Connect with us

Marknadsnyheter

Dödsreceptorer ny markör för typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdom

Published

on

må, dec 11, 2017 08:48 CET

Forskare vid Lunds universitet har funnit att förekomsten av dödsreceptorer i blodet är ett direkt mått på risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

– Vi ser att personer med kända riskfaktorer som högt blodsocker och blodfetter också har förhöjda nivåer av dödsreceptorer, säger professor Jan Nilsson som är ansvarig för studien.

Högt blodsocker och blodfetter utsätter kroppens kärl och insulinproducerande betaceller för stress och är kända riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Långvarig stress skadar cellerna och kan leda till att dödsreceptorer på cellytan aktiverar ett självmordsprogram i cellen. Ökad celldöd ses vid såväl typ 2-diabetes som åderförkalkning.

– Det som händer när betacellerna skadas är att produktionen av insulin minskar vilket ökar risken för diabetes. I kärlväggen sätter skadorna igång reparationsprocesser som om de inte avslutas normalt leder till utveckling av plack i blodkärlen (ateroskleros). Sprickbildning i sådan plack är den viktigaste orsaken till hjärtinfarkt och stroke, säger Jan Nilsson, professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Dödsreceptorer aktiveras exempelvis vid infektioner då vita blodkroppar som bekämpat ett virus ska rensas bort. Det är sedan tidigare känt att dödsreceptorer kan mätas i blod, men inte huruvida ökad förekomst var kopplad till ökad celldöd vid typ 2-diabetes och åderförkalkning.

Syftet med studien var därför att undersöka om det går att använda ”dödsreceptorer” som en markör som kan kopplas till en pågående vävnadsskada och om den kan användas för att förutspå risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Resultaten visar att man kan koppla ökad celldöd till förhöjda blodnivåer av tre olika medlemmar av samma ”dödsreceptor-familj” (TNFR-1, TRAILR-2 och Fas).

Sambandet mellan olika riskfaktorer undersöktes – ålder, BMI, blodfetter, blodsocker och blodtryck – och dödsreceptorerna TNFR-1, TRAILR-2 och Fas i blodprover från 4 742 individer som ingår i befolkningsstudien Malmö Kost Cancer. Prover från 1990-talet jämfördes med risken att drabbas av diabetes, hjärtinfarkt och stroke under de kommande 20 åren.

Resultatet visar tydliga kopplingar mellan förekomsten nivån av dödsreceptorerna i blodet och de olika riskfaktorerna. Höga nivåer av dödsreceptorer var vanligt hos diabetiker vilket talar för en ökad cellstress och risk för skador på olika organ. Hos icke-diabetiker var höga nivåer av dödsreceptorer kopplade till ökad risk att utveckla diabetes och att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Det här talar för att nivån av dödsreceptorer i blodet avspeglar den skada som riskfaktorer gör på olika organ.

– Däremot kunde vi inte se att nivån av dödsreceptorer är kopplat till risk att utveckla hjärt- kärlsjukdom hos diabetiker, vilket är en paradox. Vi förstår ännu inte riktigt varför, men det skulle kunna vara så att nivån av biomarkörerna, dvs dödsreceptorerna, hos diabetikerna redan slagit i taket, säger Jan Nilsson.

Slutsatsen är att förekomsten av dödsreceptorer i blodet skulle kunna användas som ett mått på en pågående vävnadsskada samt att förutsäga risken att utveckla typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdom.

–Det här talar för att vi tidigt skulle kunna få en uppfattning om behandling av riskfaktorer minskar skador på betaceller och kärlvägg genom att följa nivån av dödsreceptorer i blodet, säger Jan Nilsson.

– Vi hoppas att man ska kunna använda sig av markören i kliniska studier i framtiden eller när man utvecklar nya läkemedel, säger Ingrid Yao Mattisson, doktorand och den som huvudsakligen utfört studien.

Vetenskaplig artikel

“Elevated Markers of Death Receptor-Activated Apoptosis are Associated with Increased Risk for Development of Diabetes and Cardiovascular Disease”

EBioMedicine, publicerad online 24 november,
DOI:
https://dx.doi.org/10.1016/j.ebiom.2017.11.023
 

Kontakt:

Jan NiIsson
, professor i experimentell kardiovaskulär forskning, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö, Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus
jan.nilsson@med.lu.se
, tel: 0733 391230

Ingrid Yao Mattisson
, doktorand experimentell kardiovaskulär forskning, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö, Lunds universitet,
ingrid.yao_mattisson@med.lu.se
, tel: 0705464772

—————–

Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet
: Katrin Ståhl, 046-222 01 31, 0725-27 97 97, katrin.stahl@med.lu.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ovanliga hjärnkopplingar vid alkoholberoende

Published

on

By

En studie i Translational Psychiatry visar att personer med alkoholberoende har förändrade hjärnkopplingar som påverkar självkontroll och impulsivitet. Med fMRI och maskininlärning identifierades kopplingar mellan områden som främre cingulum och nucleus accumbens som kan kopplas till beroendets svårighetsgrad.

Fynden kan användas för diagnos och behandling, men studien fokuserade endast på män och påverkades av nikotinanvändning.

Källa: psypost.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Var femte får bättre pension än de väntat sig

Published

on

By

Allt fler är positivt överraskade av den pension de kommer att få. Arbetslivet har stor betydelse för hur stor pensionen blir, men hur man förbereder de sista åren innan pension och hur man väljer att ta ut pensionen spelar också roll för vilken ekonomi man får som pensionär. Det visar en ny rapport från Swedbank.

– Oavsett om man tycker att man får en bra eller dålig pension behöver man förbereda sin ekonomi och skapa så goda förutsättningar som möjligt för livet som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank.

Åtta av tio av de som är 64-66 år vet på ett ungefär hur hög deras pension kommer att bli. Av dem uppger 21 procent att den blir bättre än de tidigare trott. 

Jobba längre ger högre pension och lägre skatt
De flesta som är över 55 år förbereder sin ekonomi inför pensionen, till exempel genom att öka sitt sparande och se över sina utgifter och boendekostnader. Man behöver också bestämma när man ska gå i pension och hur man ska ut den. 

– Har man möjlighet att jobba ett par år extra får man högre pension. Dessutom är skatten på arbete avsevärt mycket lägre om man jobbar efter 66, det handlar om flera tusenlappar varje månad, säger Madelén Falkenhäll.

Se upp för halvering av pensionen 
Många uppger att de vill ta ut hela sin tjänstepension under ett antal begränsade år. Endast 16 procent vill ta ut allt livsvarigt.

– Tar man ut tjänstepensionen livsvarigt blir månadsbeloppet lägre men betalas ut varje månad livet ut. Väljer man ett tidsbegränsat uttag blir månadsbeloppet högre, men när de åren har gått är tjänstepensionen slut. Då kan pensionen halveras från en månad till en annan. Från 2025 blir det dock möjligt att pausa i uttaget av tjänstepensionen under de fem första åren, säger Madelén Falkenhäll.

Många kvinnor ångrar yrkesval
Var tredje uppger att pensionen blir sämre än de räknat med. Många av dem är kvinnor, och många har jobbat deltid och önskar nu att de hade valt ett annat yrke med högre lön som hade gett en bättre pension.

Rapporten Planera för pension är bifogad till detta pressmeddelande.

Kontakt:
Madelén Falkenhäll, ekonom och talesperson finansiell hälsa, tfn +46 76 790 1638
Love Liman Jacobsson, presskontakt, tfn +46 72 233 92 32

Swedbank ger de många människorna och företagen möjlighet att skapa en bättre framtid. Vår vision är ett samhälle som är ekonomiskt sunt och hållbart. Swedbank Group är den ledande banken med över 7 miljoner privatkunder och 550 000 företagskunder på våra fyra hemmamarknader Estland, Lettland, Litauen och Sverige. Koncernen är också verksam i övriga Norden, USA och Kina. Tillsammans gör vi ditt finansiella liv enklare. Läs mer på: www.swedbank.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Withings visualiserar framtidens hälsolösningar och presenterar konceptprodukten OMNIA Health

Published

on

By

OMNIA från Withings sammanställer hälsodata och ger dagliga översikter av hälsotillståndet

CES 2025, Las Vegas – Withings, världsledande inom uppkopplade hälsoprodukter presenterar en djärv framtidsvision – OMNIA-konceptet, som är designat för att ge användarna en helt unik, interaktiv 360-gradersvy av sina hälsoindikatorer. OMNIA ger en helt ny upplevelse som medför nya, digitala hälsomöjligheter. Den gör hälsokontrollen till en integrerad, interaktiv och AI-driven daglig rutin genom att utnyttja Withings banbrytande teknologi för att ge praktisk information och en helhetsbild av hälsotillståndet.

OMNIA kan upplevas under hela CES 2025 i Withings monter Venetian Expo, Hall A-D – 54119.

Ett visionärt steg mot en strålande hälsa

Vår hälsa är till sin natur komplex. Förändringar i ett system i kroppen kan påverka andra delar, vilket innebär att det är viktigt att förstå hur olika biomarkörer hänger samman. OMNIA, som för närvarande är under utveckling, kommer att revolutionera våra hälsokontroller. Den utnyttjar AI för att samla analysera och tolka viktiga indikatorer som hjärthälsa, näringsintag, kroppssammansättning, lungfunktion, aktivitetsmätning och sömnkvalitet.

Det geniala med OMNIA är att den kan avmystifiera dessa komplexa relationer på ett mycket engagerande och intuitivt sätt. Genom att användarna får tydlig, användbar information och personligt anpassade rekommendationer kan de göra specifika livsstilsförändringar för att förbättra sin generella hälsa. Denna framåtblickande lösning skiftar fokus från reaktiv hälsohantering till ett proaktivt, informerat beslutsfattande.

OMNIA har ett stilrent spegelgränssnitt med stöd för röstkommandon, en 3D-modell av kroppen och en basplatta som är full av avancerade hälsosensorer. Den genomför dagliga, djupgående hälsoscanningar och integrerar sömlöst data från Withings omfattande ekosystem av anslutna enheter – inklusive smarta klockor, vågar, blodtrycksmätare, sömnspårare samt även madrass- och badrumssensorer – samtidigt som vikt, hjärthälsa och ämnesomsättning skannas via basen[1].

Via OMNIA:s interaktiva spegel får användarna för första gången all denna information samlad på ett ställe. Det handlar inte bara om siffror, utan användarna får även information och kunskap så att de får kontroll över sin egen hälsoresa.

OMNIA:s talande, empatiska AI-assistent förvandlar hälsokontrollen till en engagerande och intressant upplevelse. Assistenten ger feedback i realtid, svarar på frågor och uppmuntrar, vilket ger användaren både stöd och information på vägen mot en bättre hälsa.

De revolutionerande funktionerna är:

  • 360-graders hälsoscreening: Daglig skanning som ger unik information om hjärta, lungor, vikt, sömn, aktivitet och näring.
  • Fascinerande spegelgränssnitt: En fantastisk visuell bild av dina hälsodata som smidigt ger användbar information.
  • Talande AI-assistent: En vänlig, empatisk röstassistent som ger feedback i realtid, svarar på frågor, uppmuntrar och guidar.
  • Integrerad telemedicin: Enkelt att kontakta vårdpersonal för virtuella konsultationer och asynkrona bedömningar.
  • Omfattande hälsodata:
    • Hjärthälsa: EKG (inklusive AFib-detektering), hjärtfrekvens över natten, avisering om oregelbunden hjärtrytm, vilopuls, vaskulär ålder och blodtryck.
    • Metabolisk kroppskonstitution: Muskel-/fettförhållande, vätskemassa, benmassa, bukfett och vikttrender.
    • Aktivitetsuppföljning: Steg, förbrända kalorier, VO2 max, höghöjdsvistelse, träning, pulsåterhämtning och variation av kroppstemperatur.
    • Kost och nutrition: Analys av pH, ketonvärde, specifik densitet och C-vitamin.
    • Sömnkvalitet: Apné-registrering (i Europa), störningar, sömnstadier och återhämtning.

Tydlig översikt över hälsodata för en proaktiv hantering

OMNIA visar på de invecklade sambanden mellan olika hälsofaktorer så att användarna kan se hur exempelvis sömn, näring och aktivitet kan ha en positiv effekt på hjärthälsan eller ämnesomsättningen. Genom att ge en panoramavy gör OMNIA hälsokontrollen mer relevant, engagerande och användbar.

När avvikelser i blodtryck, puls eller sömnmönster identifieras tidigt kan läkemedel sättas in i tid, vilket potentiellt kan förhindra allvarligare tillstånd. På samma sätt hjälper noggrann spårning av kost och kroppssammansättning användare att förfina sina vanor för långsiktiga hälsofördelar.

Withings har byggt upp världens största sammankopplade hälso-ekosystem bestående av en rad smarta enheter, inklusive vågar, blodtrycksmätare, smarta klockor, sömnmätare och termometrar. Lösningen är designad för att sömlöst integrera de smarta enheterna som mäter fler än sextio vitala hälsoparametrar, som blodtryck, EKG, vikt, hjärtfrekvens, aktivitetsnivå, kroppskonstitution, nervhälsa och sömnkvalitet med mera. OMNIA samlar in data från dessa innovationer och är kompatibel med hälsoappar och enheter från tredje part.

”OMNIA utnyttjar kraften i sammankopplade hälsodata för att förbättra människors hälsa, och det representerar ett enormt framsteg inom hälsotekniken”, säger Éric Carreel, grundare och vd för Withings. ”Genom att analysera en mängd vitala hälsoparametrar kan OMNIA ge en unik förståelse för hur kroppens system interagerar. Detta helhetsperspektiv gör att användare proaktivt kan vårda sin hälsa eftersom små anomalier kan identifieras tidigt, ofta innan de förvärras och skapar större problem. Vi på Withings tror att sådan information är avgörande för att människor ska få längre och hälsosammare liv. Med OMNIA erbjuder vi inte bara hälsokontroller – vi ger människor verktyg så att de kan påverka sin egen hälsa.”

Tillgänglighet

OMNIA är för närvarande under utveckling. Vissa av OMNIA:s funktioner, som kliniska granskningar och AI-guidning, kommer att bli tillgängliga i Withings app från i år. Läs mer på www.withings.com eller kom och träffa vårt team på CES 2025 för att uppleva framtidens hälsolösningar, monter Venetian Expo, Hall A-D – 54119.

*** SLUT ***

För mer information, vänligen kontakta:

Nora Mäki, Burson, nora.maki@bursonglobal.com, +46702402391

Om Withings

WITHINGS utvecklade den första smarta vågen 2009 och har sedan dess varit pionjären inom uppkopplad hälsa. Det kliniskt validerade och flerfaldigt prisbelönta sortimentet används av miljoner användare över hela världen och inkluderar smarta vågar, hybridklockor, blodtrycksmätare, sömnanalysatorer med mera. Teamet på WITHINGS inkluderar ingenjörer, datavetare och sjukvårdspersonal som tillsammans med kliniska experter arbetar för att göra möjliggöra mätningar med medicinsk kvalitet i hemmet. WITHINGS var först med att ta mätningar för pulsvågshastighet och elektrodermal aktivitet in i hemmet – och upptäcker kontinuerligt mer exakta sätt att mäta vår hälsa. WITHINGS Health Solutions är avdelningen som stöttar sjukvårdspersonal inom förebyggande och hantering av kroniska sjukdomar, fjärrövervakning av patienter, klinisk forskning och bidrar till att överbrygga klyftan mellan patienter och deras vårdteam.

[1] Vilka funktioner som är tillgängliga beror på vilka Withings-enheter som är anslutna till OMNIA och vilka funktioner som godkänts i det land där OMNIA ska användas.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.