Marknadsnyheter
Ny bokserie sätter fokus på kulturarv
ti, nov 21, 2017 07:00 CET
Göteborgs universitet växlar upp sitt arbete med kritiska kulturarvsstudier. 2018 påbörjas en stor bokserie utgiven av Cambridge University Press. Serien ska innehålla cirka 50 titlar som kommer att finnas fritt tillgängliga på nätet.
Kritiska kulturarvsstudier är ett nytt, expanderande fält för forskning och undervisning som skär över humanistiska och samhällsvetenskapliga discipliner. Det har ett tvärvetenskapligt fokus och syftar till att utforska de sätt som det förflutna används idag. Kritiska kulturarvsstudier täcker bland annat forskning om vad vi väljer att bevara och varför, maktförhållanden och hur dåtidens politik går igen i nutid.
Med start år 2018 kommer fältet att presenteras i serien Cambridge Elements. Serien är ett nytt koncept inom forskningskommunikation som kombinerar drag från både tidskrifter och böcker. En grupp forskare har varit inblandade i förslaget till Cambridge University Press, bland annat professorer Kristian Kristiansen och Ola Wetterberg från Göteborgs universitet.
– Vi ville göra en bokserie för att höja den internationella profilen för kritiska kulturarvsstudier och bistå forskare och studenter med brännande och aktuella publikationer, säger professor Kristian Kristiansen.
Ett av bokseriens teman behandlar kulturarv efter krig; hur man bygger upp kulturarv och dokumenterar förstörelsen av det. Ett annat, mer positivt, tema är kulturarvets digitaliseringsroll; hur digitalisering gör information tillgänglig för många och vad det får för betydelse.
– Ytterligare ett tema är kulturarv och rättigheter, vem som äger kulturarvet och hur det används för att definiera rättigheter bland till exempel minoriteter eller nationer. Listan kan göras lång.
I förslaget till bokserien skriver de att kulturarv ofta uppfattas som komprometterat av dess förhållande till andra områden, till exempel regeringspolitik, nationalistiska eller lokala agendor och turistbranschens intressen. Kulturarvsstudier som disciplin kommer därför inte från ett enskilt akademiskt fält. För tillfället står området utan akademisk ”hemvist”.
– Det är i allra högsta grad tvärvetenskapligt och representerar ett kritiskt svar på den starka trenden kopplat till kulturarv, gott som ont. Här på Göteborgs universitet har vi legat i framkant genom att skapa Centrum för kritiska kulturarvsstudier för sju år sedan, och genom att vara en av initiativtagarna till nätverket Association of Critical Heritage Studies som bildades 2010.
Seriens stora teman bottnar alla i det förflutnas politik. Kulturarv handlar om att återanvända det förflutna i nutiden för att på så sätt forma framtiden. Redaktionen står inför en rad utmaningar som kommer med en växande politisering av kulturarv, till exempel extremhögerns påverkan och de sätt kulturarv tolkas och praktiseras inom minnesproduktion och identitetspolitik. Kort sagt är kulturarv något som hela tiden riskerar att ”kidnappas” av olika agendor, politiska såväl som kommersiella.
– Vi hoppas att den här bokserien kommer att bidra till en ökad medvetenhet om det akuta behovet av att kritiskt analysera och förstå hur kulturarv används idag för att skapa nya möjligheter för framtiden. Förhoppningen är också att det kommer att leda till ett bredare utbildningsutbud och mer forskning inom detta nya område.
Kontakt:
Kristian Kristansen, tel: 0704-18 57 67, e-post:
kristian.kristiansen@archaeology.gu.se
Cecilia Köljing
Kommunikatör
,
institutionen för historiska studier
Göteborgs universitet
Tel: 0701-41 21 64
cecilia.koljing@gu.se
Följ oss på
Twitter
. Gilla oss på
Facebook
. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på
Instagram
.
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om.
www.gu.se
.
Marknadsnyheter
Sobis intäkter för helåret 2024 högre än tidigare uppskattningar
Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi®) (STO: SOBI) meddelade idag att intäkterna för helåret 2024 var högre än tidigare uppskattningar. Intäkterna för helåret uppgick till cirka 26 000 MSEK, vilket motsvarar en tillväxt om cirka 19 % vid fasta växelkurser (CER) (1). Justerad EBITA-marginal (1,2) var i mitten av 30-procentspannet av intäkterna.
De främsta anledningarna till de ökade intäkterna är högre försäljning än väntat under fjärde kvartalet inom hemofiliportföljen och av Kineret.
- Altuvoct: Högre andel patienter än väntat byter till Altuvoct på marknader där produkten har lanserats, främst Tyskland och Schweiz.
- Elocta: Gynnades av ett högre antal patienter och på de marknader där Altuvoct lanserats var antalet byten från Elocta färre än väntat. Positiva effekter av rabattjusteringar bidrog också.
- Alprolix: Högre antal nya patienter än förväntat samt ökat antal vid-behovsbehandlingar i hela Europa.
- Kineret: Högre försäljning än förväntat, främst drivet av positiva effekter av rabattjusteringar och ett gynnsamt ordermönster, men även med stöd av ökad efterfrågan.
- Den justerade EBITA-marginalen låg kvar inom det förväntade intervallet eftersom den starkare intäktsutvecklingen motverkades av mixeffekter med negativ påverkan på bruttomarginalen samt av investeringar i våra lanserings- och pipelineprodukter under fjärde kvartalet.
Vid publiceringen av rapporten för det tredje kvartalet 2024 den 24 oktober 2024 uppgav Sobi följande utsikter för helåret 2024: Intäktsökningen vid CER förväntades vara i mitten av 10-procentspannet, och den justerade EBITA-marginalen förväntades vara i mitten av 30-procentspannet av intäkterna.
Sobi publicerar sin rapport för det fjärde kvartalet och helåret 2024 onsdagen den 5 februari 2025
kl. 8.00 CET.
Om Sobi
Sobi® är ett specialiserat, internationellt biofarmaceutiskt företag som gör betydande skillnad för människor som lever med sällsynta och svåra sjukdomar. Sobi tillhandahåller innovativa behandlingar inom hematologi, immunologi och nischindikationer, och har cirka 1 800 medarbetare i Europa, Nordamerika, Mellanöstern, Asien och Australien. Sobis intäkter för 2023 uppgick till 22,1 miljarder SEK. Sobis aktie (STO:SOBI) är noterad på Nasdaq Stockholm. Mer om Sobi på sobi.com och LinkedIn.
Kontakter
För kontaktuppgifter till Sobis Investor Relations-team, klicka här. För Sobis mediakontakter, klicka här.
Denna information är sådan information som Sobi är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 10 januari 2025
kl. 18.00 CET.
Gerard Tobin
Head of Investor Relations
[1] Alternativa nyckeltal
[2] Exklusive jämförelsestörande poster (IAC)
Marknadsnyheter
Korrektion: Resqunit AB meddelar byte av Certified Adviser till Corpura Fondkommission AB
Det föregående pressmeddelandet innehöll felaktig Certified Advisor i signeringsfältet nedan. Korrekt Certified Advisor från och med den 10 januari är Corpura Fondkommission AB.
Den 10 januari 2025, 17:48 CET – Resqunit AB (publ), meddelar att bolaget har ingått avtal med Corpura (Corpura Fondkommission AB) avseende tjänsterna som Certified Adviser. Corpura tillträder som Certified Adviser (CA) den 10 januari 2025.
Certified Advisor
Corpura Fondkommission AB
For more information, please contact:
Helge Trettø Olsen, CEO, Resqunit AB
Email: helge@resqunit.com
Telefon: +47 901 68 908
RESQUNIT AB is a holding company that financed its subsidiary by raising capital and providing financial support for its operations, which focused on developing innovative equipment for the fishing industry. The subsidiary worked to reduce marine plastic pollution and ghost fishing – issues that critically affected all fishing nations.
Marknadsnyheter
Resqunit AB meddelar byte av Certified Adviser till Corpura Fondkommission AB
Den 10 januari 2025, 17:20 CET – Resqunit AB (publ), meddelar att bolaget har ingått avtal med Corpura (Corpura Fondkommission AB) avseende tjänsterna som Certified Adviser.
Curpora tillträder som Certified Adviser (CA) den 10 januari 2025.
Certified Advisor
Svensk Kapitalmarknadsgranskning AB (SKMG)
For more information, please contact:
Helge Trettø Olsen, CEO, Resqunit AB
Email: helge@resqunit.com
Telefon: +47 901 68 908
RESQUNIT AB is a holding company that financed its subsidiary by raising capital and providing financial support for its operations, which focused on developing innovative equipment for the fishing industry. The subsidiary worked to reduce marine plastic pollution and ghost fishing – issues that critically affected all fishing nations.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke