Marknadsnyheter
Aspa Bruk beställer rekordstor AxoPur[®] anläggning för rening av processvatten
Aspa Bruk har ingått ett avtal med Axolots partnerbolag Mellifiq om installation av en komplett AxoPur® anläggning för rening av utgående processvatten från massabruket i Olshammar. För Axolot Solutions Holding AB beräknas detta innebära intäkter om ca SEK 11 miljoner varav större delen förväntas infalla under 2025.
Aspa Bruk har under flera år utrett hur man ska kunna uppfylla EU’s så kallade BAT regler (Best Available Technology) för utsläpp av fosfor och suspenderade ämnen i samråd med Länsstyrelsens miljöenhet, något som man i dagsläget inte fullt ut klarar med nuvarande rening. Aspa bruk har beviljats en dispens med avseende på utsläppskraven till utgången av 2025. Av denna anledning och efter utvärdering av olika tekniker har man nu beslutat att investera i och upphandlat en komplett AxoPur® reningsanläggning som ska tas i drift under december 2025. Leveranskontraktet ingås mellan Aspa och Mellifiq som kommer att stå för leveransen. Axolot levererar reaktorerna till projektet och erhåller även en royalty från Mellifiq motsvarande 3.5% på ordervärdet, sammantaget beräknas detta ge Axolot en direkt intäkt om cirka SEK 11 miljoner kronor. Eftersom reaktorerna förbrukas under drift kommer projektet även innebära återkommande intäkter framöver.
AxoPur® är en unik reningsteknik baserad på så kallad elektrokoagulation, en metod som innebär att man renar vattnet i en elektrolytisk reaktor varför man inte behöver använda fällningskemikaler för reningsprocessen. Vidare kan det restslam som bildas recirkuleras i processen i stället för att som idag gå till deponi eller extern destruktion. Reningsanläggningen som nu ska installeras får en initial kapacitet på 640 m3/h och är den absolut största AxoPur® anläggning som byggts. Vidare är anläggningen förberedd för en kapacitetsexpansion om bruket i framtiden vill utöka sin produktion av pappersmassa.
Aspa Bruk, som tillverkar cirka 180.000 ton avsalumassa per år, ingår sedan 1 november 2024 som en del av Sweden Timber koncernen där även Hylte bruk ingår. Produkterna som tillverkas i Aspa bruk används för tillverkning av olika sorters specialpapper. Brukets geografiska placering vid miljökänsliga Vättern innebär höga krav avseende miljöpåverkan och utsläpp varför bruket kontinuerligt genomfört investeringar för att reducera påverkan på miljön. Detta till trots så har bruket fram till nu inte fullt ut lyckats reducera utsläppen av fosfor och suspenderade ämnen ner till de hårt satta BAT-AEL kraven som gäller inom EU. Aspa Bruk har under flera år arbetat tillsammans med Axolot för att finna en optimal lösning. Detta har nu resulterat i den avtalade leveransen av en AxoPur® anläggning som blir den största elektrokoagulationsenhet som hittills byggts i Europa. AxoPur anläggningen möjliggör inte bara att man kan innehålla BAT villkoren för suspenderade ämnen och fosfor, som en sidoeffekt kommer även organiska ämnen uppmätta som TOC att minska drastiskt. Affären har möjliggjorts av det nyetablerade samarbetet mellan Axolot och partnerbolaget Mellifiq som tillsammans kan erbjuda en lösning som uppfyller alla de krav som kunden ställer.
”Det känns helt fantastiskt att vi nu fått Aspa’s förtroende att leverera ett komplett AxoPur® system. Vi har arbetat tillsammans med bruket under flera år för att ta fram en riktigt effektiv lösning som jag tror kommer att sätta en ny standard inom skogsindustrin där kraven på att minimera miljöpåverkan idag är en helt central överlevnadsfaktor” säger Lennart Hagelqvist, projektansvarig i Axolot.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Lundin, VD Axolot Solutions Holding AB, tel: 070 323 11 06, mejl: anders.lundin@axolotsolutions.com
Denna information är sådan information som Axolot Solutions Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 december 2024 kl 21:10 CET.
Om Axolot Solutions
Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system och lösningar för industriell och publik vattenrening baserade på bolagets unika och egenutvecklade AxoPur® teknik. AxoPur® är en kostnadseffektiv bredspektrumrening för komplexa förorenade vatten som inte kräver tillsats av fällningskemikalier och som möjliggör en ökad recirkulation och återanvändning av processvatten. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget arbetar internationellt genom nära samarbeten med lokala och regionala väletablerade partners. I Sverige och Norge säljer bolaget sina produkter och lösningar genom intressebolaget Mellifiq. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.
Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, sedan den 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser.
Marknadsnyheter
Handelsbanken: Supercykel för skog och skogsägare
Den svenska marknaden för skogsråvara är i en supercykel. Det innebär goda utsikter för skogsägare, enligt Handelsbankens nya Skogsrapport.
”Råvaror generellt och skogsråvaror i synnerhet är väl positionerade för en fortsatt återhämtning under 2025”, säger Christian Kopfer, aktieanalytiker för skog och råvaror Handelsbanken.
Den svenska marknaden för skogsråvara är gynnsam för skogsägare. Handelsbankens experter bedömer att råvaror generellt är tillbaka efter de senaste årens berg-och dalbana.
”Råvaror är väl positionerade för en någorlunda normal konjunkturell återhämtning i slutet av första halvåret 2025”, säger Christian Kopfer.
Stora prisskillnader på skogsmark
Efter en prisnedgång på skogsmark, framför allt i norra Sverige, är prisskillnaderna stora inom landet. Enligt fastighetskonsultföretaget Svefas statistik rapporterades begränsade nedgångar inom flera län, och faktiska prisuppgångar i Östergötland, Kalmar, Södermanland och Stockholm.
”Vi bedömer att skogsmarkspriserna kommer att stiga generellt nästa år, eftersom vi nu befinner oss i ett lägre ränteläge samtidigt som efterfrågan överstiger utbudet på skogsråvara under en lång tid framöver”, säger Jesper Forsman, segmentsansvarig skog i Handelsbanken.
Allt som allt räknar Handelsbankens experter med att svensk skogsmark som helhet kommer stiga i värde igen under 2025.
Nya intäktsmöjligheter för skogsägare
Exakt hur nya policyinitiativ i EU och på global nivå kommer påverka hur skogen brukas i framtiden är fortfarande osäkert, där nationella beslut kring implementering har stor inverkan på effekter. Sammantaget görs ändå bedömningen att det blir svårt att öka avverkningsnivåer framöver om Sverige ska leverera på sina miljö- och klimatåtaganden. Hur regelverken kommer att påverka skogsägare beror bland annat på eventuell ersättning för koldioxidinlagring eller skydd av mark. Ett ökat fokus på skogens klimat-och miljörelaterade fördelar kan skapa nya möjliga intäkter, utöver inkomster från försäljning av virke.
I Sverige är marknader för kolkrediter och biokrediter i sin linda, även om det pågår arbete med att utveckla standarder för att främja marknadernas effektivitet och trovärdighet.
”Marknader för både kolkrediter och biokrediter ser ut att kunna växa framöver och skapa nya möjligheter för den som äger skog”, säger Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken.
Efterfrågan på skogsindustriella produkter ökar 2025
En normal konjunkturell återhämtning väntas för skogsindustriella produkter, som till exempel pappersmassa. Andra varor, exempelvis sågade trävaror och förpackningsmaterial, har varit betydligt senare ut ur startblocken.
”Vi förväntar oss att den underliggande efterfrågan på till exempel sågade trävaror och förpackningsmaterial också kommer förbättras generellt under nästa år”, säger Christian Kopfer.
För ytterligare information, kontakta:
Christian Kopfer, aktieanalytiker skog och råvaror, +46 707 55 4864
Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker, +46 722 39 5641
Jesper Forsman, segmentsansvarig skog, +46 725 07 0340
Handelsbankens presstjänst +46 8 701 80 18
För skogsrapporten i sin helhet: https://www.handelsbanken.se/sv/skog-och-lantbruk
För mer information om Handelsbanken hänvisas till: www.handelsbanken.com
Marknadsnyheter
Pressinbjudan: så blir pensionen 2025
Pensionsmyndigheten bjuder in journalister till den årliga pressträffen om nästa års pensioner. Välkommen på torsdag den 19 december klockan 09:00.
Analytiker Linda Wiese och pensionsspecialist Agneta Claesson går igenom inkomstpensionen, garantipensionen och premiepensionen samt en prognos för tjänstepensionen. Dessutom beskrivs de regelförändringar och skatteändringar som inträffar och deras effekter på den totala pensionen.
Tid: torsdag den 19 december 2025 klockan 09:00 – 10:00.
Adress för fysiskt deltagande: Hornsgatan 168.
Pressträffen sänds också digitalt: länk till sändningen(Länk till annan webbplats)
Anmälan: press@pensionsmyndigheten.se
För vidare information
Johan Andersson, pressekreterare, 072-210 21 63
Pressjour, kvällar helger: 010-454 30 00
Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 378 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 880 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert. Vi är drygt 1 700 medarbetare på 8 orter.
Vi gör pensioner enklare.
Pressrum med korta pensionsfakta och bildbank: www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press
Pensionsmyndigheten på Twitter: www.twitter.com/Pensionsmynd
Kontorsväxel: 0771-771 771
Postadress: Pensionsmyndigheten, Box 38190, 100 64 STOCKHOLM
Besöksadress i Stockholm: Hornsgatan 168 (gårdshuset)
Kundservice: 0771-776 776, e-post via webben eller www.facebook.com/fragaompension
Taggar:
Marknadsnyheter
Stresshormon i hårstrån kan varna för hjärtinfarkt
Ny forskning visar att långvarig stress ökar risken att drabbas av allvarlig hjärt-kärlsjukdom. Genom att mäta nivån av stresshormonet kortisol i hårstrån har forskare kunnat visa att personer med höga kortisolnivåer oftare drabbas av hjärtinfarkt, typ 2-diabetes och förmaksflimmer. Studien bygger på hårprover i kombination med data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS.
– Vår studie visar att det finns en tydlig koppling mellan långtidsstress och hjärt-kärlsjukdom. Jag blev själv förvånad över att sambandet var så starkt. Det innebär att vi måste ta långvarig stress på större allvar inom vården, säger Åshild Olsen Faresjö, biträdande professor vid Linköpings universitet.
Stress är idag ett av de vanligaste symptomen som människor beskriver när de besöker sin vårdcentral. Runt 40 procent av alla sjukskrivningar beror på stressrelaterad ohälsa. Stress mäts vanligtvis genom att undersöka nivåerna av stresshormonet kortisol genom ett blodprov, som visar stressnivån för stunden. Men forskargruppen i Linköping har sedan ett antal år utvecklat en ny metod för att mäta stress under en längre tidsperiod, genom att mäta halten av stresshormonet kortisol i håret.
– Vår metod gör det möjligt att läsa hur stressnivåerna har förändrats över tid, ungefär som årsringar på ett träd. Håret växer med ungefär en centimeter per månad. Genom att klippa ett hårprov som är tre centimeter kan vi mäta nivåerna av kortisol tre månader tillbaka i tiden, säger Åshild Olsen Faresjö.
I den nya studien har forskarna klippt hårprover från 4 800 personer i Linköping och Umeå som deltagit i Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS. Genom att jämföra kortisolnivåerna i hårproverna med data om deltagarna som finns i SCAPIS kunde forskarna se att långtidsstress var starkt kopplat till vanliga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, såsom högt blodtryck och höga halter av kolesterol i blodet. Resultaten visade också att de deltagare som hade höga kortisolnivåer oftare hade drabbats av hjärtinfarkt, typ 2-diabetes och förmaksflimmer jämfört med de som hade låga kortisolnivåer i hårproverna.
– Målet med forskningssatsningen SCAPIS är att förebygga och förhindra hjärt-kärlsjukdom. Den här studien bidrar med ny och viktig kunskap, och visar att vi behöver forska vidare om stress för att minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
För mer information, kontakta gärna:
Susanne Klofsten, kommunikationsansvarig SCAPIS, Hjärt-Lungfonden, telefon 0720-78 33 28, susanne.klofsten@hjart-lungfonden.se
Mattias Areskog, projektledare kommunikation och påverkan, Hjärt-Lungfonden, telefon 070-524 46 90, mattias.areskog@hjart-lungfonden.se
Bilder
– Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
– Åshild Olsen Faresjö, biträdande professor vid Linköpings universitet
Fakta om studien:
Titel och länk: Higher hair cortisol levels associated with previous cardiovascular events and cardiovascular risks in a large cross-sectional population study (SCAPIS).
Försteförfattare: Åshild Faresjö.
Tidskrift och publicering: BMC Cardiovascular Disorder, 4 oktober 2024.
Fakta om stress (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Vi vet att stress är en etablerad riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Den samlade forskningen visar att långvarig negativ stress skapar en obalans i kroppen som gör oss mer mottagliga för sjukdomar.
Det finns också studier som visar att det är fullt möjligt att lära sig hantera stress och att det kan ha stora effekter på hälsan och välbefinnandet.
Den som rör sig regelbundet får både bättre kondition, starkare muskler och fysiskt utlopp för en stressreaktion. När kroppen är aktiv förbrukas stresshormoner, hjärnan syresätts och kroppens lyckohormon, endorfin, frigörs.
Så kan du hantera stress
Störd nattsömn är det första oroande tecknet på en stressreaktion. Den som lider av stress har ofta svårt att få en lång och oavbruten djupsömn. Sömnforskarnas tips för bättre sömn är:
- Sovrummet ska vara tyst, svalt och mörkt.
- Undvik nikotin, alkohol och koffein.
- Motion och mental aktivitet gör att behovet av sömn ökar och att man sover bättre, men undvik motion precis före sänggåendet.
- Lär dig en avslappningsteknik eller andningsövning för att varva ner. Dämpa belysningen, undvik höga ljud och gör bara långsamma aktiviteter.
- Sov på tider som passar din kroppsklocka. Stig upp och lägg dig vid ungefär samma tid.
- Ta inte med arbetet eller oroande tankar till sängen eller sovrummet.
- Att ta kontakt med vården kan för många vara ett nödvändigt första steg. Ju tidigare det sker, desto fortare kan det gå att hitta möjliga vägar för att må bättre.
Stress leder till:
• Högt blodtryck: Stress påverkar hjärta och kärl på flera sätt. Stresshormoner och stressnervimpulserna gör att blodkärlen drar ihop sig och orsakar högt blodtryck.
• Övervikt och fetma: Ofta leder stress till försämrade levnadsvanor med ohälsosam mat och alltför lite eller ingen motion.
• Förhöjda blodfettsnivåer: Långvarig stress kan ge förhöjda blodfettsnivåer vilket också ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
• Sömnproblem: Stress kan också orsaka sömnproblem. Det kan vara svårigheter att somna, att man vaknar många gånger och är vaken under natten eller vaknar mycket tidigt och därmed inte får en sammanhängande djupsömn.
• Utmattning: Den som är stressad under en lång tid kan drabbas av det som ofta kallas utbrändhet eller utmattningssyndrom.
• Depression: Depression kan orsakas av att ständigt vara utsatt för negativ stress. Den som drabbas av sådan depression har onormala värden av stresshormonen kortisol och adrenalin.
Mer fakta om stress finns i Hjärt-Lungfondens skrift stress.
Om Hjärt-Lungfondens arbete:
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till utvald hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke