Connect with us

Marknadsnyheter

4,9 miljarder för att öka jämlikheten i skolan – så fördelas pengarna

Published

on

För att höja kunskaperna och stärka jämlikheten får Sveriges skolor dela på 4,9 miljarder kronor nästa år. Mest pengar per elev går till Högsby, Flen och Hällefors kommun där behoven är som störst. Regeringen avser även att se över kostnadsvillkoret i statsbidragsförordningen för att säkerställa att bidraget även i fortsättningen ska kunna bidra till stärkt likvärdighet i svensk skola.

– Ska kunskaperna fortsätta stiga behöver jämlikheten öka i skolan. Det är varje elevs ansträngning som ska avgöra hur långt man kommer i sina studier – inte var man bor någonstans, vilka föräldrar man har eller vilken skola man går på. Nu ökar vi det statliga stödet för stärkt likvärdighet och ser till att mest resurser går till de skolor som har störst behov, säger utbildningsminister Anna Ekström.

2018 införde regeringen ett statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling i skolan som fördelas med hänsyn till antalet elever och elevernas socioekonomiska bakgrund. Då avsattes 1 miljard kronor och 2019 avsattes 3,5 miljarder kronor. I budgetpropositionen för 2020 förstärker regeringen det statliga stödet för stärkt likvärdighet ytterligare. Under 2020 satsas 4,9 miljarder kronor och från och med 2021 beräknas bidraget uppgå till 6,2 miljarder kronor per år. Bidraget vänder sig till alla huvudmän och uppgår i snitt till 4 200 kronor per elev för 2020. 

Statsbidraget ska användas till utökade eller nya insatser som stärker likvärdighet och kunskapsutveckling i förskoleklassen och grundskolan. Kommunerna avgör själva vilka insatser de vill satsa på. Det kan till exempel handla om att anställa lärare och annan personal, stärka elevhälsoarbetet, stöd för att utveckla undervisningen av nyanlända och flerspråkiga elever, inköp av studiematerial och lärverktyg eller kompetensutveckling för lärare och annan skolpersonal.

Ett villkor för att ta del av bidraget är att kommunen inte får minska sina egna kostnader för undervisning och elevhälsa jämfört med ett genomsnitt för de tre föregående åren. Kritik har riktats mot att kostnadsvillkoret kan leda till att kommuner inte vågar söka bidraget.

– För att bidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling även i fortsättningen ska kunna bidra till stärkt likvärdighet i svensk skola avser regeringen att se över kostnadsvillkoret, säger Anna Ekström. 

De 20 kommuner som kan ta del av mest pengar per elev 2020 är:

Högsby Kommun 10 762
Flens Kommun 10 029
Hällefors Kommun 10 004
Ljusnarsbergs Kommun 9 934
Filipstads Kommun 9 844
Vingåkers Kommun 9 105
Perstorps Kommun 8 770
Östra Göinge Kommun 8 631
Gullspångs Kommun 8 574
Melleruds Kommun 8 533
Hultsfreds Kommun 8 517
Lessebo Kommun 8 476
Haparanda Kommun 8 397
Uppvidinge Kommun 8 330
Hylte Kommun 8 160
Norbergs Kommun 8 101
Valdemarsviks Kommun 7 804
Emmaboda Kommun 7 803
Bengtsfors Kommun 7 800
Töreboda Kommun 7 724


Hela listan – så mycket får respektive län

Stockholms län                     739 553 512
Uppsala län                          141 323 701
Södermanlands län               162 158 012
Östergötlands län                  201 211 669
Jönköpings län                     186 395 003
Kronobergs län                     112 237 685
Kalmar län                            130 196 546
Gotlands län 22 074 753
Blekinge län                          78 688 829
Skåne län                             623 430 021
Hallands län                          137 597 508
Västra Götalands län             728 156 328
Värmlands län                       138 733 372
Örebro Län                           158 937 266
Västmanlands län                 137 232 022
Dalarnas län                         153 419 293
Gävleborgs län                     139 883 193
Västernorrlands län               116 297 342
Jämtlands län                        62 506 731
Västerbottens län                  104 956 489
Norrbottens län                     99 442 378

Utöver medlen till kommunerna kan även fristående huvudmän ta del av regeringens satsning. Dessa preliminära bidragsramar förutsätter att riksdagen i december beslutar i enlighet med regeringens budgetproposition.

Mer information om statsbidraget finns på Skolverkets webbplats: https://www.skolverket.se/skolutveckling/statsbidrag/statsbidrag-for-likvardig-skola-2020 

Kontakt

Anja L Sundberg, pressekreterare hos Anna Ekström, 076-116 77 45

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tre nya ledamöter valda till Lantmännens styrelse

Published

on

By

Lantmännens föreningsstämma fattade idag beslut om vilka som ska ingå i Lantmännens styrelse. Stämman beslutade om omval av Jan-Erik Hansson och Per Wijkander – och om nyval av Charlotte Elander, Jacob Bennet och Marie Grönborg. 

På föreningsstämman som hölls den 7 maj i Stockholm, beslutades att Lantmännens koncernstyrelse ska bestå av tio stämmovalda ledamöter samt arbetstagarrepresentanter. Stämman beslutade om omval av Jan-Erik Hansson och Per Wijkander samt nyval av Charlotte Elander, Jacob Bennet och Marie Grönborg. Inför stämman hade Sonat Burman-Olsson avböjt omval. 

Lantmännens styrelse består därmed av Per Lindahl, Gunilla Aschan, Jenny Bengtsson, Johan Bygge, Patrick Aulin, Jan-Erik Hansson, Per Wijkander, Charlotte Elander, Jacob Bennet och Marie Grönborg samt tre arbetstagarrepresentanter. 

På det konstituerande styrelsemötet som följde stämman omvaldes Per Lindahl till ordförande och Jan-Erik Hansson till vice ordförande. 

– Jag vill hälsa Charlotte, Jacob och Marie varmt välkomna som nya ledamöter i Lantmännens styrelse. Alla tre har betydande erfarenhet av att driva företag och har haft flera ledande positioner. Charlotte och Jacob bidrar, utöver sin erfarenhet av att driva lantbruk, även med god kännedom om Lantmännens verksamheter – och Marie tillför ett välkommet perspektiv från flera stora industriföretag. De kommer att bidra med både bred och djup kompetens, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla Lantmännen tillsammans med dem och resten av styrelsen, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande. 
 

Kort om nyvalda ledamöter 

Charlotte Elander driver en spannmålsgård utanför Vadstena. Charlotte har även erfarenhet av att driva företag och från flera ledande positioner, däribland inom Lantmännen Lantbruk. 

Jacob Bennet driver verksamhet inom växtodling, energi och fastigheter mellan Lund och Eslöv. Sedan 2004 är Jacob även verksam i Lettland, där han driver verksamhet inom skog och lantbruk.  

Marie Grönborg är extern ledamot med lång erfarenhet av styrelsearbete. Idag är hon styrelseledamot i SSAB, Eolus Vind AB och Aduro. Marie har även 20 års erfarenhet från ledande befattningar inom Perstorp Group. 

För mer information, kontakta gärna: 

Lantmännens presstjänst 
Tel: 010 556 88 00 
E-post: press@lantmannen.com 

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 18 000 svenska lantbrukare, har 12 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter cirka 70 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Kungsörnen, Scan, Korvbrödsbagarn, GoGreen, FINN CRISP och Bonjour. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Karlsbro (L) bjuder in Sjöstedt (V) till debatt: EU-kandidat från (V) uppmanar Ukraina att förhandla med Ryssland

Published

on

By

I eftermiddagens EU-debatt mellan partiernas toppkandidater, som arrangerades av Europaparlamentets Sverigekontor på Kulturhuset i Stockholm, uppmanade Vänsterpartiets Marta Aguirres till fredsförhandling mellan Ryssland och Ukraina. 

Med anledning av uttalandet som väckte starka känslor har Liberalernas listetta Karin Karlsbro bjudit in Vänsterpartiets förstanamn Jonas Sjöstedt till en debatt om Ukrainas väg till fred och frihet. 

Se bifogat mail med inbjudan från Karlsbro till Sjöstedt. 

För ytterligare kommentarer eller frågor kontakta:
Linnéa Bjärum
linnea.bjarum@europarl.europa.eu
+46 73 427 56 92

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från Avensia AB:s årsstämma 7 maj 2024

Published

on

By

Följande beslut fattades på Avensias årsstämma. Samtliga beslut fattades med erforderlig majoritet;

  • Moderbolagets och koncernens resultat- och balansräkningar fastställdes.
  • Bolagets resultat ska disponeras i enlighet med den fastställda balansräkningen.
     
  • Styrelseledamöterna samt verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.
     
  • Beslöts att styrelsen, för tiden intill dess nästa årsstämma har hållits, skall bestå av fem ordinarie ledamöter och inga suppleanter.
     
  • Till styrelseledamöter omvaldes Per Adolfsson, Monika Dagberg, Johan Strid, Per Wargéus och Anders Wehtje. Anders Wehtje valdes som styrelsens ordförande och Per Wargéus som vice ordförande. Samtliga valdes för tiden intill dess nästa årsstämma har hållits.
     
  • Ersättning till styrelsens ledamöter ska utgå med 150 000 per år och till styrelsens ordförande ska arvodet vara 300 000 per år.
     
  • Till revisor valdes Deloitte, registrerat revisionsbolag, med Mattias Lönnquist, auktoriserad revisor, som huvudansvarig för revisionen. Även detta beslut fattades för ett år, intill tiden för nästa årsstämma.
     
  • Årsstämman beslutade att fastställa principer för utseende av valberedning i enlighet med valberedningens förslag.
     
  • Årsstämman fattade beslut om att anta det vinstdelningsprogram som styrelsen föreslagit för verksamhetsåret 2023. I korthet går detta ut på att 25 % av bolagets rörelsevinst inom intervallet 5-15 % i rörelsemarginal ska fördelas på samtliga anställda inom Avensia-koncernen.
     
  • Årsstämman bemyndigade styrelsen att längst till nästa ordinarie årsstämma, med eller utan avvikelse från aktieägares företrädesrätt, fatta beslut om nyemission av aktier till ett antal av högst 3 700 000 aktier motsvarande en total höjning av aktiekapitalet med högst 555 000 SEK.

För ytterligare information, kontakta: 

Robin Gustafsson, vd, robin.gustafsson@avensia.com eller 0736-60 60 82 

Per Wargéus, styrelseordförande, per.wargeus@avensia.com eller 0707-31 89 08 

Om Avensia

Avensia är ett expertbolag inom modern handel. Vårt erfarna team hjälper företag med skräddarsydda strategier och den mest relevanta teknologin för e-handel, omnikanal, kundupplevelse och informationshantering. Med mer än 20 års erfarenhet och 300 experter på modern handel har vi kraften att hjälpa företag inom B2C och B2B i Europa, Nordamerika och APAC att accelerera tillväxt varje dag för långsiktig framgång. Läs mer på avensia.se. Avensia AB är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market under namnet AVEN. Redeye AB är bolagets Certified Advisor.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.