Marknadsnyheter
Bayn Europe AB – Bokslutskommuniké 2019
ÅRET I KORTHET
Nettoomsättning 5 961 (3 217) TSEK
Rörelseresultat* -15 204 (-10 088) TSEK
Resultat efter skatt -15 285 (-10 321) TSEK
Resultat per aktie** -0,40 (-0,40) SEK
Resultat per aktie efter full utspädning** -0,39 (-0,36) SEK
FJÄRDE KVARTALET I KORTHET
Nettoomsättning 1 320 (1 226) TSEK
Rörelseresultat* -4 760 (-1 034) TSEK
Resultat efter skatt -4 801 (-1 146) TSEK
Resultat per aktie** -0,12 (-0,04) SEK
Resultat per aktie efter full utspädning** -0,12 (-0,04) SEK
Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret.
* Rörelseresultatet är belastat med kostnader på 1 645 TSEK i samband med likvidationen av dotterbolaget i Bulgarien, varav en del härrör från 2018 års resultat. Dessutom tillkommer en reservation för en tvist med de Bulgariska skattemyndigheterna om 670 TSEK och valutajusteringar på 165 TSEK.
**Resultat per aktie är beräknat på 38 479 343. Antalet utestående teckningsoptioner är 1 786 490.
VD HAR ORDET
2019 var ett bra år; vi har sålt mer än någonsin, och årsomsättningen har nästan dubblerats. Vi har nu lagt grunden med en infrastruktur som möjliggör skalning av försäljningen på industriell nivå. Marknadsföring och försäljningsprocessen har förstärkts, produktion och logistik har förbättrats och vår satsning på att ta fram en unik tillverkningsmetod har vidareutvecklats och burit frukt (se Patentansökan).
Under året har aktieägare tillfört bolaget cirka 14 MSEK och kreditavtal om ytterligare 6 MSEK har ingåtts och säkrat likviditeten för 2020. Dessa tillskott tillsammans med fortsatt ökad efterfrågan av sockerersättning gör att vi förväntar oss att mer än dubblera försäljningen under året.
Vi har även genomfört de större investeringarna som krävs för att skala verksamheten där vi räknar med att kunna omsätta minst 15 MSEK 2020 för Bayns underliggande verksamhet, samtidigt som vi reducerar kostnaderna kraftigt. Företagsgruppen förväntas tillsammans med Pändy Foods AB omsätta ca 40 MSEK för helåret och med vissa månader av lönsamhet.
VIDAREUTVECKLING AV VÅR UNIKA TILLVERKNINGSMETOD
Bayn har kommit långt i en omställning från ett företag som importerar och förädlar växtextrakt (främst från stevia) till ett food tech-bolag inom produkter och processteknik för sockerreduktion.
Vi har bland annat utvecklat sötade fibrer, som är en homogen sammansättning av kostfiber, högintensivt sötningsmedel och andra ingredienser nödvändiga för att erhålla önskade egenskaper. De kan användas som en ett-till-ett ersättning för socker, glukossirap eller annat sötningsmedel utan uppenbar påverkan på smak, arom, munkänsla och konsistens. Vidare, kan det transporteras, lagras, hanteras och användas som vanligt socker utan någon som helst förändring av rutiner eller processer. Under 2019 förberedde vi en internationell patentansökan av denna teknik. Ansökan har nu lämnats in
FÖRVÄRV AV PÄNDY
Under 2019 sonderade vi möjligheten att förvärva Pändy Foods AB. Vi har sedan dess kommit långt. I början av januari undertecknade vi letter of intent om att Bayn skall förvärva Pändy med intentionen att skapa en snabbväxande och stark internationell food tech-koncern (se pressmeddelande 2020-01-10). I början av februari avslutades due diligence (se pressmeddelande 2020-02-03). Och förhandlingar har avslutats med gott resultat (se pressmeddelande 2020-02-07) Förvärvet är villkorat av godkännande vid en kommande extra bolagsstämma.
Pändy Foods AB utvecklar snacks med lite socker och mycket protein, och marknadsför dessa till konsumenter som söker ”guilt-free indulgence”. Produkterna finns på fler än 20 marknader. Bland andra säljs de av ICA, Coop och Hemköp i Sverige, och av Kesko i Finland.
Vi räknar med en snabbare väg till marknaden och att få ett kraftfullt ”proof-of-concept” med de produkter som Pändy marknadsför. Vi räknar också med synergieffekter inom administration samt forskning- och utveckling.
Tillsammans förväntas den sammanslagna gruppen omsätta ungefär 40 MSEK under 2020 och med vissa månader av lönsamhet.
Ambitionen är att skapa en ledande food tech-koncern där vi redan nu påbörjat arbetet med att lägga basen för ytterligare M&A.
VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODEN
– Avtal om distribution av EUREBA® till mejeri- och glassproducenter i Storbritannien har tecknats med Cornelius Group, som är Storbritanniens ledande tillverkare och distributör av specialkemikalier, tillsatser och ingredienser för bland annat livsmedelsindustrin. Se nyhet 2020-01-09.
– Bayn Europe AB (publ) teckningsoptioner (serie TO5) tecknades till 76,39 procent vilket innebär att företaget tillförs drygt 4,7 miljoner. Se pressmeddelande 2020-01-23.
– Bayn Europe AB och Pändy Foods AB har ingått avsiktsförklaring om fusion i syfte att bygga en ledande Food Tech koncern. Due diligence-processen är avslutad och förhandlingarna avslutades med en överenskommelse om att fullfölja förvärvet. Ett förvärv är villkorat av godkännande vid en kommande extra bolagsstämma. Se pressmeddelande 2020-01-10, pressmeddelande 2020-02-03 och pressmeddelande 2020-02-07.
Rapporten finns tillgänglig i sin helhet även på hemsidan.
För mer information, kontakta Patrik Edström, VD på Bayn Europe AB, e-mail patrik.edstrom@bayneurope.com
Om Bayn Europe:
Bayn är en oberoende utvecklare inom sockerreducering och erbjuder marknaden kostnadseffektiva råvaruingredienser samt totallösningar för sockerreducering. Från växtbaserade råvaror skapar Bayn nya, sötade produkter med lågt kaloriinnehåll. Bolagets lösningar, utvecklade genom vetenskaplig forskning, ger innovativa, hälsosamma recept i nära samarbete med våra kunder inom livsmedelsindustrin.
Bayn är listat på Nasdaq Stockholm, First North Growth Market, under kortnamnet BAYN.
FNCA Sweden AB är företagets certified adviser. Telefon +46-8-528 00 399, e-mail info@fnca.se.
Ytterligare information avseende bolaget finns på www.bayneurope.com
Denna information är sådan information som Bayn Europe AB är skyldigt att offentliggöra enligt EUs marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 februari 2020 kl 10.00 CET.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke