Connect with us

Marknadsnyheter

48 kommuner kraftsamlar för klimatet

Published

on

48 av Sveriges 290 kommuner går nu samman för att möta klimatkrisen.

I dag blev det klart vilka städer som tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter kraftsamlar i nästa fas för klimatneutrala och hållbara städer. Detta är samtidigt en del i en växande global mobilisering för klimatomställning i städer, där EU tar täten och svenska städer är föregångare.

Sveriges största satsning på klimatneutrala städer, Viable Cities, växlar nu upp. Från och med nu bor hälften av landets befolkning i en stad som är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030. De medverkande städerna, kommuner och deras partners, går före tillsammans och lär av varandra för att snabba på omställningen till klimatsmarta städer med god livskvalitet för medborgarna.

 

– Det är verkligen hoppfullt att så många kommuner i Sverige vill gå före i omställningen för att möta de samhällsutmaningar som den globala uppvärmningen innebär. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid med ett gott liv för alla och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öppna upp för nya affärsmöjligheter och innovationer – allt inom planetens gränser, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.

 

En av de nya städerna i satsningen är Luleå kommun med partners.

 

Den gröna omställningen sker nu i Luleå och vi måste öka omställningstakten för att nå våra klimatmål. Med stöd i plattformen som Viable Cities utgör kan vi accelerera klimatomställningsarbetet på olika nivåer, lokalt, regionalt samt nationellt. Samverkan är a och o i klimatomställningen och är en nödvändighet, eftersom ingen enskild aktör har alla lösningar eller har kraft att kunna göra detta på egen hand, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelseordförande i Luleå kommun.

 

För att skala upp introduceras nu en ny form av engagemang: tvillingstäder. Det betyder att 13 pionjärstäder krokar arm med en eller två kommuner för att samverka i omställningsarbetet och komma fortare fram.
 

– Att kliva in i Viable Cities skapar möjlighet till accelererat lärande som ökar takten i klimatomställningen. Som tvillingstad till Göteborg kommer vi bidra med en mindre landsbygdskommuns perspektiv och hitta smarta lösningar tillsammans. Vi vill sprida erfarenheter och förbättra arbetssätten så att fler städer och platser blir klimatneutrala till 2030, säger Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Falköpings kommun.

– Utsläppen slutar inte vid kommungränsen. Uppsala har internationella och nationella samarbeten, likväl som lokala och regionala. Samarbete med kommunerna runt omkring oss är viktigt, för att dela erfarenheter och hitta lösningar på gemensamma problem. Vi ser fram emot att växla upp klimatsamarbetet med Håbo kommun, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

En central del i Klimatneutrala städer 2030 är att aktörerna tillsammans bidrar till snabbare uppskalning av lösningar, arbetssätt och lärande, inom Sverige men också internationellt. Satsningen sker i samspel med EUs mission för klimatneutrala städer, EU Cities Mission.

  Helsingborg siktar mot klimatneutralt 2030 och kraftsamlar tillsammans med stadens näringsliv, akademi och civilsamhälle för att accelerera omställningen. Genom att samarbeta med andra städer, både på nationell och europeisk nivå, kan vi dela och hitta fler lösningar och samverka för de innovationer och satsningar som krävs för att nå målet, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Sex myndigheter är med och utforskar hur de ännu bättre kan stödja städernas omställning från nationell nivå inom Viable Cities. En av dem är Energimyndigheten.

– Det omställningsarbete som vi gör tillsammans inom Viable Cities är otroligt viktigt. Genom de 23 kommuner som hittills kraftsamlat har satsningen fått genomslag inte bara nationellt utan även inom EU. Att vi nu välkomnar ytterligare tio pionjärstäder och 15 tvillingstäder till satsningen är ett bevis på denna mobilisering som leder oss mot missionen om klimatneutralitet 2030, säger Caroline Asserup, tf generaldirektör Energimyndigheten.

 

Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio kommuner med lokala partners. 2021 utökades satsningen till 23 kommuner. Sedan 2020 är Klimatkontrakt 2030 ett centralt verktyg i satsningen. I kontraktet vässar städer och myndigheter steg för steg sina åtaganden och genomförande för att accelerera klimatomställningen. Årets version av Klimatkontrakt 2030 signeras den 6 december på European Viable Cities Day.

 

Alla i satsningen Klimatneutrala städer 2030

(*=Tillkommer i december 2024)

 

 

Pionjärstäder

Tvillingstäder*

1

Arvika*

 

2

Boden*

 

3

Borås

Ulricehamn

4

Borlänge

Avesta

5

Enköping

 

6

Eskilstuna

 

7

Gävle

Sandviken

8

Göteborg

Falköping

9

Gotland*

 

10

Härryda*

 

11

Helsingborg

Höganäs

12

Järfälla

 

13

Kalmar

Falkenberg, Mörbylånga

14

Karlskrona*

 

15

Karlstad

Kristinehamn

16

Kristianstad

Tomelilla

17

Linköping

Mjölby

18

Luleå*

 

19

Lund

Lomma

20

Malmö

Höör, Landskrona

21

Mariestad

 

22

Nacka

 

23

Örebro

 

24

Örnsköldsvik*

 

25

Östersund

 

26

Skellefteå

 

27

Stockholm

 

28

Sundsvall*

 

29

Trollhättan*

 

30

Umeå

 

31

Uppsala

Håbo

32

Värmdö*

 

33

Växjö

Alvesta

 

 

 

Städer i våg 2 (med sedan 2021)

Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle,

Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad,

Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå,

Örebro, Östersund

Städer i våg 1 (med sedan 2019)

 

Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö,

Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö

 

 

 

Citat från alla städer och myndigheter

 

 

 

 

För mer information, kontakta:
Viable Cities, Anna-Lena Ekenryd, anna-lena.ekenryd@viablecities.se, 0733-468 436

Energimyndigheten, press@energimyndigheten.se, 016-544 24 95

Luleå kommun, Sophie Forsberg Johansson, Klimat- och miljöstrateg, sophie.forsberg.johansson@lulea.se, 0920-45 30 00 / 073-43 52 473. Malin Taavola, pressansvarig, malin.taavola@lulea.se, 0920-45 31 78

Falköpings kommun, Linda Levin, kommunikatör, linda.levin@falkoping.se, 0515-88 50 71

Helsingborgs stad, press@helsingborg.se, 042-10 55 55

Uppsala kommun, Fredrik Hardt, Pressansvarig, fredrik.hardt@uppsala.se, 0766958237

Viable Cities är en nationell plattform inriktad på innovation för klimatneutrala och hållbara städer. Inom programmets satsning Klimatneutrala städer 2030 – och med verktyget Klimatkontrakt 2030 – samarbetar 48 städer och sex myndigheter för att snabba på klimatomställningen. Viable Cities arbete sker i nära samspel med den europeiska mobiliseringen kring “Mission Climate Neutral and Smart Cities 2030”.  Programmet får stöd som ett strategiskt innovationsprogram  av Energimyndigheten, Vinnova och Formas, och samordnas av KTH.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

By Mates AB (publ) tecknar avtal med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning för leverans av Digital Fritidsgård

Published

on

By

Stockholm, 27 december 2024 – By Mates AB (publ), en ledande aktör inom digital fritidsverksamhet och social innovation, meddelar idag att företaget har ingått ett avtal med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning för att leverera tjänsten Digital Fritidsgård. Detta samarbete markerar ännu ett viktigt steg i företagets strävan att tillgängliggöra meningsfull fritidsverksamhet för fler ungdomar och skapa en tryggare och mer inkluderande samhällsmiljö

Om Avtalet:
Avtalet innebär att By Mates AB kommer att implementera och drifta sin tjänst Digital Fritidsgård för ungdomar i Hägersten-Älvsjö. Tjänsten inkluderar en plattform för digitala aktiviteter, social interaktion och stödjande insatser. Plattformen är utformad för att främja gemenskap och skapa meningsfulla möten mellan ungdomar, samtidigt som den erbjuder verktyg för fritidsledare att nå ut till målgruppen på ett modernt och effektivt sätt.

Ett steg mot en modern fritidsverksamhet:
Digital Fritidsgård är en banbrytande lösning som kombinerar teknik med social innovation för att möta dagens behov av inkluderande fritidsverksamhet. Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning är en föregångare i att anamma denna modell och visa på vikten av att tillhandahålla flexibla och engagerande alternativ för ungdomar i dagens samhälle.

Kommentar från Andreas Bengtsson, VD för By Mates AB:
”Vi är mycket glada över att inleda detta samarbete med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Det här avtalet är inte bara ett bevis på den växande efterfrågan på vår lösning, utan också en möjlighet att göra en positiv skillnad i ungas liv.”

Digitala Fritidsgårdar – En lösning för framtiden:
Tjänsten Digital Fritidsgård syftar till att ge ungdomar från olika socioekonomiska bakgrunder möjlighet att delta i meningsfulla aktiviteter, oavsett geografiska eller sociala hinder. Lösningen bygger på By Mates unika tekniska plattform som kombinerar interaktiva digitala miljöer med engagerande innehåll och med såväl digitala- som fysiska aktiviteter.

Fler kommuner visar intresse:
Efter under årets tidigare vunna upphandlingar i Stockholm och Västerås ser nu By Mates en tilltagande ökad efterfrågan på sina tjänster och får allt fler förfrågningar från kommuner över hela Sverige. Denna utveckling bekräftar företagets starka marknadsposition och behovet av innovativa lösningar inom både ungdomsverksamhet och omsorgsverksamhet.

Om By Mates AB (publ):
By Mates AB är ett svenskt företag som specialiserar sig på digital fritidsverksamhet och social innovation. Företaget utvecklar och driver digitala fritidsgårdar för att skapa inkluderande och meningsfulla mötesplatser för ungdomar.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Andreas Bengtsson, VD
E-post: andreas@mates.gg
Telefon: +46 73 524 00 48

Om By Mates AB(publ)

För mer information, se By Mates ABs hemsida www.bymates.com samt www.mates.gg

Continue Reading

Marknadsnyheter

Snart är det nytt år och Xomas första veckor på Spotlight Stock Market har förlupit

Published

on

By

Tiden sedan den 22 november, då Xoma noterades på Spotlight Stock Market, har verkligen flugit fram. Nu när vi närmar oss jul och ett nytt år, kan vi med stolthet blicka tillbaka på en period fylld av spännande framsteg – men också med blicken stadigt riktad framåt. På Xoma arbetar vi oförtrutet ända till slutet. Här kommer en kort sammanfattning av vad vi har åstadkommit hittills och vad som väntar framöver.

Nytt affärsområde: Vattenrening

Vi är mycket glada över att kunna meddela starten av vårt nya affärsområde inom vattenrening. Det finns ett stort och brådskande behov av att minska utsläppen av miljögifter, och vi ser fram emot att bidra till en mer hållbar framtid. Samtidigt ser vi att detta område har en betydande potential för lönsamhet och tillväxt för oss som företag, vilket stärker vår vision om att förena miljöansvar med affärsframgång.

Den 3 december breddade vi vårt erbjudande genom att starta ett nytt affärsområde inom vattenrening med hjälp av alger. Redan några dagar efter lanseringen erhöll vi vattenprover från en kund inom pappers- och massaindustrin. Vi för dessutom samtal med flera potentiella kunder inom andra branscher som brottas med utmaningar kopplade till tungmetaller i processvatten. Detta stärker vår övertygelse om att vårt utökade erbjudande ligger helt rätt i tiden. De första testerna förväntas vara klara q2 2025

Finansiering för pilotanläggning 2025

Idag skickade vi in en ansökan till Jordbruksverket om medfinansiering av vår första pilotanläggning, som planeras att byggas under 2025. Ansökan gäller ett stöd på 7,1 miljoner kr, där vi har möjlighet att erhålla 75% medfinansiering. Vi förväntar oss besked under slutet av Q1 2025.

Nästa steg – “algodlare” och tillväxtmål Vi har även sett ett ökande intresse från kunder som vill bli ”algodlare”. Vårt mål är att teckna avtal med minst två kunder under 2025, vilket blir ett viktigt steg i vår tillväxtresa.

Med sikte på 2025 De första sex veckorna har varit minst sagt intensiva, men detta är bara början. Under 2025 planerar vi att växla upp ytterligare, med målet att skapa värde för er som aktieägare. Med dessa ord vill jag tacka för ert förtroende och stöd. Vi ser fram emot att fortsätta vår resa tillsammans under det kommande året.

En riktigt gott nytt år önskar vi på Xoma!

Frågor om vår teknik på Xoma kontakta:

Isac Andersson

070-547 33 01

isac@xoma.se

www.xoma.se

Xoma AB grundades med visionen att revolutionera livsmedelsindustrin genom hållbar algodling. 
Företaget har utvecklat ett världsunikt system, CLAS (Closed Loop Aquaculture System), som 
erbjuder en banbrytande metod för att odla alger på ett hållbart och effektivt sätt. Detta system 
minskar vatten- och energiförbrukningen avsevärt jämfört med traditionella odlingsmetoder och kan 
skalas upp för att möta den växande efterfrågan på hållbara livsmedel. Xomas andra affärsområde är att vi använder våra alger för att rena processvatten från tungmetaller. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Utökade satsningar på utbildning för att driva den gröna omställningen framåt

Published

on

By

Yrkesverksamma behöver få bättre möjligheter att vidareutvecklas för att kunna stärka den gröna omställningen. Under 2024 har nio lärosäten inlett arbetet med att ta fram korta kurser med inriktning mot batteri, teknik och grön omställning. Regeringen utökar nu satsningen för att även kurser inriktade mot produktion för den gröna omställningen ska tas fram.

Samhället står inför en stor utmaning i att ställa om till ett fossilfritt energisystem. Särskilt stor är utmaningen med att säkerställa kompetensförsörjningen inom den gröna omställningen.

De som redan är yrkesverksamma inom området behöver få bättre möjligheter till kompetensutveckling, inom exempelvis batterier och teknik. Men det är också viktigt att utveckla kompetensen att omsätta kunskap om exempelvis batterier i produktion. För att möjliggöra detta utökas satsningen på korta kurser för att stödja den gröna omställningen. 

– Den gröna omställningen är en av vår tids största utmaningar och möjligheter. För att Sverige ska lyckas krävs det att vi stärker kompetensförsörjningen inom nyckelområden som exempelvis batteriteknik. Därför satsar vi nu totalt 34 miljoner kronor på utbildningar som gör det möjligt för yrkesverksamma att bidra aktivt till klimatomställningen, säger utbildningsminister Johan Pehrson.

Medlen fördelas i regleringsbreven för 2025 till Uppsala universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Luleå tekniska universitet, Mälardalens universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Chalmers Tekniska Högskola AB. Luleå tekniska universitet och Mälardalens universitet får ytterligare 2 miljoner kronor vardera för att ta fram kurser inriktade mot produktionsteknik för den gröna omställningen. 
 

Presskontakter under jul och nyår: Presskontakter under Jul och Nyår 2024 – Regeringen.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.