Connect with us

Marknadsnyheter

Högt blodtryck fortsätter öka

Published

on

Andelen med högt blodtryck fortsätter att öka i befolkningen. Var fjärde person i Sverige uppger nu att de lever med högt blodtryck, visar ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndigheten. Sedan 2005 har andelen personer i Sverige med högt blodtryck ökat från 18 till 25 procent.

– Högt blodtryck är den viktigaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och den vanligaste orsaken till förtida död. Därför är det viktigt att hålla koll på sitt blodtryck, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Antalet personer som lever med högt blodtryck fortsätter att öka i landet. Det har skett en ökning från cirka 18 procent 2005 till cirka 25 procent 2024, visar ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndighetens nyligen publicerade nationella folkhälsoenkät ”Hälsa på lika villkor”, som bygger på självrapporterad information från personer 16 år och äldre som bor i Sverige. 

– Det lönar sig att behandla högt blodtryck, även hos äldre. Man kan sänka sitt blodtryck genom att röra på sig, äta mindre salt, dricka mindre alkohol och stressa mindre. Det finns även effektiva blodtryckssänkande läkemedel, som kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung.

Att ha högt blodtryck ger ofta inte några symtom men kan skapa stor skada eftersom det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och för tidig död. Därför är det viktigt att känna till sitt blodtryck genom att regelbundet låta kontrollera det.

I åldersgruppen 65–85 lever omkring hälften med högt blodtryck enligt tidigare forskning. Trots det har mer än var tionde person i åldersgruppen inte koll på sitt blodtryck, visar en ny opinionsundersökning genomförd av Verian på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.

Opinionsundersökningen visar att 82 procent känner till sitt blodtryck. Men mer än var tionde person inte gör det – vilket innebär en betydande risk för oupptäckt högt blodtryck. Elva procent svarade att de inte känner till vilket blodtryck de har och sju procent svarade ”vet ej”.

För mer information, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman, pressekreterare på Hjärt-Lungfonden, telefon 070-854 42 35, daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Fakta om Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät ”Hälsa på lika villkor”
Den nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor” (HLV) är en befolkningsundersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Det nationella urvalet i HLV består av ett obundet slumpmässigt urval av personer 16 år och äldre som bor i Sverige. Enkäten har skickats ut till över 100 000 personer varje år som undersökningen genomförts. År 2024 deltog fem regioner och det totala urvalet bestod då av 111 534 personer. Publicerad: 13 november 2024.

Fakta om opinionsundersökningen (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Opinionsundersökningen av Verian på uppdrag av Hjärt-Lungfonden genomfördes under perioden 15–22 oktober 2024. 1 000 personer i Sverige 65–84 år fick frågorna via webintervjuer.

Känner du till vilket blodtryck du brukar ha?
Ja 82 %
Nej 11 %
Tveksam, vet ej 7 %

2. När mätte du senast ditt blodtryck?
Under de senaste 12 månaderna 86 %
För mer än 12 månader sedan 12 %
Jag har aldrig fått mitt blodtryck mätt 0 %
Tveksam, vet ej 2 %

Fakta så förebygger du högt blodtryck (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Sunda tips som förebygger högt blodtryck

  • Fysisk aktivitet och regelbunden motion.
  • Minskat saltintag.
  • Mindre mängder alkohol om alkoholkonsumtionen är för hög.
  • Hantering av negativ stress.
  • Rök- och snusstopp.

Fakta högt blodtryck (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Högt blodtryck (hypertoni): Blodtrycket är det tryck som uppstår i artärerna när blodet pumpas ut från hjärtat. Trycket är som högst när hjärtat drar ihop och tömmer sig (det systoliska trycket) och som lägst när det vilar mellan sammandragningarna (det diastoliska trycket). Normalt blodtryck anses ligga under 140 mmHg för det systoliska trycket och under 90 mmHg för det diastoliska trycket. Högt blodtryck är en av de starkast bidragande orsakerna till hjärt-kärlsjukdom som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och kan leda till förtida död. Grunden för behandlingen av högt blodtryck är livsstilsförändringar vad gäller kost och fysisk aktivitet. Det innebär regelbunden motion, mindre salt och alkohol, stopp för rökning och snusning samt hantering av negativ stress. Livsstilsförändringarna kan behöva kompletteras med blodtryckssänkande läkemedel

Symtom: Högt blodtryck ger i allmänhet inga symptom. Det är först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydligare symptom, till exempel kraftig trötthet, illamående, svår huvudvärk och andnöd. Det är därför viktigt att regelbundet låta kontrollera sitt blodtryck.

Drabbade i siffror: Högt blodtryck är vanligt och andelen i befolkningen med högt blodtryck stiger med åldern. I Sverige har drygt var femte person högt blodtryck och i 65-årsåldern handlar det om drygt hälften. Förekomsten av högt blodtryck ökar i Sverige, framför allt bland män.

Forskningsframgångar: Betablockerare och andra blodtryckssänkande läkemedel som sänker blodtrycket och gör så att hjärtat arbetar långsammare. Tidigare strävade man efter att sänka blodtrycket till så låga nivåer som möjligt, men senare forskning visar att detta inte är optimalt. Det systoliska trycket bör normalt sänkas till en nivå under 140, men inte under 120 mmHg.

Forskningens utmaningar: En utmaning är att hitta läkemedelsbehandlingar som är skräddarsydda för patienten. Förhoppningen är att man som ett resultat av genetisk forskning på ett tidigt stadium ska kunna förutsäga vilka personer som är i riskgruppen för högt blodtryck för att kunna förebygga både hypertonin och dess följdsjukdomar. I dag försöker man bland annat hitta de gener som höjer respektive sänker blodtrycket för att kunna skapa nya läkemedel och andra behandlingsmetoder.

Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för runt två miljarder kronor och delar årligen ut över 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

Om Hjärt-Lungfondens arbete:
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Information om Hjärt-Lungfondens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.

Continue Reading

Marknadsnyheter

William Hofvander till AIK Fotboll

Published

on

By

AIK Fotboll är överens med den 21-årige forwarden William Hofvander om ett avtal som sträcker sig fram till och med säsongen 2026. William kommer senast från Umeå FC där han med sina 15 mål och sju målgivande passningar under säsongen 2024 var en starkt bidragande faktor till att UFC tog klivet upp till Superettan.

– William kommer från en imponerande säsong i Umeå FC och har bevisat efter flytten dit att han vuxit som fotbollsspelare. Han har en forward som både har en fin fysik, samt målegenskaper som vi ser fram emot att vidareutveckla i vår miljö, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Det känns obeskrivligt. När jag fick höra att AIK var intresserade var det inget snack om saken. Jag ser det här som en bra utmaning och jag är väldigt taggad på att dra i gång, säger William Hofvander.

För en längre faktapresentation av William Hofvander, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.

För mer information, kontakta:
Thomas Berntsen, Sportchef (herr) AIK Fotboll
Telefon: 08 – 735 96 50
E-post: thomas.berntsen@aikfotboll.se

Om AIK Fotboll AB AIK Fotboll AB bedriver AIK Fotbollsförenings elitfotbollsverksamhet genom ett herrlag, damlag samt ett juniorlag för herrar. 2024 spelar herrlaget i Allsvenskan, damlaget i OBOS Damallsvenskan och juniorlaget, som utgör en viktig rekryteringsgrund för framtida spelare, spelar i P19 Allsvenskan. AIK Fotboll AB är noterat på NGM Nordic Growth Market Stockholm. För ytterligare information kring AIK Fotboll besök www.aikfotboll.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Affärssystem – TimeFlow för Hantverksbranschen

Published

on

By

TimeFlow, utvecklat under ledning av Robert Hellgren, revolutionerar hantverksbranschen genom att förenkla projektledning, tidrapportering och fakturering. Med fokus på effektivitet och användarvänlighet hjälper TimeFlow företag att spara tid, minska kostnader och skapa nöjdare kunder. Upptäck hur detta digitala verktyg kan lyfta din verksamhet till nästa nivå.

TimeFlow: Robert Hellgrens digitala lösning som transformerar hantverksbranschen

I en bransch där tid ofta är pengar och små marginaler kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande, har Robert Hellgren tagit fram TimeFlow – ett digitalt verktyg som är skräddarsytt för hantverksföretag. Med TimeFlow kan entreprenörer inom hantverk optimera sina arbetsflöden, minska administrationen och satsa på det som verkligen spelar roll: att leverera kvalité och skapa nöjda kunder.

Vad är TimeFlow?

TimeFlow är en heltäckande digital plattform som hjälper hantverkare att hantera projekt från start till slut. Plattformen innehåller funktioner som underlättar tidrapportering, projektledning och fakturering – allt i en enda intuitiv lösning. Genom att samla flera arbetsmoment på ett ställe minskar behovet av manuella processer och onödiga verktyg, vilket sparar både tid och pengar.

Nyckelfunktioner i TimeFlow

  1. Projektledning: Få en översikt över samtliga projekt och deras status. Planera och fördela resurser effektivt.

  2. Tidrapportering: Enkla och exakta tidsloggar som kan kopplas direkt till projekt och fakturering.

  3. Automatisk fakturering: Skapa professionella fakturor på några sekunder baserat på dina tidrapporter och projektdata.

  4. Mobilanpassning: Hantera ditt arbete direkt från mobilen eller surfplattan, vilket gör det enkelt att arbeta på språng.

  5. Teamkommunikation: Dela information, uppdateringar och filer smidigt inom teamet och med kunderna.

Robert Hellgrens vision

För Robert Hellgren handlar TimeFlow inte bara om att skapa en produkt, utan om att hjälpa en hel bransch att förändras. Hantverksbranschen har länge legat efter när det gäller digitalisering, men Hellgren ser en enorm potential.

”TimeFlow är mer än ett verktyg – det är en partner för hantverkare som vill ligga steget före. Vår vision är att digitaliseringen ska bli en naturlig del av hantverkets framtid,” säger Robert Hellgren.

Fördelarna med TimeFlow

Att använda TimeFlow ger flera betydande fördelar för hantverkare:

  • Effektivitet: Minska tiden som läggs på administration och få mer tid att fokusera på det praktiska arbetet.

  • Precision: Undvik misstag i tidrapportering och fakturering med automatiserade processer.

  • Professionell framtoning: Leverera snabbare och mer professionella svar till kunder med tydlig dokumentation och kommunikation.

  • Tillväxt: Frigör resurser som kan investeras i att utveckla verksamheten och ta på sig fler projekt.

Kundberättelser

Hantverkare som redan implementerat TimeFlow vittnar om stora förbättringar. En snickare från Göteborg säger:

”Sedan vi började använda TimeFlow har vi halverat tiden vi lägger på administration. Det har givit oss utrymme att fokusera på fler projekt och öka vår omsättning.”

Framtiden med TimeFlow

TimeFlow fortsätter att utvecklas med nya funktioner som anpassas efter hantverkares behov. Med Robert Hellgren vid rodret är målet att skapa en plattform som är oumbärlig för framtidens hantverksföretag.

”Vi är bara i början av vad TimeFlow kan göra. Vårt mål är att skapa den ultimata verktygslådan för hantverkare som vill vara effektiva, konkurrenskraftiga och framgångsrika,” avslutar Hellgren.

Sammanfattning

TimeFlow är en innovativ lösning som hjälper hantverkare att ta kontroll över sina projekt och sin tid. Med Robert Hellgrens ledarskap och vision erbjuder TimeFlow inte bara verktyg för att hantera det dagliga arbetet, utan också möjligheten att förvandla hela sin verksamhet. För hantverkare som vill ligga i framkant är TimeFlow mer än ett alternativ – det är en nödvändighet.

Robert Hellgren

Storgatan 11B

171 63  SOLNA

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Brand i byggnad Näsinge Flygfält, Norra bohuslän

Published

on

By

Det brinner kraftigt från byggnad på Näsinge Flygfält. Räddningtänsten är där med ett stort antal resrurser från Strömstad, Tanum och Halden. Det kan enligt uppfgift finnas både flygplan och bilar kvar i byggnaden som brinner. Stor rökspridning från branden kan konstateras. Detta har inneburit att intilliggande byggnader börjar evakueras. Strömstads kommun, kommunchef, räddningschef och chef för socialförvaltningen har informerats och har börjat vidta åtgärder för de som behöver hjälp med tillfällig husering. 

Vakhavande befäl

Daniel Lyckelid

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.