Connect with us

Marknadsnyheter

Mjøstårnet ÄR världens högsta

Published

on

må, dec 04, 2017 20:35 CET

Varför blir ”Mjøstårnet” världens högsta trähus? Här är svaret!

Svaret ligger enligt Rune Abrahamsen, VD för i Moelven Limtre AS, först och främst i att ”HoHo-tower” i Wien – som blir 84 meter högt – inte definieras som ett trähus.

– Hoho är för det första inte ett trähus enligt hur definitionen för av ett trähus kommer att se ut. Det är ett trä-betong-hybridhus – också kallat komposit. För det andra kommer byggnaden att stå klar en månad efter att ”Mjøstårnet” är klart. Men det sistnämnda är ett underordnat argument om det första är korrekt. Och med all sannolikhet kommer det första att vara korrekt, säger Abrahamsen.
 

Ledande kompetens

Den norske limträchefens och civilingenjörens kompetens inom stora träkonstruktioner och höga byggnader i trä väcker internationell uppmärksamhet. Därför bjöds han in till Australien för att delta i en workshop i regi av CTBUH (
Council On Tall Buildings And Urban Habitat
) i oktober. Workshopen anordnades inför en stor konferens om höga byggnader. Konferensen kallas 
Sydney CTBUH 2017 International Conference
.

Abrahamsen höll ett anförande i ”Tall Timber Workshop” om det som kommer att bli världens högsta trähus –
Mjøstårnet
. Sedan deltog han i en diskussion under dagen om vad som kommer att bli den internationella normen för vad som får kallas en träbyggnad.

– Diskussioner fördes både under workshopen och konferensen där flera experter från hela världen deltog. Bakgrunden är att det pågår många träprojekt där man hävdar att husen ska bli högst i världen, störst i Europa eller Amerikas högsta flerfamiljshus. Utan ett regelverk kan de flesta verkligen mena vad de säger, säger Abrahamsen.
 

Internationell norm

På uppdrag av CTBUH har engelsmannen  
Robert Foster
– som också deltog i expertgruppen i Sydney – presenterat ett förslag mot bakgrund av diskussionerna som kommer att skickas till styrkommittén för CTBUH. Det finns skäl att tro att CTBUH kommer att godkänna det här förslaget under vintern och att vi då kommer att få en tydlig internationell norm för vad som kan karaktäriseras som ett trähus.

– Enligt det här förslaget kommer både ”Trädet” i Bergen och ”Mjøstårnet” i Brumunddal att definieras som trähus, medan hus med stödjande betongkärnor – som ”HoHo” i Wien och Brock Commons i Vancouver – definieras som hybridhus i trä-betong eller kompositbyggnader. Det innebär att man kan förvänta sig att Mjøstårnet kommer att utses till världens högsta trähus när det står klart, säger Abrahamsen.
 

Viktigast med trä

Abrahamsen betonar dock att för Moelven och miljön i stort är det viktigt att man använder smarta lösningar i trä i så många byggnader som möjligt, gärna i kombination med andra material, oavsett hur byggnaden definieras.

– Och det kan vi bidra till. Kompositbyggnaderna i Wien och Vancouver visar hur man kan bygga höga och stora byggnader med mycket trä. Även om husen inte definieras som trähus är de fantastiska exempel på hur man kan minska utsläppen av växthusgaser avsevärt genom att kombinera olika material, säger han.
 

CTBUH är en stor organisation med stor betydelse inom den internationella byggbranschen. Organisationen ska bevaka frågor som rör alla som bygger och arbetar med skyskrapor. Idag byggs skyskrapor som är upp till en kilometer höga. CTBUH är globalt erkänt för att ha infört mätregler, definitioner och kategorier som används av bland annat Guinness rekordbok.
 

Viktig slutsats

Abrahamsen berättar att det förslag som Robert Foster har skickat till styrkommittén inom CTBUH är mycket viktigt.

– Idag finns det inte någon internationell norm eller kategori för träbyggnader. Det finns endast kategorier och normer för stål, betong, komposit och samverkande konstruktioner (stål/betong eller betong/stål). Förslaget som förmodligen kommer att godkännas är därmed viktigt för hela branschen, säger Abrahamsen.

Klimatet ligger i tiden

Abrahamsen säger att klimatfrågan har blivit betydligt viktigare än tidigare på den internationella arenan. 

– Att bygga i trä ligger därför helt rätt i tiden. Det är förmodligen en av anledningarna till att ämnet hamnat på dagordningen nu, säger Abrahamsen. 
 

För mer information:

VD Rune Abrahamsen, mobil +4792652912
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.