Connect with us

Marknadsnyheter

Västra Götalandsregionen välkomnar statsminister Löfven med ministrar till Trollhättan

Published

on

ti, okt 24, 2017 16:51 CET

Den 25 oktober håller statsminister Stefan Löfven och Nationella innovationsrådet ett möte i Trollhättan (Högskolan Väst) kl 09.15–11.55 – det första i sitt slag utanför Stockholm. På mötet medverkar speciellt inbjudna företrädare för industrin, akademin och politiker. Från Västra Götalandsregionen deltar Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden och Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör
.

Erfaren kunskap- och industriregion som driver utveckling

Västra Götaland har genom det regionala utvecklingsuppdraget lång erfarenhet av att arbeta med förnyelse i näringslivet genom samverkan. I snart två decennier har Västra Götalandsregionen fört en aktiv regional innovationspolitik i samverkan med kommuner, akademi och näringsliv.

Syftet med mötet imorgon är att få fler regionala perspektiv på den nationella innovationspolitiken för att stärka Sveriges konkurrenskraft.

– Vi tycker att det är passande att ha detta samtal just här och nu
.
Västsverige är en kunskapsintensiv och exportberoende industriregion där vi ser att gamla starka industrigrenar förnyas på ett spännande sätt. En stor del av utvecklingen ligger i de globala trenderna digitalisering, automatisering och elektrifiering, där vår industri i vissa delar inte bara deltar utan även leder utvecklingen, säger Johnny Magnusson, ordförande i regionstyrelsen.

Först, störst och mest 

Varje år satsar Västra Götalandsregionen cirka 800 miljoner kronor på verksamheter och utvecklingsprojekt som ligger i linje med den regionala utvecklingsstrategin “VG2020 – strategi för tillväxt och utveckling” och utarbetar program som bidrar till att möta samhällsutmaningar och skapa förutsättning för västsvensk och svensk konkurrenskraft.

– En framgångsfaktor har varit att vi är en stor region och att vi har värnat om en jämförelsevis stor budget för regional utveckling. Vår utmaning nu är att möta de stora samhällsutmaningar vi står inför med avseende på bland annat klimat och hälsa på ett än mer effektivt och samordnat sätt, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Dialog och samspel behöver stärkas

Västra Götalandsregionen har kontinuerlig dialog och samverkan med nationella departement och myndigheter men ser att det finns ett behov av att ytterligare stärka samspelet, både vad gäller utformning av strategier och program och insatser för
genomförande.

– Vi får ännu bättre effekt på utvecklingsinsatser när vi har en tidig dialog mellan nationell och regional nivå. Vi kan bidra med en lång erfarenhet av att bedöma behov och relevans samt säkerställa regional förankring, säger Johnny Magnusson.

Regionala initiativ och nationella satsningar

– Det är viktigt att våra regionala initiativ till innovationssatsningar i svenska styrkeområden ses som nationella satsningar. Det är därför glädjande att se att regeringens nya satsning på elektromobilitetslabbet på Lindholmen Science Park kopplas till våra regionala strategier och utformas i samverkan med AstaZero som modell. AstaZero, som är en testbana för fordons- och trafiksäkerhet utanför Borås, ser vi som ett mycket lyckat exempel på lokal-regional-nationell och industriell samverkan och samfinansiering, säger Birgitta Losman.

Framgångsrika samverkansprojekt inom test och demo

Andra exempel på samverkansprojekt som kommer att diskuteras på morgondagens möte är ElectriCity, en plattform för forskning och demonstration för elektrifierade bussar och AstraZeneca BioVentureHub, en samverkansmiljö inom läkemedelsbranschen.

– I den här typen av satsningar har vi gemensamt skapat nya förutsättningar för offentlig och privat samverkan. Här finns stor potential att ytterligare utveckla samverkan och nya arbetssätt, säger Birgitta Losman.

Öppet seminarium om kompetensförsörjning och hållbart samhälle

Efter mötet hålls ett öppet seminarium med start kl 13 om hur näringsliv, akademi och offentlig sektor bäst samverkar för att möta utmaningar och tillsammans bygga ett mer hållbart samhälle. Vid seminariet deltar
statsråden Helene Hellmark Knutsson
, minister för högre utbildning och forskning och
Isabella Lövin
, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, lokala och regionala aktörer i Västra Götaland samt ett antal av Innovationrådets ledamöter. Från VGR deltar regionråden Kristina Jonäng (C) och Birgitta Losman (MP) .

– Västra Götaland skulle kunna växa ännu mer om matchningen mellan efterfrågan på arbetskraft och utbudet av arbetssökande hade fungerat bättre. Vi behöver få in fler människor i utbildning för att få in medarbetare i företag som skriker efter folk. Rätt utbildning på lokal nivå kan sätta människor i arbete och det är bra för både samhället och individerna själva, säger Kristina Jonäng.

 

Seminariet kommer att webbsändas på
www.regeringen.se
.

 

 

Kontakt:

Johnny Magnusson, ordförande regionstyrelsen, 073-098 48 00

Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 070-367 95 80

Kristina Jonäng, regionråd, 070- 867 16 21

Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, 070-663 09 18

Presskontakt:
Anna Liljenberg, 0761-42 63 72

Kommunikatör:
Camilla Lundén, 076-941 44 39

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studsvik ingår avtal om förvärv av Extrem Borr och Sågteknik AB

Published

on

By

Studsvik har idag ingått avtal om att förvärva samtliga aktier i företaget Extrem Borr och Sågteknik AB, specialister på olika typer av segmentering inom främst kärnkraftsindustrin. Enligt avtalet ska tillträde för förvärvet äga rum den 1 juli 2024.

Extrem Borr och Sågteknik AB (EBS) är specialiserade på olika typer av segmentering inom främst kärnkraftsindustrin (kapning, sågning, borrning etc). Företaget är beläget i Ängelholm, har 8 anställda och arbetar som projektledare och problemlösare vid olika typer av demonteringsprojekt, i huvudsak på kärntekniska anläggningar. Vid utförande av projekten ingår ofta utveckling och/eller anpassning av utrustning  för kundens behov. EBS omsätter drygt 30 Mkr per år med en operativ marginal i storleksordningen 30 procent.

Företaget kompletterar Studsvik på ett mycket bra sätt, främst genom att den kompetens och de maskiner EBS tillhandahåller kompletterar verksamheten i affärsområde Avvecklings- och strålskyddstjänster (DRPS). Tillsammans med EBS kan Studsvik erbjuda kunderna en mer komplett tjänst, där EBS bidrar med att bredda kompetensen, vilket underlättar för en expansion på den svenska marknaden.

Enligt avtalet ska Studsvik erlägga en initial köpeskilling uppgående till 35 MSEK samt en årlig tilläggsköpeskilling om upp till 7 % av det initiala beloppet under 3 år, baserat på om EBS uppnår fastställda finansiella mål.

”EBS kompletterar Studsvik på ett mycket bra sätt, och vi ser många synergifördelar med detta förvärv – både på kort och lång sikt” konstaterar Camilla Hoflund, vd och koncernchef Studsvik.

Jan och Dorthe Sjöholm, ägarna till EBS, tillägger ”Vi känner oss mycket nöjda med att ha funnit en långsiktig ägare till vårt livsverk, och är trygga i att EBS kommer att utvecklas och växa inom Studsvik.”

Förvärvet förväntas få en positiv inverkan på bolagets resultat under 2024.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Camilla Hoflund, VD och koncernchef Studsvik AB, 0155-22 10 66

Kort om Extrem Borr & Sågteknik AB

Extrem Borr & Sågteknik AB arbetar med vajer- och klingsågning, nibblerskärning, kompaktering, klippning, borrning och fräsning i exterma och känsliga miljöer. Vi erbjuder totallösningar men även uthyrning/försäljning av maskiner samt konsultering av arbetsmetoder.

Kort om Studsvik

Studsvik erbjuder en rad avancerade tekniska tjänster till den globala kärnkraftsindustrin. Studsviks fokusområden är bränsle- och materialteknik, programvara för härdövervakning och bränsle-optimering, avvecklling och strålskyddstjänster samt tekniska lösningar för hantering, konditionering och volymreduktion av radioaktivt avfall. Företaget har över 75 års erfarenhet av kärnteknik och tjänster i radiologisk miljö. Studsvik har 530 anställda i 7 länder och företagets aktier är noterade på Nasdaq Stockholm.

Denna information är sådan information som Studsvik AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 14 juni 2024 kl.18:00..

www.studsvik.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny coutureutställning med Louise Xin har öppnat på Skoklosters slott

Published

on

By

Nu har sommarens utställning Louise Xin: Mer än couture öppnat på Skoklosters slott. Utställningen med den internationellt uppmärksammade designern och konstnären kombinerar konst och hantverk med ett passionerat engagemang för etiskt mode och mänskliga rättigheter. 

– Att göra den här utställningen på Skoklosters slott, ett av Europas mest anmärkningsvärda barockslott, är en otrolig ära. Skokloster är magiskt och en perfekt miljö för att visa upp en värld där historia möter framtiden, konst möter mode och kultur, säger Louise Xin, som under öppningen den 13 juni berättade att hon nu startar stiftelsen Louise Xin – Foundation and Fashion house. 

1600-tal möter 2000-tal

Självlärda Louise Xin – född i Kina, uppvuxen i Sverige och nu baserad i Paris – ställer ut 14 av sina praktfulla couture-kreationer på Skoklosters slott. 
–  Skoklosters slott är byggt för överdådiga fester, och vad passar bättre i de magnifika gallerierna än fantastiska klänningar av Louise Xin i det perfekta mötet mellan 1600-tal och 2000-tal, säger Petri Tigercrona, intendent och producent på Skoklosters slott.

De utvalda klänningarna visar hur Louise Xin inspirerats av naturen och kultur i sitt konstnärskap, något som också blivit hennes signum. I utställningen syns kimonoklänningar av traditionell japansk brokad och tygblommor gjorda av meterlånga vintagegardiner i organza. Oväntade möten och en kombination av olika material, är en stark reflektion av designerns multikulturella bakgrund. 
– Ända sedan jag var barn har jag alltid betraktat världen genom konstens ögon. Klädskapande för mig handlar mer om att uttrycka budskap än att bara tillverka plagg, säger Louise Xin.

Mer än bara kläder

Utställningen Louise Xin: Mer än Couture är inte bara en visuell och färgsprakande upplevelse. Den berättar också om hennes unika resa. Louise Xin föddes i ett konstnärshem i Kina och började måla redan som tvååring. Kärleken för haute couture fann hon senare, när hon under den globala pandemin 2020 blev fast i Japan. På golvet i sin lilla lägenhet experimenterade hon med vintagekimonos, återvunna material och traditionell textil.
– Jag skapar inte kläder, jag målar. Men i stället för färg och pensel använder jag tyg, nål och tråd. Jag vet aldrig hur klänningen kommer att se ut när jag börjar. Materialet får styra, och jag vet inte var jag hamnar.
I Japan bestämde hon sig också för att starta ett couture-varumärke, det första i Skandinavien som enbart ägnar sig åt uthyrning.

Från catwalk till politik

Louise Xins passion för hållbarhet ledde till humanitärt arbete och hennes debutvisning 2021 lyfte mänskliga rättigheter. Nu har hennes kreationer visats på internationella modevisningar, i utställningar och hon har prisats flerfaldigt för sitt arbete. Louise Xin har också arrangerat den första modevisningen någonsin i EU-parlamentet med målet att öka medvetenheten om tvångsarbete och barnarbete inom modeindustrin.
– Nu förstår jag att konst kan göra mer än spegla samhället. Det är ett kraftfullt verktyg som kan förändra människor genom att visa en alternativ värld. Jag hoppas att min konst kan visa en mer human värld där vi värdesätter människan, natur och kultur högre än det materiella i vårt samhälle.

Utställningen Louise Xin: Mer än Couture visar Louise Xins konstnärliga utveckling och passionerade kombination av hantverk, konst och mänskliga värden. Den kommer att stå utanför Brahevåningen i Skoklosters slotts vackert dekorerade korridorer på första våningsplan 1
14 juni – 1 september.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Misen Energy har slutfört försäljningen av samtliga aktier i dotterbolaget Misen Enterprises

Published

on

By

Styrelsen för Misen Energy AB (publ) (”Misen”, ”Bolaget” eller ”Koncernen”) har idag slutfört försäljningen av samtliga aktier i Bolagets dotterbolag, Misen Enterprises AB. Försäljningslikviden uppgick till 3 000 000 EUR.

Den 30 april 2024 meddelade styrelsen i Misen Energy att Bolaget beslutat att ingå ett aktieöverlåtelseavtal för att avyttra samtliga aktier i dotterbolaget Misen Enterprises AB för en köpeskilling om 3 000 000 EUR till Breakfast Language LLC (”Transaktionen”). Transaktionens genomförande var villkorat av extra bolagsstämmas godkännande vilket erhölls den 28 maj 2024.

Bolagets verksamhet har i sin helhet bedrivits i Misen Enterprises AB. Det slutliga genomförandet av försäljningen innebär således att det inte längre bedrivs någon operationell verksamhet i Koncernen. Bolaget förväntar sig att informera marknaden och Bolagets aktieägare om Bolagets fortsatta verksamhet senast vid datumet för årsstämman som kommer att hållas den 28 juni 2024.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Göran Wolff, VD

Tel.:        +46 31 759 50 72
Mobil:     +46 709 45 48 48
E-post:    goran@misenenergy.se
               info@misenenergy.se

Misen Energy AB (publ) (tidigare Svenska Capital Oil AB (publ)) är ett svenskt olje- och gasprospekterings och produktionsbolag verksamt i Ukraina. Bolaget grundades 2004 och aktien handlas sedan den 12 september 2007 på Nasdaq First North Growth Market. Misen Energy AB (publ) förvärvade under 2011 Misen Enterprises AB och dess ukrainska dotterbolag, LLC Karpatygaz, inklusive 50,01% av rättigheterna till intäkter och vinst från ett gasproduktionsprojekt i Ukraina. Misen Energy AB (publ) erhöll rättigheterna till produktionssamarbete i ett s.k. Joint Activity Agreement No.3 (”JAANo.3“) som regleras av ett Joint Activity Agreement mellan Misen Energy AB (publ):s direkt och indirekt helägda dotterbolag, Misen Enterprises AB och LLC Karpatygaz (tillsammans 50,01 %) och JSC Ukrgasvydobuvannya (49,99 %), ett dotterbolag till det statliga NJSC Naftogaz (Ukraina). Samarbetsprojektets syfte var att avsevärt öka produktionen av gas och olja genom införande av modern teknik och ett omfattande investeringsprogram.
JAA No. 3 med tillägg och ändringar avslutades i juni 2018.Som ett resultat av detta erhöll Misen Energy AB (publ) kompensation för sin andel av återanskaffningsvärdet på tillgångarna i JA. I mars 2021 initierade Misen Energy AB (publ) och Misen Enterprises AB en investeringsskiljeprocess mot Ukraina (ICSID Case No. ARB/21/15) avseende Ukrainas brott mot investerares rättigheter som en följd av införandet av en 70% skatt på utvinning av naturtillgångar.
Misen Energy AB (publ) har sitt säte i Stockholm. Misen Energy AB (publ) är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget följer därmed det regelverk som gäller för First North. Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ).
För ytterligare information se vår websida: www.misenenergy.se.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.