Marknadsnyheter
Staffan Truvé utses till Årets finansprofil
Sedan decennier är han Göteborgs kanske starkast lysande teknikprofil. Efter att betalningsjätten Mastercard i höstas slantade upp mer än någonsin tidigare – hela 27 miljarder kronor – för att bli ensamägare av Staffan Truvés skapelse Recorded Future utses han även till Årets finansprofil.
Staffan Truvé blickar ut från Göteborgs-kontorets stora lunch- och umgängesrum strax nedanför Kungshöjd. I grådasket kan vi ändå se den gula fasaden vid Grönsakstorget. Platsen bolaget lämnade för ett drygt år sedan.
– Det roliga är att kinesiska konsulatet ligger precis bortanför. Där ser du den kinesiska flaggan vajande. Alla våra ultraparanoida amerikaner som kom dit, det första som hände brukade vara att de såg den och frågade: ”Kan ni koppla upp er på deras wifi?”.
Han skrattar lite.
– Men det lyckades vi aldrig med.
Då talar han ändå om utvecklings- och produktkontoret för världens största privata underrättelsetjänst. I Göteborg är de nu 150 personer.
Recorded Future har adderat i princip alla större västliga försvarsmakter och mer än hälften av storbolagen på Fortune 500 på kundlistan. Totalt ett par tusen kunder i 75 länder. Och samtidigt växt till runt tusen anställda globalt.
Hur i all sin dar då? Tack vare att tidigt kunna jobba mot stora och väldigt avancerade kunder, förmågan att skala upp plus många år med ett positivt kassaflöde, menar Staffan. Ingen av kunderna kan lika effektivt som Recorded Future dammsuga internet, organisera öppen och dold information och analysera den med hjälp av AI, för att göra geopolitiska analyser och identifiera olika slags cyberhot.
– Vi har ju vuxit med kunderna, byggt ut produkten baserat på deras krav och önskemål. I dag har vi nio olika moduler som täcker hela spektrat ifrån att ge renodlad geopolitik till ett antal olika typer av cyberhot, tredjepartshot liksom en del speciellt inriktad på att hitta stulna, läckta kreditkort, säger Staffan Truvé.
– Just det kommer vi jobba ännu mer med framåt. Mastercard har ju en klatschig slogan, att de ska ”säkra den digitala ekonomin”. Vi brukar säga att vi ”säkrar den fria världen med underrättelser”. På det planet passar vi ju väldigt bra ihop. Många är förvånade att just Mastercards köpte oss, men det är inte helt ologiskt faktiskt.
Han betraktar även sina ägare som ett teknikbolag. Bankerna gör själva kreditkorten; Mastercard tillhandahåller hela systemet runt säkerhet och betalningsströmmar, och har givetvis djup information om alla typer av pengaflöden i världen. Här kan Recorded Future bidra när det gäller kriminella flöden.
Började med att serva aktiehandeln
Vad kommer uppköpet att innebära? Tillgång till hela Mastercards kontaktnät, framför allt, och till nya informationsflöden, resonerar Staffan Truvé. Samt stabilitet.
– Det viktigaste är att vi kommer att vara kvar som en egen självständig enhet, med de enda riktlinjerna: ”Fortsätt att göra det ni gör, fast mer och bättre”, ungefär. Med tiden kommer man väl hitta mer synergier och lite annorlunda sätt att jobba ihop, men initialt så fortsätter vi precis på den plan vi har haft. Vi har inte tagit in så mycket riskkapital egentligen, jämfört med många andra. Vi är ganska försiktiga. Det är väldigt bra att växa i takt med sina intäkter.
Bolaget startade faktiskt med sikte på en annan del av finanssektorn: aktiehandeln. Staffan Truvé och hans gamla doktorand Christopher Ahlberg hade just sålt sin första scale-up, Spotfire, till amerikanska Tibco och tjänat ihop till en rejäl startplåt. Nu hade de idén att tolka hela internet med hjälp av AI. 2008, strax efter att Iphone lanserades, öppnade Recorded Future med Christopher som vd ett marknads- och huvudkontor i Boston. Staffan stannade kvar i Göteborg för att parallellt bygga upp ett utvecklingskontor.
Idén var att kombinera geopolitik med algoritmisk analys av finansmarknaden för att sälja sina tjänster till dem som ville placera pengar. Genom de tidiga investerarna Google Ventures och amerikanska In-Q-Tel hittade de sina första kunder. In-Q-Tel var de amerikanska underrättelsetjänsternas organ för att investera i teknologi som var viktig för dem.
Samtidigt slog finanskrisen till.
– Många av bankerna och de andra stora kunderna började oroa sig alltmer för cyberhot. In-Q-Tel pushade oss mot att vi skulle bygga vår språkförmåga och finansierade ett utvecklingsprogram åt oss. År 2012 bestämde vi oss alltså för att lämna aktiehandeln och fokusera på de framväxande cyberhoten. Både från kriminella aktörer och stater, allt från spionage och sabotage till påverkansoperationer.
Så kom agenterna in
Som ett resultat av kursändringen 2012 flödade nu folk från underrättelsevärlden in bland tekniknördarna, med utbildningar i statsvetenskap och kulturgeografi. Ett kulturellt äktenskap som har burit frukt.
Efter några års god utveckling köpte amerikanska Insight Partners loss huvuddelen av bolaget i syfte att odla det vidare för senare försäljning med vinst. Bolaget växte. Man förfinade och breddade sina erbjudanden.
Staffan Truvé är glad att det blev Mastercard som till slut tog över. Placering på börsen var inte aktuellt. ”Nej, det är allt för komplicerad verksamhet för att börsen ska förstå det”. Alternativet hade kunnat vara till exempel Google eller Microsoft, med nackdelen att begränsas till att bli en del av just den koncernens säkerhetserbjudande. Eller att köpas upp av något försvarsföretag, och renodlas mot den typen av kunder.
– Men Mastercard är en jättebra ägare på det sättet att de inte är en nischaktör utan spänner över alla branscher och segment. De är extremt globala. De har ju också byggt upp sina egna säkerhetsprodukter som de erbjuder alla de tiotusentals banker som de jobbar med.
Recorded Futures har själva en stor spännvidd av kunder, fyra av fem inom privat sektor. Samtidigt flyter finans-, försvars- och teknikvärlden alltmer samman. Bankerna är fortsatt mycket viktiga uppdragsgivare.
– Det är givetvis så att bankerna är de som är mest utsatta för cyberhot, och den hotbilden ökar. Att säkra sina system är en gigantisk bit för dem, inte bara mot kriminella. Bankerna är per definition kritisk samhällsinfrastruktur. Olika statsaktörers hot mot dem ses också som otroligt farliga. Då kan man passa på att säga: Den dagen svenska Bank-ID blir förstört av någon så kommer ju hela Sverige att kollapsa. Och den risken är inte liten, säger Staffan Truvé.
De tre stora AI-hoten
AI-vågen är den andra stora förändringen inom bank och finans, liksom i samhället i övrigt. Mängder med saker kommer att automatiseras genom AI, vilket i sin tur kommer att få konsekvenser.
– Man kan prata om tre stora AI-hot. Den kriminella användningen av AI är den första. Då talar vi AI-agenter, årets buzzword. Nu är vi nog framme vid punkten att vi kan börja automatisera en hel del av det som folk inom cybersäkerhet gör. Och det måste vi göra. Efter som den onda delen av världen ju kommer att använda AI mer och mer så måste man bygga samma grad av automatisering på den försvarande sidan. Det kan vi lätt kan ägna de närmsta fem åren åt att hålla på med.
Det andra AI-hotet handlar om arbetsmarknaden.
– AI utmanar ju nu välutbildade människor typ advokater och ekonomer och liknande, inom exempelvis finansbranschen. Båda dessa AI-hot handlar ju om det man kan kalla automatisering. Jag tror det är dessa två frågor som man bekymrar sig för mest inom bank och finans.
Den tredje typen av AI-hot Staffan Truvé tar upp är risken för att en artificiell superintelligens blir ett hot mot människan. Men han lägger inte så mycket tankemöda på den risken.
– Jag är ju mycket, mycket mer bekymrad över det här kortsiktiga, hur onda människor kan använda den nya tekniken. Allt från att göra okontrollerbara cyberattacker till att påverka demokratiutvecklingen och sånt. Jag tycker man kan fokusera på att lösa de problemen, som är reella på 3-5 års sikt.
Ja, teknikutveckling och problemlösning, det är det han brinner för. På 90-talet var han som mest vd för tre bolag samtidigt, men väljer sen dess hellre roller närmare tekniken. Gärna i kombination med affärsutveckling och entreprenörskap. Christopher Ahlberg skulle självklart bli vd och han själv CTO på Recorded Future.
– Vi har en väldigt bra rollfördelning. Christopher är utrafokuserad. Jag är lite mer splittrad, vill titta på fler alternativa scenarion till exempel.
I dag är Staffan Truvé styrelsemedlem i Vinnova och ordförande i två andra bolag, Interspectral och Qamcom. ”Två roliga bolag” som han uttrycker det. Inom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, ägnar han sig mest åt digitaliserings- och entreprenörsfrågor.
Om göteborgska rekordåret 2024
Nu har Mastercard köpt ut honom och de övriga grundarna helt, i affären där den tidigare huvudägaren Insight Partner tjänade väldigt mycket pengar.
– Vi grundare tjänade lite mindre pengar. Som vi inte får prata om. Beklagar.
Vad ska du använda dina pengar till då?
– Jag ska försöka låta bli att tänka på dem ett tag framåt. Jag har köpt en segelbåt. Jag har inget mer jag behöver, säger Staffan Truvé.
Att investera i nya bolag borde väl ligga nära till hands.
– Nej, jag har inga planer. Efter det här Mastercard-förvärvet är det ju typiskt en massa personer som hör av sig. Men jag menar: Ska man investera pengar så måste man ha tid att sätta sig in i saker och jobba med bolag. Det hinner jag inte. Det är Recorded Future som gäller. Några år till i alla fall.
Detta förvärv var fjolåret i särklass största affär kopplad till tech-scenen i Göteborg, men långt ifrån den enda. Totalt kunde vi summera minst tio förvärv och rena exits med en sammanräknad värdering på närmare 40 miljarder svenska kronor. Varför hände detta just nu?
– Lite av en slump tror jag, ingen korrelation egentligen. Och nu kanske det inte finns så många bolag som är uppenbara uppköpskandidater.
I närtid tror han inte att rekordåret 2024 kommer att slås. Men det finns ingen brist på tillväxt. Göteborg har många spännande bolag och ett bra ekosystem när det gäller entreprenörskap och teknikkompetens, menar han och lyfter fram GU Ventures och Chalmers Ventures arbete.
– Det är klart att vi kanske saknar en lokal riskkapitalaktör som Bure eller Innovationskapital var på sin tid. Men Göteborg kanske är en för liten stad för att det ska bära sig. Jag tycker att folk överdriver att det är så bekymmersamt. De riktigt bra bolagen hittar ju helt tydligt fortfarande investerare, men det är jobbigare och tar längre tid.
Kampen mellan ont och gott
Att verksamheterna blir kvar i staden och ger skatteintäkter är nog så viktigt, menar han. Det är inte fel att hämta marknadsmusklerna utomlands, som de själva har gjort.
– Sen kan man ju tycka att svenska bolag borde ha varit bättre på att köpa bolag, inte bara bli sålda. Ericsson har ju liksom aldrig lyckats. Men jag tror att amerikanska bolag har det mer i sitt mind-set att de växer med förvärv. Det finns ju mer kapital i USA.
Själv är han mer besjälad av teknikens möjligheter. Och kanske kampen mellan det onda och det goda.
Recorded Future bjuder på analyser som det egna teamet Insikt gör, öppna för alla att ta del av. De har dessutom en helt egen journalistisk gren som drivs helt oberoende, men med samma bevakningsområde: säkerhetspolitik och cyberhot. Dels genom sajten TheRecord.media, dels genom en podcast som heter Click Here.
– Det är ganska häftigt. De har vunnit en massa priser och sånt. Nu är vår podcast topp 1 procent av alla podcasts globalt faktiskt.
Verksamheten i Ukraina valde de att inte slå igen när ryssarna invaderade landet. I stället har de ökat sin utveckling där. Bolaget bjuder ukrainska myndigheter på underrättelser och har stor nytta av sina anställdas kunskaper i ryska.
– För ett par år sedan brukade man ju säga att det var på Dark Web som all handel med stulna grejer, droger och vapen och sånt skedde. Nu har Telegram intressant nog blivit en plattform där väldigt mycket sånt händer. Telegram har blivit jätteviktigt både av det skälet, men också för att vi jobbar jättemycket med Ukraina och har stött dem sen kriget började. Telegram är en utmärkt källa för att se vad ryssarna sysslar med.
Från dag ett valde bolaget dessutom att aldrig samarbeta med kinesiska aktörer, vare sig statliga eller privata. För att skydda sina källor.
– Så ja, jag tycker nog att vi är ganska goda egentligen, säger Staffan Truvé.
Övriga bolag kopplade till Staffan Truvé
- CR&T. Legendariskt konsultbolag och inkubator, sprängfyllt av doktorer från Chalmers. Staffan Truvés första vd-uppdrag. Ägt av Bure, som fick stora problem under dot.com-kraschen 2003 då CR&T lades ner,
- Spotfire. Pionjär inom informationsvisualisering, Staffan Truvés och Christopher Ahlbergs första startup, som seglade förbi kraschen och såldes till amerikanska Tibco för 700 miljoner. Analyserar stora gendatabaser och är idag en del av Cloud software Group. Gruppen har idag knappt hundra utvecklare i Göteborg.
- Interactive Institute och SICS, Swedish Institute of Computer Science. Två institut som Staffan Truvé var vd för. Är numera båda del av det statliga forskningsinstitutet Rise.
- Kognic. Scale-up inriktat på kvalitetssäkrad maskininlärning som startades under namnet Annotell av Daniel Langkilde, tidigare anställd på Recorded Future. Staffan Truvé har nu slutat i styrelsen.
- Interspectral. Började visualisera insidan på mumier men analyserar numera kvaliteten på 3D-printad metall med hjälp av samma teknik.
- Qamcom. Avancerat konsultbolag inom mikrovågor och radioteknik som drar nytta av ordförande Truvés bakgrund inom CR&T.
Årets finansprofil: Staffan Truvé
Årets Finansprofil har genom sin karriär gjort flera framgångsrika exits som har återinvesterats i nya projekt. Tillsammans med sina affärspartners har han framgångsrikt attraherat betydande riskkapital till Göteborg. Han engagerar sig och stödjer teknologiutvecklingen i regionen, både inom forskning och utveckling samt företagande inom områden som AI och cybersäkerhet – områden som är avgörande för finansbranschens digitala transformation.
Genom sitt arbete har årets finansprofil inte bara stärkt den lokala ekonomin utan också banat väg för framtida innovationer.
Utmärkelsen meddelades tisdagen 21 januari vid Super Summit – Makroekonomiskt forum 2025. Diplomet presenterades av Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg och ordförande för arrangören Finanskompetenscentrum.
Läs även: Rekordår för köp av göteborgska techbolag
Christian Borg
Presschef
031-367 61 64
christian.borg@businessregion.se
________________________________
Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. För att skapa förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag driver vi samverkan och erbjuder kunskap och rådgivning. Vårt mål är att skapa fler arbetstillfällen och hållbar tillväxt i Göteborgsregionen – genom att bidra till fler framgångsrika företag och en attraktiv region.
Marknadsnyheter
Market Notice 20/25– Last day of trading in Vaxxa AB’s subscription option VAXXA TO 6
Last day of trading in the company’s subscription option, VAXXA TO 6, is January 27, 2025.
Information about the subscription option:
Short name: VAXXA TO 6
ISIN-code: SE0020539492
Orderbook-ID: 317859
CFI: RSSXXR
FISN: VAXXA/OPT RTS 20250129
Last day of trading: January 27, 2025
Stockholm January 22, 2025
Spotlight Stock Market
08-51168000
backoffice@spotlightstockmarket.com
Marknadsnyheter
Stockholms stad tar krafttag för fler grupp- och servicebostäder
Under 2024 beslutade det rödgröna styret om 49 nya grupp- och servicebostäder. Det finns ett stort behov av den här typen av bostäder i Stockholms stad. För första gången på många år finns det en boendeplan som pekar på att Stockholm ska kunna bygga grupp- och servicebostäder så att utbudet kommer ifatt behovet. Arbetet fortsätter 2025, redan under gårdagens socialnämnd fattades ett nytt inriktningsbeslut om ytterligare 12 nya servicebostäder enligt LSS och SoL på lilla Essingen.
Stockholm ska vara en stad för alla. Alla, oavsett funktionsförmåga, ska kunna vara en del av samhällets gemenskap. Där spelar ett eget boende en mycket viktig roll. Ett eget boende är avgörande för att säkerställa integritet, självbestämmande och möjligheten att delta på lika villkor i samhället. Under 2024 fattade det rödgröna styret genomförandebeslut om 49 nya grupp- och servicebostäder, och enligt boendeplanen som publicerades under förra året kunde man prognostisera att Stockholms stad i bästa fall täcker behovet av LSS-bostäder 2033.
– Det är mycket glädjande att vi kunde fatta beslut om så många nya grupp och servicebostäder under 2024 och att det enligt boendeplanen för första gången ser ut som att vi i framtiden kommer att kunna täcka behovet. Nu ökar vi tempot ytterligare, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.
Totalt finns det ett behov av 1 191 nya bostäder fram till 2033, vilket enligt boendeplanen skulle kunna täckas då man planerar för 1 238 bostäder fram till dess. Redan under gårdagens socialnämnd beslutades ytterligare ett inriktningsbeslut om 12 nya servicebostäder enligt LSS och SoL i kvarteret Primus 1 på Lilla Essingen inom Kungsholmens stadsdel.
Fakta
Under 2024 fattade socialnämnden genomförandebeslut om 49 LSS- och servicebostäder:
- 5 st servicebostäder enligt LSS i Blackeberg (Bromma)
- 5 st servicebostäder enligt LSS på fastigheten Bjurö 1 (Farsta)
- 6 st lägenheter i gruppbostad enligt LSS och två lokaler för boendets gemensamhetsytor i fastigheten Solhem 16:1 i Solhem (Järva)
- 8 st servicebostäder samt en gemsamhets-/personallägenhet enligt LSS i kvarteret Mangon/Persikan (Södermalm)
- 7 st servicebostäder enligt LSS sam en gemensamhetslokal i fastigheten Bjurö 1 i Farsta (Farsta)
- 6 st lägenheter i gruppbostad enligt LSS med tillhörande gemensamhetslokal och personalytor i kvarteret Ordenskapitlet 10 (Bromma)
- 6 st-lägenheter i gruppbostad enligt LSS med tillhörande gemensamhetslokal och personalytor i fastigheten Tönsberg 5 i Husby (Järva)
- 6 st lägenheter i gruppbostad enligt LSS med tillhörande gemensamhetsytor i Årsta (EÅV)
Johan Ekegren
Pressekreterare
076-122 92 43
johan.ekegren@stockholm.se
Marknadsnyheter
Keystone Education Group säkrar 100 miljoner euro i obligation för att accelerera sin globala expansion
22 januari, 2025 – Keystone Education Group, en världsledande aktör inom studentrekrytering, har framgångsrikt emitterat sin första seniora, säkerställda obligation på 100 miljoner euro. Kapitalet kommer att användas för att ytterligare påskynda företagets fortsatta expansion och tillväxt.
Under de senaste åren har Keystone genomfört omfattande investeringar i både teknologi och tjänster, vilket resulterat i att över 100 miljoner studenter fick hjälp via företagets plattformar under 2024. Med det nya kapitalet kommer Keystone att fortsätta utveckla sina digitala lösningar och driva innovation inom utbildningssektorn.
”Med denna nya finansiering får vi möjlighet att ytterligare stärka vårt stöd till både studenter och utbildningsinstitutioner. Vi kommer att intensifiera vårt arbete med att förbättra studentupplevelsen, optimera matchningen mellan studenter och institutioner samt vidareutveckla AI-baserade vägledningssystem. Vi kommer även att fortsätta vår förvärvsstrategi och expandera vår portfölj för att skapa ännu större värde för våra kunder och studenter världen över”, säger Fredrik Högemark, VD för Keystone Education Group.
Obligationen har väckt stort intresse bland hos både nordiska och internationella institutionella investerare. ”Denna framgångsrika obligation gör det möjligt för oss att fortsätta vår imponerande tillväxtresa”, säger Kenneth Nyhus Hanssen, CFO för Keystone Education Group. ”Det stora intresset för vår obligation är ett tydligt tecken på det förtroende som investerare har för vårt arbete och den framtid vi bygger tillsammans.”
Om Keystone
Keystone Education Group (Keystone) grundades 2001 med en ambitiös vision: ”Att hjälpa alla i hela världen att hitta rätt utbildning”. Efter 20 år av lönsam tillväxt är Keystone marknadsledande i att marknadsföra utbildningar och driver världens största sökplattformar för eftergymnasial utbildning och kompetensutveckling.
Tillsammans med 6 000 utbildningsanordnare i 40 länder hjälper Keystone årligen 110 miljoner studenter hitta rätt utbildning. Bland Keystones webbplatser ingår bl.a studentum.se, utbildning.se och educations.com.
Keystone Education Group största ägare är grundarna, Verdane, ett europeiskt riskkapitalbolag som investerar med fokus på digitalisering och den gröna omställningen samt Viking venture.
Contact
Danijela Jurjevic, PR
Email: danijela.jurjevic@keg.com
Tel: +34 621 023 472
Taggar:
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke