Connect with us

Marknadsnyheter

De är Årets Landsbygdsföretagare i Skåne

Published

on

rets landsbygdsfretagare i Skne

Bröderna Andreas och Håkan Tufvesson har utsetts till Årets Landsbygdsföretagare i Skåne. De kammar hem utmärkelsen för att med innovationskraft och uthållighet ha utvecklat företaget Granepig till en betydande aktör inom lantbruksnäringen i södra Sverige.

Sedan starten med grisuppfödning i Dalby strax efter millennieskiftet har bröderna Håkan och Andreas Tufvesson expanderat och breddat sin verksamhet. Med innovationskraft och uthållighet har de byggt upp en mångsidig verksamhet som idag omfattar bland annat grisproduktion, växtodling, byggnation och energi.

Juryn imponeras också av att de ”med klokt risktagande och strategisk diversifiering utvecklat sitt företag Granepig AB till en betydande aktör inom lantbruksnäringen i södra Sverige”.

Under måndagen ägde prisutdelningen rum på Klemedstorps Gård i Hurva, där företaget har sitt huvudsäte.

– Vi är ödmjukt tacksamma för uppmärksamheten, och tycker det naturligtvis är väldigt kul, säger Håkan Tufvesson.

Bröderna har ett stort driv och funnit sätt att jobba tillsammans i en ständig utveckling.

– Vi är rätt olika och vi håller på med olika delar i verksamheten, men vi strävar alltid efter samma mål och kompletterar varandra mycket väl. Det är en väldig styrka. Och vi hjälps alltid åt om det krisar.

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings respektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank.

Juryns motivering lyder:

Bröderna Håkan och Andreas Tuvesson har med klokt risktagande och strategisk diversifiering utvecklat sitt företag Granepig AB till en betydande aktör inom lantbruksnäringen i södra Sverige.
Genom innovationskraft och uthållighet har de byggt upp en mångsidig verksamhet som idag omfattar bland annat grisproduktion, växtodling, byggnation och energi.

Deras goda affärsmannaskap har inte bara lett till egen framgång, utan också bidragit till utvecklingen av landsbygden i Skåne med omnejd. Deras resa är ett lysande exempel på entreprenörskap som förhoppningsvis kan inspirera fler landsbygdsföretagare.

Mer om Årets Landsbygdsföretagare 2024

Bröderna Håkan och Andreas Tufvesson växte upp på en mindre gård norr om Tomelilla, som föräldrarna fortfarande driver i mindre skala.

Med lantmästarutbildning följt av praktisk erfarenhet som rådgivare respektive fodersäljare startade de gemensam egen verksamhet i början av 2000-talet.

Granepig omfattar idag tre gårdar: Granedal i Dalby samt Klemedstorp och V. Hundsäng i Eslöv.

Genom investeringar i egna energilösningar i form av ett vindkraftverk och solceller kan verksamheten numera producera mer energi än vad själv förbrukar.

  • Föder upp över 1 250 smågrisar i veckan
  • Odlar cirka 230 hektar åkermark, som ger foderspannmål
  • Cirka 25 anställda

Övrig verksamhet:

  • Energiproduktion: ett vindkraftsverk med ca 5,2 miljoner KW produktion, solceller samt ett energilager, som ska gå till frekvensmarknaden.
  • Bygg och betong: Har byggt väggar till ca 600 industri- och lantbruksbyggnader men även bilhallar och sporthallar, ca 10 000 m2 väggelement/år, mestadels i Skåne men även Stockholm Göteborg och Kiruna.

Kontakta för ytterligare information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10, jonas.feinberg@landshypotek.se

Landshypotek – trygg finansiering sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för utlåningen till jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening. Landshypotek har drygt 240 medarbetare och 100 förtroendevalda, verksamma över hela landet.
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioStock: Eliceras vd: ”2025 är ett nyckelår för oss”

Published

on

By

För Elicera innebar 2024 viktiga kliniska framsteg och strategiska initiativ som lade en stark grund för fortsatt utveckling. Bolaget gick därför in i 2025 med höga ambitioner, där inte minst viktiga datautläsningar från flera kliniska studier väntar. BioStock kontaktade vd Jamal el-Mosleh för att få hans syn på det gångna året och vad som väntar i år.

Läs intervjun på biostock.se:

https://www.biostock.se/2025/02/eliceras-vd-2025-ar-ett-nyckelar-for-oss/

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capitalhttps://www.biostock.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stadshypoteks bokslutskommuniké Januari–december 2024

Published

on

By

JANUARI DECEMBER 2024 JÄMFÖRT MED JANUARI DECEMBER 2023
Under andra halvåret 2024 har delar av den finska verksamheten i Stadshypoteks finska filial avyttrats.

    Stadshypoteks rörelseresultat minskade med 559 mkr eller 6% till 8 739 mkr (9 298). Räntenettot minskade med 222 mkr till 11 990 mkr (12 212), vilket till största delen beror minskade marginaler främst grund av stor konkurrens bolånemarknaden. I Sverige minskade räntenettot med 499 mkr och i den norska filialen ökade räntenettot med 366 mkr.

Av räntenettot avsåg 1 054 mkr (688) filialen i Norge och 396 mkr (469) filialen i Finland. Exklusive den finska filialen som är under avyttring mins- kade räntenettot med 133 mkr till 11 593 mkr (11 726). Nettoresultatet av finansiella transaktioner minskade med 222 mkr och uppgick till 468 mkr (690).

Kostnaderna ökade med 224 mkr till -2 624 mkr (-2 400). Det förklaras främst av realisationsförlust som gäller delavyttring av den finska verksam- heten med -111 mkr samt ökad ersättning till moderbolaget för administration och försäljning av hypotekslån.

Kreditförlusterna uppgick netto till +104 mkr (-95). Kreditförlustnivån uppgick till -0,01% av utlåningen (0,01).

 

UTLÅNING

Utlåningen till allmänheten ökade, jämfört med utgången av motsvarande period föregående år, med 0% eller 2 mdkr till 1 583 mdkr (1 581). I

Sverige ökade utlåningen till allmänheten med 1% eller 12 mdkr till 1 407 mdkr (1 395).

 

FINANSIERING

Emitterad volym under Stadshypoteks obligationsprogram i svenska kronor har under perioden uppgått till nominellt 104,8 mdkr (143,8). Under perioden har en nominell volym om totalt 113,7 mdkr (89,8) förfallit eller återköpts. Det bokförda värdet av utestående obligationslån i svenska kronor uppgick vid periodens slut till 614,6 mdkr (619,6).

Emission av obligationer i utländsk valuta under EMTCN-programmet uppgick till totalt motsvarande 0,8 mdr EUR (1,0). Utestående volym var vid periodens slut nominellt 8,2 mdr EUR (8,7) och – mdr GBP (-).

Utestående volym i det amerikanska programmet uppgick vid periodens slut till mdr USD (–). I NOK emitterades nominellt 7,0 mdr NOK (8,0). Den utestående volymen uppgick vid periodens slut nominellt till 29,0 mdr NOK (27,0).

 

KAPITALTÄCKNING

Enligt CRR 575/2013 uppgick den totala kapitalrelationen till 17,5% (16,6%) och kärnprimärkapitalrelationen till 12,5% (11,6%). Ytterligare information om kapitaltäckning lämnas i not 19 Kapitaltäckning.

 

RATING

Ratingen var under hela perioden oförändrad.
 

 

Stadshypotek

Säkerställda obligationer 

 

Långfristig 

 

Kortfristig 

Moody’s

Aaa

P-1

Standard & Poor’s 

AA-

A-1+

Fitch

AA

F1+

 

 

 

Stockholm den 5 februari 2025

 

Cecilia Hasselbo

Verkställande direktör

 

 

Denna information är sådan information som Stadshypotek är skyldig att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 5 februari 2025 kl 11.00 CET.

För mer information om Stadshypotek hänvisas till www.handelsbanken.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Utställningen Seaweed Stories utforskar vegetationen under vattenytan

Published

on

By

Lördag den 15 februari öppnar vårens stora grupputställning med konstnärer från Sverige, Danmark och Finland i Varbergs konsthall.
I flera konstnärliga medier och ur olika tematiska perspektiv, undersöker utställningen Seaweed Stories vilken roll alger och sjögräs kan ha i att skapa nya berättelser om havet.

Medverkande konstnärer: Anna Ling (SE), Elin&Keino (FI), Ingela Ihrman (SE), Kajsa Dahlberg (SE), Maj Horn (DK) och Maj Persson (SE).

Om utställningen
Precis under vattenytan, där land möter hav, sträcker en annorlunda och vattnig värld ut sig. Skogar av tång i brunt, rött och grönt vajar av vattnets rörelser och ängar av grönt ålgräs breder ut sig över botten. I utställningen Seaweed Stories utforskas vegetationen under vattenytan. Alger och sjögräs framställs i flera konstnärliga medier och ur olika tematiska perspektiv. Konstnärerna närmar sig motiven på olika sätt. En gemensam faktor är kunskapsinsamlandet, att ta sig tid att studera algerna och sjögräset. Många av konstnärerna har begett sig ner under ytan och själva spenderat tid i havet. I mötet med tången beskriver de sin fascination över de upptäckter de gjort.

I Maj Perssons naturtrogna akvareller blir det tydligt att variationen på utseende och artrikedom är stor under ytan. Ingela Ihrmans skulpturer av uppförstorade alger suddar ut gränserna mellan mänskliga och mer-än-mänskliga kroppar. Elin&Keino har tillsammans med marinbiologer dykt ner bland ålgräsängar och skapat en massiv artificiell ålgräsäng som rör sig i utställningsrummet. I Kajsa Dahlbergs film tar tången plats både som ett biologiskt material i form av framkallare, och i de berättelser och röster om tång som lyfts i filmen. Anna Lings videoinstallation blir en påminnelse om gränsen mellan land och hav och visar hur vattenytan blir en spegel av det som finns både över och under den. Maj Horn har skapat en installation som fungerar som en språngbräda för samtal om havet och vilken roll algerna kan ha i att skapa nya berättelser om det.

Seaweed Stories uppmuntrar till ett eget utforskande av relationen till världen under vattenytan. Utställningen undersöker hur tång kan vara en möjliggörare till nya samtal om havet. Vad kan tångens mer-än-mänskliga perspektiv berätta för människan om havet? Och vad händer med människans syn på världen när tången i stället får stå för narrativet? Kanske kan vattenytan ses som den barriär mellan människa och natur som behöver brytas upp. I havets gungande rörelser kan vi vaggas in i nya perspektiv och kunskaper.

Vernissageprogram den 15 februari
Kl. 12:00 Dörrarna öppnas.
Kl. 12:00-15:00 Workshop i konstverkstan.
Kl. 13:00 Invigning. Johanna Holmström, curator och intendent för utställningar i Varbergs konsthall, presenterar utställningen.
Kl. 14:00 Performance. Med utgångspunkt i hennes installation Seaskin genomför konstnären Maj Horn en performance i utställningen.
Kl. 16:00 Dörrarna stängs.

Utställningen är producerad av Varbergs konsthall med Johanna Holmström som curator och visas mellan 15 februari – 24 augusti 2025. Seaweed Stories är en del av det regionala samarbetet Vattenreflektioner – Halland 2025.
Läs mer på konstihalland.se/vattenreflektioner.

Mer information, kontakta:
Johanna Holmström, intendent för utställningar, kultur
Telefon: 072-1517369
E-post:
johanna.holmstrom@varberg.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.