Marknadsnyheter
Aspa Bruk beställer rekordstor AxoPur[®] anläggning för rening av processvatten
Aspa Bruk har ingått ett avtal med Axolots partnerbolag Mellifiq om installation av en komplett AxoPur® anläggning för rening av utgående processvatten från massabruket i Olshammar. För Axolot Solutions Holding AB beräknas detta innebära intäkter om ca SEK 11 miljoner varav större delen förväntas infalla under 2025.
Aspa Bruk har under flera år utrett hur man ska kunna uppfylla EU’s så kallade BAT regler (Best Available Technology) för utsläpp av fosfor och suspenderade ämnen i samråd med Länsstyrelsens miljöenhet, något som man i dagsläget inte fullt ut klarar med nuvarande rening. Aspa bruk har beviljats en dispens med avseende på utsläppskraven till utgången av 2025. Av denna anledning och efter utvärdering av olika tekniker har man nu beslutat att investera i och upphandlat en komplett AxoPur® reningsanläggning som ska tas i drift under december 2025. Leveranskontraktet ingås mellan Aspa och Mellifiq som kommer att stå för leveransen. Axolot levererar reaktorerna till projektet och erhåller även en royalty från Mellifiq motsvarande 3.5% på ordervärdet, sammantaget beräknas detta ge Axolot en direkt intäkt om cirka SEK 11 miljoner kronor. Eftersom reaktorerna förbrukas under drift kommer projektet även innebära återkommande intäkter framöver.
AxoPur® är en unik reningsteknik baserad på så kallad elektrokoagulation, en metod som innebär att man renar vattnet i en elektrolytisk reaktor varför man inte behöver använda fällningskemikaler för reningsprocessen. Vidare kan det restslam som bildas recirkuleras i processen i stället för att som idag gå till deponi eller extern destruktion. Reningsanläggningen som nu ska installeras får en initial kapacitet på 640 m3/h och är den absolut största AxoPur® anläggning som byggts. Vidare är anläggningen förberedd för en kapacitetsexpansion om bruket i framtiden vill utöka sin produktion av pappersmassa.
Aspa Bruk, som tillverkar cirka 180.000 ton avsalumassa per år, ingår sedan 1 november 2024 som en del av Sweden Timber koncernen där även Hylte bruk ingår. Produkterna som tillverkas i Aspa bruk används för tillverkning av olika sorters specialpapper. Brukets geografiska placering vid miljökänsliga Vättern innebär höga krav avseende miljöpåverkan och utsläpp varför bruket kontinuerligt genomfört investeringar för att reducera påverkan på miljön. Detta till trots så har bruket fram till nu inte fullt ut lyckats reducera utsläppen av fosfor och suspenderade ämnen ner till de hårt satta BAT-AEL kraven som gäller inom EU. Aspa Bruk har under flera år arbetat tillsammans med Axolot för att finna en optimal lösning. Detta har nu resulterat i den avtalade leveransen av en AxoPur® anläggning som blir den största elektrokoagulationsenhet som hittills byggts i Europa. AxoPur anläggningen möjliggör inte bara att man kan innehålla BAT villkoren för suspenderade ämnen och fosfor, som en sidoeffekt kommer även organiska ämnen uppmätta som TOC att minska drastiskt. Affären har möjliggjorts av det nyetablerade samarbetet mellan Axolot och partnerbolaget Mellifiq som tillsammans kan erbjuda en lösning som uppfyller alla de krav som kunden ställer.
”Det känns helt fantastiskt att vi nu fått Aspa’s förtroende att leverera ett komplett AxoPur® system. Vi har arbetat tillsammans med bruket under flera år för att ta fram en riktigt effektiv lösning som jag tror kommer att sätta en ny standard inom skogsindustrin där kraven på att minimera miljöpåverkan idag är en helt central överlevnadsfaktor” säger Lennart Hagelqvist, projektansvarig i Axolot.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Lundin, VD Axolot Solutions Holding AB, tel: 070 323 11 06, mejl: anders.lundin@axolotsolutions.com
Denna information är sådan information som Axolot Solutions Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 december 2024 kl 21:10 CET.
Om Axolot Solutions
Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system och lösningar för industriell och publik vattenrening baserade på bolagets unika och egenutvecklade AxoPur® teknik. AxoPur® är en kostnadseffektiv bredspektrumrening för komplexa förorenade vatten som inte kräver tillsats av fällningskemikalier och som möjliggör en ökad recirkulation och återanvändning av processvatten. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget arbetar internationellt genom nära samarbeten med lokala och regionala väletablerade partners. I Sverige och Norge säljer bolaget sina produkter och lösningar genom intressebolaget Mellifiq. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.
Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, sedan den 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser.
Marknadsnyheter
ABB investerar i Engineering Software Steyr (ESS) för att minska kostnader och utsläpp för billackeringsverkstäder
- Genom samarbetet med Engineering Software Steyr GmbH (ESS), en ledande leverantör av simuleringsprogram för precisionslackering i verkstäder, ska banbrytande algoritmer som simulerar damm, droppar, värmeöverföring och vätskeflöden utvecklas
- Mjukvaran gör att man slipper ta fram prototyper, påskyndar driftsättningen med upp till en månad och minskar driftkostnaderna för lackeringsverkstäder med upp till 30 procent
ABB har ingått ett strategiskt samarbete med det Österrike-baserade företaget Engineering Software Steyr GmbH (ESS) för att utveckla kraftfulla simuleringsverktyg som ska transformera lackeringsprocessen i lackeringsverkstäder samtidigt som kostnaderna minskar med upp till 30 procent. Som en del av samarbetet kommer ABB att göra en minoritetsinvestering i ESS. Ekonomiska detaljer om investeringen har inte offentliggjorts.
”Att tillhandahålla snabbare och mer energieffektiva lösningar för lackeringsprocessen är den sista pusselbiten i digitaliseringen av fordonsindustrins tillverkningsomställning”, säger Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics. ”De innovativa lösningar vi utvecklar tillsammans med ESS kommer att minska utvecklingstiden för fordon med upp till en månad och leda till kostnadsbesparingar på upp till 30 procent, vilket gör tillverkarna mer konkurrenskraftiga, effektiva och motståndskraftiga. Med hjälp av denna lösning kan en tillverkare som producerar 300 000 fordon minska koldioxidutsläppen med nästan 17 000 ton* per år – något som motsvarar att flyga jorden runt med ett större trafikflygplan 19 gånger**.”
En normal lackeringsprocess i billackeringsverkstäder består av över 20 separata steg, från avfettning och elektrodopplackering till tätning, sprutning och härdning. Varje steg omfattas av en rad olika parametrar – som materialets viskositet, vidhäftningsförmåga och torktid – parametrar som behöver testas och optimeras innan serieproduktion av en ny modell kan påbörjas. Traditionellt kan det bli dyrt och tidsödande att utföra alla dessa moment.
”Vi inser hur viktigt det är för alla – från stora till små företag – att ha tillgång till rätt digitala verktyg för innovationer”, säger dr Martin Schifko, vd för ESS. ”I dagsläget gör komplexiteten hos denna typ av verktyg på marknaden det svårt för mindre företag att dra nytta av den digitala utvecklingen. Vi är engagerade i att skapa likvärdiga förutsättningar genom att göra simulatortekniken tillgänglig för alla tillverkare. Med våra lösningar kan man utveckla innovationer snabbare, minska miljöpåverkan och behålla konkurrenskraften i en utmanande bransch.”
Samarbetet gör också det möjligt för kunder att dra nytta av ABB Robotics omfattande expertis inom billackeringsverkstäder och deras framgångar med smarta automationslösningar som PixelPaint, ett visionsstyrt lackeringshuvud med bläckstråleteknik som reproducerar exakta detaljer, samt den digitalt drivna färgsprutan RB1000i-S, som klarar upp till 99 procents överföringseffektivitet, vilket innebär en minskad förbrukning av lacker och andra material.
ABB kommer att integrera ESS teknik i ABB:s RobotStudio®, världens populäraste verktyg för simulering och offline-programmering av robotar, som finns för både dator-, moln- och AR-plattformar.
* ABB/ESS interna analys med 100 kWh energibesparing vid typisk energimix plus en minskning på 2,8 kg i avfall och minskad övermålning per kaross, vilket ger en total besparing på 16 860 ton koldioxid per år förutsatt en årsproduktion på 300 000 fordon.
** Beräkningen avser en Boeing 787-8 med 250 passagerarplatser och genomsnittliga utsläpp enligt branschen på 142,25 g per mile och passagerarplats (IBA-analys).
Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 9 december 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.
ABB är globalt ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Genom att kombinera sin expertis inom ingenjörskunnande och digitalisering hjälper ABB industrier att prestera på en konstant hög nivå, samtidigt som de blir mer effektiva, produktiva och hållbara och kan öka sin konkurrenskraft. På ABB kallar vi detta för ”Engineered to Outrun”. Företaget har över 140 års historia och mer än 105 000 medarbetare över hela världen. ABB:s aktier är noterade på SIX Swiss Exchange (ABBN) och Nasdaq Stockholm (ABB). www.abb.com
ABB Robotics & Discrete Automation är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomation och det enda företaget med en omfattande och integrerad portfölj som innehåller robotar, autonoma mobila robotar och lösningar för maskinautomation, utformade och styrda av vår värdeskapande programvara. Vi hjälper företag av alla storlekar och sektorer – från fordonsindustri till elektronik och logistik – att öka sin konkurrenskraft genom att bli mer motståndskraftiga, flexibla och effektiva. ABB Robotics & Discrete Automation stöttar kunder i övergången till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken genom en mer resurseffektiv och hållbar drift för en bättre framtid. Affärsområdet har cirka 11 000 medarbetare på över 100 platser i cirka 53 länder. go.abb/robotics
ESS är producent av banbrytande hybridsimuleringsprogram och är specialist på att automatisera förbehandlingssteget med meshing. Vi använder de senaste vetenskapliga rönen för att lösa komplexa industriella problem. Våra hybridmetoder kombinerar mesh-fria och rutnätsbaserade metoder för att tillhandahålla verktyg för att analysera och optimera lackeringsverkstäder. Vårt huvudkontor ligger i Steyr i Österrike, där över 40 personer från närmare 20 olika länder arbetar oförtröttligt för framtiden med simuleringar. Vi har också dotterbolag i Polen och Indien. www.essteyr.com
ABB Sverige
Christine Gunnarsson
Presschef
+46 72 461 20 00
press@se.abb.com
Taggar:
Marknadsnyheter
Boendeapp bidrar till ökad delningsekonomi och trygghet
I år firar Wallenstams boendeapp femårsjubileum. Våren 2019 startade den första testpiloten och idag är 81 procent, nästan 10 000 lägenheter, anslutna. I appen får hyresgästerna tillgång till allt om sitt boende på ett och samma ställe. I communitydelen, som är ett socialt flöde i appen för hyresgästerna i respektive fastighet, pågår totalt cirka 3 000 samtal per månad. Här kan de boende hjälpa varandra samt dela, sälja, byta och ge bort saker.
– Vi ser många inspirerande exempel på fin grannsamverkan och ökad delningsekonomi genom vår boendeapp. Alltifrån grannar som hjälper varandra i vardagen med exempelvis handling, djurpassning till att byta, sälja och skänka saker till tips om saker i boendet och närområdet, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.
70 procent av Wallenstams hyresgäster som har boendeappen använder sig av den varje månad. Utöver att hitta frågor och svar, kontaktinformation, manualer och skötselinstruktioner kan man enkelt göra felanmälan, betala sin hyra, boka gemensamma utrymmen samt ta del av erbjudanden.
– Genom plattformens breda funktionalitet ser vi tydligt att den skapar nytta för våra hyresgäster i en mängd olika vardagssituationer. Den bidrar också till ökad närvaro, trygghet och dialog för de som så önskar, äger Elisabeth Vansvik.
Wallenstam var 2019 bland de första fastighetsbolagen att implementera en boendeapp storskaligt och i samband med det inkludera kundernas sociala flöde i respektive fastighet som en del i helheten. Ambitionen är att nya funktioner ska fortsätta utvecklas framöver för att ge hyresgästerna en bekvämare vardag.
Wallenstams boendeapp är utvecklad av Avy som tillhandahåller Nordens ledande boendeplattform och arbetar för att förbättra hyresgästupplevelsen i över 300 000 hushåll runtom i Norden.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Elisabeth Vansvik, Kommunikationsdirektör Wallenstam AB (publ), tel. 031-20 00 00 alt. 0705-17 11 38, elisabeth.vansvik@wallenstam.se
Wallenstam är ett fastighetsbolag som förvaltar, bygger och utvecklar fastigheter för ett hållbart boende och företagande i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Fastighetsbeståndet värderas till cirka 65 miljarder kronor och kundbasen utgörs av cirka 12 200 hushåll och 1 000 företag. Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 1,4 miljoner kvm. Wallenstam är självförsörjande på förnybar elenergi med egna vindkraftverk i drift. Bolagets B-aktier finns noterade på Nasdaq Stockholm sedan 1984.
Marknadsnyheter
Cyclezyme AB går vidare till sista fasen i förstudien om nedbrytning av PET-plast
Dec 9, 2024
Cyclezyme AB (publ.) meddelar idag att optimeringsfasen i förstudien om nedbrytning av PET-plast framgångsrikt har avslutats. Resultaten har visat att enzym effektivt kan förbehandla blandat plastavfall och bryta ner PET-plast selektivt. Detta innebär att Cyclezyme nu går vidare till den sista fasen i förstudien, uppskalning av enzymbehandlad plast med efterföljande pyrolys av plasten genom så kallad kemisk återvinning.
Peter Falck, VD för Cyclezyme AB, kommenterar:
”Vi är mycket nöjda med resultaten från optimeringsfasen och är överens med vår samarbetspartner Circular Venture om att vi nu är redo att gå vidare till den sista delen av förstudien. Det är ett viktigt steg mot att etablera en hållbar lösning för hantering av blandat plastavfall genom selektiv nedbrytning av PET. Om resultaten i sista delen av förstudien visar att enzymatisk behandling av blandplast förbättrar kvalitén på den återvunna pyrolysoljan kommer detta att öppna upp möjligheter för ett kommersiellt avtal.”
Kommentar från Circular Venture AS
Geir Langeland, styrelseordförande för Circular Venture AS, kommenterar:
”Jag anser att Cyclezyme ligger i framkant i Europa med sin enzymatiska plattform. Samarbetet med Cyclezyme har hittills fungerat utmärkt. Bolagets enzymer och process för att bryta ner PET från konsumentplast visar lovande resultat. Fas 2 visar en grund för kommersialisering som en komponent i kemisk återhämtning av konsumentplast. Fas 3 är ett så kallat proof of concept, som i sin tur kan lägga grunden för en industriell pilot.”
För mer information:
Cyclezyme AB, Peter Falck,
VD Tel: +46 (0)76 00 99 344
E-post: peter.falck@cyclezyme.se
Cyclezyme är noterat på Spotlight Stock Market.
OM CYCLEZYME
Cyclezymes verksamhet är inriktad på utveckling av nya metoder och processer för plaståtervinning genom användning av avancerade enzymer för nedbrytning och återvinning av främst PET-baserade plastmaterial. Bolaget grundades 2020 och har sitt huvudkontor i Lund. www.cyclezyme.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke