Connect with us

Marknadsnyheter

BioStock-artikel: Ökad aktivitet och investeringar inom sepsis

Published

on

BioStock publicerade den 27 september 2019 en artikel om sepsis och Aptahem, som återges nedan i sin helhet.

Aptahem jobbar för att utveckla en bättre, mer effektiv och heltäckande behandling mot sepsis, ett akut sjukdomstillstånd som årligen drabbar 30 miljoner och dödar 6 miljoner människor. Dessutom kan mörkertalet vara stort då sepsis ibland är en indirekt effekt av andra sjukdomar. Trots höga dödstal är kunskaperna om sepsis fortfarande begränsande, liksom verktygen för att ställa korrekt diagnos. Frågan är om läkemedelsbranschen har kommit till nya insikter för att ge detta livshotande sjukdomstillstånd en riktig match?

Sepsis, i mer dagligt tal kallat blodförgiftning, börjar ofta med en relativt ofarlig lokal infektion, t.ex. lunginflammation eller en sårinfektion, men kan snabbt utvecklas till ett dödligt tillstånd. Detta sker då immunförsvaret överreagerar på infektionen och kroppens egna infektionsförsvar blir toxiskt då det tappar kontrollen över sina egna åtgärder. Som en allvarlig följd kan blodtrycket sjunka (septisk chock) och kroppen får svårt att förse viktiga organ med syre, vilket i sin tur leder till organsvikt och i värsta fall att den drabbade avlider.

Sepsis – ett världshälsoproblem

Sepsis är numera så vanligt förekommande att Världshälsoorganisationen (WHO) har utnämnt tillståndet till så kallat ’global health priority’, ett världshälsoproblem. Varje år insjuknar cirka 30 miljoner människor världen över i sepsis, varav 6 miljoner dör. I det socioekonomiska kölvattnet av sepsis, där en person avlidit eller lider men för resten av livet, ingår troligen också ett stort mörkertal av sepsisinfektioner som initierats av andra sjukdomsfall.

Effektiv behandling saknas

En anledning till det höga antalet dödsfall är att sepsis är ett svårdiagnostiserat tillstånd, ofta med diffusa symptom som kan misstas för flera andra sjukdomar. Detta kan leda till en fördröjd diagnos, vilket är tid som sepsisdrabbade inte har råd att förlora i och med det ofta mycket snabba sjukdomsförloppet.

Ett besvärande faktum är också att det, när sepsis väl har diagnostiserats, saknas riktigt effektiva behandlingar. Idag är fokus inriktat på att minska symptomen och lindra biverkningar genom behandling med antibiotika vid bakteriell infektion och intravenös vätska för att motverka blodtrycksfall och säkerställa syretillförsel till vitala organ.

Svenskt projekt ska förbättra diagnostiken

För att säkerställa snabbare diagnosticering finansierar Horizon2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation, ett projekt kallat Smartdiagnos där tio industriella och akademiska partners deltar. Syftet är att utveckla två diagnostiska tester som ska kunna användas direkt på blod för att identifiera mikroorganismer och resistensgener, för snabbare upptäckt av bakterier i blodet. Projektet avslutas i början av nästa år.

Då endast lite drygt hälften av alla septiska fall är relaterade till bakteriella sjukdomar behövs dock även diagnostikmetoder som inte bara baseras på bakterier – ett område som idag är än mer eftersatt.

Sepsisbolag tar in pengar

Det finns indikationer på att investerare allt mer börjar få upp ögonen för sepsismarknaden. Franska biotechbolaget Inotrem som utvecklar en immunterapi mot septisk chock tog in 18 miljoner euro i riskkapital i en första europeisk finansieringsrunda. I en andra runda togs 39 miljoner euro in från bland andra Hong Kongbaserade Morningside Ventures och Invus i New York.

Inotrems plan är att påbörja en omfattande fas IIb-studie med kandidaten nangibotide senare i år.

Malmöbolag med fokus på sepsis

I Sverige är en av de ledande aktörerna Aptahem som med läkemedelskandidaten Apta-1 vill motverka sepsis, septisk chock och de livshotande organ- och vävnadsskador som tillståndet kan orsaka. Till skillnad från majoriteten av andra potentiella läkemedelskandidater, som oftast är så kallade one-target-läkemedel för att hämma antingen ett protein eller en signalering som är involverade i det septiska förloppet, är Aptahems Apta-1 en multi-target-kandidat med potential att hämma och stimulera flertalet signalmekanismer vid septiskt sjukdomstillstånd.

Apta-1 har tre parallella verkningsmekanismer, enligt hittills analyserade prekliniska studier. Dels hämmas den inflammatoriska respons som uppstår från en sepsis-infektion, dels hjälper kandidaten kroppens eget immunsystem att motverka systemisk spridning av infektionen och slutligen bidrar den till att motverka en överkoagulation som annars kan leda till blodproppar.

Apta-1 genomgår just nu preklinisk utveckling och i oktober 2018 avslutades den första av två delar, en toxikologistudie (icke-GLP toxikologi), med positivt resultat. Kandidaten visade mycket god säkerhet i två olika djurslag, gnagare och non human primates (NHP). Därutöver har ett antal effektstudier visat mycket god effekt i olika djurmodeller. Aptahem har aviserat att resultaten kommer att publiceras under hösten.

På väg mot kliniska studier

Efter en försening av tox-studierna p.g.a. att den första toxikologistudien förbrukade hela den mängd Apta-1 som tillverkats, samt att Aptahems kontraktstillverkare av substansen stött på tekniska problem, skrev bolaget i somras kontrakt med brittiska kontraktstillverkaren LGC Group. Därmed är man nu på väg att avsluta de prekliniska toxikologistudierna, så kallade GLP toxikologi-studier.

Under tiden har ett antal prekliniska forsknings- och utvecklingsstudier genomförts med Apta-1. Aptahem jobbar nu intensivt med att kunna inleda den sista toxikologiska studien, förutsatt att nytillverkad Apta-1 kommer på plats. I och med att toxikologin blir klar blir nästa steg därefter att testa Apta-1 i friska frivilliga i en klinisk fas I-studie, enligt en studieplan som Aptahem tidigare utarbetat.

Ett samarbete med amerikanska Seattle Childrens Hospital och Seattle Children’s Research Institute (Seattle CRI) har, också det under sommaren, levererat de första resultaten från samarbetets pilotstudie. Studien indikerar att Apta-1 har en god effekt när det kommer till att motverka ett sepsis-liknande förlopp där bland annat en reduktion av bakterier i blodet registrerades. På agendan står nu ambitionen att utöka samarbetet. Diskussioner pågår enligt bolaget även med andra samarbetspartners som Aptahem hoppas ska generera ännu mer aktivitet runt Apta-1.

Läs artikeln på BioStocks webbsida

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Slottsviken publicerar årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen får härmed avge årsredovisning avseende räkenskapsåret 2023

Årsredovisningen finns tillgänglig på Bolagets webbplats www.slottsviken.se

För mer information kontakta:

Jakob Österberg, VD

Slottsviken Fastighetsaktiebolag (publ)

Telefon 018-19 49 50

E-post jakob.osterberg@slottsviken.se

 
Om Slottsviken Fastighetsaktiebolag:

Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Slottsviken är noterat på Spotlight Stock Market sedan 1997 och handlas via banker och fondkommissionärer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch och C-RAD tecknar samarbetsavtal

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (pub) och C-RAD AB är glada att kunna tillkännage ett samarbetsavtal som syftar till att gemensamt utveckla innovativa lösningar och produkter för att förbättra kvaliteten på strålbehandling.

Fokus för samarbetet är att undersöka hur C-RAD:s ytskanningsteknologi kan utnyttjas vid dosplanering i RaySearchs dosplaneringssystem RayStation. Idag används ytorna från Catalyst+, C-RAD:s system för ytguidad strålbehandling, under bildtagning och behandling. Genom att göra Catalysts+ ytor tillgängliga i RayStation®* skapas många användningsmöjligheter. En sådan är att expandera en CBCT-bild, som har ett begränsat avbildningsområde, genom att använda information från ytskanningen. Detta kommer att leda till ett mer komplett återskapande av patientens anatomi, vilket i sin tur resulterar i ett mer tillförlitligt underlag för kliniska beslut. Som ett första resultat av samarbetet kommer ovan beskrivna tillämpning att demonstreras under den pågående mässan ESTRO. Därefter kommer andra användningsområden av företagens respektive produkter att utforskas.

Cecilia de Leeuw, vd och koncernchef, C-RAD: “Vi är mycket glada över samarbetet med RaySearch, genom vilket vi ska förbättra och hitta nya innovativa lösningar i vår gemensamma kamp mot cancer.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Jag ser fram emot att samarbeta med C-RAD, vars kontor dessutom ligger nära oss i Sverige. Den ytterligare information om patientens anatomi som tillhandahålls genom ytskanning via Catalyst+ har potential att avsevärt förbättra olika steg i dosplaneringsprocessen för strålbehandling i RayStation.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om C-RAD 
C-RAD utvecklar ytskanningsteknologi för strålterapi för att möjliggöra en mycket exakt dosavgivning till tumören och samtidigt skydda frisk vävnad från oönskad exponering. Med hjälp av höghastighets 3D-kameror i kombination med förstärkt verklighet stöder C-RAD den initiala patientpositioneringen och övervakar patientens rörelser under behandlingen för att säkerställa hög tillförlitlighet, ett effektivt arbetsflöde och ökad noggrannhet. C-RAD övervakar patientens rörelse utan att använda markörer eller ytterligare dos för att ge den högsta nivån av patientsäkerhet och komfort.
 C-RAD AB är noterat på Nasdaq Stockholm. Mer information finns på c-rad.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen i S2Medical AB (publ) har beslutat att bolagets årsredovisning även ska utgöra en kontrollbalansräkning, vilket till följd senarelägger bolagets årsredovisning

Published

on

By

Styrelsen i S2Medical AB (publ) (”S2Medical” eller ”Bolaget”) har i enlighet med aktiebolagslagen (25 kap 13 §), upprättat en kontrollbalansräkning (”KBR”) genom att besluta att balansräkningen i bolagets årsredovisning även skall utgöra en KBR. I syfte att ge Bolagets revisor tillräcklig frist för att möjliggöra denna process har styrelsen valt att senarelägga publiceringen av Bolagets årsredovisning med 6 dagar till den 9 maj 2024.

Beslutet att upprätta KBR grundar sig i att Bolagets egna kapital för närvarande är lägre än hälften av det registrerade aktiekapitalet. Styrelsen ser det inte som sannolikt att denna brist kommer att elimineras enbart genom regleringen av bolagets tillgångar och skulder i samband med genomförandet av den godkända rekonstruktionsplanen. Då både KBR och det positiva utfallet av företagsrekonstruktionen visar på livskraft anser styrelsen att en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital är en tillräcklig åtgärd för att helt eliminera kapitalbristen. Styrelsen avser därför att föreslå en minskning av Bolagets registrerade aktiekapital. Förslaget kommer att inkluderas i kallelsen till Bolagets kommande årsstämma för beslut.

Vi ser positivt på framtiden och jag uppfattar detta som en nödvändig administrativ åtgärd för att justera ett oproportionerligt stort aktiekapital på över 16 miljoner SEK.” Säger Bolagets CEO, Petter Sivlér

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-05-03 20:38 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.