Connect with us

Marknadsnyheter

7 av 10 fiskbutiker säljer utrotningshotad ål till jul

Published

on

on, dec 06, 2017 06:10 CET

Trots kampanjer och rödlistning säljer knappt 7 av 10 fiskbutiker utrotningshotad ål inför julen. Det gäller framförallt i Sydsverige där åltraditionen är stark. 20 procent uppger att de ätit ål senaste året, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF. Nejtrenden är stark bland restaurangerna där bara drygt en av tio har ål på julbordet.

– Medvetenheten om att ålen är hotad har ökat generellt. Många har plockat bort den från julbordet och menyerna, vilket är positivt. Sedan förra året har flera fiskbutiker slutat sälja ål. Men det räcker inte. Vi borde ha nolltolerans mot en akut hotad art på julbordet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWFs granskning görs för sjunde gången. Den bygger på en rundringning till cirka 270 fiskbutiker, restauranger, livsmedelskedjor, grossister och rederier i Sverige. 67 procent av fiskaffärerna, 11 procent av restaurangerna och cirka 4 procent av livsmedelsbutikerna säljer ål. Mest säljs i Skåne och Stockholmsområdet.

Flera tar in den på beställning. ”Det är nog sisådär att den verkligen är rödlistad”, ”den är särskilt stor och fin just nu”, ”vi säljer bara odlad ål”, säger några intervjuade.

WWF menar att argumentet med ”odlad ål” inte håller.


 Det är ett missförstånd att prata om odlad ål. Det handlar om ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor.
Ingen ål för kommersiellt bruk kan föröka sig i fångenskap, säger Inger Näslund, expert marint och fiske på WWF.

Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 för fritids- och yrkesfiske. Undantag gäller i dagsläget 210 yrkesfiskare med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten. Det är mer än en halvering sedan 2007, då 434 personer hade yrkesmässiga ålfiskelicenser. Men tjuvfisket är utbrett. Hundratals ålryssjor har beslagtagits i år av myndigheterna.

– Ålen har blivit symbol för den ohållbara situationen för många fiskbestånd. Arten fiskas trots att den är akut hotad. WWF driver på för att regeringen inför kommande ministerrådsmöten ska stödja fiskestopp av ål både i Östersjön och hela EU, säger Inger Näslund.

I en Sifo-undersökning (gjord på uppdrag av WWF i september 2017) uppger 8 procent av svenska folket att de ätit ål senaste året. I Sydsverige är siffran 20 procent.

Resultat WWFs ålundersökning 2017 i korthet:

Undersökningen gjordes på telefon under november 2017 till cirka 270 försäljningsställen.

36 av 54
fiskbutiker
säljer ål (ca 67 procent)

17 av 156
restauranger
serverar/säljer ål (10,8 procent)

2 av 52
livsmedelsbutiker
 säljer ål (3,8 procent)

Inga rederier eller  grossister uppger att de säljer ål/levererar ål
 

Läs mer på wwf.se/pressrum

FAKTA: ÅLEN
(Anguilla anguilla)

Den europeiska ålen tillhör ett och samma bestånd. Den klassas som akut hotad på Internationella naturvårdsunionens rödlista (liksom hos Artdatabanken). Ålen har rött ljus i WWFs fiskguide och inga tecken på återhämtning har setts. Invandringen av yngel, ”glasål”, från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet.

I Östersjön fiskar man huvudsakligen på den utvandrande blankålen, den ål som ska vandra tillbaka till Sargasso för att para sig. Vid Atlantkusten mot Frankrike och Spanien fiskas glasål, det vill säga unga ålar på 2-3 år.

Ålen har en spännande livscykel. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, driver med strömmen till östra Atlanten och simmar vidare upp i floder och sjöar i Europa.

I de kalla vattnen i norr kan livslängden överstiga 80 år om ålen blir instängd. Vanligen vandrar den tillbaka till Sargasso för att fortplanta sig när den är 5-20 år och dör sedan. Världens äldsta ål dog 155 år gammal i slutet av 2014, efter att ha tillbringat nästan hela sitt liv i en brunn i Österlen. Ålen kan till och med ta sig över land.

Alternativ till ål – afrikansk ålmal

Clarias – varmrökt afrikansk ålmal (
Clarias gariepinus
) – odlas i recirkulerande vattenbruk inomhus och är ett hållbart alternativ till rökt ål. Den trivs bäst i 27-28 grader och växer på 5 månader till strax över ett kilo. Ynglen hämtas i Holland, där de tas fram på ett naturligt sätt utan vaccin eller hormoner i kontrollerade slutna anläggningar. Fisken är fullt spårbar från ägg till rökt ålmal.

För frågor,kontakta:

Inger Näslund, expert havs-och fiskefrågor WWF, 070-105 30 57,
inger.naslund@wwf.se

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Presstelefon 08 – 546 575 00, e-post:
press@wwf.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.