Connect with us

Marknadsnyheter

Undvik hälta på äldre hästar

Published

on

må, mar 12, 2018 09:00 CET

Alla hästar riskerar att drabbas av hältor. Men om hästen inte har drabbats tidigare så ökar risken med åldern. Kan man #stoppahältan i tid genom att ha en plan för långsiktigt hållbara hästar? Här bjuder Agria Djurförsäkring på tips för extra kärlek och omvårdnad av din äldre vän.

En lite äldre häst är ofta en trygg vän, den har varit med under många år och byggt upp både erfarenhet och kunskap som en yngre häst ännu inte har. Den kan ha många år kvar som läromästare till en mer oerfaren ryttare, eller varför inte fortsätta njuta tillsammans av många års gemensam träning och utveckling?

 Äldre hästar behöver inte lära sig nya saker, satsa istället på att underhålla och bevara fysik och smidighet. Med rätt kunskap och hästhållning kan de äldre hästarna vara aktiva längre upp i åldrarna, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Om hästen inte varit halt tidigare så ökar risken med åldern. Och det kan vara knepigt att upptäcka hältan då många äldre hästar inte visar alltid att de har ont förrän man utsätter dem för böjprov och travar vid handen. Då blir det ofta tydligare.

Var uppmärksam på stelhet och ömma områden

På den 1-5 gradiga skalan är kanske inte uppenbart om en häst har en engradig hälta, den utvecklas ofta över tiden och kan vara så mild att hästen endast visar obehag när de inflammerade delarna utsätts för beröring. Men det kan visa sig genom att hästen rör sig lite återhållsamt eller försiktigt. Det är viktigt att ägare till äldre hästar är uppmärksamma på att stelhet och ömma områden, som ryggar, kan vara tecken på lindrigare hälta. Efter en längre vila kan hästen bli pigg igen. 

Ge tid att värma upp

Ta för vana att använda samma uppvärmningsrutin varje gång du rider. Den äldre hästen behöver längre tid på sig att värma upp. Inled med skritt för att långsamt förbereda hästens kropp inför det mer intensiva arbetet under arbetspasset. Tipset för att undvika skador är att rida fram lika många minuter som hästen är gammal, en 20-årig häst bör alltså får värma upp i skritt och därefter jogga i trav under 20 minuter innan man börjar ställa krav på den. Den bör också få chansen att komma ned i varv efter träningen, gå gärna bredvid hästen, lätta på utrustningen och låt den sträcka ut sammandragna muskler och leder under 10-15 minuter. Det kan också vara bra att kyla i områden med tidigare skador för att minska inflammationsrisken.

          För att säkra hästens hälsa kan det vara bra att stämma av med veterinären för att bedöma hästens rörelseapparat och ta fram en långsiktigt hållbar plan utifrån hästens historik, användningsområde samt tränings- och tävlingsplaner, säger Agnes Fabricius.

Tips för att undvika hältor hos äldre hästar:

          Visitera hästen dagligen – upptäcker du någon förändring?

          Värm upp ordenligt för att få igång leder och organ, men också hästens arbetslust

          Stretcha hästen – ta hjälp av kunnig person för övningar som passar just din häst. Dra aldrig mer i kroppsdelar mer än vad hästen tycker är skönt och villigt följer med

          Ge hästen extra tid för vila och återhämtning

          Filma gärna hästen regelbunden för att kunna jämföra förändringar över tiden

          Ge den äldre hästen extra mycket ömhet, kärlek och omvårdnad 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.