Connect with us

Marknadsnyheter

2024 års bästa kooperativa uppsats utsedd

Published

on

Tom Kuiper tog hem segern och får Svensk Kooperations pris för årets bästa kooperativa uppsats. Tom vinner priset och 25 000 kronor för sin uppsats om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag. Med den kooperativa uppsatstävlingen vill Svensk Kooperation lyfta fram studenter på högskolor och universitet som bidrar till ökad kunskap om kooperation.

För fjärde året i rad delar Svensk Kooperation ut ett pris för bästa kooperativa uppsats. Priset syftar till att inspirera och bjuda in fler studenter att fördjupa sig inom de kooperativa och ömsesidiga företagsformerna. En namnkunnig jury har nu utsett årets bästa kooperativa uppsats, som vinner 25 000 kronor.

– I år hade vi rekordmånga nominerade uppsatser, som alla undersökte kooperation ur olika perspektiv. Den vinnande uppsatsen behandlar frågor som är helt grundläggande för kooperativa företag. Den handlar om demokratin i kooperativa företag, om medlemmarnas engagemang och inflytande i företagens styrning. Uppsatsen är mycket välskriven och är ett bidrag till kunskapsutvecklingen om kooperation, säger Johan Vamstad, ordförande i juryn för Svensk Kooperations uppsatstävling och lektor vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola.

Tom Kuiper vinner Svensk Kooperations pris för bästa kooperativa uppsats år 2024 med uppsatsen The co-operative governance structures influence on the members adaptability. Uppsatsen är en masteruppsats på institutionen för ekonomi vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och handlar om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag.

Juryns motivering till vinsten lyder:

Tom Kuipers uppsats ”The co-operative governance structures influence on the members adaptability” handlar om ledning och ägarstyrning i kooperativa företag. För kooperativa företag är demokratisk styrning, medlemmarnas engagemang och inflytande själva grunden i företagsmodellen, och är därför en fråga av mycket stor relevans. Uppsatsen undersöker, genom fallstudier av fyra olika kooperativa företag inom jordbrukssektorn, om det finns skillnader mellan kooperativa företag i olika storlekar gällande medlemmarnas inflytande och förtroende.

Den vinnande uppsatsen är välskriven och stringent. Uppsatsen är ett gott akademiskt hantverk och är väl underbyggd både teoretiskt och empiriskt. Den ger ett viktigt kunskapsbidrag till frågan om kooperativ styrning och hur den kan utvecklas inom olika kooperativa företag, med fokus på medlemmars inflytande och engagemang.

Juryn för Svensk Kooperations uppsatstävling består av:

  • Johan Vamstad, lektor, Centrum för civilsamhällesforskning, Marie Cederschiöld högskola (ordförande för juryn)
  • Staffan Furusten, professor företagsekonomi, SCORE, Stockholms universitet och Handelshögskolan i Stockholm
  • Karin Hakelius, universitetslektor, Institutionen för ekonomi, Sveriges Lantbruksuniversitet
  • Peter Normark, ekon dr från Handelshögskolan i Stockholm
  • Heléne Gunnarson, ordförande för Coop Varberg och LRF Halland
  • Anders Hellström, bolagsjurist KF

Uppsatspriset är en del av Svensk Kooperations långsiktiga arbete för att bidra till mer forskning, kunskapsutveckling och undervisning om kooperation på universitet och högskolor i Sverige. Tävlingen genomförs årligen. För nästa års pris ska nominering göras senast den 15 september 2025. För att delta i tävlingen ska uppsatsen ingå i examen vid en svensk högskola eller universitet, vara skriven på kandidat-, magister- eller masternivå och omfatta minst 15 högskolepoäng.

Kontaktpersoner för mer information och intervjuer:

Petra Pilawa
Verksamhetschef
petra.pilawa@svenskkooperation.se, 076-812 28 48

Camilla Lundberg Ney
Verksamhetschef
camilla.lundberg.ney@svenskkooperation.se, 070-309 88 84

 

Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen. Initiativtagare till denna partipolitiskt och religiöst obundna organisation är LRF, KF, HSB, och Fremia. Svensk Kooperation bidrar med kunskap om kooperationen, påverkar och driver opinion i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagens villkor och potential.

www.svenskkooperation.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lånen.se har undersökt hur pålitliga svenska låneförmedlare anses vara 2024

Published

on

By

I en omfattande studie från Lånen.se har det undersökts hur pålitliga låneförmedlare på den svenska marknaden anses vara 2024.

Översikt av undersökningen

Undersökningen, som unkluderade över 500 deltagare, ämnade ta reda på hur pålitliga låneförmedlare anses vara och vilken eller vilka av dessa som lyckats skapa störst tillit för sitt varumärke på den svenska marknaden. I undersökningen kollade vi närmre på totalt åtta av de större låneförmedlarna i Sverige.

Deltagarna fick svara på frågor gällande hur pålitlig varje låneförmedlare ansågs vara och förmedlarna fick utifrån det ett genomsnittligt betyg. Alla deltagare medverkade i undersökningen anonymt och inga förmedlare var medvetna om att undersökningen skulle genomföras eller hade någon som helst påverkan på undersökningens slutgiltiga resultat.

Insikter

  • Lendo och Advisa anses vara de mest pålitliga låneförmedlare i Sverige 2024 med en ansenlig marginal.
  • De förmedlare som skapat ett etablerat varumärke och som aktivt marknadsför sig tenderar till att anses vara mycket mer pålitliga.
  • En ansenlig andel av deltagarna valde att inte betygsätta låneförmedlarnas pålitlighet alls vilket kan peka på att många låntagare väljer att gå direkt till en specifik kreditgivare istället för att nyttja förmedlarnas tjänster.

Slutsats

Undersökningen belyser vikten av att skapa ett namn för sig, lägga tid och energi på marknadsföring samt ha ett välkänt varumärke som låneförmedlare i Sverige för att kunna skapa en tillit hos svenska låntagare. Det går dra tydliga paralleler mellan de förmedlare som har starka varumärken och hur högt pålitlighetsbetyg de fick i undersökningen.

För att ta del av hela undersökningen och dess resultat kan man läsa hela rapporten här.

Kontakt:

Simon Klaesson

simon@compary.com

Lånen.se är en jämförelsesajt som opartiskt jämför lån och krediter i Sverige. Med stor expertis av konsumentkrediter vägleder Lånen.se svenska låntagare till tryggare lånebeslut. Compary Ab, som står bakom Lånen.se, har sitt site i Göteborg och är ledande inom jämförelser av finansiella tjänster.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Parisa Liljestrand delar ut Lilla Augustpriset

Published

on

By

Måndagen den 25 november delar kulturminister Parisa Liljestrand ut Lilla Augustpriset på Dramaten i Stockholm under Augustgalan. Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga.

– Läs- och skrivförmåga är en högt prioriterad fråga för mig som kulturminister och för hela regeringen. Därför är det en ära att få dela ut Lilla Augustpriset. De unga författarna är våra framtida författare och priset symboliserar skrivandets betydelse. Ytterst är läsning en fråga om demokrati och likvärdighet, om tillgång till utbildning och kultur och möjligheten att delta i samhället. Men läsning handlar också om att förstå människan, både sig själv och andra, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Under galan delas Augustpriset ut i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vid galan delas också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggarföreningens Hederspris ut. 

Fakta om Lilla Augustpriset:

Lilla Augustpriset är en litterär pristävling som är öppen för alla mellan 16 och 20 år. En jury nominerar sex av de inskickade bidragen, varpå allmänhetens röster sammanvägs med juryns för att utse en vinnare. Priset delas ut på Augustgalan i slutet av november. Vinnaren mottar en statyett och prissumman 15 000 kronor. Lilla Augustpriset är Sveriges största skrivtävling för unga.
 

Sara Persson
Pressekreterare åt kulturminister Parisa Liljestrand
Mobil: 076-112 78 19
sara.e.persson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

William Spetz illaluktande tomte i årets radiojulkalender

Published

on

By

Ett syskondrama i en värld full av nordiska väsen. Det är vad som väntar i årets julkalender från Barnradion, Mirakelsyskonen, med start 1 december. Tolvåriga Kine Brask Biteye gör skådespelardebut som flickan Älva som letar efter sin försvunne bror. William Spetz är den 347 år gamla gårdstomten som blir hennes följeslagare. Berättare är Rolf Lassgård.


William Spetz, Kine Brask Biteye och Emil Brandhill Johansson hörs i årets julkalender från Barnradion, Mirakelsyskonen, med start 1 december i Sveriges Radio Play. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Älva tror att hon vet allt om sin älskade storebror Björn, men en dag försvinner han mystiskt från deras hem. Älva följer spåren ut i skogen och hamnar i en värld hon inte trodde fanns och tvingas överlista både troll, jättar och svartalver. Men var är hennes bror – och vem är han egentligen?

– Alltså huvudrollen i julkalendern! Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag var lite rädd i början, men jag har fått jobba med folk som gjort mig trygg så jag kunde vara mig själv. Det har varit så kul och stort att jag har fått lära känna kändisar och se hur dom skådespelar. Det känns som att jag kommer fortsätta med skådespeleriet nu, säger Kine Brask Biteye som spelar Älva i årets radiojulkalender.

Medspelaren William Spetz hyllar hennes insats:

– Det var så fruktansvärt roligt att kasta sig in i det här decemberäventyret med Kine som spelar Älva. Hon är helt otrolig i sin roll. Och jag fick äntligen leva ut min inre västerbottniske illaluktande gårdstomte. Typecastad som vanligt.

Älvas storebror Björn, görs av 15-årige Emil Brandhill Johansson och i övriga roller hör vi bland andra Ellen Jelinek som förtrollande kärleksgudinna, Michalis Koutsogiannakis som sorgsen vålnad och Hannes Meidal som ond svartalv. Årets lucköppnare är Ylva Hällen.

Förhandslyssning och intervjuer
Välkommen till smygpremiär onsdag 27/11 kl. 13.00 – 14.00 i Studio 4 i Radiohuset i Stockholm där barnskådespelare, team och skolklasser närvarar. Anmälan sker till max.gertrudson@sverigesradio.se.

Förhandslyssna på de första tolv avsnitten här. OBS! Embargo för ev. recensioner t.om. 2/12.

Regi: Emma Janke och Klara Fredén
Manus: Mattias Grosin
Illustratör: Moa Wallin
Musik: Lukas Berkemar
Ljuddesign: Miriam Berhan och Gabrielle Wikhede
Dramaturger: Frida Derwinger och Camilla Blomqvist

Mirakelsyskonen är en produktion från Ljudbang för Sveriges Radio Barnradion.
Ett nytt avsnitt släpps varje dag 1 – 24 december i Sveriges Radio Play, Julkalendern 2024: Mirakelsyskonen | Sveriges Radio

Julkalendern sänds även i P4 vardagar kl. 06.50 och 18.35, helger kl. 09.50, julafton kl. 09.50 och 13.03. Lördagar och söndagar sänds även julkalendern i P1 kl. 16.35.

Pressbilder: https://sverigesradio.bildbank.se/sv/delad/ta3jqdfdwi
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Frida Derwinger, konstnärligt utvecklingsansvarig Drama för unga
frida.derwinger@sverigesradio.se
08-784 15 68

Susanna Mörner, pressansvarig Sveriges Radio
susanna.morner@sverigesradio.se
070-083 97 37

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.