Connect with us

Marknadsnyheter

Kronologisk ålder – ett allt sämre sätt att mäta hur gamla vi är

Published

on

Att bli äldre innebär inte automatiskt att ens fysiska och mentala förmågor försämras. Skillnaderna är dock stora mellan olika individer. Samtidigt kan en nedsatt förmåga ofta kompenseras av äldres större erfarenhet och en bättre helhetsbedömning. Det visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.

Rapporten visar att kronologisk ålder, alltså hur många år vi levt, är ett allt sämre sätt att mäta hur gamla vi är och vilka förmågor vi har. Den pekar också på att arbetsgivarna måste skapa en bättre arbetsmiljö om vi vill att fler ska kunna och vilja arbeta längre, säger delegationens ordförande Anna Hedborg.

Under de senaste 20 åren har livslängden i Sverige ökat snabbt och gapet mellan kvinnor och män minskar. Samtidigt ses en ökning av skillnaden mellan grupper med olika utbildningsnivå. Särskilt kvinnor med lägre utbildningsnivå har en svagare utveckling än andra grupper.

Rapporten ”Vad blir sämre och vad blir bättre när man blir äldre?”, som skrivits av professor emeritus och tidigare professor i arbets- och miljömedicin Eva Vingård, visar att syn och hörsel försämras med stigande ålder och att även vissa mentala funktioner, som kognition, kan påverkas negativt av högre ålder. Skillnaderna är dock stora mellan olika individer, och kronologisk ålder är en allt sämre indikator för mental och kognitiv funktion och hälsa.

Att seniora personer i arbetslivet har svårare att lära nya saker tycks inte stämma. De flesta seniorer har dessutom en erfarenhetsbank som de yngre inte har. Studien visar också att även om äldre i genomsnitt är långsammare än yngre, så kan de ofta kompensera för detta med större motivation, mer erfarenhet och en bättre helhetsbedömning.

Rapporten visar samtidigt att de som haft dåliga arbetsmiljöer och förtidspensionerats av hälsoskäl i allmänhet mår bättre efter pensioneringen, medan de som haft måttliga krav, stor arbetstillfredsställelse och hög status inte upplever någon hälsoförbättring av att lämna arbetslivet. De seniora arbetstagare som fortsätter att arbeta har ofta bättre mental och fysisk hälsa än de jämnåriga som gått i pension.

– Att ha ett arbete att gå till leder ofta till ett större välbefinnande och ger individen delaktighet och samhörighet, oavsett ålder. Samtidigt måste vi ta de ökande hälsoskillnaderna beroende på utbildningsnivå på allvar för att kunna vända den negativa trenden, menar Eva Vingård.

Läs hela rapporten här.

Delegationen för senior arbetskraft

Regeringen beslutade i augusti 2018 att tillsätta en delegation för senior arbetskraft (S 2018:10). I delegationens uppdrag ingår att verka för ett mer inkluderande och åldersoberoende synsätt i arbetslivet och att sprida kunskap och forskning om äldres möjligheter.

Detta är den åttonde rapporten i en serie om cirka 30 rapporter som delegationen har för avsikt att publicera under det närmaste året. Rapporten finns att ladda ner på delegationens webbplats. Där finns även information om delegationens uppdrag och arbete.

Kontakt

Eva Vingård
Mobil: 070-922 41 23
eva.vingard@medsci.uu.se

Maria Söderberg
Mobil: 072-545 16 02
maria.soderberg@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Getinge bjuder in fondförvaltare, analytiker och media till telefonkonferens för uppdatering till kapitalmarknaden

Published

on

By

Getinge kommer att hålla en telefonkonferens avseende uppdatering till kapitalmarknaden den 15 maj 2024 kl. 10.00-11.00 med Mattias Perjos, VD och koncernchef, och Agneta Palmér, CFO.

Fondförvaltare, analytiker och media bjuds in till telefonkonferensen.

Registrera dig via denna länk för att delta via telefonkonferens. Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till telefonkonferensen. Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor.

Under telefonkonferensen kommer en presentation att hållas. För att ta del av denna via webcast, vänligen klicka på följande länk. En inspelning finns tillgänglig här i tre år.

Kontaktinformation
Lars Mattsson, SVP Corporate Development
Corporate Strategy | M&A | Investor Relations
Tel: +46(0)10 335 0043
E-mail: lars.mattsson@getinge.com

Kort om Getinge
Med en fast övertygelse om att alla människor och samhällen ska ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och Life Science-institutioner med produkter och lösningar som har till mål att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsflöden. Erbjudandet omfattar produkter och lösningar för intensivvård, hjärt- och kärlkirurgi, operationssalar, sterilgodshantering samt Life Science-sektorn. Getinge har cirka 12 000 anställda runtom i världen och produkterna säljs i 135 länder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tidplan för aktiesplit i AQ Group AB

Published

on

By

Tidplan för aktiesplit i AQ Group AB

 

Vid AQ Groups årsstämma den 18 april 2024 beslutades om uppdelning av bolagets aktier innebärande att varje befintlig aktie delas upp i fem (5) aktier, s.k. aktiesplit 5:1. Stämman bemyndigade styrelsen att fastställa avstämningsdag för aktiespliten. Styrelsen har i dag, med stöd av bemyndigandet, beslutat att avstämningsdag för aktiespliten ska vara den 21 maj 2024.

 

Tidplan för uppdelningen (Aktiespliten):

 

17 maj 2024  Sista dag för handel före aktiesplit.

 

20 maj 2024 Första dag för handel efter aktiesplit.

 

21 maj 2024 Avstämningsdag för aktiesplit.

 

Uppdelningen sker automatiskt via Euroclear och aktieägare behöver inte vidta några åtgärder.

 

I samband med uppdelningen har bolagets aktie fått en ny ISIN-kod SE0022062196.

 

Genom aktiespliten kommer det totala antalet aktier att öka från 18 294 058 till 91 470 290 och aktiens kvotvärde ändras från 2 kronor till 0,40 kronor.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Koncernchef och IR, James Ahrgren, tel. +46 76 052 58 88 eller

CFO, Christina Hegg, tel. +46 70 318 92 48

 

Detta pressmeddelande lämnades genom James Ahrgrens försorg för offentliggörande den 8 maj 2024 klockan 10:00.

 

Kort om AQ

AQ är en global tillverkare av komponenter och system till krävande industrikunder och är noterat på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Koncernen består till största delen av rörelsedrivande bolag som vart och ett utvecklar sin speciella kompetens och i samarbete med övriga bolag, strävar efter att erbjuda kostnadseffektiva lösningar i nära samarbete med kunden.

 

Huvudkontoret ligger i Västerås. AQ har 8 000 anställda i Bulgarien, Polen, Litauen, Sverige, Kina, Estland, Ungern, Mexiko, Finland, Indien, Kanada, USA, Tyskland, Italien och Brasilien. År 2023 hade AQ en omsättning på 9 miljarder SEK, och sedan koncernen startade år 1994 har AQ redovisat positivt resultat varje kvartal.

 

www.aqgroup.com

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Välkommet Riksbanksbesked idag

Published

on

By

Riksbanken sänker styrräntan till 3,75 procent och säger själva att ytterligare två sänkningar av styrräntan kan komma under andra halvan av 2024.  En första sänkning välkomnas av hushållen som kämpar med högre kostnader. Nu kan de dra en liten lättnadens suck och förhålla sig till att räntekostnaderna i vart fall inte ökar.

Tänk på här och nu och agera därefter 

Idag sänktes styrräntan till 3,75 procent. Riksbankens egen prognos är att, om inflationsutsikterna står sig, räntan kan sänkas ytterligare två gånger under andra halvan av 2024. Inflationsmålet på 2 procent är nära och väntas vara så även längre fram. Men, säger Riksbanken, viss osäkerhet finns kring inflationsutsikterna. Svensk BNP förväntas stiga gradvis och arbetsmarknaden bedöms försvagas ännu en tid. 

– Mitt medskick till hushåll med bolån är att inte ta ut kommande räntesänkningar i förskott. Ingen kan med exakthet veta när räntan kommer att gå ned. Förhåll dig till här och nu, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket. 

– Skaffa dig superkoll på din egen ränta och på andras ränta genom att studera snitträntan. Var en aktiv och påläst kund och våga utmana din egen bank.  Det kan verkligen löna sig, säger Claudia Wörmann.  

Fem tips till dig med bolån

Ha superkoll på din egen räntenivå. Jämför din egen ränta med snitträntan. Har du högre ränta än snittet – ifrågasätt varför. 

Shoppa runt. Idag finns bra jämförelsesidor och det är lätt att skaffa sig en överblick över olika aktörers räntor. 

Många, tror jag, är lite rädda för att förhandla. Försök utmana rädslan, kaxa till dig och förhandla med banken. Idag ska det gå att få en bra ränta utan att bli helkund. 

Har något skett i din privatekonomi som gör att du har svårt att få ihop ekonomin så är det bäst att ta kontakt direkt för att förklara situationen. Tillsammans kan ni hitta en lösning. 

Ta inte ut fler och framtida räntesänkningar i förskott. Förhåll dig till här och nu. 

För mer information kontakta

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709- 90 68 14

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.