Connect with us

Marknadsnyheter

Drottningen – från landsmor till idealbild

Published

on

I en ny avhandling analyseras representationen av svenska drottningar under 200 år; från 1600-talets stormaktsenvälde till 1800-talets medborgarsamhälle. Bilden av drottningen har präglats av kontinuitet men också av förändring.

Ulrika Elonora av Danmark, Lovisa Ulrika av Preussen, Sofia Magdalena av Danmark och Josefina av Leuchtenberg. Trots stora politiska förändringar under 1600-, 1700- och 1800-talen tycks drottningrollen påverkas förvånansvärt lite under den tidsperioden.

– Det går sällan att knyta bilden av drottningarna till ett specifikt styre. Drottningens funktion i samhället, och i förlängningen hela monarkins funktion, bygger på mer svårrubbade värden som ligger bortom den enskilda politiska kontexten, säger historikern Avigail Rotbain vid Göteborgs universitet.

Resultatet går att koppla till vår samtid, menar hon.

– Flera demokratiska länder är än idag monarkier, och trots att deras existensberättigande ibland tycks svårförklarat är deras existens tämligen ohotad. Monarkins existensberättigande har under lång tid varit förankrat bortom det enskilda styret, och skapar ett samhällsvärde bortom den renodlade politiska strukturen.

Förpliktelser långt utanför familjen
Kungahuset fyllde länge en central funktion i samhället, även under perioder när dess politiska inflytande var begränsat. Som den formella makthavaren var kungen en viktig symbol för Guds makt på jorden och faderlig auktoritet, men monarkin har aldrig burits upp av enbart kungen.

– Drottningen har bidragit till att skapa en jämvikt mellan regentskapets maskulina och feminina aspekter, säger Avigail Rotbain.

I sin avhandling Könets krona analyserar hon representationen av svenska drottningar från 1600-talets stormaktsenvälde till 1800-talets medborgarsamhälle. Utifrån tillfällestryck, skrivna vid kungliga tilldragelser som bröllop, kröningar och begravningar, visar hon hur bilden av drottningen präglades av kontinuitet men också förändring.

Drottningens förpliktelser som hustru och mor gick långt utanför den egna familjen.

– Syftet har varit att förklara hur representationen av drottningar konstruerades och förhandlades samt att analysera kontinuitet och förändring i representationen.

Från landsmor till kvinnlig idealbild
Avhandlingen visar att det var viktigt att visa att drottningen integrerades och förankrades i monarkin. Hon kunde inte vara en anonym barnaföderska, som ibland antytts i äldre forskning, utan hon skulle representera den feminina halvan av regentskapet. Drottningen hade i undersökningens början en viktig roll för folket. Som landsmor skulle hon med välgörenhet, och genom att blidka både sin make kungen och Gud, verka för att folket inte straffades för hårt.

– Vid undersökningens slut var drottningen inte längre folkets mor och beskyddare, istället var hon en idealbild av kvinnlighet och moderlighet som undersåtarna kunde eftersträva att likna.

Avhandlingen Könets krona. Representationer av svenska drottningar från stormaktsenvälde till medborgarsamhälle försvaras vid en disputation den 30 augusti, klockan 13 i sal 2150, Eklandagatan 86 i Göteborg.

Länk till avhandling: https://hdl.handle.net/2077/60328

Kontakt:
Avigail Rotbain, tel: 0735-762 064, e-post: avigail.rotbain@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 47 500 studenter och 6 400 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se
Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Adda oss på Snapchat (uniofgothenburg). Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Arbetstagare med spår av cannabis bedömdes inte stå till förfogande för arbete

Published

on

By

En medlem i Byggnadsarbetareförbundet arbetade som VS-montör på en byggarbetsplats. Första arbetsdagen efter en semesterresa till Spanien testades han i ett slumpvis narkotikatest på arbetsplatsen. När arbetsgivaren en vecka senare fick del av resultatet, vilket visade positivt för THC-syra (en restprodukt efter Cannabisintag), skickades han hem utan lön. Han var därefter avstängd utan lön i sex veckor eftersom arbetsgivaren ansåg att han inte stod till förfogande för arbete då man kunde misstänka att han var påverkad av narkotika. Förbundet gjorde gällande att han stod till förfogande för arbete och därför hade rätt till lön eftersom ingenting talade för att han var påverkad av narkotika under den aktuella perioden.

Arbetsdomstolen meddelade dom i målet den 19 juni 2024. Domstolen fann att det inte går att genom drogtest tillförlitligt konstatera att en person är narkotikapåverkad. Ett positivt drogtest som visar att arbetstagaren i vart fall tidigare intagit droger får, enligt domstolen, anses ge anledning att anta att arbetstagaren är påverkad av narkotika ända till dess ett drogtest är negativt. Eftersom arbetsgivaren haft anledning att misstänka att medlemmen kunde uppträda narkotikapåverkad på arbetet och arbetet han skulle utföra ansågs farligt att utföra under drogpåverkan, ansågs han inte stå till förfogande för arbete och därför inte ha rätt till lön. Domstolen fann även att det inte fanns något annat arbete hos arbetsgivaren som han hade kunnat omplaceras till.

Arbetsdomstolen avslog således förbundets talan.

AD 2024 nr 46

Ombud för förbundet var förbundsjuristerna Ellinor Gudmundsson (tfn 08-676 63 71) och Sussanne Lundberg (tfn 08-676 63 09)

Continue Reading

Marknadsnyheter

PLAGAZI MEDDELAR FÖRÄNDRINGAR I LEDNINGSGRUPPEN

Published

on

By

Soran Shwan, tidigare CTO på Plagazi, har officiellt befordrats till VD och tar över efter den tillförordnade VD:n Gustav Granberg, som kommer att övergå till en ny roll.

Dessa förändringar är ett resultat av att styrelsen har avslutat sin långsiktiga rekrytering av en heltidsanställd VD, med Soran Shwan som den främsta kandidaten. Gustav Granberg, som tillfälligt har innehaft VD-posten, övergår sedan september 2023 till en ny roll i ledningsgruppen med fokus på företags- och projektinvesteringar som Chief Investor Officer (CIO) och rapporterar till Soran Shwan.

”Styrelsen har fullt förtroende för Soran Shwan och hans förmåga att leda detta bolag till framgång. Efter att ha varit en del av ledningsgruppen under de senaste åren och med sin omfattande och breda erfarenhet av teknik, ledarskap och marknad finns det få bättre kandidater för att leda Plagazi framåt. Styrelsen vill också tacka Gustav Granberg för hans outtröttliga stöd under hans roll som interim-CEO.” – Valerie Dujardin, styrelseordförande Plagazi AB (publ)

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Soran Shwan, VD Plagazi AB (publ)

E-post: soran.shwan@plagazi.com

Telefon: +46 70 036 27 90

Om Plagazi AB (publ):

Plagazi AB är ett svenskt cleantech-företag som revolutionerar produktionen av cirkulär vätgas. Plagazi hjälper samhället att sluta det cirkulära kretsloppet genom att omvandla avfall till cirkulär vätgas genom plasmaförgasning, vilket bidrar till att lösa den betydande globala frågan om icke-återvinningsbart avfall, förnybara energikällor och koldioxidutsläpp. Med flera aktiva projekt över hela Europa siktar företaget på att bli svaret på kontinentens strävan att nå sina klimatmål.

Mer information:

www.plagazi.com | 

Följ Plagazi på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/plagazigreenhydrogrenfromwaste/

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 136/24 – Last day of trading in Biofrigas Sweden AB’s BTU

Published

on

By

Last day of trading in the company’s paid subscribed unit, BIOF BTU, is July 1, 2024.  

Information about the paid subscribed unit: 
Shortname: BIOF BTU 
ISIN: SE0021923190 
Orderbook-ID: 334490 
CFI: MCMUXR 
FISN: BIOFRIGAS/UT 5 AK + 6 TO 
Last day of trading: July 1, 2024 

Stockholm June 26, 2024 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000   

backoffice@spotlightstockmarket.com 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.