Connect with us

Marknadsnyheter

Forskare: ”Nya mätningar kan visa om och hur covid-19 sprids via luft”

Published

on

Covid-19 drabbar nu både patienter och personal i vården. Jakob Löndahl, docent vid Lunds tekniska högskola, Lunds universitet, forskar med stöd från AFA Försäkring om smittspridning av virus via luft, i syfte att förebygga smitta mellan patienter och personal inom vården. Sedan en tid tillbaka fokuserar forskningen på om och hur det nya coronaviruset sprids via luften. Här är en intervju med forskaren Jakob Löndahl.

Forskare Jakob Lndahl fotograf Jonas Jacobson

Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola. Foto: Jonas Jacobson.

Hur kommer det sig att ni så snabbt kunde börja mäta på covid-19 i luften?
– När jag hörde av mig till AFA Försäkring för att fråga om vi kunde få möjlighet att göra mätningar kopplade till eventuell spridning av covid-19 inom ramen för pågående projekt kring luftsmitta, fick vi snabbt ett positivt svar och kunde sätta igång med det på kort varsel, säger Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola som leder projektet.

Hur troligt är det att det nya coronaviruset smittar via luften?
– Det här viruset påminner en del om viruset SARS, som härjade 2002–2003. Flera forskningsstudier gör det troligt att SARS spreds via luft i vissa situationer. Så det är sannolikt att även detta coronavirus gör det, men det är för tidigt att säga helt säkert.

På vilket sätt kan denna nya forskning göra skillnad?
– Resultaten från mätningarna av covid-19 i luften kan ge svar på många frågor som påverkar arbetsmiljön för vårdpersonal. Kan vi kartlägga risken för luftburen smitta av det nya coronaviruset, kan vi i förlängningen bidra till att minska risken för smittspridning mellan patienter och personal och bidra till en bättre arbetsmiljö för många inom vården. Fynden i våra mätningar kan komma att spela roll för skyddsrutiner och skyddsutrustning för de som jobbar med smittade patienter i vården.

Vilka är de mest angelägna frågorna som forskargruppen söker svar på just nu?
– Om coronavirus finns i luften och i så fall när och var koncentrationerna är högst. Det har hittills gjorts en tidigare mätning på covid-19 som jag känner till, men då hittade man inte särskilt mycket. Metoderna de använde för mätningarna var dock inte optimala. De frågor som cirkulerar i nätverken av hygienläkare och sjuksköterskor gäller sådant som: Vid vilka vårdmoment man ska ha vilka skydd? När sprids mest virusinnehållande partiklar till luft? Sprids det exempelvis från patienter i respirator eller med syrgasstöd? Hur påverkas luftsmitta av patienternas symtom?

Hur görs mätningarna?
– Vi började projektera för covid-19 för cirka två månader sedan. Mätningarna sattes igång i februari. Just nu genomför vi mätningar på Infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund. Första proverna från patientrum samlades förra veckan. Vi mäter i korridor, luftslussar, patientrum vid olika typer av behandling. Det är olika ventilation i olika rum också, vilket påverkar.

– Vi har tre olika instrument, verktyg som utvecklats under åren med finansiering av vår forskning från AFA Försäkring. Vi gör långtidsmätning i korridoren, då vi samlar upp aerosolpartiklarna i olika storleksfraktioner. Detta görs veckovis. Vi kollar då om det är stora eller små aerosolpartiklar i luften. Inne på patientrum har vi två olika mätare. Apparaterna samlar upp alla typer av partiklar, alltifrån mycket små partiklar till större. För att underlätta den biologiska analysen samlar vi upp proverna i vätska.

När kommer svaren från de aktuella mätningarna?
– Om ett par veckor hoppas vi. Det dröjer nog dock lite längre innan det blir offentligt. Det här är ett samarbetsprojekt med Region Skåne och först lär det bli ett internt material för dem som arbetar här, men så fort vi kan kommer vi att skriva ihop rapporter som kan vara ett stöd för sjukvården i hela Sverige och efter vetenskaplig granskning även internationellt.

Har du någon allmän rekommendation för hur smittspridning av virus kan undvikas?
– Undvik helt att hälsa med handskakningar till dess att covid-19 har dragit förbi. Men att hålla avstånd till dem vi möter räcker inte för att undvika smitta. Vi måste fundera på var vi sätter händerna: på kortläsaren i butiken, dörrhandtag, knappen till toalettens pumptvål, slevarna till lösgodiset, kundkorgen, bensinpumpen, knappen för grön gubbe på trafikljuset, trappräcket… Listan kan göras lång.

Här är några enkla, allmänna tips för att minska spridning av olika slags virus:

  • Stanna hemma om du uppvisar symtom på virus eller är sjuk.
  • Undvik handskakningar vid hälsning.
  • Var medveten om var du sätter dina händer och fingrar.
  • Undvik att röra vid ansiktet.
  • Håll god handhygien – tvätta händerna noga med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Rengör noggrant handtag och andra ytor där smittämnen lätt hamnar. 
  • Stäng locket när du spolar på toaletten.
  • Ställ inte tandborstarna tätt ihop och inte för nära toaletten.
  • Stäng dörrar och isolera smitta genom att se till att sjuka och friska har så lite gemensamma utrymmen som möjligt.
  • Vädra ordentligt.

”Det är hoppingivande att det pågår forskning som kan bidra till stor nytta i den rådande situationen”

Helena Jahncke, chef för FoU-avdelningen på AFA Försäkring, som finansierar det pågående projektet vid Lunds tekniska högskola, Lunds universitet, kommenterar det pågående arbetet:

– Vi vill hjälpa till att lyfta den forskning som pågår i samhället som kan vara till hjälp framöver för att minska risken för smittspridning och sjukdom.

– Det är hoppingivande att det pågår forskning som kan bidra till stor nytta i den rådande situationen och imponerande att forskarna så snabbt kommit igång med mätningar, säger Helena Jahncke.

Text: Linda Harling, AFA Försäkring.

Mer information: I sitt senaste blogginlägg på Forskning & framsteg skriver Jakob Löndahl om vad man ska tänka på för att undvika kontaktsmitta, läs blogginlägget här: https://fof.se/blogg/hur-undviks-luft-och-kontaktsmitta. Han har även tidigare skrivit ett blogginlägg om smitta via luft och vad man ska tänka på när det gäller det, här är ett sådant blogginlägg: https://fof.se/blogg/forlang-livet-med-luftfororeningsbantning 

Kontakt: Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi vid LTH, Lunds universitet: 046-222 05 17, 0735-51 86 36, jakob.londahl@design.lth.se
Helena Jahncke, FoU-chef AFA Försäkring: 08-696 47 53, helena.jahncke@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, AFA Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Om AFA Försäkrings forskningsstöd: AFA Försäkring satsar årligen cirka 150 miljoner kronor på forskning och utveckling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador inom både privat näringsliv och kommuner och regioner. Information om forskningsstödet: afaforsakring.se/forskning.

Om AFA Försäkring: 9 av 10 är försäkrade genom jobbet. AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. AFA Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny kompetensutveckling ska bygga på vetenskapligt belagda undervisningsmetoder

Published

on

By

Det är viktigt att lärare och förskollärare får tillgång till relevant fortbildning och kompetensutveckling. Nu ger regeringen Skolverket i uppdrag att förbereda för en ny form av fortbildning för förskollärare och lärare som ska ge kunskaper om vetenskapligt belagda undervisningsmetoder för språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling. Skolverket ska också ta fram en ny modell för kompetensutveckling för ämnesdidaktisk fördjupning som ska ge deltagarna möjlighet att utveckla sin kompetens på egen hand. 

Fortbildningen ska ge goda kunskaper om vetenskapligt belagda undervisningsmetoder, så att lärare blir ännu bättre rustade för att lära eleverna att läsa, skriva och räkna. Det handlar bland annat om hur lärare kan lära de yngsta eleverna att läsa genom att stärka deras förmåga att avkoda text och om undervisningsmetoder för grundläggande matematikutveckling. Inom ramen för uppdraget ska Skolverket även presentera det vetenskapliga stöd som ligger till grund för insatserna.

– Många lärare vittnar i dag om att lärarutbildningen inte har gett nödvändig kunskap om hur man lär eleverna läsa, skriva och räkna. Därför måste vi, parallellt med att vi förbättrar lärarutbildningen, också se till att dagens lärare får relevant fortbildning som vilar på vetenskaplig grund i just detta, säger skolminister Lotta Edholm. 

Tidigare har den kompetensutveckling Skolverket erbjudit i stor utsträckning byggt på kollegialt lärande. Både Läslyftet och Matematiklyftet är exempel på detta. Det finns dock flera utmaningar med att få det kollegiala lärandet att fungera på ett bra sätt. Kollegor kan exempelvis inte alltid vara det stöd som en lärare eller förskollärare behöver i sin fortbildning och det kan också finnas organisatoriska svårigheter, som att schemalägga mötestid för de personer som ska delta. Utgångspunkten för den nya kompetensutvecklingsmodellen ska därför vara att förskollärare och lärare ska kunna delta enskilt men det ska också byggas in möjligheter till gemensamma planerings- och reflektionstillfällen.

Skolverket ska redovisa uppdraget om en kompetensutvecklingsmodell senast den 14 november 2024. Uppdraget om att förbereda för fortbildning i form av uppdragsutbildning ska redovisas senast den 28 februari 2025.
 

Kontakt

Ellen Kult, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-140 15 28, ellen.kult@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Är ditt företag försäkringsbart?

Published

on

By

Kraven höjs på företag som vill teckna cyberförsäkring. Ett nytt verktyg för riskbedömning hjälper till att kartlägga förutsättningarna och ta fram rätt underlag till försäkringsbolaget.

Arctic Wolf, ledande inom operativ cybersäkerhet, släpper ett nytt verktyg för riskbedömning som stöd till företag och organisationer i deras arbete med att förstärka sin cyberresiliens och ta fram underlag för cyberförsäkring. Med verktyget Arctic Wolf Cyber Resilience Assessment kan man effektivt kartlägga sin beredskap och se hur den egna organisationen svarar upp mot gängse standarder och ramverk för riskhantering.

Enligt analysföretaget IDC medför den växande hotbilden att nära hälften av alla företag i dag ställs inför krav på en formell riskbedömning som förutsättning för att få teckna cyberförsäkring. Att genomföra en kvantitativ kartläggning av IT-relaterade risker enligt standardiserade kriterier blir därför en angelägen utmaning för ledningen när försäkringsbolag och andra intressenter ställer krav på en objektiv bedömning av företagets risker.

Cyber Resilience Assessment är en del av Arctic Wolf Security Journey – ett nytt skräddarsytt program med verktyg och granskningar som hjälper företag att bättre bedöma och minska sin riskexponering.

Med det nya verktyget kan företaget också skapa bättre förståelse för hur den löpande verksamhetsstyrningen förhåller sig till andra cyberrisker, följa hur IT-beredskapen utvecklas över tid samt att dela med sig av resultatet från sådana bedömningar till icke-tekniska intressenter. Det gäller bland annat försäkringsbolag som erbjuder cyberförsäkring som kan få del av anpassade resultat från Arctic Wolf Insurability Rating. Bedömningen av beredskapen sker med ett poängsystem som hjälper företaget att mer effektivt utvärdera sina säkerhetsrutiner och förutsättningar för att försäkra sig, med en transparent syn på luckor och förbättringsområden.

– Att lägga över en del av affärsrisken till en cyberförsäkring är en nödvändig del i kampen för att sätta stopp för cyberriskerna. Både för ett företag som just bestämt sig för att skaffa en cyberförsäkring, eller som står inför en årlig förnyelse av sin försäkring, är det viktigt att utvärdera och kommunicera sin beredskap på ett övertygande sätt, säger Scott Holewinski, chef för Security Journey på Arctic Wolf.

Exempel på funktioner i Cyber Resilience Assessment:

  • Arctic Wolf Insurability Rating: Utvärderingen av cyberresiliens omfattar bland annat en mätning till stöd för försäkringsbarhet. Kunden kan utnyttja detta som dokumentation i samband med förnyelse av försäkringar och i kontakter med försäkringsmäklare.
  • Dynamisk riskrankning och prioritering: Olika riskområden granskas och rangordnas för prioritering, vilket möjliggör bättre beslut om resursallokering och budget.

Cyber Resilience Assessment finns omgående tillgängligt för alla Arctic Wolf-kunder via en kundportal.

Mer information

Fredrik PallinPresskontaktfredrik@digitalpr.dk

Om Arctic Wolf

Arctic Wolf är en global ledare inom operativ IT-säkerhet som hjälper företag och organisationer att minska riskerna med cyberattacker genom sin molnbaserade säkerhetsplattform. Arctic Wolf Security Operations Cloud tar varje vecka in och analyserar mer än 5,2 biljoner säkerhetshändelser vilket ger kunder i alla storlekar inom olika branscher en bättre digital beredskap och uthållig motståndskraft mot attacker.
www.arcticwolf.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Justering av lämnad uppgift: Inission AB delårsrapport 1 januari – 31 mars 2024

Published

on

By

(An English version of the press release can be found below)

Vid publiceringen av Inissions delårsrapport för perioden 1 januari – 31 mars 2024, den 8 maj kl. 07:00 CET, angavs kassaflödet för den löpande verksamheten felaktigt till 32,0 MSEK, respektive -10,3 MSEK för jämförelseåret.

Justering av lämnad uppgift: kassaflödet för den löpande verksamheten är -19,5 MSEK, respektive 14,7 MSEK för jämförelseåret.

Rapporten i sin helhet, med justerad uppgift, finns som bifogad pdf.

För mer information kontakta:
Fredrik Berghel, VD Inission AB
fredrik.berghel@inission.com
+46 732 02 22 10

Denna information är sådan information som Inission AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 8 maj 2024 kl. 08:45 CET.

Om Inission
Inission är en totalleverantör av skräddarsydda tillverkningstjänster och produkter inom avancerad industriell elektronik och mekanik. Våra tjänster täcker hela produktens livscykel, från utveckling och design till industrialisering, volymproduktion och eftermarknadstjänster. Inission har verksamheter i Sverige, Norge, Finland, Estland, Italien, USA och Tunisien. Inission har en stark värdedriven företagskultur av entreprenörskap och passion vilket 2023 har resulterat i en omsättning på cirka 2,2 miljarder kronor med i snitt 1 100 anställda. Inission är noterat på Nasdaq First North Growth Market med Nordic Certified Adviser AB som certifierad rådgivare. Inissions erbjudande är uppdelat i två affärsområden; Kontraktstillverkning av elektroniska och mekaniska produkter under varumärket Inission och Kraftelektronik och system under varumärket Enedo. Rapporter arkiveras på https://www.inission.com/investor/.

Inission AB, Lantvärnsgatan 4, 652 21 Karlstad
Org.nr. 556747–1890

—————————————————————————-
English version of the press release:

Adjustment of submitted information: Inission AB interim report 1 January – 31 March 2024

At the publication of Inission’s interim report for the period 1 January – 31 March 2024, on 8 May at 07:00 CET, the cash flow for current operations was incorrectly stated as MSEK 32.0, respectively MSEK -10.3 for the comparison year.

Adjustment of information provided: cash flow for current operations is MSEK -19.5, respectively MSEK 14.7 for the comparison year.

For more information:
Fredrik Berghel, CEO Inission AB
fredrik.berghel@inission.com
+46 732 02 22 10

This information is information that Inission AB is obliged to make public pursuant to the EU Market Abuse Regulation. The information was submitted, through the care of the above contact person, for publication at 08:45 CET on May 8, 2024.

About Inission
Inission is a total supplier of customized manufacturing services and products in advanced industrial electronics and mechanics. Our services cover the entire product life cycle, from development and design to industrialization, volume production and aftermarket services. Inission has operations in Sweden, Norway, Finland, Estonia, Italy, the USA, and Tunisia. Inission has a strong value-driven corporate culture of entrepreneurship and passion, which has 2023 resulted in a turnover of approx. SEK 2,2 billion with approx. 1 100 employees. Inission is listed on Nasdaq First North Growth Market. Inission’s offer is divided into two business areas; Contract manufacturing of electronic and mechanical products under the brand Inission and Power electronics and systems under the brand Enedo. Reports are archived at www.inission.com/en.

Inission AB, Lantvärnsgatan 4, 652 21 Karlstad
company registration number 556747–1890

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.