Connect with us

Marknadsnyheter

Världens första fungerande Autodocking-system har testats av Wärtsilä

Published

on

to, apr 26, 2018 11:00 CET

Wärtsilä Oyj Abp, Pressmeddelande, 26.4.2018 kl. 12.00 EET

Teknologikoncernen Wärtsilä har framgångsrikt testat en innovativ teknik for automatiskt tilläggning. Testerna genomfördes med den 83 meter långa färjan Folgefonn, som ägs av Norges ledande färjeoperatör Norled. Fartyget har hybrid framdrivning och är redan utrustad med ett Wärtsilä trådlöst laddningssystem. Detta är världens första installation av ett automatiskt system för ankomst och tilläggning för färjor.

Autodocking-testerna påbörjades i januari i år och slutfördes i april med fullskaliga test på de aktuella färjelägena med både för- och aktertillägg. En befälhavare övervakade testerna men behövde aldrig ingripa eller ta manuell kontroll.Proceduren innebär att systemet aktiveras ca 2000 meter från kaj och med fartyget i normal hastighet. Systemet utför sedan en gradvis sänkning av farten och därefter en full tilläggningmanöver tills fartyget är helt stilla och stabilt vid färjeläget. När fartyget sedan är klart att segla igen kan systemet även användas för avgång på liknande sätt.

Systemet kontrollerar automatiskt hela manövrering av fartyget, inklusive styrning och framdrivning. Befälhavaren kan dock ingripa och ta manuell kontroll när som helst. Detta system gör det möjligt för fartygets befäl att fokusera mera på händelser utanför styrhytten och därmed förbättra säkerheten och tillförlitligheten för färjeleden.

Wärtsiläs autodocking-teknik ger tydliga fördelar för operatörer. Fördelarna inkluderar förbättrad säkerhet eftersom det är mindre risk för mänskliga fel; mindre slitage eftersom propellrarna utnyttjas effektivt; och större effektivitet vid dockning.

Operatören Norled har gjort färjan ”Folgefonn” tillgängligt för Wärtsilä för vidare-utveckling av ett antal av Wärtsiläs produkter och system inom ramen för Wärtsiläs vision om ett ”Smart Marine Ekosystem”. BlandWärtsiläs teknologier som redan installerats och testats finns optimeringssystem för batterier, hybrida framdrivningssystem, trådlös induktiv batteriladdning och energilagring. Färjan kan nu användas med automatisk trådlös laddning, automatisk vaccumförtöjning och autodockning.

”Vi tackar Norled för deras värdefulla samarbete i detta projekt. Dessa tester representerar en viktig del av Wärtsiläs övergripande vision ”smart marine”. Autodocking kan bli en viktig del av vårt erbjudande till färjor och andra sjöfartsmarknader och kommer ytterligare att främja våra aktiviteter för att leda utvecklingen av en ny era med hög effektivitet och lönsamhet för våra kunder, säger Roger Holm, direktör för Wärtsilä Marine Solutions .

”Vi är glada att över att kunna stöda Wärtsiläs insatser för att skapa större effektivitet för marina operatörer. Tekniker som förbättrar säkerheten, minskar driftskostnaderna och sänker miljöpåverkan kan bara vara bra för vår bransch, säger Sigvald Breivik, teknisk chef, Norled.

Wärtsiläs autodocking-projekt stöds av det norska statsägda Innovasjon Norge.

I 2017 testade samma team från Wärtsilä framgångsrikt fjärrstyrning av ett fartyg som seglade i Nordsjön från ett kontor i San Diego, Kalifornien. Utveckling av intelligenta fartyg är centralt för Wärtsiläs vision om ett smart marint ekosystem.

Bildtext: Det innovativa autodocking systemet från Wärtsilä testades på Norleds färja Folgefonn.

Media contacts:

Mr Ingve Sorfonn
Manager Development Technology Power Conversion
Wärtsilä Marine Solutions
Tel: +47 53422500
ingve.sorfonn@wartsila.com

Ms Marit Holmlund-Sund
Senior Manager Marketing, Communications, Marine Solutions
Wärtsilä Corporation
Tel: +358 10 709 1439
marit.holmlund-sund@wartsila.com

Wärtsilä i korthet:
Wärtsilä är en världsledande leverantör av smarta teknologier och kompletta livscykellösningar för marin- och energimarknaderna. Med betoning på hållbar innovation, total verkningsgrad och dataanalys maximerar Wärtsilä både den miljömässiga och den ekonomiska prestandan för sina kunders fartyg och kraftverk. År 2017 uppgick Wärtsiläs omsättning till 4,9 miljarder euro med cirka 18.000 anställda. Företaget har verksamhet på över 200 verksamhetsställen i över 80 länder runt om i världen. Wärtsiläs aktier är noterade på Nasdaq Helsinki.
www.wartsila.com
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Taco och mellanmål på menyn i Coops första produktsläpp för 2025

Published

on

By

Lagom till löningsveckan släpper Coop flertalet smakfulla mellanmål, blivande tacofavoriter, snacks och frukter under sina egna varumärken.

För en Taco Tuesday eller klassisk fredagsmiddag med familjen lanseras nyheter som saltade tortillachips (200 g) och Pineapple salsa (300 g) under varumärket Coop, och riktigt prisvärda favoriter i jalapenos, tortillawraps och chunky salsa medium under varumärket Xtra.

I snackshyllan gör Naturell Nötmix (200 g), Wasabichips (175 g), Nät- och fruktmix naturell samt rostade och saltade mandlar entré under vecka 4. Dessutom är det premiär för rotfruktchips (100g) under ekologiska varumärket Änglamark.

Mellanmål spås bli en av 2025 års största trender, och Coop är inte sena att haka på. Tre goda och prisvärda bars (45 g) släpps i smakerna choco peanut, choco coconut samt choco. Tar man hellre frukt för att mätta och tillfredsställa magen släpps två nyheter under Coops smakrika sortiment Mer Smak: clementiner (900 g) samt äpplen i 4-pack.

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 
eller media@coop.se 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Swecem sålde 200 000 ton Merit under 2024 – minskar koldioxidutsläppen med över 130 000 ton

Published

on

By

Swecems fabrik i Oxelösund har under 2024 fortsatt att öka produktion av Merit, ett klimatförbättrat bindemedel som ersätter cement i betongtillverkning. Genom att använda Merit, som är baserad på slagg från SSAB:s råjärnsproduktion, minskas klimatpåverkan markant jämfört med cement.

Under 2024 levererade Swecem över 200 000 ton Merit till sina kunder, vilket motsvarar en besparing på över 130 000 ton koldioxid jämfört med utsläppen från att producera samma mängd traditionell cement. För att sätta detta i perspektiv: denna klimatbesparing motsvarar utsläppet från över 80 000 genomsnittliga bensin- och dieselbilar under ett helt år​​.*

– Det är en fantastisk besparing som visar vilken stor skillnad alternativa bindemedel kan göra, säger Mathias Ullgren, försäljningschef på Swecem.

Effektivt och klimatvänligt bindemedel
Cementproduktion är en av de största källorna till byggsektorns klimatavtryck, man brukar räkna med utsläpp på 700–900 kg CO₂ per producerat ton. Merit är ett alternativt bindemedel, en så kallad GGBS (Ground Granulated Blast Furnace Slag), alltså finmald masugnsslagg som blir över vid framställningen av råjärn.

– I vår produktionsanläggning har vi någonting som vid första anblick ser ut som en silo av större modell, men i själva verket är det en industriellt dimensionerad kvarn där slaggen mals ner till ett fint pulver liknande cement, säger Mathias Ullgren.

Genom att använda Merit, som släpper ut mindre än 40 kg CO₂ per ton, kan klimatpåverkan vid betonganvändning reduceras med mer än ett halvt ton för varje ton cement som ersätts. Produkten har kommit att spela en nyckelroll i omställningen mot en mer hållbar byggsektor.

Beprövad lösning med lång historia
Trots den moderna efterfrågan på klimatförbättrad betong är Merit ingen nyhet. Flera kända byggnader, som Skatteskrapan i Stockholm och ett flertal vattenkraftverk, byggdes redan för decennier sedan med slagg som bindemedel.

– På den tiden valde man slagg för dess prisvärdhet och goda tekniska egenskaper, säger Mathias Ullgren. I dag kan vi addera ett ännu viktigare skäl – klimatet.

Swecem fortsätter att leda utvecklingen mot en hållbar byggindustri och hoppas kunna öka produktionskapaciteten för Merit i framtiden för att möta den växande efterfrågan på klimatvänliga alternativ.

*: Beräkningen är baserad på att produktion av 200 000 ton Portlandcement genererar 140 000 ton CO₂ (beräknat på 700 kg CO₂ per producerat ton) medan samma mängd Merit genererar 8 000 ton (beräknat på 40 kg CO₂ per producerat ton), alltså 132 000 ton mindre. Med en genomsnittlig personbil som släpper ut 107 gram CO₂ per kilometer och kör 1 500 mil per år, motsvarar en besparing på 132 000 ton CO₂ utsläppet från 82 243 bilar som tillsammans kör 123 364 486 mil under ett helt år. Uppgiften om 107 g CO₂/km är hämtad från CO2 emissions from new passenger cars in Europe: Car manufacturers’ performance in 2023, International Council on Clean Transportation.

För mer information, kontakta pressansvariga Aisza Hubenko på 072–183 80 56 eller aisza.hubenko@peab.se  

Swecem tillverkar klimateffektiva bindemedel för hela betongbranschen. Swecems vision och målsättning är att det om tio år ska finnas helt klimatneutral betong på den svenska marknaden samt att all betong i Sverige ska vara klimatneutral år 2045. Läs mer på swecem.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké januari – december 2024

Published

on

By

Rörelseresultatet ökade med 36 % jämfört med fjärde kvartalet 2023. I december avyttrade TF Bank 80,1 % av aktierna i dotterbolaget Rediem Capital och exklusive de avyttrade förfallna fordringarna uppgick den underliggande lånebokstillväxten i lokala valutor till 17 %. Det är kreditkortsverksamheten i Tyskland som driver bankens organiska tillväxt.– Joakim Jansson, VD.

Januari – december 2024 jämfört med januari – december 2023

  • Utlåning till allmänheten uppgick till 20 265 MSEK, jämfört med december 2023 är ökningen i lokala valutor 17 % exklusive avyttrade förfallna fordringar i kategori 3
  • Rörelseresultatet ökade med 34 % till 684,9 MSEK
  • Resultat per aktie ökade med 60 % till 28,06 SEK
  • Justerat resultat per aktie ökade med 33 % till 23,23 SEK
  • K/I-talet förbättrades till 38,3 % (41,6)
  • Avkastning på eget kapital uppgick till 27,2 % (21,9)
  • Justerad avkastning på eget kapital uppgick till 22,5 % (21,9)
  • Totala kapitalrelationen har ökat till 16,7 % (15,9)
  • Styrelsen föreslår till årsstämman en extraordinär engångsutdelning om 5,00 SEK per aktie för 2024

Oktober – december 2024 jämfört med oktober – december 2023

  • Utlåning till allmänheten uppgick till 20 265 MSEK, jämfört med december 2023 är ökningen i lokala valutor 17 % exklusive avyttrade förfallna fordringar i kategori 3
  • Rörelseresultatet ökade med 36 % till 188,0 MSEK
  • Resultat per aktie ökade med 137 % till 11,05 SEK
  • Justerat resultat per aktie ökade med 34 % till 6,23 SEK
  • K/I-talet förbättrades till 37,3 % (40,4)
  • Avkastning på eget kapital uppgick till 39,6 % (21,5)
  • Justerad avkastning på eget kapital uppgick till 22,3 % (21,5)

Väsentliga händelser, januari – december 2024

  • Avyttringen av 80,1 % av aktierna i dotterbolaget Rediem Capital AB slutfördes den 20 december. Transaktionen medförde en positiv engångseffekt på koncernens resultat före skatt om 103 MSEK och en positiv kapitaleffekt om 345 MSEK, vilket motsvarar 2,0 % av bankens riskexponeringsbelopp.
  • Kreditkortsverksamheten har haft en underliggande organisk lånebokstillväxt om 48 % under det senaste året och skalfördelar i affärsmodellen har bidragit till ett väsentligt förbättrat rörelseresultat om 77 % jämfört med föregående år.
  • Utlåningsverksamhet i Spanien och Italien har etablerats inom segment Credit Cards med ett liknande erbjudande som på övriga kreditkortsmarknader.

För att följa presentationen online, vänligen följ länken nedan. För att ställa frågor ring in på nedanstående telefonnummer cirka 15 minuter före konferensstart och ange möteskoden:

Länk: https://www.finwire.tv/webcast/tf-bank/bokslutskommunike-2024/  

SE: +46 (0)8 5053 9728 och ange möteskod 858 7383 8335.

För ytterligare information, kontakta:
Mikael Meomuttel, CFO och Head of Investor Relations +46 (0)70 626 95 33

Kort om TF Bank
TF Bank bildades 1987 och är en digital bank som erbjuder konsumentbanktjänster och e-handelslösningar genom en egenutvecklad IT-plattform med hög grad av automatisering. Ut- och/eller inlåningsverksamhet bedrivs i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Österrike, Spanien, Irland, Nederländerna och Italien via dotterbolag, filial eller gränsöverskridande med stöd av det svenska banktillståndet. Verksamheten är indelad i tre segment: Credit Cards, Ecommerce Solutions och Consumer Lending. TF Bank är noterat på Nasdaq Stockholm.  

Denna information är sådan information som TF Bank AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 januari 2025 kl. 07:00 CET.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.