Connect with us

Marknadsnyheter

Utmärkt lagarbete och kommunikation säkerställde framgångsrik lansering av Docol 1500M-EG

Published

on

on, feb 14, 2018 11:15 CET

SSABs team som arbetar med Docol förvandlade ett av de mest komplicerade produktutvecklingsprojekten till ett av de smidigaste och snabbast genomförda. Hur var det möjligt?

Vi börjar med att ta en titt på själva produkten. Docol® 1500M-EG är ett kallvalsat, elektrogalvaniserat avancerat höghållfast stål för tillämpningar i bilar med stränga krav på låg vikt och hög energiabsorption där det även behövs skydd mot korrosion.

Den nya produkten lanserades förra året och har blivit en succé. Många har varit inblandade i projektet vilket krävde noggrann planering, ett tätt samarbete och tydlig kommunikation i den globala projektgruppen.

Krävande process

1500M-EG utvecklades med en stor, global biltillverkare i åtanke, och skulle samtidigt användas i flera olika bilmodeller i Kina, Korea, Europa och Nordamerika.

– Det som var speciellt krävande med Docol 1500M-EG var utvecklingsprocessens karaktär, berättar Jacky Li, Regional Sales Manager Automotive China, SSAB Europe, som hade den viktiga uppgiften att tydliggöra projektets tidsschema och bygga upp förtroende hos kunden. – Produktkraven i sig var komplicerade och tidtabellerna snäva. Dessutom skulle både förserier och serietillverkning av bilarna starta i Kina före de andra geografiska områdena, medan biltillverkarens huvudkontor som skulle godkänna produkten, låg i USA. Och till råga på allt skedde produktionen av stålet i Borlänge i Sverige.

Det här är inget unikt när man utvecklar produkter för fordonsindustrin. När SSAB börjar utveckla en ny sort av ultrahöghållfast Docol stål är processen mer komplicerad än man kan tro. Det är många människor inblandade, ofta i olika delar av världen, som arbetar tillsammans med ett snävt tidsschema. Forskning och utveckling på SSAB är ett sömlöst samarbete mellan teknisk personal och medarbetare från olika funktioner såsom marknadsföring, försäljning och produktion.

– Eftersom Docol 1500M-EG är en strategiskt viktig produkt som ska göra det möjligt för oss att uppnå vår tillväxtstrategi var lanseringen jätteviktig. Vi bildade en global projektgrupp enbart för att hjälpa till med den formella kommersialiseringen. SSABs interna arbetsgrupp hade medlemmar från Kina, Sydkorea, USA och Europa. Det var av avgörande betydelse att vi alla hade en tydlig gemensam bild av mål, roller, timing och vårt beroende av varandra, förklarar José Puente Cabrero, Product Manager Cold Rolled Products, SSAB Europe, som också var projektledare och samordnare.

– Alla processer och rutiner såsom överföring, legobeläggning och spaltning till slutlig leveransstorlek måste finnas på plats och kommuniceras genom hela kedjan för att garantera hög kvalitet och hög framgångsgrad på marknaden. Den tekniska personalen i USA var tvungna att ta hänsyn till tidsplanen i Kina när de utförde godkännandeprocessen för att säkerställa leverans enligt plan, säger Bruce Wilkinson Area Technical Manager SSAB Automotive, som ansvarade för det globala godkännandet av materialen.

Produkten godkändes före deadline

Inom fordonsindustrin är det vanligt att den faktiska produktionen av bilarna föregås av en period på 6–12 månader när man producerar en förserie. Det var viktigt att stålet godkändes av biltillverkaren innan arbetet med prototyper och provserier började.

Det visade sig att Docol 1500M-EG blev färdigt och klart för godkännande i tid, till och med i mycket god tid – allt var klart ett par månader före deadline. Detta berodde främst på mycket tydlig kommunikation och ett rationellt arbetssätt inom organisationen.

– Anledningen till att vi kunde genomföra ett utvecklingsarbete och kommersialisering av den här karaktären på ett så effektivt sätt är tack vare SSAB One, vår LEAN-baserade ledarskapsfilosofi. Detta trots att både vår arbetsgrupp och kunden var utspridda över hela världen. Den andra viktiga faktorn var entusiasmen och engagemanget hos medlemmarna i arbetsgruppen, förklarar José Puente Cabrero.

Användningen av martensitiskt stål med hållfasthetsnivå över 1500 MPa i kombination med korrosionsskydd (elektrogalvanisering) var en utmaning. Förutom den tekniska utmaningen skulle vi även övertyga kunden.

– Vi måste komma ihåg att det här projektet löpte parallellt med många andra projekt. För att säkerställa att alla projekt löpte smidigt enligt plan använde vi en Stage-Gate-modell för tvärfunktionella processer, en process som liknar den våra kunder använder, fortsätter José Puente Cabrero.

Ett typiskt exempel på tillämpning för Docol 1500M-EG är tröskelbalken. Här i rullformat stål, formgiven för att motstå höga krafter och frontala krockar, trots sin låga vikt.



Goda möjligheter för tillväxt

– Under projektets gång utvecklade vi helt nya metoder och verktyg för att utvärdera produkten. De kan nu fungera som en mall för framtida produktutvecklingsprojekt och tekniska utmaningar som kan uppstå, säger Marcus Folmerz, Product Development Specialist, som var teknisk ledare för projektet.

– Docol 1500M-EG är ett tydligt bevis på att produkter av elektrogalvaniserat ultrahöghållfast stål kan användas i säkerhetstillämpningar som till exempel tröskelbalkar. Framgången med lanseringen visar att vi kan hjälpa stora biltillverkare och leverera komplexa lösningar globalt med snäva tidsramar – och utan att kompromissa med vår höga kvalitet, förklarar José Puente Cabrero. – Det öppnar dessutom för nya affärsmöjligheter tack vare att vi nu genomför materialgodkännande även med andra globala företag.

Tidigt engagemang är nyckeln till framgång

Att engagera kunden i projektet i ett tidigt skede var en viktig faktor för projektets framgång – och det skapade förtroende. Efter att ha sett hur vi arbetade och att vi öppet delade med oss av all information kunde kunden lita på oss – och vi fick trovärdighet, förklarar Jacky Li.

Docol 1500M-EG är för närvarande godkänt och i bruk, och intresset för produkten växer inom fordonsindustrin. Dess utvecklingshistoria är ett perfekt exempel på det värde som Docols varumärke kan ge både till biltillverkare och liknande kunder. Projektet har satt nya standarder för framtida lanseringar av SSAB:s produkter. Särskilt tack vare att vi kan upprätta normer internt och externt samt att vi kan identifiera globala partners inom legobearbetning, som uppfyller eller överträffar de standarder som SSAB ställt upp, tillägger Bruce Wilkinson.

FAKTARUTA
Docol fordonsstål
Som pionjärer inom avancerade höghållfasta stål (AHSS) är SSAB en pålitlig partner till fordonsindustrin. Vi levererar Docol-märkta produkter och tjänster som gör bilar säkrare och mer miljövänliga. SSAB levererar många Docol-stålsorter som uppfyller VDA- och OEM-standarder.

https://www.ssab.com/products/brands/docol

https://www.ssab.com/products/brands/docol/applications

https://www.ssab.com/products/brands/docol/products/docol-1500m

Läs mer:
Forsknings- och utvecklingsarbete som stöd för strategin
https://www.ssab.com/globaldata/news-center/2017/10/04/08/25/research-and-development-work-to-support-the-strategy

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Åtgärder för att främja viltvården

Published

on

By

Regeringen har i dag beslutat om ändring i jaktförordningen (1987:905) samt om medel från viltvårdsfonden som ska främja landets viltvård genom olika viltvårdsåtgärder och bidrag till ideella organisationer som bland annat bidrar till att främja jakt.

Genom ändringen i jaktförordningen får Naturvårdsverket tills vidare möjlighet att upphandla åtgärder för att främja landets viltvård.

– Åtgärderna får avse uppföljning och övervakning av viltstammarna, syfta till att minska lidandet för trafikskadat vilt eller bidra till en adaptiv klövviltsförvaltning, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Under 2025 får högst 38 miljoner kronor ur viltvårdsfonden användas för bidragsgivning och upphandling av viltvårdsåtgärder.

Svenska Jägareförbundet har nu tilldelats ett treårigt organisationsbidrag för att fortsatt leda delar av jakten och viltvården i Sverige 2025–2027. Bidraget motsvarar 155 kronor per betald viltvårdsavgift vilket innebär omkring 43,4 miljoner kronor per år. Detta bygger vidare på uppdraget att leda delar av jakten och viltvården i landet som Svenska Jägareförbundet haft sedan 1938.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kontrollen av tolkar som arbetar för det offentliga ska öka

Published

on

By

Regeringen ger Kammarkollegiet i uppdrag att lämna förslag på hur den statliga kontrollen och kvalitetsbedömningen av tolkar som arbetar för det offentliga kan öka. Tillgången till kvalificerade tolkar är viktig för att myndigheter, regioner och kommuner på ett rättssäkert och effektivt sätt ska kunna genomföra sina uppdrag och tillhandahålla en ändamålsenlig samhällsservice.

– Tolktjänster som erbjuds av det offentliga ska hålla en god kvalitet rakt igenom. Det är viktigt för enskilda individer som inte behärskar det svenska språket tillräckligt väl att kunna förstå och att göra sig förstådda. Därför ger vi nu Kammarkollegiet det här uppdraget, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

I uppdraget ingår att se över hur tillsynen av enskilda auktoriserade tolkar kan förbättras. Det ingår vidare att se över hur myndighetens befintliga auktorisationsprocess vad gäller information om och utformning av kunskapsproven kan utvecklas, liksom registerföring av auktoriserade tolkar och tolkar med godkänd utbildning.

Kammarkollegiet ska också utreda om det finns anledning att se över de krav som idag ställs på sökandes förkunskaper för att klara auktorisationsprocessen och hur genomströmningen i systemet, bl.a. att få fler utbildade tolkar att auktorisera sig, kan öka.

Uppdraget ska genomföras inom ramen för myndighetens nuvarande uppgift och inom ramen för nuvarande reglering.

Kammarkollegiet ska lämna en skriftlig slutredovisning av uppdraget till regeringen senast den 15 december 2024.

Kontakt
Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
076-117 29 48

alexandra.orenmark@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

LEAX publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Året 2023 har varit en fortsättning på vår resa genom både utmaningar och framgångar. Trots den fortsatta osäkerheten som präglar den globala ekonomin har LEAX fortsatt att visa på styrka och motståndskraft.

Vi står inför en tid av snabb förändring och komplexitet, där vår förmåga att anpassa oss är avgörande för vår framgång. Under det senaste året har vi framgångsrikt genomfört vår långsiktiga strategi för att diversifiera våra marknader och utveckla produkter med högre teknikinnehåll. Detta har resulterat i en ökning av nettoomsättningen till 2 182,5 MSEK, en imponerande ökning med 13,5% jämfört med föregående år.

Vi har sett positiva resultat av våra ansträngningar, särskilt inom marknaden för tunga kommersiella fordon där vi har upplevt ökad efterfrågan och stabilare volymer. Trots detta har vi också mött utmaningar, särskilt inom försäljningen av komponenter till elbilar och vissa andra marknadssegment.

Vårt rörelseresultat för helåret 2023 har ökat betydligt till 43,5 MSEK, vilket är en tydlig indikation på vår förmåga att effektivt hantera både volatilitet och inflation. Genom att fokusera på kostnadsåterhämtning och anpassning till förändrade marknadsförhållanden har vi lyckats öka vår lönsamhet och stärka vår position i branschen.

Jag vill passa på att tacka hela LEAX-teamet för deras hårda arbete och engagemang under det gångna året. Det är ert dedikerade arbete som har möjliggjort våra framgångar och som kommer att fortsätta driva oss framåt i framtiden.

Som vi ser fram emot det kommande året är det viktigt att vi fortsätter att vara smidiga, flexibla och snabba på att anpassa oss till förändrade förutsättningar. Genom att upprätthålla vår höga kvalitet och vårt engagemang för våra kärnvärden kommer vi att fortsätta att överträffa våra kunders förväntningar och upprätthålla vår position som ledande inom branschen.

Tack för ert fortsatta stöd och förtroende.

Roger Berggren, VD och koncernchef
Telefon: +46 (0)70 655 99 71
E-mail: roger.berggren@leax.com

 

Om LEAX

LEAX Group AB (publ) är moderbolag i en koncern (”LEAX Group”) med cirka 1 100 anställda. LEAX har verksamhet i Köping, Falun och Falköping i Sverige, Riga och Rezekne i Lettland, Curitiba i Brasilien, Detmold i Tyskland, Mezökövesd i Ungern och Wuxi i Kina. Koncernen designar, utvecklar och industrialiserar avancerade tillverkningslösningar och komplexa produkter för global mobilitet och industriella marknader. Koncernen omsatte 2,2 miljarder kronor 2023.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.