämnet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet som också pekar på tydliga könsskillnader och skillnader mellan friskolor och kommunala skolor i Sverige.

 Yi Ding har undersökt hur självuppfattning och självtillit i matematik påverkar elevers prestationer, med utgångspunkt i data från PISA-undersökningarna 2003 och 2012. Självuppfattning handlar om hur en person ser på sin generella förmåga inom ett område, till exempel ”Jag är bra på matematik”. Självtillit handlar om tilltron till sin förmåga att klara specifika uppgifter, till exempel ”Jag kan lösa den här typen av matematikproblem”

 

– I Sverige ser vi att pojkar tenderar att ha högre självuppfattning i matematik än flickor, även när flickornas faktiska prestationer är lika bra eller bättre. Vi ser också att socioekonomisk status har stor påverkan på både självuppfattning, självtillit och prestationer, särskilt i friskolor, säger Yi Ding, forskare på institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

 

Skillnad mellan friskolor och kommunala skolor

Ett oväntat fynd i studien är att självuppfattning har starkare påverkan på matematikprestationer i friskolor, medan självtillit har större betydelse i kommunala skolor. Studien visar dessutom att elever med invandrarbakgrund har högre nivåer av både självuppfattning och självtillit i matematik, trots att deras prestationer generellt är lägre jämfört med infödda elevers resultat.

 

Avhandlingen bidrar också med viktig metodkunskap för internationella jämförelser. Yi Ding understryker att det är avgörande att validera jämförbarheten av självuppfattning och självtillit mellan olika länder och kulturer innan man generaliserar resultat.

– Om man inte kontrollerar för dessa skillnader riskerar man att jämföra äpplen med apelsiner, vilket kan leda till feltolkningar av resultaten, förklarar hon.

 

Viktigt för lärare och föräldrar

Yi Ding betonar att både föräldrar och lärare har stort inflytande på hur elever ser på sin matematiska förmåga.

– Lärare kan utveckla differentierade undervisningsstrategier som tar hänsyn till elevers olika nivåer av självuppfattning och självtillit. Det är viktigt att skapa en stödjande och positiv inlärningsmiljö där elever får möjlighet att reflektera över sina framsteg i ämnet, säger Yi Ding.

 

För föräldrar är det värdefullt att veta att de kan bidra till att stärka barnens självuppfattning och självtillit. På policynivå menar Yi Ding att resultaten bör leda till utbildningsreformer som motverkar stereotyper och fördomar som kan påverka elevers självuppfattning negativt.

 

Stärka elevers självuppfattning

– Min förhoppning är att avhandlingen ska inspirera till vidare forskning som utmanar befintliga antaganden om hur vi mäter och jämför dessa faktorer mellan olika utbildningssystem. Men framför allt hoppas jag att resultaten kan bidra till att stärka elevers självuppfattning och självtillit, vilket har stor inverkan på både deras lärande och personliga utveckling, säger Yi Ding.
 

Titel: The self in the school context: Mathematics self-concept and self-efficacy  in PISA

Kontakt: Yi Ding, telefon; 072-8430520, e-post: yi.ding@gu.se,

 

FAKTA:
Självuppfattning och självtillit – vad är skillnaden?

• Självuppfattning (self-concept) handlar om hur en person ser på sin generella förmåga inom ett område, till exempel ”Jag är bra på matematik”

• Självtillit (Self-efficacy) handlar om tilltron till sin förmåga att klara specifika uppgifter, till exempel ”Jag kan lösa den här typen av matematikproblem: 2(x+3) = (x+3)(x  3), eller hur mycket kostar ett par byxor efter 30% rabatt. 

 

Ragnhild Larsson
Redaktör
Utbildningsvetenskapliga fakulteten 
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Mobil: 
0766-18 61 55

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Respiratorius vd till BioStock: ”Fortsätter minska risken i projektet”

Published

on

By

Partneringarbetet fortgår för Respiratorius, som nyligen släppte sin rapport för det tredje kvartalet. USA-patentet är efter många om och men godkänt och fokus ligger nu på att fortsätta förfina projektet med VAL001, med särskilt fokus på det regulatoriska arbetet.

– Vi har en tydlig strategi som handlar om att klargöra och förstärka bolagets värden  samt en tydlig regulatorisk strategi, säger Johan Drott till BioStock.

Läs hela artikeln på biostock.se:

https://www.biostock.se/2024/11/respiratorius-vd-fortsatter-minska-risken-i-projektet/

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capitalhttps://www.biostock.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

GARO rekryterar Jonas Klarén som ny VD- och koncernchef

Published

on

By

GARO rekryterar Jonas Klarén som ny VD- och koncernchef. Jonas Klarén kommer närmast från rollen som VD för Infratek Sverige AB som ingår i den franska VINCI-koncernen, noterat på börsen i Paris.

Jonas har en gedigen erfarenhet från energi- och strömförsörjningsbranschen och har framgångsrikt utvecklat Infratek inom VINCI Energies. Han har även tidigare i sin karriär arbetat på ABB och är civilingenjör i elektroteknik från Chalmers i Göteborg. Jonas tillträder som VD-och koncernchef snarast men senast om 6 månader.

 

”GARO har ett starkt varumärke och en unik position som kan erbjuda kundanpassade lösningar inom både strömförsörjning och e-mobility. Jag ser fram emot att få möjlighet att arbeta med organisationen och utveckla affärerna i Sverige och internationellt.”, säger Jonas Klarén.

 

”Vi är väldigt glada över att Jonas Klarén blir vår nya VD- och koncernchef och önskar honom varmt välkommen till GARO. Jonas har en bra bakgrund och goda egenskaper för uppdraget att utveckla GAROs potential och skapa lönsam tillväxt inom koncernens båda affärsområden GARO Electrification och GARO E-mobility.”, säger styrelseordförande Rickard Blomqvist.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Rickard Blomqvist, Styrelseordförande +46 (0)70 537 52 87

 

Denna information är sådan som GARO AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 november 2024, kl 08:15.

GARO AB (publ) org. nr 556071–7772 är ett företag som under eget varumärke utvecklar, tillverkar och marknadsför innovativa produkter och system för elinstallationsmarknaden. GAROs kunderbjudande är att tillhandahålla helhetslösningar inom produktområdena Installation, E-mobility, Projekt och Tillfällig el med fokus på elsäkerhet, användarvänlighet och hållbarhet. GARO grundades 1939, har sitt huvudkontor i Gnosjö och är idag ett internationellt bolag med verksamhet i flera länder. Bolagets produktionsenheter i Sverige ligger i Gnosjö och Hillerstorp samt i Polen i Szczecin. GARO är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet ”GARO”.

För mer information, se www.garo.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Andreas Carlson och Carl-Oskar Bohlin besöker Trafikverket i Borlänge

Published

on

By

Den 15 november gör infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin ett besök på Trafikverket i Borlänge.

Besöket har fokus på civilt försvar och Trafikverket kommer bland annat beskriva beredskapen inför kommande vinter, myndighetens arbete med civilt försvar, internationell samverkan och Natomedlemskapets påverkan på transportsektorn. Trafikverket kommer även att redogöra för arbetet med att utveckla beredskapssektorn Transporter.

Under besöket kommer Trafikverket också att redovisa två regeringsuppdrag som ska lämnas till regeringen den 15 november och som syftar till att stärka civilt försvar och krisberedskap. Det första av uppdragen rör förbättrad förmåga inom lägesbildsområdet, det andra av uppdragen rör reservhamnskapacitet på Gotland.

Presskontakt
Gabriella Eckardt
Politiskt sakkunnig hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Tel. 076-145 66 93
gabriella.eckardt@regeringskansliet.se

Petter Hagman
Biträdande pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin 
Tel. 076 313 63 13 

petter.hagman@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.