Connect with us

Marknadsnyheter

Från hälso- och sjukvårdsstyrelsen 13 mars

Published

on

ti, mar 13, 2018 15:33 CET

Förslag om inriktning för sjukhusen i Göteborgsområdet

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har godkänt ett förslag till inriktning för framtida vårdutbud och uppgiftsfördelning mellan sjukhusen i Göteborgsområdet. Förslaget omfattar Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Angereds Närsjukhus, Frölunda Specialistsjukhus, Alingsås Lasarett och Kungälvs Sjukhus samt de planerade sjukhusen i Lundby/Frihamnen.Syftet är att ta tillvara den samlade kapaciteten vid sjukhusen och använda de gemensamma resurserna på bästa sätt.

Förslaget bygger på en utredning som har inventerat sjukhusens kapacitet vad gäller mottagningsrum och operationssalar. Utredningen har också vägt in den framtida befolkningsutvecklingen och vårdkonsumtionen liksom pågående investeringar.

I utredningen konstateras att

  • Befolkningen kommer att öka liksom vårdbehovet. Trots det kommer behovet av fysiska lokaler på sjukhusen att minska. Förklaringen är att allt mer vård kan göras i den öppna vården.

  • Det behövs fler operationssalar och de som finns behöver användas på bättre sätt till exempel genom effektivare flöden.

  • Det kommer att finnas ett överskott på vårdplatser, jämfört med behovet, framför allt på Kungälvs Sjukhus och Alingsås Lasarett.

  • Västra Götalandsregionen behöver samordna hur sjukhusens lokaler och resurser används för att få ut bästa möjliga vård för invånarna.

  • En del av den planerade vården, ca 10 000 ingrepp, behöver flytta ut från SU till andra sjukhus i området för att göra plats för mer avancerad och högspecialiserad vård.

  • Kungälvs Sjukhus bör få ett utökat uppdrag att ta hand om behovet av akut och planerad vård för invånarna på Norra Hisingen

De två nämnderna i området; Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd och Västra hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås få i uppdrag att samordna sina vårdbeställningar för att ta tillvara den samlade vårdkapaciteten. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd får också i uppdrag att planera för att invånarna på Norra Hisingen kan få sin vård i första hand på Kungälvs Sjukhus.

Vidare får Sahlgrenska Universitetssjukhuset i uppdrag att planera för att flytta ut en del av den planerade vården till andra sjukhus i området för att göra plats för mer akut och högspecialiserad vård.

Förslaget om inriktning för sjukhusen i Göteborgsområdet går nu vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige.
 

150 miljoner kronor till bättre förlossningsvård

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fördelar 150 miljoner kronor till insatser för att förbättra kvinnors hälsa, framför allt inom förlossningsvården.

Av statsbidraget fördelar hälso- och sjukvårdsstyrelsen 100 miljoner kronor till kompetenshöjande insatser inom förlossningsvården. Medlen ska användas till åtgärder för att exempelvis stödja bredvidgång och stöd från erfarna barnmorskor till nyexaminerade barnmorskor och andra kompetenshöjande insatser.

Av statsbidraget går dessutom 21 miljoner kronor till ökad bemanning och förbättringar inom neonatalvården, 20 miljoner kronor för att förbättra vården för nyförlösta kvinnor samt 7,6 miljoner kronor till att bygga ut kapaciteten inom IVF-behandling. Dessutom fördelas 1,8 miljoner kronor till regiongemensamt förbättringsarbete.
 

82 miljoner kronor för bättre psykisk hälsa

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har fördelat 82 miljoner kronor för att förbättra invånarnas psykiska hälsa.

Pengarna är en del av det statliga bidraget och ska bland annat finansiera

  • vårdcentraler som ingår i ett pilotprojekt för att stärka vården för barn och unga med psykisk ohälsa

  • start av en högspecialiserad enhet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för behandling av personer med självskadeproblematik

  • utbildningsinsatser för behandling av ångest och depression

  • verksamhet för särskilt stöd vid nedtrappning av beroendeframkallande läkemedel

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har tidigare fattat beslut om delar av statsbidraget. Detta beslut omfattar resterande statsbidrag.
 

Projekt om SMS-livräddare förlängs

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att förlänga finansieringen av projekt för SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen till 2020.

Varje år drabbas ungefär 10 000 svenskar av hjärtstopp. Att snabbt få hjälp kan vara avgörande för att överleva ett hjärtstopp. I drygt ett år har Västra Götalandsregionen deltagit i ett forskningsprojekt där frivilliga sms-livräddare kan rycka ut och utföra hjärt-lungräddning på drabbade personer i väntan på ambulans.

Antalet registrerade SMS-livräddare i Västra Götaland är cirka 8 500 personer. Syftet är att de så snabbt som möjligt ska kunna ta sig till platsen och sätta igång med hjärt-lungräddning – och ta med sig en elektrisk hjärtstartare om sådan finns i närheten – till dess att sjukvårdspersonal är på plats och kan ta över.

Totalt sett finns cirka 30 000 hjärtstartare på offentliga platser i Sverige. Trots antalet, används hjärtstartare endast i ett fåtal fall. Forskning har dock visat att i de fall en hjärtstartare används inom de första minuterna från inträffat hjärtstopp kan 7 av 10 överleva.

Kontakt

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 0708-37 78 53,Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 0703-56 56 37, Jim Aleberg (S), 2:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 0700-85 25 44, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77, Åsa Elofsson, kommunikatör, 0708-801619

Om hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse har ett övergripande ansvar för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och tandvården i Västra Götaland. Styrelsen ansvarar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett befolknings- och regionövergripande systemperspektiv. Styrelsens uppgifter innefattar bland annat ansvar för invånarnas tillgång till vård och för sjukvårdens innehåll, kvalitet och tillgänglighet.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Statistik ur handelsregistret 2024: Över 37 000 nya företag

Published

on

By

År 2024 antecknades 37 641 nya företag i handelsregistret. Det är 547 fler än året innan.

Nya företag som registrerades enligt företagsform:

  • aktiebolag 20 109
  • enskild näringsidkare (företagare med firma) 16 487
  • bostadsaktiebolag 340
  • ömsesidigt fastighetsaktiebolag 238
  • öppet bolag 161
  • kommanditbolag 148
  • andelslag 61
  • filial till utländsk näringsidkare 58
  • ideell förening 34
  • stiftelse 3
  • publikt aktiebolag 2.

Handelsregistret omfattar över en halv miljon företag och sammanslutningar.

Se vår statistik över registrerade nya företag enligt företagsform 2020–2024 på Prh.fi.   

Statistik ur handelsregistret

Följande statistik publiceras ur handelsregistret:

  • antal företag
  • antal registrerade nya företag efter företagsform
  • inkomna ärenden efter typ av anmälan
  • registrerade och behandlade handelsregisterärenden.

Gå till handelsregistrets statistik på Prh.fi.  

Vad är handelsregistret?

Handelsregistret är ett officiellt och offentligt företagsregister. I handelsregistret antecknas uppgifter om företag utgående från de anmälningar, ansökningar och meddelanden som Patent- och registerstyrelsen får. I handelsregistret antecknas även bostadsaktiebolag och bostadsrättsföreningar. Läs mer om handelsregistret på Prh.fi.

Ytterligare information:
Jouko Koitto
Ledande jurist
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån–fre 050 4521 673

 

Om oss

Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.

Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.

Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.

Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.

Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.