Connect with us

Marknadsnyheter

Förstärkning och förlängning av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel

Published

on

Livsmedelsforskningsprogrammet förlängs och förstärks med 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner kronor 2026, 60 miljoner kronor 2027 och med en permanent nivåhöjning på 110 miljoner kronor från och med 2028.

– Det här är en viktig satsning i arbetet med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Förstärkningen på livsmedelsforskning och innovation är avgörande för att nå livsmedelsstrategins mål och för sektorns utveckling, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Forskning och innovation inom livsmedelssystemet behövs för att öka robustheten och långsiktig konkurrenskraft genom att fortsatt stärka livsmedelskedjans alla led, från primärproduktion på land och i vatten, via alla led till slutlig konsumtion och export. Det kan exempelvis ske genom utveckling av nya processer, produkter och användningsområden för råvaror. Ett hållbart, robust och anpassningsbart livsmedelssystem skapar motståndskraft mot klimatförändringar och främjar klimatanpassning och säkerställer trygg och säker livsmedels- och dricksvattenförsörjning i hela landet.

– Det är särskilt roligt att det finns så stort intresse från näringslivet till att bidra i den nya satsningen. Det är mycket positivt – en forsknings- och innovationssatsning som utgår från företagens behov har de bästa förutsättningarna att lyckas, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Det förstärkta anslaget hanteras av Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas).

Fakta om livsmedelsforskningsprogrammet

Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel startade 2017 och förvaltas av Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). I dag avsätts 110 miljoner kronor årligen till programmet som nu förstärks. Forskningsfrågor om livsmedelssystemet omfattar hållbar växt- och animalieproduktion i olika klimat, rennäring, vattenbruk och fiskavel, vilt, jakt och fiske, växt- och markhälsa, växtförädling, ekonomi, försörjning, livsmedelssäkerhet – och också frågor om hållbar livsmedelskonsumtion och matsvinn.

Prop. 2024/25:60 Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Sabina Jansson Bernhardsson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-029 10 12
sabina.jansson.bernhardsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt

Published

on

By

Torbjörn Söderberg

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg pratar med Jesper Norberg på EFN om börsens väg framåt. Man tar upp värderingar och makro, samt hur han själv väljer att agera.

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt
Continue Reading

Marknadsnyheter

Kreditkort skapar problem för USAs konsumenter – CNBC granskar

Published

on

By

CNBC pratar kredikort

CNBC tittar närmare på hur kreditkort skapar problem för konsumenterna i USA som får betala räntor på upp till 36 %, och ovanpå det kommer nya avgifter. När det skapar så här stora problem blir det ett problem för ekonomin som helhet, det är inte bara ett individuellt problem.

CNBC granskar kreditkort och problemen de skapar

Vi skrev nyligen om rekordhög belåning hos investerare i USA. Det är samma sak här, när det är så många individer som är så hårt belånade blir det ett problem för hela aktiemarknaden.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Varför går det så dåligt för Las Vegas?

Published

on

By

Vy över Las Vegas

Det pratas mycket om att Las Vegas har blivit tomt. Det kommer färre besökare både från USA och utlandet, i en sådan omfattning att vägar som förut var fyllda med bilar nu är smidiga att ta sig fram på. De enda som fortsatt verkar komma är affärsresenärerna.

Las Vegas får mycket kritik för att ha blivit för giriga. Hotellen har börjat lägga på alla möjliga konstiga avgifter för att tjäna mer, restaurangerna lägger på avgifter och dessutom har det tillkommit flera nya skatter. Besökarna känner sig lurade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 Tanalys