Connect with us

Marknadsnyheter

Så snabbt kan du få covid-19 via luften

Published

on

Vintersäsongens virus har slagit till – och covid-19 är fortsatt en del av vardagen. Men till skillnad från under pandemin har vi nu mer kunskap om hur viruset sprids via utandningsluften. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset.

Det är aerosolforskarna vid LTH som ligger bakom studien där virusets smittsamhet har kartlagts hos ett fyrtiotal personer med bekräftad covidinfektion. 

– Aerosoler är små luftburna partiklar, och utandningsaerosoler från en enda person kan överföra covidsmitta till andra inom några minuter vid normala inomhusförhållanden, säger Malin Alsved, ansvarig forskare för studien vars resultat har publicerats i Scientific Reports.

Det har tidigare rått osäkerhet kring om mängden virus i luften är tillräcklig för att orsaka smitta.

– Vår studie visar att det man andas in kan orsaka smitta på mycket kort tid, och man behöver inte få en dusch av en nysning rakt mot sig, ett möte i samma rum räcker, säger Malin Alsved.

Minuter räcker för att bli smittad

Med utgångspunkt i mätningar på utandningsluft från personer smittade med covid-19, samt en beräkningsmetod för spridning och inandning av aerosolpartiklar i inomhusluft, har Malin Alsved och hennes forskarkollegor tagit fram en modell för att räkna ut hur lång tid det tar för en person att bli smittad via luften.

– I ett rum med normal ventilation kan en person som saknar immunitet andas in en infektiös dos inom några minuter från tidpunkten då den smittsamma personen kommer in. Variationen beror på hur mycket virus som andas ut och vilken ventilation som finns i rummet, säger Malin Alsved.

Tiden det tar att bli smittad är kortare om den sjuka personen redan har vistats i rummet en stund så att det hunnit bildas en jämn koncentration av virus i luften.

– I små och medelstora rum sprider viruset snabbt ut sig i luften och då hjälper det inte att hålla avstånd för att minska risken att själv bli smittad, säger Malin Alsved.

Virusmängden störst i början av infektionen

Under de första dagarna av infektionen, precis när symtomen börjar, så är virusmängden i utandningsluften som störst.

– Första och andra dagen uppmätte vi virus i utandningsluft hos 70 procent av personerna, på tredje dagen hos hälften och på fjärde dagen hos en tredjedel, säger Malin Alsved.

Utandningsproverna från de 40 deltagarna som uppvisade mätbara virusaerosoler undersöktes vid avdelningen för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Där placerades virusaerosolerna på celler för att få veta om de var odlingsbara – det vill säga smittsamma.

– Det är första gången som det varit möjligt att beräkna smittsamheten i ett aerosolprov som är kopplat till en specifik källa, i det här fallet olika personers utandningsluft, säger Malin Alsved.

Mest virus i de minsta aerosolpartiklarna

För att ytterligare förstå virusets benägenhet att spridas i luft har forskarna undersökt vilka partikelstorlekar som innehåller mest virus. Resultaten visar att det finns virus i alla partiklar från en halv till tio mikrometer, men den huvudsakliga mängden finns i de mindre partiklarna i storleksspannet mellan en halv och tre mikrometer.

– Aerosolpartiklar runt en mikrometer faller inte till marken utan följer luftströmmar, och risken är stor att de andas in, säger Malin Alsved.

Ska undersöka andra infektionssjukdomar

Sedan pandemins begynnelse har det förts diskussioner om hur smitta från covid-19 sprids. Jakob Löndahl, professor i aerosolteknologi och kollega till Malin Alsved, var en av de som tidigt engagerade sig i ”det nya viruset”. Han pausade sin forskning om vinterkräksjuka för att i stället undersöka om smittan från det då okända viruset var luftburen.

Mycket ny kunskap om luftburen smittspridning har vuxit fram sedan pandemin, och forskarna vill nu undersöka om den även kan användas för andra infektionssjukdomar än covid-19.

– Under arbetet med covid-19 har många nya frågor väckts. Sprids virusaerosoler från andra luftvägsinfektioner som exempelvis rhinovirus, influensa och RS-virus på samma sätt som virus från covid-19? När är risken för smitta störst? Hur effektiva är våra olika skyddsåtgärder? Frågorna vi arbetar vidare med nu är många, säger Jakob Löndahl.

Artikeln Infectivity of exhaled SARS-CoV-2 aerosols is sufficient to transmit covid-19 within minutes i Scientific Reports publicerades I december 2023 men resultaten har inte kommunicerats publikt tidigare.

Infectivity of exhaled SARS-CoV-2 aerosols is sufficient to transmit covid-19 within minutes | Scientific Reports

 

Malin Alsved
Malin Alsved — Lunds universitet
0738-66 97 94

Jakob Löndahl
Jakob Löndahl — Lunds universitet
0735-51 86 36

 

FAKTA Virusaerosolerna samlades in i mobilt labb
Virusaerosolerna som studien bygger på samlades in under pandemin i aerosolforskarnas mobila laboratorium. Personer smittade med covid-19 och deras nära hushållskontakter fick andas, prata och sjunga in i en tratt i vardera tio minuter. Från andra änden av tratten samlades utandningsluften in med ett aerosolinstrument som gjorde om de små aerosolpartiklarna till större droppar och fångade in dem i en petriskål.

Mest virus hittades från tal och sång och forskarna såg även att man smittade mest sjukdomens första dag.

Forskningspersonerna som sjöng i tratten valde själva vilken sång och på vilket språk de ville sjunga. Virusaerosolerna som samlades in kom från sånger som MFF-hymnen och Blinka lilla stjärna, men sånger av Queen och Carola förekom också. Sång i tratten, oberoende av vilken sång, gav upphov till en större mängd virus i luften än vad vanlig andning gjorde.

– Vid sång vibrerar stämbanden mer än vid tal, och det är troligt att aerosolerna kommer från stämbandens vibrationer, säger Malin Alsved.

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns cirka 47 000 studenter och drygt 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa

Continue Reading

Marknadsnyheter

Så skyddar du din hund från köldskador

Published

on

By

När temperaturen sjunker är det viktigt att skydda hunden från kyla och köldskador, något som små och kortpälsade raser är extra känsliga för. AniCuras chefsveterinär Sandra Douglas delar sina bästa råd för att hålla din hund trygg och säker under vintern.

– Det är viktigt att hunden får röra på sig även under vintern, men vi måste också tänka på att skydda den från stark kyla som kan leda till allvarliga skador, säger Sandra Douglas.

Köldskador drabbar oftast de mest utsatta delarna på hunden, såsom öron, tassar, nos och svanstipp. De vanligaste symptomen är att huden känns kall, vit eller hård.

– Om din hund visar sådana tecken är det viktigt att agera snabbt. Värm upp hunden omedelbart, helst med filtar eller kroppsvärme. Kontakta också veterinär så snart som möjligt om du misstänker att din hund fått en köldskada, förklarar Sandra Douglas.

För att förebygga köldskador rekommenderar AniCuras chefsveterinär följande åtgärder:

  1. Låt inte hunden stå bunden ute i kylan – även en kall bil kan innebära risk för köldskador.
  2. Ta flera korta promenader snarare än färre och längre.
  3. Håll i gång hunden under promenaden. Rörelse håller blodcirkulationen i gång och minskar risken för nedkylning.
  4. Skydda tassarna med tassalva eller skyddande vax och torka dem noggrant efteråt.
  5. Värmande täcken är bra för små, kortpälsade eller känsliga hundar.

Tecknen på köldskador

  • Huden blir vit, kall och hård. Den kan även skifta i röd eller blå nyans, eller i värsta fall bli svart om vävnaden har dött till följd av köldskadan.
  • Blåsor kan uppstå på de drabbade områdena.
  • Hunden kan visa tecken på smärta, ex genom att bita eller slicka mot området

Om din hund visar något eller några av dessa symtom är det viktigt att agera snabbt.

För mer information:

Rebecca Lindh, Head of Marketing and Communication, AniCura Sverige

Tel: 073-680 81 17 E-post: rebecca.lindh@anicura.se

Om AniCura
AniCura är en familj av framstående djursjukhus och djurkliniker specialiserade på sällskapsdjur. Företaget föddes ur idén att med gemensamma resurser skapa en bättre djursjukvård och grundades 2011 som den första sammanslagningen av djursjukhus i Norden.

Idag är AniCura en förebild inom avancerad djursjukvård och en uppskattad partner till djurägare och remitterande veterinärer i Europa. Inom AniCura erbjuds ett stort utbud av medicinska och kirurgiska tjänster. Detta innefattar alltifrån förebyggande vård och bassjukvård, till avancerad diagnostik, invärtesmedicin, intensivvård, kirurgi och ortopedi. AniCura erbjuder även rehabilitering, sjukgymnastik och kostrådgivning samt utvald djurmat och vårdprodukter.

AniCura erbjuder modern och högkvalitativ djursjukvård på 500 orter i Europa och skapar trygghet för djurägare genom hög tillgänglighet och patientsäkerhet. Företagets 12 000 passionerade medarbetare tar varje år hand om 4,5 miljoner patienter. AniCura är en erkänd utbildnings- och remissinstans.

Sedan 2018 är AniCura en del av Mars Veterinary Health, ett familjeägt företag som erbjuder djursjukvård. För information om hur AniCura arbetar för att skapa framtidens djursjukvård, besök gärna våra hemsidor www.anicura.se och www.anicuragroup.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Swedavias trafikstatistik för december och helåret 2024: 40-tal nya flyglinjer och fortsatta satsningar på ett starkare Arlanda

Published

on

By

I december reste över 2,3 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Det innebär en ökning med fyra procent jämfört med december 2023. Under helåret 2024 nådde flygresandet en total på över 32 miljoner, en ökning med en procent jämfört med föregående år. Året präglades av ett starkt utrikesresande, medan efterfrågan på inrikesresandet fortsatt minskar. Ett 40-tal nya flyglinjer med merparten på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport tillkom under 2024, vilket stärker Swedavias position ytterligare. Satsningarna på Arlandas nya Marknadsplats fortsätter under 2025 med en sista etapp.

Året avslutades starkt och antalet passagerare på våra tio flygplatser ökade under december med fyra procent jämfört med december 2023. Efterfrågan på utrikesresor har fortsatt att växa och nedgången i inrikesresandet mattades av under andra halvan av månaden. Samtidigt har den sista reguljärflighten med BRA lyft från Bromma och sedan årsskiftet har inrikestrafiken samlats på Arlanda, vilket på sikt stärker hela Sveriges tillgänglighet för både inrikes- och utrikesresor. Under 2025 öppnar de återstående delarna av den nya marknadsplatsen på Arlanda och vi ser fram emot att presentera nya satsningar framöver som gör en redan bra flygplats ännu bättre, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Linjeutveckling:
Totalt har ett 40-tal nya flyglinjer, varav 18 helt nya destinationer, tillkommit under 2024. Merparten av de nya linjerna, 24 linjer, flygs via Arlanda. Bland annat har Air Canada etablerat sig på Arlanda och Norwegian är det flygbolag som har öppnat flest nya linjer via Arlanda och Landvetter.

Nya flyglinjer – december 2023 och januari 2024
Kiruna – Köpenhamn med SAS.
Kiruna – Paris med Air France.
Arlanda – Duabi med Norwegian.
Arlanda – Halmstad med SAS.
Arlanda – Kalmar med SAS.
Arlanda – Sälen med SAS.
Arlanda – Tokyo med ANA.

Totalt reste drygt 32 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser under 2024. Det är en procent högre jämfört med 2023 och 81 procent av nivåerna före pandemin. Utrikesresandet ökade med fem procent medan inrikesresandet minskade med nio procent.

På Arlanda ökade resandet totalt sett med fyra procent och på Landvetter ökade resandet med
sammanlagt tre procent under 2024 jämfört med året innan. Utrikesresandet på Arlanda ökade sju procent medan inrikesresandet minskade med tio procent under 2024 jämfört med 2023. På Landvetter ökade utrikesresandet med sex procent medan inrikesresandet minskade med 20 procent under 2024 jämfört med året innan. 

Under december reste drygt 2,3 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser. Utrikesresandet ökade med sex procent till drygt 1,7 miljoner resenärer medan inrikesresandet minskade med tre procent till drygt 569 000 resenärer. Flygresandet i december ligger totalt sett fyra procent högre jämfört med december 2023. Det totala resandet via Swedavias flygplatser i december ligger på 82 procent av prepandeminivåerna, 2019.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade totalt drygt 1,6 miljoner resenärer under december, vilket är 90 procent av prepandeminivåerna. Utrikesresandet ökade med sju procent till drygt 1,3 miljoner resenärer och inrikesresandet minskade med fyra procent till drygt 236 000 resenärer.

Göteborg Landvetter Airport hade totalt drygt 358 000 resenärer under december. Flygresandet i december ökade med två procent jämfört med december i fjol. Utrikesresandet ökade med tre procent till drygt 322 000 resenärer och inrikesresandet minskade med tolv procent till drygt 36 000 resenärer. Resenärsnivåerna på Landvetter ligger i december på 77 procent av prepandeminivåerna.      

Swedavias övriga åtta flygplatser hade en skiftande utveckling under årets sista månad. Kiruna Airport hade den starkaste resenärsutveckling i december jämfört med december 2023 samt den starkaste utvecklingen jämfört med prepandeminivåerna i december 2019. Ronneby Airport hade den svagaste utvecklingen i december jämfört med december i fjol.

Luleå Airport hade den starkaste resenärsutvecklingen under helåret 2024 av Swedavias regionala flygplatser jämfört med nivåerna före pandemin, 2019. Totalt sett av Swedavias flygplatser har Arlanda den bästa återhämtningen under 2024 jämfört med före pandemin.

December månads trafikutveckling – antal resenärer:
swedavia_resenarer_december_2024.PNG

Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik | Om Swedavia

Tips till resenärer inför flygresan:
Vanliga frågor och svar | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.

Swedavia äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i Sverige från Kiruna i norr till söder i Malmö. Vi skapar den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2023 cirka 5,9 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Naturtid hjälper barns psykiska hälsa

Published

on

By

En studie från McGill och Université de Montréal visar att två timmar i naturen varje vecka kan minska stress och förbättra beteende hos barn med psykiska problem som ångest, depression och aggressivitet.

Studien omfattade 1 000 barn i Quebec, där hälften deltog i naturbaserade aktiviteter som mindful promenader och naturteckning under tre månader. Störst förbättringar sågs hos barn med högst symptom från början.

Forskare kallar programmet lågbudget och riskfritt, med potential att stödja utsatta elever i skolor nära grönområden.

Studie: A Nature-Based Intervention and Mental Health of School Children
DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.44824

Källa: mcgill.ca

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.