Connect with us

Marknadsnyheter

Ämnesbetyg kan ersätta kursbetyg i gymnasieskolan

Published

on

to, apr 26, 2018 15:06 CET

Betyg ska spegla faktiska kunskaper, främja lärande och uppmuntra elever att anstränga sig. Men dagens system med kursbetyg har flera brister för både elever och lärare. Därför tillsätter regeringen nu en utredning som bland annat ska föreslå en modell för ämnesbetyg i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Dagens system med kursbetyg innebär att betyg på en enskild kurs, som ibland sätts redan under första terminen, finns kvar i examensbeviset oavsett hur eleven utvecklas därefter i ämnet. Undervisningen riskerar att bli fragmentiserad och eleverna får ingen chans att utvecklas i ämnet innan slutliga betyg sätts. Den första kursen räknas in i det slutliga meritvärdet på samma sätt som högre kurser i samma ämne.

Regeringen anser att betygen skulle bli mer rättvisa och stimulera till ett ökat lärande om de speglar de faktiska kunskaper som eleven har med sig ut ur skolsystemet. Med ämnesbetyg, i stället för kursbetyg, kan eleverna få möjlighet att utveckla sina kunskaper i mer omfattande ämnen, samtidigt som lärarna får mer tid på sig att göra väl avvägda bedömningar av elevernas kunskaper.

Dagens betygssystem kritiseras också för att elevens svagaste prestationer riskerar att få en större betydelse för betyget än elevens starkaste prestationer. Systemet gör heller ingen skillnad på elever som är långt ifrån ett godkänt betyg och elever som bara saknar en liten del. Samtidigt tvingas lärarna lägga mycket tid på betygssättning – tid som i stället skulle kunna användas till undervisning och stöd för eleverna. Regeringen vill att betygssystemet ska synliggöra elevernas kunskaper och motivera dem att lära sig mer. 

– Dagens betygsystem fokuserar på elevernas misslyckanden. En svag prestation i en del av ett ämne kan inte vägas upp av en bättre prestation i andra delar, och ett tidigt misslyckande i gymnasieskolan riskerar att följa med hela livet. Det leder till att elever tappar sugen och slutar kämpa, att elever blir stressade i onödan och det leder till orättvisa betyg. Därför ser vi nu över systemet så att lärare ska kunna sätta betyg utifrån en mer långsiktig och sammanvägd bild av elevens kunskap, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Betygsutredningen som regeringen nu tillsätter ska föreslå hur ämnesbetyg kan utformas för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Utredningen ska också se över hur betygen skulle kunna ge en mer rättvisande bild av elevernas faktiska kunskaper i ett ämne, även när kunskaperna är ojämna. Utredningen ska också undersöka hur elevernas kunskapsutveckling kan synliggöras och dokumenteras när de inte når ett godkänt betyg.

 Utredningen ska redovisa sina förslag senaste den 30 november 2019. Till utredare utses Jörgen Tholin, prorektor vid Högskolan i Borås och tidigare utredare för Tillträdesutredningen (U:2016:01).

Kontakt

Sam Assadi, pressekreterare hos Anna Ekström, 072-5381343

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

RUFF öppnar flaggskeppsanläggning i Holland

Published

on

By

Den 16 januari slog RUFF Golf upp dörrarna till sin första anläggning i Holland – en toppmodern anläggning i det välkända shoppingcentret The Wall i Utrecht. RUFF Utrecht är den första anläggningen inom RUFF-konceptet med en minigolfbana, vilket markerar ett nytt steg i företagets satsning på innovativa golfupplevelser. 

Den 16 januari invigde RUFF en ny flaggskeppsanläggning i Utrecht, Holland. RUFF Utrecht är en toppmodern anläggning i det omtalade shoppingcentret The Wall. Inomhusanläggningen samlar alla delar av RUFF, golfsimulatorer, lounge, bar och restaurang, och är den första RUFF-anläggningen att även få en minigolfbana. 

– Den nya anläggningen i Utrecht kommer utgöra en av våra nya signaturanläggningar och är ett förverkligande av RUFF:s varumärke och vår syn på innovation inom golf. Här kan besökare njuta av golfsimulatorer, en inspirerande loungemiljö, och nu även en kreativ och utmanande minigolfbana, säger Alex Bengtsson, vd och grundare av RUFF Golf. 

Anläggning blir den första RUFF-anläggningen att öppna i Holland. Totalt ska minst 17 anläggningar öppnas upp i Holland under de kommande fem åren.

– Holland var ett av de länder som varit i toppen på vår önskelista från dag ett. Benelux, med Holland i spetsen, är länder med flest golfare per golfbana och en kultur som passar vårt koncept perfekt. Det har också visat sig vara en bra satsning, och det ser vi inte minst i nya RUFF Utrecht, säger Alex Bengtsson, vd på RUFF Golf. 

RUFF Golf har genom ett franschiseupplägg nu 18 anläggningar i Europa. Alla RUFF anläggningar är utrustade med den senaste tekniken från Trackman.

Alex Bengtssonvd0731524842alex@ruffgolf.se

RUFF är inte bara en golflounge, det är en mötesplats för vänner, kollegor, familj och affärspartners. Vår vision är att skapa en inkluderande och välkomnande atmosfär, där golfälskare av alla erfarenhetsnivåer kan förena sig i glädjen och utmaningarna med spelet. Kom in till din närmaste RUFF och upplev golf på ett helt nytt sätt – där gemenskap och passion skapar minnen för livet!

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Statistik ur föreningsregistret 2024: Över 2 000 nya föreningar

Published

on

By

Ifjol registrerade Patent- och registerstyrelsen (PRS) 2 059 nya föreningar. Det är 55 fler än året innan.

 Antalet registrerade föreningar är cirka 100 000.

 

Se vår statistik över registrerade nya föreningar 2020–2024 på prh.fi.

 

Statistik ur föreningsregistret

 

PRS publicerar följande statistik ur föreningsregistret:

 

  • antal föreningar och religionssamfund
  • inkomna ärenden till föreningsregistret och till registret över religionssamfund
  • avgjorda ärenden i föreningsregistret och i registret över religionssamfund
  • registrerade nya föreningar och religionssamfund
  • användning av e-tjänster (i procent) i föreningsregistret
  • antal föreningar efter landskap.

 

Gå till statistiken på prh.fi.

 

Fakta om föreningsregistret

 

Föreningsregistret vid PRS innehåller uppgifter om registrerade föreningar. I registret antecknas till exempel föreningens stadgar, föreningens styrelseordförande och namntecknare, det vill säga personer med rätt att företräda föreningen. Det är möjligt att anmäla föreningens styrelse till föreningsregistret. Det är också möjligt att anmäla samtliga medlemmar i föreningens styrelse till föreningsregistret. Läs mer om föreningsregistret på prh.fi.

 

Ytterligare information:

Jouko Koitto

Ledande jurist

Patent- och registerstyrelsen

Tfn mån–fre 050 4521 673

 

 

 

Om oss

Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.

Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.

Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.

Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.

Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Avisering om förtida inlösen av obligationslån nummer 205

Published

on

By

Med hänvisning till punkt 17 i slutliga villkor, meddelas att Sparbanken Skåne AB (publ) beslutat att tillämpa förtida inlösen (call) av alla utestående obligationer avseende obligationslån med lånenummer 205, ISIN SE0013105335. 

Förtida inlösen görs per den 14 februari 2025 till 100 procent av nominellt belopp. Obligationerna kommer att avnoteras från Nasdaq Stockholm i samband med inlösendagen. 

Samtidigt har Sparbanken Skåne per den 15 januari 2025 emitterat en ny grön senior non-preferred obligation på 800 miljoner kronor med en löptid på fem år och med en rätt att lösas in efter fyra år.

Transaktionerna är ett led i Sparbanken Skånes långsiktiga finansieringsstrategi och finansieringsplan. 

För mer information
Mikael Forsberg, CFO, 044-13 82 17
Kristian Svensson, pressansvarig, 046-16 23 09

Om Sparbanken Skåne
Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.