Connect with us

Marknadsnyheter

Ny rapport: Arbetsolyckor och sjukfrånvaro bland handels- och restauranganställda

Published

on

to, okt 12, 2017 10:00 CET

Arbetsmiljön för anställda inom handel och restaurang är för tillfället ett aktuellt ämne i media

och särskilt

ungas hälsa inom branscherna uppmärksammas just nu inte bara i Sverige utan i hela EU. Den 12 oktober presenterade AFA Försäkring en ny rapport med färsk statistik på arbetsolyckor och sjukfrånvaro inom handel och restaurang på ett seminarium.

Den nya rapporten bygger på statistik från AFA Försäkrings skadedatabas, som är unik i sitt slag. Databasen är en viktig källa till kunskap, där lagras alla skadeanmälningar från de 4,5 miljoner arbetstagare som omfattas av de kollektivavtalade försäkringarna.

Ungas hälsa inom branscherna – ett högaktuellt ämne

Två veckor innan den Europeiska arbetsmiljöveckan går av stapeln och mitt i en stor EU-kampanj om ungas hälsa i arbetslivet, släpper AFA Försäkring en statistikrapport som beskriver de vanligaste orsakerna till arbetsolyckor och sjukskrivningar inom handels- och restaurangbranschen.

– Vår rapport lyfter statistik på arbetsolyckor och sjukfrånvaro för anställda i alla åldrar inom handel och restaurang. Men många anställda inom dessa branscher är unga och vår statistik kan säkert ge indikationer om vilka områden förebyggande arbetsmiljöarbete och satsningar på hälsa bör fokuseras, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på AFA Försäkring, som tillsammans med Therese Ljung, analytiker på AFA Försäkring, presenterade rapporten.

År 2015 var drygt 30 procent av de sysselsatta inom handeln och restaurangbranschen i Sverige 25 år eller yngre.

Arbetsolyckor på grund av hot, våld och rån har minskat

Den vanligaste arbetsolyckan inom handeln är fallolycka och det gäller för båda könen. Olyckor orsakade av hot, våld eller rån är de vanligaste allvarliga arbetsolyckorna inom handeln och det gäller båda könen.

– Andelen arbetsolyckor orsakade av hot, våld och rån har dock minskat under perioden 2010–2016. Det beror sannolikt på att kontanthanteringen inom handeln har minskat, säger Anna Weigelt.

Inom restaurangbranschen är de vanligaste allvarliga arbetsolyckorna bland både män och kvinnor fallolyckor och olyckor på grund av att man bränner sig.

Psykiska och muskuloskeletala sjukdomar vanliga diagnoser

– När det gäller sjukfall, så finns fler sjukfall per 1000 anställda i restaurangbranschen än inom handeln, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på AFA Försäkring, som tillsammans med analytiker Therese Ljung presenterade rapporten.

De vanligaste diagnoserna för långa sjukfall år 2015 är psykiska sjukdomar och muskuloskeletala sjukdomar, som tillsammans utgör nästan 70 procent av alla diagnoser. Psykiska diagnoser är den vanligaste diagnosgruppen inom handeln sedan år 2014. Muskuloskeletala sjukdomar är den vanligaste gruppen inom restaurang.

Mer information

För att göra informationen från AFA Försäkrings skadedatabas tillgänglig för alla presentas varje år aktuell statistik i rapporten Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro och fyra stycken ämnesspecifika delrapporter. Rapporten Arbetsolyckor och sjukfrånvaro inom handel och restaurang är den tredje delrapporten som presenteras under 2017.

Rapport och dokumentation från seminariet

Ett skriftligt referat och en filminspelning från seminariet kommer att publiceras på
afaforsakring.se
. Där finns även en länk till rapporten ”Arbetsolyckor och sjukfrånvaro bland handels- och restauranganställda” med statistik, tabeller och diagram. 

Kontakt:
Therese Ljung, analytiker AFA Försäkring: 08-696 45 50,
therese.ljung@afaforsakring.se

Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen AFA Försäkring, 08-696 43 35,
anna.weigelt@afaforsakring.se

Linda Harling, presskommunikatör AFA Försäkring: 0730-96 35 12,
linda.harling@afaforsakring.se

AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar drygt fyra miljoner människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. AFA Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
www.afaforsakring.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Axolot Solutions offentliggör utfall i riktad emission av aktier och teckningsoptioner

Published

on

By

Axolot Solutions Holding AB (publ) (”Axolot Solutions” eller ”Bolaget”) meddelar utfallet i den riktade emissionen av aktier och teckningsoptioner till institutionella och professionella investerare samt vissa befintliga aktieägare som styrelsen den 8 juli 2024 beslutat om med stöd av emissionsbemyndigande (den ”Riktade Emissionen”). Samtliga 14 561 402 aktier, 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 3 och 7 280 701 teckningsoptioner av TO 4 tecknades och tilldelades i enlighet med styrelsens beslut.

EJ FÖR PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE, DIREKT ELLER INDIREKT, HELT ELLER DELVIS, INOM ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SYDKOREA, RYSSLAND, BELARUS ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE SKULLE VARA I STRID MED GÄLLANDE REGLER ELLER KRÄVA YTTERLIGARE REGISTRERING ELLER ANDRA ÅTGÄRDER ÄN VAD SOM FÖLJER AV SVENSK RÄTT. DETTA PRESSMEDDELANDE UTGÖR INTE ETT ERBJUDANDE ATT FÖRVÄRVA VÄRDEPAPPER I AXOLOT SOLUTIONS HOLDING AB (PUBL). SE ÄVEN AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” NEDAN.

Villkoren för den Riktade Emissionen

Styrelsen i Bolaget beslutade den 8 juli 2024 med stöd av emissionsbemyndigande från årsstämman den 8 maj 2024 om en riktad emission av högst 14 561 402 aktier och högst 7 280 701 vederlagsfria teckningsoptioner av serie TO 3 samt högst 7 280 701 vederlagsfria teckningsoptioner av serie TO 4. Teckningsberättigade i den Riktade Emissionen var ett begränsat antal institutionella och professionella investerare, innefattande Anders Wiger, Christian Månsson, Hunter Capital AB (publ), Magnus Boberg, Robert Burén, Tommy Ure och UBB Consulting AB, och vissa befintliga aktieägare, däribland Malin Bergman, Nils-Erik Sandberg och Weseba AB. Skälen till att vissa befintliga aktieägare gavs teckningsrätt är (i) att dessa aktieägare har uttryckt och visat ett aktivt och långsiktigt intresse för Bolaget och (ii) att deras deltagande har gynnat förhandlingarna med de nya investerarna, vilket enligt styrelsens uppfattning skapar trygghet och stabilitet för både Bolaget och dess aktieägare.

Under teckningsperioden tecknades och tilldelades samtliga aktier och teckningsoptioner av serie TO 3 samt teckningsoptioner av serie TO 4. Teckningskursen per nyemitterad aktie uppgick till 0,285 SEK, vilket motsvarade en rabatt om cirka 8,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under de tio (10) senaste handelsdagarna som föregår den Riktade Emissionen. Teckningsoptionerna emitterades vederlagsfritt. Genom den Riktade Emissionen tillförs Bolaget initialt cirka 4,15 MSEK före avdrag för transaktionskostnader.  

Teckning av aktier med stöd av teckningsoptioner av serie TO 3 ska ske i enlighet med villkoren för teckningsoptionerna från och med den 30 juni 2025 till och med den 14 juli 2025. En (1) teckningsoption av serie TO 3 berättigar innehavaren att teckna en (1) ny aktie i Bolaget till en teckningskurs per aktie motsvarande det lägsta av (i) 0,285 kronor per aktie, motsvarande 100 procent av teckningskursen per aktie i den Riktade Emissionen, och (ii) den lägsta teckningskursen som tillämpas i eventuella företrädesemissioner Bolaget genomför under teckningsoptionernas löptid, dock lägst aktiens kvotvärde. I det fall samtliga teckningsoptioner av serie TO 3 utnyttjas för teckning av nya aktier i Bolaget erhåller Bolaget cirka 2,07 MSEK före avdrag för transaktionskostnader.

Teckning av aktier med stöd av teckningsoptioner av serie TO 4 ska ske i enlighet med villkoren för teckningsoptionerna från och med den 5 januari 2026 till och med den 19 januari 2026. En (1) teckningsoption av serie TO 4 berättigar innehavaren att teckna en (1) ny aktie i Bolaget till en teckningskurs per aktie motsvarande det lägsta av (i) 0,356 kronor per aktie, motsvarande cirka 125 procent av teckningskursen per aktie i den Riktade Emissionen, och (ii) den lägsta teckningskursen som tillämpas i eventuella företrädesemissioner Bolaget genomför under teckningsoptionernas löptid, dock lägst aktiens kvotvärde. I det fall samtliga teckningsoptioner av serie TO 4 utnyttjas för teckning av nya aktier i Bolaget erhåller Bolaget ytterligare cirka 2,59 MSEK före avdrag för transaktionskostnader.

Aktier och aktiekapital

Genom den Riktade Emissionen ökar antalet aktier i Bolaget med 14 561 402 aktier, från 167 289 591 till 181 850 993 aktier, och aktiekapitalet ökar med 728 070,10 SEK, från 8 364 479,55 SEK till 9 092 549,65 SEK. Detta motsvarar en utspädningseffekt om cirka 8,0 procent av röster och aktiekapital i Bolaget.

För det fall samtliga teckningsoptioner av serie TO 3 utnyttjas för teckning av nya aktier i Bolaget, kommer antalet utestående aktier öka med 7 280 701 aktier, från 181 850 993 aktier till 189 131 694 aktier, och aktiekapitalet ökar med 364 035,05 SEK, från 9 092 549,65 SEK till 9 456 584,70 SEK. Detta motsvarar en utspädningseffekt om cirka 3,8 procent av röster och aktiekapital i Bolaget.

För det fall samtliga teckningsoptioner av serie TO 4 utnyttjas för teckning av nya aktier i Bolaget, kommer antalet utestående aktier öka med 7 280 701 aktier, från 189 131 694 aktier till 196 412 395 aktier, och aktiekapitalet ökar med 364 035,05 SEK, från 9 456 584,70 SEK till 9 820 619,75 SEK. Detta motsvarar en utspädningseffekt om ytterligare högst cirka 3,7 procent av röster och aktiekapital i Bolaget och en total utspädningseffekt om cirka 14,8 procent.

Rådgivare

Eminova Partners Corporate Finance AB agerar finansiell rådgivare och HWF Advokater AB agerar legal rådgivare i samband med de Riktade Emissionen. Eminova Fondkommission AB agerar emissionsinstitut.

Viktig information

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan till, att förvärva eller teckna några värdepapper i Axolot Solutions i någon jurisdiktion, varken från Axolot Solutions eller någon annan. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, direkt eller indirekt, i eller till USA, Australien, Belarus, Ryssland, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådan distribution skulle vara olaglig eller kräva registrering eller andra åtgärder än de som krävs enligt svensk lag. Informationen i detta pressmeddelande får inte heller vidarebefordras eller reproduceras på sätt som står i strid med sådana restriktioner.  

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i förordning (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Axolot Solutions har inte godkänt något erbjudande till allmänheten av aktier eller andra värdepapper i någon av EES-länderna och inget prospekt har eller kommer att upprättas i samband med den Riktade Emissionen. I alla EES-medlemsstater adresseras detta meddelande och riktas endast till kvalificerade investerare och motsvarande i den medlemsstaten i den mening som avses i Prospektförordningen. Detta pressmeddelande och den information som pressmeddelandet innehåller får inte distribueras i eller till USA. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande att förvärva värdepapper i USA. Värdepapper som här omnämns har inte registrerats och kommer inte att registreras i enlighet med den vid var tid gällande amerikanska Securities Act från 1933 (”Securities Act”), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller avser en transaktion som inte omfattas av registrering i enlighet med Securities Act. Det kommer inte att lämnas något erbjudande till allmänheten i USA att förvärva de värdepapper som omnämns här.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Lundin, VD och koncernchef Axolot Solutions Holding AB, 070 323 11 06 eller anders.lundin@axolotsolutions.com

Om Axolot Solutions

Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system för industriell vattenrening. Det görs genom att erbjuda en egenutvecklad patenterad lösning som bygger på en väl beprövad grundteknologi. Axolot Solutions vattenrening är kostnadseffektiv och möjliggör en hög reningsgrad samt recirkulation av vattnet. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget bedriver även verksamhet genom ett dotterbolag i Norge. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.

Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm sedan 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Axolot Solutions genomför en riktad emission av aktier och teckningsoptioner om högst cirka 4,15 MSEK samt upptar kreditfacilitet om 5 MSEK

Published

on

By

Axolot Solutions Holding AB (publ) (”Axolot Solutions” eller ”Bolaget”) har, med stöd av bemyndigande från årsstämman som hölls den 8 maj 2024, beslutat om en riktad emission av högst 14 561 402 aktier, motsvarande cirka 4,15 MSEK, samt högst 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 3 och högst 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 4 (den ”Riktade Emissionen”).

Teckningskursen för aktierna i den Riktade Emissionen har fastställts genom förhandlingar på armlängds avstånd och uppgår till 0,285 SEK per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 8,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under de tio (10) senaste handelsdagarna som föregår den Riktade Emissionen. Teckningsoptionerna av serie TO 3 och TO 4 har emitterats vederlagsfritt. Investerare i den Riktade Emissionen är ett antal institutionella och professionella investerare samt vissa befintliga aktieägare. Genom den Riktade Emissionen kan Bolaget initialt tillföras högst cirka 4,15 MSEK före avdrag för transaktionskostnader, och givet full teckning i den Riktade Emissionen och vid utnyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO 3 och TO 4 kommer Bolaget att tillföras ytterligare 4,67 MSEK före avdrag för transaktionskostnader. Därtill har Axolot Solutions upptagit en kreditfacilitet om 5 MSEK (”Kreditfaciliteten”). Nettolikviden från den Riktade Emissionen samt Kreditfaciliteten avses användas till att säkerställa genomförandet av höstens satsningar, där flera strategiska samarbetsprojekt, igångsättande av flera kundprojekt samt en fortsatt uppskalning och utveckling av verksamheten planeras i syfte att möta marknadens efterfrågan på Bolagets lösningar för PFAS och rening av mikroplaster.

EJ FÖR PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE, DIREKT ELLER INDIREKT, HELT ELLER DELVIS, INOM ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SYDKOREA, RYSSLAND, BELARUS ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE SKULLE VARA I STRID MED GÄLLANDE REGLER ELLER KRÄVA YTTERLIGARE REGISTRERING ELLER ANDRA ÅTGÄRDER ÄN VAD SOM FÖLJER AV SVENSK RÄTT. DETTA PRESSMEDDELANDE UTGÖR INTE ETT ERBJUDANDE ATT FÖRVÄRVA VÄRDEPAPPER I AXOLOT SOLUTIONS HOLDING AB (PUBL). SE ÄVEN AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” NEDAN.

Den Riktade Emissionen

Styrelsen i Axolot Solutions har, med stöd av bemyndigande från årsstämman som hölls den 8 maj 2024, beslutat att genomföra den Riktade Emissionen som riktas till institutionella och professionella investerare samt vissa befintliga aktieägare och omfattar högst 14 561 402 nyemitterade aktier samt högst 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 3 och högst 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 4. För två (2) tecknade aktier i den Riktade Emissionen tilldelas investerarna en (1) teckningsoption av serie TO 3 och en (1) teckningsoption av serie TO 4. Teckningskursen för aktierna i den Riktade Emissionen har fastställts genom förhandlingar på armlängds avstånd och uppgår till 0,285 SEK per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 8,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under de tio (10) senaste handelsdagarna som föregår den Riktade Emissionen. Bolagets styrelse bedömer att teckningskursen är marknadsmässig och återspeglar efterfrågan på Bolagets aktier, se vidare under ”Styrelsens överväganden” nedan. Teckningsoptionerna av serie TO 3 och TO 4 har emitterats vederlagsfritt. Teckning av aktier och teckningsoptioner i den Riktade Emissionen ska ske senast den 8 juli 2024.

Genom den Riktade Emissionen kan Bolaget initialt tillföras högst cirka 4,15 MSEK före avdrag för transaktionskostnader. Givet full teckning i den Riktade Emissionen och vid fullt utnyttjande av teckningsoptionerna av serie TO 3 och TO 4 kan Bolaget tillföras ytterligare cirka 4,67 MSEK före avdrag för transaktionskostnader.

Teckningsberättigade i den Riktade Emissionen är:

Anders Wiger

Christian Månsson

Hunter Capital AB (publ)

Magnus Boberg

Malin Bergman (befintlig aktieägare)

Nils-Erik Sandberg (befintlig aktieägare)

Robert Burén

Tommy Ure

UBB Consulting AB

Weseba AB (befintlig aktieägare)

Kreditfaciliteten

Bolaget har också beslutat att uppta en Kreditfacilitet om 5 MSEK från den befintliga aktieägaren JEQ Capital AB. Kreditfaciliteten löper till och med den 31 mars 2025 med en månatlig ränta om 1,5 procent på utnyttjat belopp. Därtill utgår en uppläggningsavgift om fem (5) procent av Kreditfacilitetens totala belopp. Långivaren äger rätt att påkalla konvertering av nyttjat belopp, inklusive upplupen ränta, när som helst under löptiden till en konverteringskurs om 0,30 SEK per aktie. Bolagets ledning har gjort bedömningen att detta motsvarar marknadsmässiga villkor för den här typen av kreditfaciliteter.

Motiv och användning av emissionslikvid

Under våren har Axolot Solutions arbetat aktivt med ett flertal viktiga strategiska projekt samt flera samarbets- och utvecklingsprojekt. Under perioden har offert- och projekteringsarbetet med en stor anläggning till ett svenskt massabruk intensifierats och gått in i en slutfas. Vidare har idrifttagning och optimering av den anläggning som levererades till Omni Polymers AB krävt mer resurser än förväntat, främst eftersom råvaran som kunden hanterar är betydligt mer förorenad än vad som tidigare framgått, samtidigt som kunden inte har tillstånd att släppa ut något vatten från anläggningen – varför allt vatten har recirkulerats.

Ovan, i kombination med vårens övriga aktiviteter, har varit både tids- och resurskrävande, vilket nu skapar ett behov av en kapitalförstärkning på cirka 4 MSEK med en buffert för kortsiktiga behov genom upptagande av en kreditfacilitet på ytterligare 5 MSEK. Detta för att säkerställa genomförandet av höstens satsningar, där flera strategiska samarbetsprojekt, igångsättande av flera kundprojekt samt en fortsatt uppskalning och utveckling av verksamheten planeras i syfte att möta marknadens efterfrågan på Bolagets lösningar för PFAS och rening av mikroplaster.

Styrelsens överväganden

Inför styrelsens beslut om genomförandet av den Riktade Emissionen har Bolagets styrelse gjort en samlad bedömning och noga övervägt möjligheten att ta in kapital genom en företrädesemission, men anser att en emission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är ett bättre alternativ för Bolaget och dess aktieägare. Styrelsen anser att skälen till att avvika från aktieägarnas företrädesrätt är (i) att Bolaget är i ett viktigt utvecklingsskede och har ett närliggande behov av finansiering givet pågående och förväntade projekt och att en företrädesemission skulle kräva betydligt mer tid och resurser att genomföra samt även medföra en högre risk för en negativ effekt på aktiekursen, särskilt mot bakgrund av dagens volatila och utmanande marknadsförutsättningar, då en företrädesemission, i jämförelse med en riktad emission, sannolikt skulle behöva genomföras till en lägre teckningskurs mot bakgrund av de rabatter som har erbjudits vid företrädesemissioner på marknaden nyligen, (ii) att diversifiera och förstärka Bolagets aktieägarbas med strategiska investerare som visat ett långsiktigt intresse för Bolaget, och (iii) att genomförandet av den Riktade Emissionen kan ske till en betydligt lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission.

Skälen till att vissa befintliga aktieägare ges teckningsrätt är (i) att dessa aktieägare har uttryckt och visat ett aktivt och långsiktigt intresse för Bolaget och (ii) att deras deltagande har gynnat förhandlingarna med de nya investerarna, vilket enligt styrelsens uppfattning skapar trygghet och stabilitet för både Bolaget och dess aktieägare.

Med ovanstående i beaktande är styrelsen vid en helhetsbedömning av uppfattningen att en riktad emission av aktier och teckningsoptioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är det mest fördelaktiga alternativet för såväl Bolaget som för samtliga aktieägare.

Inför styrelsens beslut om genomförandet av den Riktade Emissionen har styrelsen vidare lagt stor vikt vid att säkerställa teckningskursens marknadsmässighet i relation till rådande aktiekurs. Teckningskursen om 0,285 SEK per aktie motsvarar en rabatt om cirka 8,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under de tio (10) senaste handelsdagarna som föregår den Riktade Emissionen. Teckningskursen har fastställts genom förhandlingar med investerarna på armlängds avstånd. Då teckningskursen har fastställts genom förhandlingar på armlängds avstånd och ligger nära den volymvägda genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under de tio (10) senaste handelsdagarna som föregår den Riktade Emissionen med en begränsad och – enligt styrelsens uppfattning under rådande marknadsförhållanden – balanserad och sedvanlig rabatt, gör styrelsen bedömningen att teckningskursen är marknadsmässig och återspeglar efterfrågan på Bolagets aktier.

Teckningsoptioner av serie TO 3 och TO 4

En (1) teckningsoption av serie TO 3 berättigar innehavaren till teckning av en (1) ny aktie i Bolaget. Teckningskursen vid utnyttjande av teckningsoptionerna av serie TO 3 har fastställts genom förhandlingar med investerarna på armlängds avstånd och uppgår till det lägsta av (i) 0,285 SEK per aktie, motsvarande 100 procent av teckningskursen per aktie i den Riktade Emissionen och (ii) den lägsta teckningskursen som tillämpas i eventuella företrädesemissioner Bolaget genomför under teckningsoptionernas löptid, dock lägst aktiens kvotvärde. Med anledning härav gör styrelsen bedömningen att teckningskursen vid utnyttjande av teckningsoptionerna av serie TO 3 är marknadsmässig. Teckningsperioden äger rum under perioden från och med 30 juni 2025 till och med 14 juli 2025. Teckningsoptionerna emitteras vederlagsfritt och avses ej tas upp till handel. Totalt kan högst 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 3 emitteras med anledning av den Riktade Emissionen.

En (1) teckningsoption av serie TO 4 berättigar innehavaren till teckning av en (1) ny aktie i Bolaget. Teckningskursen vid utnyttjande av teckningsoptionerna av serie TO 4 har fastställts genom förhandlingar med investerarna på armlängds avstånd och uppgår till det lägsta av (i) 0,356 SEK per aktie, motsvarande cirka 125 procent av teckningskursen per aktie i den Riktade Emissionen och (ii) den lägsta teckningskursen som tillämpas i eventuella företrädesemissioner Bolaget genomför under teckningsoptionernas löptid, dock lägst aktiens kvotvärde. Med anledning härav gör styrelsen bedömningen att teckningskursen vid utnyttjande av teckningsoptionerna av serie TO 4 är marknadsmässig. Teckningsperioden äger rum under perioden från och med 5 januari 2026 till och med 19 januari 2026. Teckningsoptionerna emitteras vederlagsfritt och avses ej tas upp till handel. Totalt kan högst 7 280 701 teckningsoptioner av serie TO 4 emitteras med anledning av den Riktade Emissionen.

Aktier, aktiekapital och utspädning

Om samtliga erbjudna aktier i den Riktade Emissionen emitteras ökar antalet utestående aktier i Bolaget med 14 561 402, från 167 289 591 till 181 850 993 aktier, och aktiekapitalet ökar med 728 070,10 SEK, från 8 364 479,55 SEK till 9 092 549,65 SEK. Den Riktade Emissionen kan därmed medföra en utspädning om cirka 8,0 procent av antalet aktier och röster i Bolaget.

Givet full teckning i den Riktade Emissionen och vid utnyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO 3 kommer antalet utestående aktier öka med 7 280 701, från 181 850 993 till 189 131 694, och aktiekapitalet öka med 364 035,05 SEK, från 9 092 549,65 SEK till 9 456 584,70 SEK. Detta innebär en utspädningseffekt om cirka 3,8 procent.

Givet full teckning i den Riktade Emissionen och vid utnyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO 4 kommer antalet utestående aktier öka med ytterligare 7 280 701, från 189 131 694 till 196 412 395, och aktiekapitalet öka med ytterligare 364 035,05 SEK, från 9 456 584,70 SEK till 9 820 619,75 SEK. Detta innebär en ytterligare utspädningseffekt om cirka 3,7 procent och en total utspädningseffekt om cirka 14,8 procent.

Rådgivare

Eminova Partners Corporate Finance AB agerar finansiell rådgivare och HWF Advokater AB agerar legal rådgivare i samband med den Riktade Emissionen. Eminova Fondkommission AB agerar emissionsinstitut.

Viktig information

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan till, att förvärva eller teckna några värdepapper i Axolot Solutions i någon jurisdiktion, varken från Axolot Solutions eller någon annan. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, direkt eller indirekt, i eller till USA, Australien, Belarus, Ryssland, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådan distribution skulle vara olaglig eller kräva registrering eller andra åtgärder än de som krävs enligt svensk lag. Informationen i detta pressmeddelande får inte heller vidarebefordras eller reproduceras på sätt som står i strid med sådana restriktioner.  

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i förordning (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Axolot Solutions har inte godkänt något erbjudande till allmänheten av aktier eller andra värdepapper i någon av EES-länderna och inget prospekt har eller kommer att upprättas i samband med den Riktade Emissionen. I alla EES-medlemsstater adresseras detta meddelande och riktas endast till kvalificerade investerare och motsvarande i den medlemsstaten i den mening som avses i Prospektförordningen. Detta pressmeddelande och den information som pressmeddelandet innehåller får inte distribueras i eller till USA. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande att förvärva värdepapper i USA. Värdepapper som här omnämns har inte registrerats och kommer inte att registreras i enlighet med den vid var tid gällande amerikanska Securities Act från 1933 (”Securities Act”), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller avser en transaktion som inte omfattas av registrering i enlighet med Securities Act. Det kommer inte att lämnas något erbjudande till allmänheten i USA att förvärva de värdepapper som omnämns här.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Lundin, VD och koncernchef Axolot Solutions, tel: 070 323 11 06, mejl: anders.lundin@axolotsolutions.com

Denna information är sådan information som Axolot Solutions Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 8 juli 2024 kl 22:50 CET.

Om Axolot Solutions

Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system för industriell vattenrening. Det görs genom att erbjuda en egenutvecklad patenterad lösning som bygger på en väl beprövad grundteknologi. Axolot Solutions vattenrening är kostnadseffektiv och möjliggör en hög reningsgrad samt recirkulation av vattnet. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget bedriver även verksamhet genom ett dotterbolag i Norge. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.

Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm sedan 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gosol genomför effektiviseringar för att anpassa kostnaderna fram till marknaden vänder

Published

on

By

GOSOL ENERGI AB anpassar sina kostnader för att kunna nå ett positivt rörelseresultat vid lägre rörelseintäkter.

Den 4 juli uppdaterade Skatteverket villkoren gällande grönt avdrag för batterier. Ändringen föranleds av att Skatterättsnämnden, i två förhandsbesked, säger att den tolkning av lagen om grönt avdrag som Skatteverket gjort varit felaktig. Utifrån Skatterättsnämndens besked kan batterier som delvis används till stödtjänster eller elprisarbitrage vara berättigade till grönt avdrag.
 
Gosol bedömer att Skatteverkets nya tolkning kommer få en positiv effekt på företagets försäljning av batterier till villamarknaden. Försäljningen bör öka i det korta perspektivet. I det lite längre perspektivet tror Gosol att lagtexten som styr det gröna avdraget kan komma att justeras, så att andelen bidrag (idag 50%) för ett batteri minskar. Den globala trenden med minskade produktionskostnader, för både batterier och solceller, fortsätter och inom ett fåtal år bedömer Gosol att även villamarknaden mycket väl kan stå på egna ben, helt utan bidrag.
 
Marknaden för solceller och batterier har varit svag senaste kvartalen. Antalet installationer har minskat kraftigt från föregående år och företaget har vidtagit åtgärder, främst personalnedskärningar, där företagets kostnader anpassats till de lägre intäkterna. Genomförda effektiviseringarna innebär ytterligare kostnadsbesparingar på cirka 3 mkr på årsbasis och får full effekt under det tredje kvartalet i år. 

Givet koncernens fasta kostnader och vidtagna besparingsåtgärder, och förväntad bruttomarginal, är bedömning att koncernen behöver rörelseintäkter motsvarande ungefär 45 mkr på kvartalsbasis för att kunna generera ett positivt rörelseresultat.
 
Företaget bedömer att marknaden kan bli fortsatt svag även efter sommaren men att företaget är väl rustat för en fortsatt lönsam expansion när marknaden väl vänder. Vi ser nu en utrensning, med flera konkurser inom branschen, där bara de bättre företagen bli kvar. Den underliggande marknadstrenden, i det längre tidsperspektivet, bedöms vara mycket stark med stor efterfrågan på företagets produkter och tjänster.

Kontaktuppgifter
För ytterligare information, kontakta:
jimmy.stensson@gosol.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.