Marknadsnyheter
Sociala medier skapar nya möjligheter att bearbeta sorg för föräldrar som förlorat ett barn
on, apr 25, 2018 07:05 CET
Slutna stödgrupper på Facebook fungerar som en digital fristad för föräldrar som förlorat ett barn. Mobil teknologi ger omedelbar och ständig tillgång till andra sörjande föräldrar i samma situation och därmed skapas nya möjligheter att bearbeta sorgen jämfört med fysiska stödgrupper. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.
Det blir allt vanligare med särskilda intressegrupper på sociala medier för olika typer av stöd, exempelvis vid långvarig sjukdom eller vid förlust av ett barn, som komplement till den traditionella stödverksamheten med fysiska träffar. Gemensamt för både digitala och fysiska möten är att de ger sörjande föräldrar möjlighet att träffa andra i samma situation, samtidigt som mobil teknologi har skapat nya lösningar.
– Genom sociala medier har medlemmarna tillgång till stödgruppen dygnet runt, oberoende av var de bor och när på dygnet de behöver stöd. Samtidigt upplever många föräldrar möjligheten att skriva av sig i sociala medier som ett bra komplement till samtal vid de möten som fysiska stödföreningar ordnar. Ibland är det lättare att skriva än att prata inför andra om det svåra som inträffat, säger Ylva Hård af Segerstad, docent vid institutionen för tillämpad IT.
Ylva Hård af Segerstad har i flera studier tittat närmare på digitala forum. Framförallt har hon studerat en sluten Facebook-grupp med drygt 1900 medlemmar som funnits sedan 2011 och som drivs av föreningen ”Vi som har förlorat ett barn”. Genom enkätundersökningar, intervjuer och deltagarobservationer har hon kunnat se vilket stöd som gruppen ger medlemmarna, interaktionen mellan medlemmarna samt mönster för vad användarna har behov av att dela med sig av i forumet.
– I den digitala stödgruppen är det i princip obegränsad tillgång till personer att komma i kontakt med och ingen gräns för hur ofta du får vända dig till forumet och ventilera praktiska och existentiella frågor, till skillnad från off-linegrupperna som begränsas av det fysiska mötet. Det upplevs som en stor trygghet för dem som kanske vaknar mitt i natten med ångest och som omedelbart känner behov av att komma i kontakt med någon i samma situation, säger hon.
Facebookgruppen är sluten och modererad och medlemmarna kan behålla en viss grad av anonymitet gentemot varandra och omvärlden. Moderatorerna ger endast föräldrar som förlorat barn tillträde vilket ger medlemmarna tryggheten att veta att det som delas i gruppen bara kan ses av personer med liknande erfarenheter. Samtidigt begränsar sig sörjande föräldrar inte bara till en enda on-linegrupp.
– Våra studier visar även att många sörjande föräldrar är engagerade i flera digitala forum samtidigt, exempelvis andra Facebook-grupper som är mer specifika, exempelvis för dem som förlorat en tvilling eller mist barn i cancer. Det är ett sätt att bredda sina kontaktytor och därmed få stöd av andra med likartade upplevelser, säger Ylva Hård af Segerstad.
Studier:
Dorthe Refslund Christensen, Ylva Hård af Segerstad, Dick Kasperowski Kjetil Sandvik (2017)
Bereaved Parents’ Online Grief Communities: De-Tabooing Practices or Relation-Building Grief-Ghettos?,
Journal of Broadcasting Electronic Media, 61:1, 58-72, DOI: 10.1080/08838151.2016.1273929
Länk: https://dx.doi.org/10.1080/08838151.2016.1273929
Hård af Segerstad, Y., Sand, P., and Nilsson, S., 2018. Addressing the Elephant in the Room. Social Media and the Needs of Adolescents and Young Adults with Cancer to Talk about Death. In Proceedings of the The 4th International Death Online Research Symposium (DORS4) (University of Hull, Hull, UK, August, 15-17, 2018 2018).
Kontakt:
Ylva Hård af Segerstad, telefon: 031–786 5955, e-post: ylva.hard-af-segerstad@ait.gu.se
Peter Larsson
Kommunikatör
Tel: 0730-791172
E-post: peter.larsson@gu.se
Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på Instagram.
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.
Taggar:
Marknadsnyheter
Zenergy AB (publ) inleder strategiskt partnerskap för utveckling av energieffektiva boendelösningar
Zenergy AB och Jemmett AB har ingått avtal om ett gemensamt joint venture (JV) för att utveckla nästa generations hållbara bostäder. Samarbetet bygger på en gemensam vision att möta framtidens boendebehov med fokus på energieffektivitet och innovativa material- och teknikval.
De första projekten inom samarbetet kommer att rikta sig mot trygghetsboenden, ett segment där både Zenergy och Jemmett ser en snabbt växande efterfrågan. Jemmett har lång erfarenhet av att utveckla trygghetsboenden som uppfyller höga krav på både funktionalitet och energieffektivitet. I kombination med Zenergys innovativa modulära byggsystem skapas betydande möjligheter att möta marknadens behov.
Kommande ZIP™-element certifiering möjliggör europeisk expansion
Som en del av samarbetet arbetar Zenergy med att få sitt patenterade ZIP™-element passivhus-certifierat. Certifieringen öppnar möjligheter att använda ZIP™-elementet som en fristående produkt på den europeiska marknaden, där passivhus utgör en betydande del av byggsektorn.
Detta innebär att ZIP™-elementet inte bara kan integreras i modulära byggsystem utan även säljas separat till kunder som vill uppfylla högt ställda krav på energieffektivitet och hållbarhet i sina projekt. Satsningen markerar ytterligare ett steg i Zenergys ambition att etablera sig som en internationell aktör inom energieffektiva bygglösningar.
VD-kommentarer om partnerskapet
Zenergy och Jemmett delar en gemensam vision om att skapa smartare och mer hållbara bostäder. Med vårt patenterade ZIP™-element, som kombinerar brandsäkerhet och energieffektivitet, kan vi lyfta energieffektiva lösningar till nästa nivå.
Tillsammans med Jemmetts djupa erfarenhet av passivhusbyggande ser vi fram emot att utveckla lösningar som gör verklig skillnad – både för miljön och våra kunder,” säger Nicklas Lundin, VD för Zenergy.
Carlos Andersson, VD för Jemmett AB, tillägger:
Vi har länge strävat efter att ligga i framkant inom hållbart byggande, särskilt genom våra passiv-husprojekt. Samarbetet med Zenergy är en fantastisk möjlighet att kombinera våra kompetenser och skapa bostäder som inte bara möter utan överträffar dagens krav på energieffektivitet och hållbarhet.
Vi ser detta som en chans att möta det stora behovet av trygghetsboenden och samtidigt utveckla en unik produkt där vi bygger passivhus modulärt.”
Ett starkt partnerskap för framtiden
Genom att kombinera Zenergys dokumenterade expertis inom modulära byggsystem med Jemmetts ledande roll inom passivhusutveckling skapas en stark plattform för att utveckla marknadsledande energieffektiva boendelösningar.
Ramavtalet ger en struktur för att inleda enskilda projekt och en långsiktig plan för vidareutveckling av samarbetet. Båda parter har en tydlig ambition att kontinuerligt förbättra sina lösningar för att vara ledande inom hållbart byggande med ett starkt fokus på en hållbar projektekonomi.
Om Zenergy AB
Zenergy är en ledande aktör inom modulär byggteknik med fokus på brandsäkra, energieffektiva och hållbara lösningar genom sitt patenterade ZIP™-element.
Om Jemmett AB
Jemmett är specialiserade på passivhus och trygghetsboenden, med en stark närvaro inom markutveckling och hållbar byggnation.
För ytterligare information, vänligen kontakta
Nicklas Lundin, VD
E-post: nicklas.lundin@zenergy.se
Telefon: 070 777 00 99
Om Zenergy
Zenergy AB är ett svenskt företag grundat 2009 som utvecklar, tillverkar och säljer brandsäkra, energi- och miljöbesparande moduler och byggmaterial för flexibla lösningar. Zenergy baserar sitt modulkoncept på en egenutvecklad, varumärkesskyddad och patenterad teknik: Zenergy ZIP™-Element.
Zenergys aktie är noterad på Spotlight Stock Market (ZENZIP B) och handlas via banker och fondkommissionärer. Läs mer på https://zenergy.se/investerare/
För mer information om Zenergy, vänligen besök: zenergy.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Granngården lägger order på EcoRubs nya matta för stallboxar till ett ordervärde av 1,3 miljoner kronor
Ordervärdet uppgår till 1,3 miljoner kronor kr och stallmattorna ska levereras under 1:a kvartalet 2025, från Ecorubs fabrik utanför Skellefteå
Granngården är Sveriges största kedja inom produkter för odling, djur och natur. De fokuserar på att kunna erbjuda svensktillverkade, hållbara produkter med korta leveranstider och minskad klimatpåverkan.
I Sverige så finns det uppskattningsvis 355.000 hästar, vilket gör oss till ett av de häst tätaste länderna i Europa. Behovet av bra produkter som underlättar skötsel och minskar skaderisken för hästar är stort. EcoRub har nu vidareutvecklat nu sina stallmattor för denna målgrupp och som tillverkas av 100 procent återvunnet gummi. Med välgjorda stallmattor ökar komforten för hästarna genom att belastningen på lederna minskar. De robusta gummigolven ger en mjuk och isolerad bädd samt en halkfri miljö. Mattan ger också en bättre värmeisolering och undersidans luftspalt leder bort vätska från boxen. De stall som använder våra stallmattor förenklar skötseln av stallet och minskar strökostnaden med upp till 70 procent. Designen för den nya stallmattan maximerar materialutnyttjandet och produceras i den helautomatiserade robotanläggningen i Hökmark. Den baseras på helt återvunnet gummi.
-”Vi är naturligtvis stolta över den nya ordern och att vara leverantör till Granngården. De både ställer mycket höga krav på både produkt och leverantör”, säger Anders Färnlöf, VD på EcoRub.
Om Granngården
Granngården hjälper dig med allt som rör odling, djur och natur. Hos dem hittar du pålitliga produkter och tjänster, kloka råd och massor av inspiration – så att du får de bästa förutsättningarna för att kunna leva ett jordnära liv. Granngården har stöttat drömmar sedan 1880, då de öppnade sin första lilla gårdshandel på den småländska landsbygden. Idag, 140 år senare, har de över 100 butiker runt om i landet och e-handel på granngården.se.
Info om EcoRub AB
Är ett greentech-bolag som producerar återvunnet gummi- och plastmaterial för formsprutning, strängsprutning och kalandrering. Bolagets återvunna material utvecklas och produceras med materialegenskaper som inrymmer material med gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. Ecorub är en producent av återvunnet plast- och gummimaterial som möjliggör återvunna alternativ för den cirkulära ekonomin. Bolaget grundades 1995 och har sin fabrik i Lövånger.
EcoRub AB (publ), Hökmark 114, 932 93 Lövånger
Hemsida: www.ecorub.se
För ytterliggare information, kontakta Anders Färnlöf, på telefon +46 76 147 7458 eller e-post anders.farnlof@ecorub.se
Denna information är sådan som EcoRub är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2025-01-20 09:48 CET.
Marknadsnyheter
Svenska bilförare stänger av förarstödssystem som kan rädda liv
Dagens fordon blir alltmer avancerade och är utrustade med flera tekniska system som ökar tryggheten och minskar risken för olyckor i trafiken. Ändå väljer många bilförare att stänga av den typen av säkerhetsfunktioner enligt en ny undersökning som Folksam låtit göra via Kantar Sifo.
2021 gjorde Folksam en enkätstudie som undersökte körupplevelsen av de sex vanligaste förarsstödsystemen. Nu har Folksam låtit göra en undersökning i Kantar Insights via Kantar Medias Sifopanel för att ta reda på hur de tre vanligaste förarstödssystemen används eller inte. De förarstödssystem som ingick i undersöktes var:
• Adaptiv farthållare (ACC): reglerar farten och avståndet till bilen framför utan att styra
• Filavåkningsvarnare (LDW): varnar när du kör över exempelvis mittlinjen med ljud, symbol, eller lätt vibration (styrning) i ratten
• Filhållningsstöd (LKA/LKAS): håller bilen kontinuerligt i filen
Undersökningen visar att förare aktivt väljer bort förarstödssystem som kan rädda liv. 29 procent (40 procent kvinnor, 19 procent män) använder inte filhållningsstöd, 26 procent (38 procent kvinnor, 15 procent män) väljer att inte använda adaptiv farthållare och 16 procent (18 procent kvinnor, 15 procent män) har valt bort filavåkningsvarnaren. Män anger bristande körupplevelse medan kvinnor i större utsträckning anger kunskapsbrist som anledning till att man väljer att inte använda systemen.
– Även om det känns ovant och kanske lite obehagligt när ratten vibrerar eller rycker till så är det viktigt att man använder systemen. Studier har till exempel visat att filavåkningsvarnare skulle kunna halvera antalet singel- och mötesolyckor där föraren ofrivilligt korsar antingen sido- eller mittlinjen, säger Maria Klingegård, Trafikforskare på Folksam.
Undersökningen visar även att majoriteten av förare har behövt stänga av förarstödsystemet vid något tillfälle för att systemet bidragit negativt till körupplevelsen. Det är 40 procent som har stängt av adaptiv farthållare ibland eller oftare, 35 procent har stängt av filavåkningsvarnaren, och 38 procent av förarna har stängt av filhållningsstödet.
Vid en genomgång av hur ofta systemen stängs av eller inte går att aktivera på grund av rådande trafikförhållanden så har det varierat mellan förarstödssystemen (28-48 procent). Det skickar en stark signal om att biltillverkarna behöver utveckla och göra systemen bättre, samtidigt som väghållarna (Trafikverket och kommuner) behöver kvalitetssäkra vägarna och framför allt vägmarkeringarna.
– För att få förare att inte aktivt stänga av systemen så behöver både kunskapsnivå och körupplevelsen bli bättre. Här spelar biltillverkarna, väghållare och de som utvecklar förarstödssystemen en viktig roll för att de ska uppnå sin fulla säkerhetspotential. För att ta nästa steg i att minska och mildra trafikolyckor så är den här tekniken rätt väg framåt, fortsätter Maria Klingegård.
I Sverige finns det ungefär 5 miljoner personbilar i trafik. Även om implementeringen av säkerhetsutrustning i bilar har ökat kraftigt de senaste åren är det fortfarande en stor andel av den befintliga bilflottan med några år äldre bilar, som saknar dessa system.
– Vi på Folksam har tidigare visat att hälften av dödsolyckor med fotgängare och cyklister sker under sådana väder och ljusförhållanden där bilens sensorer har svårt att detektera oskyddade trafikanter. Med den tekniska nivå bilens system har idag så ska man inte ha en övertro till systemen, man får komma ihåg att det alltid är föraren som är ansvarig, avslutar Maria Klingegård, Trafikforskare på Folksam.
För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se
Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke