Connect with us

Marknadsnyheter

Dömd till döden – ny utställning om brott och straff på Lödöse museum.

Published

on

må, mar 05, 2018 14:56 CET

En liten bit utanför Lödöse finns Tingbergs kulle. Här fanns fram till 1857 Ale och Vättle härads avrättningsplats. Dömd till döden är en utställning där du möter föremål, berättelser och vittnesmål från en plats med en mörk historia. Utställningen invigs lördagen 17 mars på Lödöse museum.

Är dödsstraffet verkligen kulturarv? Platserna och historierna, inte sällan bortglömda, finns ju trots allt kvar. I år är det 160 år sedan den sista avrättningen i Lödöse och ett stort intresse från allmänheten kring den här mörka historien sådde ett frö på museet. Ett frö som växte till en idé och som nu blivit utställningen Dömd till döden.

– Vi har gjort utställningen därför att det är ett ämne som vi tror intresserar många, men som ändå är relativt okänt. De flesta känner nog till att dödstraffet har existerat i Sverige men jag tror att relativt få känner till att avrättningsplatser finns på väldigt många platser i städer och på landsbygden. Det är ett bortglömt kulturarv eftersom det är förknippat med ett svårt och tabubelagt ämne. Just dödsstraffet känns också väldigt aktuellt med tanke på att just brott och straff debatteras väldigt flitigt just nu, säger Christian Mühlenbock, enhetschef på Lödöse museum

Trots sin ohyggliga natur, har dödstraffet utförts enligt en logik som är typisk för varje tidsepok. Straffet har förändrats i samklang med samhällets skiftande normer och värderingar. Man var länge övertygad om att dödsstraffet hade en avskräckande effekt på medborgarna, men det viktigaste argumentet var att den dömde sonade sitt brott i relation till brottsoffren liksom inför Gud.

En länk mellan dåtid och nutid

Det var först under slutet av 1700-talet som dödsstraffet började ifrågasättas på allvar. En del författare, jurister och filosofer menade att det kännetecknar ett barbariskt samhälle. Kunskapen om avrättningar i Sverige och i Europa får vi genom en rad källor, som lagtexter, domstolsprotokoll, brev och tidningsartiklar samt det arkeologiska materialet.

Platsens berättelser

I en nyligen genomförd genomgång av kända avrättningsplatser i Sverige har man gjort en förteckning över fler än 500-platser, från norr till söder. Men mörkertalet är stort och sannolikt var avrättningsplatserna många, många fler.

Idag är det därför inte ovanligt att man hittar små gropar eller rösen på avrättningsplatser. Så är även fallet med Tingbergs kulle här i Lödöse. Avrättningsplatserna är på många sätt ett bortglömt kulturarv men bär fortfarande en tydlig vittnesbörd över alla dem, män, kvinnor och barn, som fick plikta med sina liv.

 I flera av berättelserna som vi tar upp finns en dramatik och en tragedi som berör på ett djupt mänskligt plan och som jag tror får våra besökare att gå härifrån med en känsla av att ha tagit del av något viktigt, berättar Christian Mühlenbock.

Brott, straff och historiens vittnesmål

Från hängning och stening, till bränning och stegling – dödstraffens historia är en brutal historia. I utställningen möter du flera exempel på dödstraff genom historien, det ena värre än det andra.

Men här finns också de mänskliga vittnesmålen och berättelserna, bland annat från det medeltida Lödöse år 1313 där skvallret kring en adelsdam ledde till bränning på bål. Ett annat fall kommer från mitten av 1800-talet i Kattleberg, där ett par kriminella postrånare mötte sitt öde genom halshuggning.

I utställningen visas också bödelsyxan och handfängsel som använts vid de sista avrättningarna. Avsikten har varit att skapa en utställning som engagerar men som i slutändan är respektfull mot de som en gång drabbades av dödsstraffet.

 Yxan som användes vid den sista avrättningen i Lödöse, berör mig väldigt starkt. Jag har hanterat många föremål i mitt arbete men jag har aldrig fått så många känslor som jag har svårt att hantera som jag får i förfallande till denna yxa. Den är bokstavligt talat besudlad av flera människors blod. Den gör mig både fascinerad och samtidigt illa till mods. Sedan måste jag också nämna brevet som är skrivet av fadern till Andreas Segerberg, en av de sista att avrättas i Lödöse. Det brevet, fyllt av kärlek, ömhet och ändlös sorg över att mista sin son, får mig att gråta floder varje gång jag läser det, avslutar Christian Mühlenbock.

Invigning och vernissage 17 mars

Invigning från kl.13 med osteolog Caroline Arcini som berättar om döden som straff. Arkeologiska och osteologiska undersökningar av ett antal avrättningsplatser har lett till att vi kan se spår efter verkställande av dödstraff och avrättningar som skedde för mer än 500 år sedan. Föreläsningen presenterar resultaten från fem undersökta avrättningsplatser från det medeltida Sverige, om olika sätt att verkställa dödsstraff, och jämförelser med ett antal historiska fall.

Kl. 15 erbjuds visning på Galgkullen strax söder om Lödöse. Samling i museets reception. Därifrån går vi en promenad eller tar bilen till angiven parkeringsplats.

Pressvisning fredag 16 mars

Välkommen på fredag 16 mars till Lödöse museum, så ger vi en fördjupad bakgrund till utställningen och vandrar igenom den tillsammans.

För frågor och mer information:

Christian Mühlenbock
Enhetschef Västarvet/Museichef Lödöse Museum
Tfn: 0700207831
E-post: christian.muhlenbock@vgregion.se
Webb: www.lodosemuseum.se


Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Visselblåsarutredning klar under januari

Published

on

By

Den utredning som inleddes i november efter en visselblåsning mot förbundsdirektör och räddningschef samt ytterligare ett fåtal medarbetare på Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) beräknas vara klar under januari. Det som har hänt påverkar inte vår förmåga att utföra vårt grunduppdrag som räddningstjänst.

Räddningstjänsten Storgöteborg är vana vid att i hantera olika typer av händelser. Vi har ett arbetssätt som gör att vi hela tiden arbetar med att säkerställa att vi kan leverera i vårt uppdrag.

– Vi övar varje dag för att hantera olika situationer. Våra kompetenta medarbetare arbetar varje dag för en trygg och säker värld, för dem vi är till för. Vi har en god förmåga att fortsätta leverera på vårt uppdrag, säger Per Nyqvist, biträdande räddningschef.

Vi följer den rutin som styrelsen har tagit beslut om
2022 beslutade RSG:s styrelse att en extern oberoende utredning alltid ska genomföras omvisselblåsningen gäller förbundsdirektör, räddningschef eller någon förtroendevald som med fog utpekas som ansvarig för ett missförhållande.

– RSG följer de rutiner som styrelsen har tagit beslut om kopplat till visselblåsning. Vi har också löpande stämt av vår hantering med en advokat som är van att arbeta med den här typen av frågor, säger Michael Ivarsson tillförordnad förbundsdirektör.

Hantering av visselblåsarärenden innebär ofta att det förekommer hög nivå av sekretess i dessa frågor. 

– Vi är så öppna vi kan mot de berörda, våra medarbetare och media men vi har väldigt lite information att delge eftersom det råder sekretess i den här frågan, säger Michael Ivarsson.

Kontinuerligt stöd till berörda medarbetare
Inför att beslut fattades om att ta vissa personer ur tjänst gjordes det en bedömning. Beslutet togs enligt de rutiner som finns för att skydda både visselblåsaren, de berörda personerna och att utredningen ska kunna genomföras så rättvist och objektivt som möjligt. Förbundsdirektör Lars Klevensparr är fortsatt tagen ur tjänst i väntan på att utredningen är klar. Resterande medarbetare är tillbaka i tjänst.

– Samtliga personer som har varit tagna ur tjänst har haft full lön och förmåner intakta under hela tiden de har varit tagna ur tjänst. Det gäller även förbundsdirektör Lars Klevensparr. Den här hanteringen har vi stämt av med arbetsrättsadvokat, säger Michael Ivarsson.

Alla personer, både förbundsdirektör, räddningschef och de fåtal andra medarbetarna har blivit erbjudna stöd via företagshälsovård samtidigt som en eller flera från RSG har haft regelbunden kontakt med den enskilda personen.

– Den täta kontakten genom uppföljning utifrån situationen kommer att fortsätta så länge det individuella behovet finns, bland annat genom den närmsta chefen, säger Henrik Yhlen HR-chef.

Utredningen är klar under januari
Innan utredningen är klar har ingen hela bilden av vad som hänt eller vilka beslut som behöver tas. På styrelsemötet den 20 januari kommer Advokatfirman Lindahls som genomför den externa utredningen att ge en information om arbetet med utredningen. Men Advokatfirman Lindahls bedömer att utredningen är klar senast den 31 januari.

Mediekontakt: Anna Dyne 031-335 27 58 anna.dyne@rsgbg.se

———————————————————————————————————————————————–

Om Visselblåsarlagen

Varför finns visselblåsarlagen?

Visselblåsarlagen finns för att skydda enskilda personen när hen lämnar information som handlar oegentligheter.

Mer än 50 anställda då behövs visselblåsarfunktion

Enligt Visselblåsarlagen ska organisationer med fler än 50 anställda ha en visselblåsarfunktionen som gör det möjligt för medarbetare eller andra intressenter att anonymt rapportera om missförhållanden, oegentligheter eller olagliga aktiviteter inom verksamheten. Hantering av visselblåsarärenden innebär ofta att det förekommer högsta nivån av sekretess, absolut sekretess, i dessa frågor. Lagen skärptes 2021 för att ge ett starkare utökat skydd för personer som rapporterar missförhållanden.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 15/25 – Last day of trading in Recyctec Holding AB’s BTU

Published

on

By

Last day of trading in the company’s paid subscribed unit, RECY BTU B, is January 22, 2025.  

Information about the paid subscribed unit: 
Shortname: RECY BTU B 
ISIN: SE0023261102 
Orderbook-ID: 372522 
CFI: MCMUXR 
FISN: RECYCTEC/UT 8 AK + 4 TO 
Last day of trading: January 22, 2025 

Stockholm January 20, 2025 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000   

backoffice@spotlightstockmarket.com 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Södra lanserar ny tjänst för skogsägare som vill utveckla sin skog

Published

on

By

För att stärka familjeskogsbrukets förutsättningar och utveckla medlemserbjudandet lanserar Södra tre nya långsiktiga samarbetsavtal: skogsägaravtal, skötselavtal och leveransavtal. De nya avtalen är en vidareutveckling och breddning av dagens förvaltningsavtal och möter olika skogsägares behov. Avtalen finns att teckna från den 20 januari 2025. 

Att vara skogsägare är ett roligt, men också utmanande uppdrag. Skogens tillväxt och motståndskraft, skogsgårdens ekonomi och naturvård, omgivningens förväntningar och en okänd framtid ska bli till aktiva beslut och åtgärder. 

– Skogsägaravtalet handlar om att bygga långsiktiga och starka samarbeten. Dagens skogsägare har en stor bredd i mål och intressen för sin skog och vi tror att den här tjänsten kan vara intressant för många av dem. Vi har ambitionen att leverera det allra bästa erbjudandet och en trygg och ömsesidig relation baserat på olika skogsägares behov, säger Peter Karlsson, affärsområdeschef Södra Skog. 

Tjänsten Skogsägaravtal som utgår från ett årshjul, kan vara till stor hjälp oavsett om du är nybliven skogsägare eller har många års erfarenhet.  

– Det är en intressant och utvecklande tjänst där nyblivna skogsägare får vägledning i att formulera sin vilja med fastigheten och en tydlig plan för vad som behöver göras under året. De mer erfarna skogsägarna kan istället få hjälp att utmana sina mål och vidareutveckla vad de redan påbörjat. De medlemmar jag har samarbetat med har känt att skogsägaravtalet har gett ny energi i skogsägandet, berättar Victor Ljungar, rådgivare på Södra. 

Skötselavtal och leveransavtal är mer anpassat för större skogsägare som behöver hjälp med drift eller har en egen skoglig organisation. 

De nya tjänsterna ökar förutsägbarheten och planerbarheten för Södra. Därför får skogsägarna som tecknar tjänsterna betalt utifrån årets högsta virkespriser när de avverkar.  

– Vi ser en långsiktig efterfrågan på råvara från familjeskogsbruken när allt fler vill använda skogen för olika ändamål. Långsiktiga samarbetsavtal är en trygghet för båda parter och får därmed årets högsta virkespris, säger Peter Karlsson. 

Faktaruta 

  • I skogsägaravtalet tas en övergripande femårig skogsgårdsplan fram utifrån målsamtalet, och en konkret årsplan med åtgärder som förflyttar skogsgården i den långsiktiga riktningen. Varje år görs en tillsynsrapport och ett nytt målsamtal för att fånga förändringar i skogen eller skogsägarskapet. 

För mediefrågor, kontakta
Södras presstjänst
0470-890 90
press@sodra.com

Södra bildades 1938 ur idén om att vi är starkare tillsammans. I dag är Södra Sveriges största skogsägarförening med fler än 50 000 familjeskogsbrukare som medlemmar. Tillsammans äger Södras medlemmar en världsledande industri som förädlar skogsråvaran till förnybara produkter inom massa, trä, byggsystem, flytande bioprodukter och energi. I vår skogsindustri jobbar 3 400 medarbetare och under 2023 omsatte Södra 29 miljarder kronor. Våra produkter exporteras över hela världen och tillsammans bidrar vi till ett naturligare samhälle. Med rötterna i skogen skapar vi framtiden.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.