Connect with us

Marknadsnyheter

Roy Fares och Mattias Ljungberg, MR Cake, är Årets Företagare i bageribranschen 2019

Published

on

Nu står det klart att Roy Fares och Mattias Ljungberg, MR Cake i Stockholm och Göteborg, tar hem titeln Årets Företagare i bageribranschen 2019. Detta efter att MR Cake på kort tid blivit en av de starkast lysande stjärnorna på bageri- och konditorihimlen.

Roy Fares och Mattias Ljungberg kombinerar de amerikanska bakverken och den svenska fikakulturen med bravur och har inom loppet av två år satt MR Cake på allas läppar och till något man minns och längtar tillbaka till. Konditorierna i Stockholm och Göteborg har blivit en succé som inspirerat såväl bageribranschen som konsumenterna. Framgångsfaktorer som banat väg för förstaplaceringen och utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen 2019.

-Det är verkligen kul och smickrande att få det här utmärkelsen, det finns som många duktiga yrkespersoner i branschen. Jag tror det är många samverkande faktorer som bidragit till att det gått så bra, vi arbetar medvetet med många delar, kommersiellt förstås, i sociala medier, med inredningen… Vi tänker helhet med konceptet MR Cake, säger Roy Fares.
-Vi vill gärna ta konceptet vidare och fortsätta utveckla det, jag tror det skulle funka bra även internationellt. Det gäller att ha stora mål, men också ha kul på vägen, säger Roy Fares.

-Vi är båda väldigt målmedvetna och har en stor kärlek till yrket. Vår arbetsfördelning är en stor del i framgången, man vet att det man inte gör själv blir gjort ändå, man behöver aldrig fundera på det. Och då kan man istället fokusera på sådant som bidrar till att utveckla verksamheten framåt. För prispengarna kommer vi att göra en inspirationsresa till New York, säger Mattias Ljungberg.
-Det här är bara början på vår plan, vi vill absolut fortsätta att utveckla konceptet MR Cake. Men vi tar ett steg i taget, först Sverige, sen får vi se… säger Mattias Ljungberg.

 

-Det är imponerande att se vad Roy Fares och Mattias Ljungberg lyckats bygga upp på så kort tid. Passionen för hantverket i kombination med fingertoppskänsla för trender och skickligt företagande gör dem till värdiga vinnare av utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen 2019, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som står bakom utmärkelsen. Med den här tävlingen vill vi inspirera alla företagare runt om i landet till att utveckla både sitt entreprenörkunnande och sitt ledarskap. Roy och Mattias är goda förebilder och ett levande bevis på att branschen lyser starkt.

Juryns motivering:

”2019 års vinnare av Årets Företagare i bageribranschen är ett lysande exempel på hur drivna och målmedvetna företagare skapar framgång. Prisbelönt yrkesskicklighet inom konditorhantverket har byggts på med ett koncept i en ny position på marknaden. En intensiv satsning i såväl sociala- som traditionella medier skapade en hype redan innan den första grädden vispades. Med sitt nystartade företag har årets vinnare skapat en lysande stjärna som inspirerar hela branschen och som förflyttar synen på vad som är möjligt att åstadkomma under en kort tid. Framgångarna kan sammanfattas i orden ”extra allt”. Vinnare av Årets Företagare i bageribranschen 2019 är Mattias Ljungberg och Roy Fares.”

På andra plats placerade sig Anna Björlin, Lidingö Bröd & Patisserie, Stockholm.

På tredje plats kom Peter och Christin Halldén , Peters Konditori, Falkenberg.

Övriga finalister var Heléne och Micael Stålbom, Stålboms Konditori i Falkenberg samt Anna och Ola Lanemo, Lanemo Konditori i Linköping.

Utmärkelsen Årets Företagare i bageribranschen går till en företagare som skickligt lyckats utveckla såväl ekonomiska nyckeltal som mål och visioner, marknadsföring och strategi, profilering, ledarskap och medarbetarskap. Förstapriset består bland annat av 50 000 kronor att använda för fortsatt utveckling av företagandet och delades ut i samband med Sveriges bagare & konditorers höstträff den 10 september.

Årets Företagare i bageribranschen är ett initiativ från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Huvudsponsor är bagerileverantören Credin.

Filmer där finalisterna presenteras finns på:

Mattias Ljungberg och Roy Fares https://youtu.be/-Bl456Pw8a4

Anna Björlin https://youtu.be/rd0y47qHS_Y

Peter och Christin Halldén https://youtu.be/XaSPSpIF8Bs

Anna och Ola Lanemo https://youtu.be/sjSPrmQmB9Y

Heléne och Micael Stålbom https://youtu.be/lCR1ZrgaEjg

Kontaktuppgifter till årets finalister:

Roy Fares: roy@mrcake.se
Mattias Ljungberg mattias@mrcake.se
Peter Halldén: 0705579298 peter@peterskonditori.se
Christin Halldén: 0703122605
Anna Björlin 073-3701833 anna@lidingobrod.se
Ola Lanemo: 0709-148485
Anna Lanemo: 0708-356624 bageri@lanemokonditori.se
Heléne och Micael Stålbom: +46 708 83 24 45 stalboms@bredband.net

För ytterligare information om Årets Företagare i Bageribranschen, kontakta: Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer. Mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se

Martin Lundell
VD
08 762 67 94
martin@bageri.se

Branschorganisation för bagerier och konditorier Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.